surfaceprox
Surface-teamet imponerer igjen med et feiende flott design og det som godt kunne vært fremtiden til Microsoft, men som neppe blir det i mærmeste fremtid (eller noensinne) grunnet mangelen på ARM 64-apper.

Annonse


TEST: Surface Pro X – langt fra perfekt, men ikke så dårlig som alle sier – er du den rette eieren?

Ved å inkludere en liten ekstra dose, hva skal man si… “sympati med godt design”, så kan man bli glad i Surface Pro X, men kun for en type bruker og ikke om man prøver å spare penger på det overfladiske.

Introduksjon

For dette er en designperle av en maskin som får folk til å sperre opp øynene, men også en maskin med en helt ny CPU-tankegang og med Windows 10, noe som byr på større begrensninger når det gjelder å klare å utnytte maskinvarens kraft.

Som mange av dere allerede er klar over, har denne maskinen en Microsoft+Qualcomm SQ1 CPU med makshastigheten 3GHz og en GPU-teraflop på 2 (Xbox One X har 6 teraflop, noe som er nok til ekte 4K).

Det 450 nits lyssterke panelet støtter ikke HDR i spill eller apper, men støtter det i videoformat, noe som trolig er årsaken til at Microsoft nevner Netflix spesielt på produktets nettsider.

surfaceprox
Surface Pro X er en flott surfe og epost-maskin med et herlig design og et flott panel. Det er mangelen på app-støtte som er det store problemet.
Det med teraflop-skryt skjønner vi oss ikke på, da det nærmest ikke finnes spill. Bilde: Microsoft.

Det er ingenting galt med maskinens ytelse om man kun bruker epost eller nettleseren der sistnevnte leveres i ARM 64-versjoner som er de optimaliserte utgavene, problemet er at det er så få apper som er laget for ARM 64, og så vanskelig å vite hvilke som er tilgjengelig i Windows Store, at personer som bruker Photoshop eller utfører video-redigering, bør se andre steder eller avvente til programvare-støtten er der. Vil vi noen gang komme dit? Jeg har ingen anelse, men en god dose skepsis.

Annonse


Spesifikasjoner

 • 13″ PixelSense – 2880 x 1920 (267 PPI) – 3:2 skjerm
 • 256GB SSD (128 og 512GB også tilgjengelig)
 • 11.3 x 8.2 x 0.28 (287 mm x 208 mm x 7.3 mm)
 • 774 g uten tastatur
 • 2 x USB C – 1 x Surface Conector – 1 x nano SIM
 • Adreno 685 GPU
 • Wi-Fi 5 – 802.11ac støtte
 • Qualcomm Snapdragon X24 LTE Modem
 • Bluetooth 5.0
 • 5MP frontkamera – 10MP kamera
 • 16 464 kroner for modellen testet med tastatur

App-støtte

Dette med app-kompatibilitet bør jeg utdype litt, for det kan i første øyekast være vanskelig å få oversikten over, men det er egentlig enkelt: ingen Win 64 tradisjonelle Windows-programmer er støttet, kun Win 32 og disse må emuleres av maskinen noe som negativt påvirker ytelse- og batterilevetid.

Jeg er fremdeles aldri helt sikker på at Safari i iPadOS klarer å tegne alle nettsider korrekt – det problemet har jeg aldri med Surface Pro X.

Kombiner dette med mangel på ARM 64-apper i Windows Store (32-bit ARM-apper er også støttet, heldigvis), og man har et problem som er såpass stort at maskinen er veldig vanskelig å anbefale for personer som trenger Photoshop og annen kreativ programvare.

Dette er synderen, men det Microsoft mener er en frelser som leverer ekstra lang batterilevetid i et tynt og pent design. Det er bare designdelen her som stemmer. Bilde: Microsoft.

Microsoft har en egen hjelpeside som forklarer begrensningene:

 • Drivere for maskinvare, spill og apper fungerer bare om de er laget for en Windows 10 ARM-basert PC.
 • 64-bit (x64) apper fungerer ikke: du trenger 64-bit (ARM 64), 32-bit (ARM32) apper eller 32-bit (x86)-apper. Du kan vanligvis finne 32-bit (x86)-versjoner av apper, men noen utviklere tilbyr kun 64-bit (x64-apper.
 • Visse spill fungerer ikke. Spill og apper som bruker OpenGL versjon 1.1 eller nyere, eller nytter antijuks-drivere som ikke er laget for Windows 10 ARM PC-er fungerer ikke.
 • Apper som modifiserer Windows-opplevelsen kan oppleve problemer. Dette inkluderer skylagringsapper, Input Method Editors (IMEs) og visse hjelpemidler

Batterilevetid

Nettopp fordi app-støtten er så svak vil mange oppleve dårligere batterilevetid enn de 13 timene Microsoft oppgir på produktsiden. I samme test brukes også kun skjermen på 150 nits (låst) der 450 er maks.

