itavisenbestverst2020
De ser like ut, men den ene maskinen er Apples vei inn i fremtiden, og den andre en mye tregere Intel MacBook Pro. 2020 var året Apple endelig droppet Intel til fordel for ARM, og nå må resten av PC-produsentene finne ut hva de skal gjøre.

Annonse


Dette er produktene vi elsket og hatet i 2020

Vi i redaksjonen har snakket sammen og blitt mer eller mindre enige i hvilke produkter vi ble mest glad i året som var, og hvilke som… ikke gjorde oss like happy.

Teknologi-elskere og forbrukere hadde et herlig 2020

2020 er som alle er enige om ikke det aller beste, for å si det forsiktig. Samtidig var det også slik at for oss som er glade i teknologi og produkter i segmentet, så har det vært veldig mye å glede seg over og flere store oppgraderinger: 5G, nye konsoller, Apple Silicon og enda flere forsøk på merkelige mobil-design, for å nevne noe. Det får være plasteret på såret for året som var.

Elsk:

Det er både rett og riktig å gjøre oppmerksomme på en av de aller største suksessene i år, og det er Apple Silicon og den første serien med M1-maskiner, bestående av MacBook Air, Pro og Mac mini.

Samtlige svært gode maskiner fordi M1-brikken leverer så utrolig mye bedre ytelse og batterilevetid. Negativt for at designet er uendret, men disse maskinene er uansett milevis foran Windows-universet på alle andre områder, så det får vi bare leve med. Det er jo uansett ingen tvil om at Apple kommer til å oppgradere designet på flere av disse maskinene, og det vil ikke ta så lang tid heller, tror vi.

Annonse


ITavisen-redaktør Trond Bie omtaler maskinene som en revolusjon og spør seg om hva i all verden Microsoft, Qualcomm og Intel skal finne på (kanskje dette):

Elsk:

Vi ønsker det nye året godt, og starter med enda mer positivitet: OnePlus Nord! Navnet er nok til å gjøre oss glade, for vel, vi bor jo oppi nord, også jo: dette er en meget god mobil, trolig den aller beste i prisklassen. Noen sinne. Ok, så er ikke kameraet det beste, det er det aldri fra OnePlus, men ei heller i denne prisklassen finner man de beste kameraene uansett.

Hva Nord kan skilte med er et utrolig nydelig design, en praktfull skjerm og en herlig myk og helhetlig opplevelse fra OnePlus-grensesnittet som hverken plager eller overrasker negativt – det er bare Android med et par smarte ekstrafunksjoner.

Det skal bli vanskelig å følge opp Nord, og dessverre har ikke OnePlus prøvd skikkelig enda, men kun lansert rimeligere modeller av en suksess. Det fungerer sjelden i lengden.

10 av 10!

Hat:

Det er på tide å se 2020 i øynene og få ut litt frustrasjon, for det skal handle om Microsofts forsøk på en ARM-maskin, Surface Pro X, som virker helt håpløs nå etter M1-lanseringen.

Selv om designet er dødsfint, er maskinen treg og mangler optimaliserte apper. Mot MacBook Air og Pro fremstår denne maskinen minst 10 år gammel i forhold til ytelseN.

Dette er en maskin vi så gjerne ønsker å se Microsofts egen ARM-brikke, for samarbeidet med Qualcomm har ikke gitt de ønskede resultatene. Er Qualcomm i ferd med å bli som Intel, eller er det Microsoft som ikke klarer jobben? Tiden vil vise…

Surface Pro X er uansett en maskin ingen må finne på å handle nå, da er en Pro 7 eller Book bedre:

Elsk:

Ole Magnus omtalte Huaweis laptop, Matebook X, som “nærmest perfekt” i sin test fra oktober:

“Dette er en utrolig pen maskin som man kan slenge i sekken, handlenettet eller ta under armen. Bare husk å ta med lader. Uten vifter lager den ikke en lyd og innsiden vil forhåpentligvis holde seg støvfri lengre uten vifter. Laptopen kommer i fargene “Silver Forest” og “Forest Green”, hvor jeg må si at sistnevnte er min desiderte favoritt. Fargen er veldig fin.”

Det er altså fremdeles gode Intel-maskiner der ute, heldigvis, for mange foretrekker jo Windows (bare unngå Windows+ARM for øyeblikket).