Med andre ord vil den opplevde batterilevetiden være minst 3 timer mindre en hva Microsoft oppgir, noe som ikke veldig dårlig, men som jeg mener bør klare minst 12 timer eller mer med høyere lysstyrke enn hva Microsoft testet med. At batterilevetiden skuffer noe gjør det enda vanskeligere å forsvare den i den tid app-støtten er så dårlig.

Microsoft testet som følgende om egen batteritest basert på “typisk bruk”:

“Batteritid for Surface Pro X: Opptil 13 timers batteritid basert på typisk bruk av Surface-enheten. Testing utført av Microsoft i september 2019 med førproduksjonsprogramvare og førproduksjonskonfigurasjoner av Surface Pro X. Testingen besto av full batteriutlading med en blanding av aktiv bruk og moderne ventemodus.”

Vi testet ikke med pen da vi aldri bruker dette selv og derfor ikke har et relevant brukesmønster, men måten Microsoft har løst dette på er smart. Bilde: Microsoft.
Bilde: Microsoft.

“Den aktive bruken består av (1) en nettlesertest med tilgang til åtte populære nettsteder over flere åpne faner, (2) en produktivitetstest som bruker Microsoft Word, PowerPoint, Excel og Outlook, og (3) en del av tiden med enheten i bruk med inaktive apper. Alle innstillinger var standardinnstillinger, bortsett fra at skjermens lysstyrke ble satt til 150 nit med automatisk lysstyrke deaktivert. Wi-Fi ble koblet til et nettverk. Batteritiden varierer betydelig, avhengig av innstillinger, bruk og andre faktorer.”

Et innblikk i hva jeg foretrekker å bruke maskinen til finner man i batterinnstillingene som avslører at Firefox har stjålet 70 prosent av den i løpet av en 24 timers periode og 57 prosent i løpet av de siste 7 dagene.

Ytelse

Selv 1Password kjører tregt, så da får du kanskje en følelse av hvordan emuleringen fungerer i visse programmer uten korrekt støtte og som derfor må emuleres. Chrome gjør det langt bedre ytelsesmessig, men jeg kjører Firefox ARM 64 for best mulig batterilevetid.

Jeg er som alle andre avhengig av Slack for jobb-kommunikasjon, og kan meddele at ytelsen ikke er på topp der heller. Det blir at vi bruker dette programmet i en ARM 64-nettleser, foreløpig Firefox (mangler berøringsstøtte) og Edge. Man kan forbedre ytelsen noe ved å aktivere maks ytelsesmodus i Windows, men taper da samtidig bedret batterilevetid.

Windows 10 (1909) gjør fremdeles merkelige ting, som å overbevise meg om at autooppdatering av apper i Windows Store er vanskelig å få til.

“Sovemodus” kan deaktiveres, men forvent da enda dårligere batterilevetid enn hva Microsoft lover (som nevnt i batterilevetid-delen av testen).

Fordelen her er at den holder på batteriet lenger, så for noen vil det være en fordel, for andre som ønsker “instant on”, ikke. Dette er ting brukeren før bli spurt om før man logger på første gang, men er aktivert som standard for brukeren.

SSD-ytelse

Jeg kan gledelig meddele at ytelsen er langt bedre enn hva Microsoft har servert i eldre generasjoner Surface, deriblant Surface Laptop (jeg kommer aldri til å glemme eller tilgi 563 MB/s lesehastighet og 113 MB/s skrivehastighet).

Jeg testet med CrystalDiskMark 7 ARM 64 og fikk følgende tall:

 • 2031 lese MB/s – 808 skrive MB/s

Microsoft bør belønnes for å lever god diskytelse denne gang.

Strøm fra Xbox i stedet med Xbox Game Streaming (Preview)

Jeg nevnte under sniktitten det med at det nærmest finnes spill, men det er bare delvis sant: selvsagt støtter denne Xbox-gamepad-en, så har man en Xbox kan man strømme fra den. Merk at god WiFi-dekning må til for optimal ytelse, og at man derfor er begrenset på den måten, spesielt om mange i familien er hyppige nett-brukere, også. Selv om den ikke har typisk vidvinkel-format er skjermen såpass imponerende at selv en kresen spiller vil kunne få glede ut av å strømme til den. Og, det ser jo utrolig pent ut å spille på en så tynn og lekker maskin som egentlig ikke bør kunne by på slik underholdning.

Bilde: Microsoft.

Skjermens HDR-videostøtte får Netflix-film til å skinne.

Dessverre nyttegjør denne maskinen ikke WiFi 6 (altså mangler den 802.11 ax, men har ac), noe som gjør det i overkant utfordrende å spille Gears 5 med maks kvalitet. Med den grafikken blir det for mye for Google WiFi-ruteren som også mangler den kjappeste WiFi-standarden.

Konklusjon

Jeg hadde ikke hatt et eneste problem med å anbefale denne maskinen til nærmest alle som en om den hadde hatt et app-bibliotek med optimalisert programvare. Problemet er at det knapt finnes kompatible apper foruten de som følger med Windows, og verre: jeg tviler på at problemet kommer til å løses i nærmeste fremtid, eller til og med i overskuelig fremtid.

Poengsummen under er derfor basert på den totale opplevelsen til en person som ikke bruker en rekke Windows 10-programmer og som ikke jobber med programmer som krever aller best ytelsen, for sjansen for at nettopp ditt program finnes i ARM 64-utgave er nærmest null.

Er du lite på programvare-safari eller bruker mange forskjellige Windows-programmer, og heller ønsker en maskin for video, surfing og epost, samt spill-strømming, er dette en flott maskin, om en dog påkostet en der mye av prisen går til et slankt design og pen skjerm.

Det beste fra de andre generasjonene Surface Pro er inkludert her, men oppgradert med et tynnere design med god bygg-kvalitet og en skjerm som ser fantastisk ut og har mye mindre rammer.

Mobilens SIM fungerte fint med den innebygde LTE-støtten i Surface Pro X, med ytelse som forventet som fra hotspotting.

Merk: du må først inn på SIM-innstillingene i Windows for å skifte fra standard som er eSIM, til et fysisk kort.

Det er en fordel at den kan brukes som nettbrett, selv om den dessverre er litt for tung til en-hånds nettbrett-bruk (iPad Pro 12,9″ LTE: 633 g vs Surface Pro X LTE: 774 g). Dog, om man ikke eier en iPad fra før av, og ønsker en maskin som i visse tilfeller kan fungere som nettbrett under kortere perioder, og trenger Windows-opplevelsen på farten, er dette maskinen for deg. Skaff deg en ekstra LTE-linje, og jeg er rimelig sikker på at du blir fornøyd – om man må stå i jobbsammenheng vil nok mange også sette pris på pennen og hvordan den festes i tastaturet. Samtidig vil du måtte leve i håpet om at det kommer flere apper, og at videresalgsverdien på den måten er mer trygget enn situasjonen per i dag der man nok vil ha problemer med å selge den.

At Microsoft kaster bort muligheten for en ekstra USB A eller C, og i stedet sverger til 2 x USB C og en Surface Connector er dumt, men den er langt bedre utstyrt enn iPad Pro.

Surface Pro X er på mange måter der iPad var da første generasjonen debuterte i april 2010, for nesten ti år siden. Den gang var det knapt optimaliserte apper å finne, men etter hvert som tiden gikk økte biblioteket kjapt og har nå store mengder å by på i alle kattegorier, inkludert spill, men er fremdeles ingen fullverdig PC og en svakere nettleser.

Der iPad kan by på et stort utvalg apper, kan Surface Pro X by på en ekte PC i iPad-format, og det er for mange viktigere enn app-mangfold.

+ Flott panel og design i stilig svart utførelse
+ Den fantastiske Surface-støtten på baksiden er fremdeles smartest
+ 2 x USB C
+ Lader kjapt fra USB C
+ Den komplette Windows 10-opplevelsen

– Mangel på optimaliserte ARM 64-apper gir ikke så god ytelse og batterilevetid den kunne hatt
– Ikke så bra batterilevetid som håpet på
– Ikke alltid “instant on”
– Får for enkelt synlige fingermerker