Elsk:

Denne gang er produktet en ITavisen-artikkel, faktisk. Det var ingen som var uenige i tittelen “Les årets BESTE kameraartikkel“, heldigvis, for fallhøyden var høy, men Ole Magnus briljerer i denne store kamera-testen der Mi Note 10, Galaxy S20 Ultra og Huawei P40 Pro undersøkes.

Ikke bare dykker Ole Magnus ned i detaljene, men man lærer masse om fotografering også. Utsøkt og definitivt verdt tiden din:

Elsk:

iPadOS 14 og Apples meget smarte, men dyre (som alltid), Magic Keyboard er en ypperlig kombinasjon med iPad Pro, og selv 2018-modellen er mer enn kjapp nok.

Det er bare å gratulere Apple og kundene for å ha valgt et produkt som etter to år ikke bare er mer enn kjapp nok og har god batterilevetid, men som ble en nærmest fulllverdig laptoperstatter med OS-oppgraderingen og tastaturet.

Jo, Windows og macOS er fremdeles et langt mer robuste multitasking-OS, men ofte er det nok å konse med en app, også er berøringen veldig praktisk til en rekke oppgaver, og spesielt “casual” fotoredigering og slike ting.

Kombinert med et nærmest tidløst design, en bra skjerm og USB C, så er iPad Pro med Magic Keyboard en sikker vinner som utfører arbeid og underholdning på ypperlig vis, og nå også førstnevnte uten kramper.

Elsk:

Animals Crossing var det perfekte kosespillet for et ellers trist fjor-år. Andreas Foxen Haldorsen ga spillet 9 av 10 og mente at:

“Alt i alt mener jeg at Animal Crossing: New Horizons er et veldig bra spill. Selv etter tre uker er jeg ikke i nærheten av å ha sett alt. Det er en haug av ting å samle på, masse dyr som kan fanges, haugevis av dialoger å lese og mange superkreative øyer å besøke på Internett. Dette er et spill man kan kose seg med i mange, mange timer, og det får derfor en klar anbefaling fra meg”.

Elsk:

Gaming-laptoper er aldri den aller beste løsningen, men noen ganger er det den eneste løsningen, og da er det godt å vite at man kan få levert meget gode spill-opplevelser med Asus ROG Zephyrus-serien. Vi testet G14 med RTX 2060 (det kan være greit å vente på 30-serien), og fant at den ytet meget godt.

Til rundt 20 000 kroner får man dessuten 1TB M.2 SSD og enkjapp 120Hz-skjerm.

Maskine har dessverre kun 1080p-oppløsning med denne oppdateringen (2560 x 1440-panelet klarer kun 60Hz).

Hat:

iPhone 12 Pro. Ja, du hørte oss! En mobil som må lades klokka 17:00 etter en dag med snitt-bruk er ikke bra nok, ikke når alle andre mobiler holder ut hele dagen. Joda, A14-brikken er kjapp, men hvor ofte trenger man all den rå kraften? Svært sjelden, evt. aldri om man ikke eksporterer video eller spiller dagen lang.

iPhone 12 Pro Max har langt bedre batterilevetid, men er jo også en klump av en mobil som ofte blir for stor i lomma, spesielt med Apples skinn-deksel.

Kamera, design og ytelse er det ingen som slår Apple på, men batterilevetid er det noe selskapet igjen er dårligst på, og det til mobiler som kan koste det samme som tre konsoller.

Elsk:

Vi fant masse Sennheiser kunne forbedre med sine første True Wireless-propper, og jaggu fiksa de ikke alle feilene med oppfølgeren Sennheiser True Wireless 2, testet i april.

De første leverte den beste lyden i klassen, men var dårligst på batterilevetid. Sennheiser kom dog hardt tilbake, og leverte et par propper med mye bedre batterilevetid som ikke tappet seg i etuiet, og har senere fulgt opp med hyppige fastvareoppdateringer av dem, inkludert en funksjon som hever lydkvaliteten enda noen hakk.

True Wireless 2 er fremdeles de best proppene for maks lydkvalitet og kan sove lenge uten at du behøver engste deg.

Hat:

Dere visste dere ikke vil klare å unngå hat-kategorien med dette produktet, Microsoft. Faktisk er det så halvhjerta hva angår den komplette brukeropplevelsen, at Trond tror de lanserte Duo for å teste designet (da er det også mer logikk i at Surface Neo er utsatt på ubestemt tid).

Duo mangler 5G og et grensesnitt som gjorde Trond spenna gal, og den er nærmest ubrukelig som enhånds-mobil. Men, og det er alltid et men i positivt forstand, og det er at dette blir en utmerket enhet med Microsoft Silicon og et nytt grensesnitt og berørings-fastvare.

Les vår Surface Duo-sniktitt:

I redaktørens ferske kommentar “Microsoft kan ha avslørt sin store mesterplan for å konkurrere mot Apple Silicon og macOS” spekulerer han i at:

“Hva om Microsoft hele tiden var klar over at Surface Duo og Neo ikke var bra nok (prisen er nærmest halvert i USA og ingen handler dem), men at de mente det var verdt å lansere produktene for å kunne bekrefte eller avkrefte et par ting. En av tingene Microsoft uten tvil kan konstatere at de fikk til med Duo var designet og kvaliteten på materialene. Batterilevetiden var også ganske god.”

Hat:

Cyberpunk 2077 er et merkenavn det tok syv år å hype, og et par timer å herpe. CD Project Red gjorde feilen de fleste gjør, med et par hederlige unntak (Rockstar, f.eks.) og hypet og hypet og hypet og hypet til det ikke var flere annonsekroner å bruke, og ei heller ingen penger å bruk på feilrettinger.

Etter en rekke utsettelser (takk gud for dem i etterkant), ble spillet lansert til først positiv omtale, men som fort snudde til harme grunnet alle feilene på konsoll.

Ikke bare har spillet mange feil, men på mange måter lever det ikke opp til hva CDPR mente spillet skulle være for noen år siden, men er til syvende og sist bare et ok action-spill med historie. Greit nok, men ingen revolusjon og årets desidert største underholdnings-skuffelse.

Elsk:

Apple Silicon er viktigst, men AirPods Max er morsomst. Trond testet disse og ble kjapt meget glade i dem. Om du hører mye musikk og elsker Apple-økosystemet er det ingen tvil: disse må du ha, selv om de er dyre. Merk at du kan spare noen hundrelapper om du leter i norske nettbutikker.

Vi omtalte lyden som luksusiøs og komforten nesten perfekt. Batterilevetiden er god, og disse gjør film-tittingen helt utrolig (kun Apples filmapper). Et produkt man blir glad i, ingen tvil om det. Perfekt til hjemmekontoret er de også.

Elsk:

Det vil ta mange år før vi kan hundre prosent konkludere, men vi mener at både Sony og Microsofts to nye topp-konsoller er kjappe og smarte nok til å kunne servere flott underholdning i mange, mange år. Dessverre har det blitt tradisjon å vente med de nye AAA-spillene som virkelig presser disse maskinene, men begge har lynkjapp lading, er musestille og i Sonys tilfelle en gamepad som er ulikt alt annet vi har opplevd tidligere.

Playstation 5-designet er meget upraktisk og ikke så veldig pent, men DualSense er konge.

Xbox Series X har et genialt design, men Xbox-kontrollerne kan ikke måle seg med DualSense selv om Sonys kontroller fremdeles har litt for dårlig batterilevetid.

Det er for tidlig å konkludere, som nevnt, men starten er meget lovende og vi tror 2021 blir et supert spill-år (spesielt når RTX 30 og Radeon 6000 faktisk kan handles).

Hat:

Nvidia og AMD som kun på papiret lanserte sin svært etterlengtede produkter. Dessverre for begge selskap, og ikke minst kundene, for det er fremdeles ikke RTX 30 og Radeon 6000-kort å skaffe, ei heller de nye konsollene som er utstyrt med AMD-innnmat.

Ekstra minus til Nvidia som fullstendig rotet til lanseringen av de nye kortene ved ikke å ha sikkerhetssjekk i nettbutikken, og som derfor gjorde utrykket “scalpers” til en greie i 2020.

Vi tviler på at AMD ikke ønsker å produsere nok brikker til de nye konsollene og sine egne skjermkort, men faktum er at de ikke er i nærheten, og selv om det kan være fristende å gi covid skylden, er vi usikre på hvor nedlåste fabrikkene i Kina er.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse