Slik kan du se NRK i utlandet med VPN

Ønsker du å se NRK fra utlandet? Les hvordan du får tilgang til kanalens Nett-TV mens du oppholder deg utenfor Norge.

  • NRK sine nyhetssendinger, samt noen få egenproduserte underholdningsprogrammer vil fortsatt kunne strømmes, uavhengig av hvor du befinner deg i verden.
  • Du kan få tilgang til NRK gratis så lenge du ferierer innenfor EU/EØS-området i kortere perioder. Les mer om dette i et senere avsnitt.

Er du derimot fast bosatt i utlandet? Da vil den eneste løsningen være å benytte VPN.

Slik får du tilgang

For å se NRK i utlandet må du endre IP adressen din. Det kan gjøres på ulike måter, der VPN er den enkleste metoden. Det vil da fremstå som som at du oppholder deg i Norge, noe som lar deg se NRK fra utlandet uten begrensninger.

Med et VPN program kan du overstyre geografiske blokkeringer for å se NRK i utlandet, uansett hvor du befinner deg i verden. Programvaren bytter ut IP adressen din til en norsk server, slik at det fremstår som at du bor i Norge.

Via programmet får du tilgang til servere fordelt på ulike land, inkludert Norge. Merk at heller ikke alle VPN tilbydere har norske servere, så dette er et punkt du bør sjekke nøye på forhånd.

Merk: Det er ingen norske lover som forbyr bruken av VPN til å se NRK i utlandet.

Flere fakta:

  • De fleste VPN selskaper støtter bruk på både mobil, PC, nettbrett og SmartTV
  • Mange har begrensninger på antallet brukere som kan koble seg opp samtidig
  • Med tjenesten kan du enkelt endre til en norsk IP, hvorpå NRK sine programmer vil åpne seg for bruk.
  • Ettersom signalet sendes via en ekstra server vil det kunne være en liten forsinkelse i overføringen.

Her ser du to VPN tjenester som mange nordmenn benytter seg av. Begge tjenestene leveres med en angrerett på 30 dager. Skulle de ikke fungere som forventet kan du kreve pengene tilbake.

Best verdiNordVPN logo 1. NordVPN – Best kvalitetLav pris, med flere norske servere som leverer høy kvalitet. Se NRK sendinger i 4K på smartTV hvis du velger router installering.
  • Støtter alle platformer: PC, mobil, nettbrett og TV
  • Størst utvalg av norske servere.
Annonselenke
Surfshark logo 2. Surfshark – Lavest prisEt svært billig VPN program. Koster fra rundt 22 kr per måned. Passer best for kostnadsbevisste forbrukere.
  • Se NRK fra utlandet med norsk VPN server
  • Ingen begrensninger på antallet brukere.
Annonselenke

Mer om VPN: Her finner du en oversikt over de beste tjenestene i Norge.

Her bør det nevnes at NRK aktivt jobber med å begrense bruken av VPN, noe de også selv oppgir på sine egne sider. Derfor vil det kunne være noen servere som er “sperret” for tilgang.

Bruk av VPN er likevel fullt lovlig og det finnes per dags dato ingen lover som forbyr bruken av slik programvare.

Slik får du tilgang til NRK fra utlandet (innad i EU/EØS)

I første halvdel av 2018 innførte EU sin nye portabilitetsordning.

Denne tilsier at EU borgere skal ha rett til å se innhold de betaler for dersom de oppholder seg i et annet EU land (i kortere perioder).

NRK er ikke forpliktet til å følge ordningen, men har likevel valgt å tilpasse seg etter det nye regelverket. Av den grunn kan alle nordmenn som er på midlertidig reise innad i EU/EØS fortsatt få tilgang til tjenesten.

Disse kravene stilles:

  • Du må kunne verifisere deg med BankID
  • Du må ha fast bosted i Norge
  • Du må ha et norsk personnummer
  • Behovet for tilgang er kun midlertidig (du har ikke flyttet permanent).

NRK har laget en egen bruksanvisning som forklarer hvordan du ser NRK fra utlandet i EU/EØS sonen.

Et viktig avsnitt er følgende: “selv om man betaler skatt i Norge, men har faktisk og varig bosted i annen stat, vil man ikke omfattes av retten til den norske portabiliteten, som i dette tilfellet er NRK TV utenfor Norge.”

Derfor vil du kun gis tilgang i en begrenset periode. Har du flyttet permanent til et annet land vil tilgangen din begrenses, uavhengig av hvorvidt du skatter til Norge.

Derfor får du ikke se NRK i utlandet

Årsaken er at statskanalen mangler de intellektuelle rettighetene til å vise mye av innholdet sitt utenfor Norge. Tidligere laget NRK de fleste programmene sine selv, og de kunne dermed bestemme hvilke begrensninger som gjaldt for tilgang i andre land.

I dag er de fleste produksjonene utført av eksterne aktører. NRK bestiller programmet, men får kun rettigheter til å sende innholdet innad i Norge.

På den måten kan produksjonsselskapene selge programmet sitt til flere forskjellige land og dermed maksimere profitten sin.

Dette er heller ikke noe som er unikt for NRK. Samme regelverk finner man også hos andre statskanaler, inkludert BBC og Sveriges Television.

Til og med Netflix må forhandle fram rettigheter for ulike land hvor de ønsker å sende innhold. Det innebærer blant annet at den amerikanske versjonen har et langt bedre utvalg enn den norske.

Du blokkeres ved hjelp av IP

Hvordan kan NRK umiddelbart registrere at du ikke er i Norge når du prøver å strømme et program?

Her er det IP-adressen din som avslører deg. Dette er et nummer som identifiserer enheten du kobler deg opp til nettet fra, nærmere bestemt hvor serveren befinner seg. Et eksempel på en IP-adresse er 66.249.71.75.

Bruk av IP adresser er heller ikke valgfritt. Det er påkrevd for å koble seg på nettet og kan sammenlignes med en virtuell adresse/identifikator. 

Det betyr også at eieren av en nettside (i dette tilfellet NRK) kan identifisere hvilket land du oppholder deg i.

Nå er det heldigvis ingen offentlige kataloger hvor alle IP-adresser er koblet til innehaveren, men IP adressen vil uansett kunne fortelle hvilket land du surfer fra.

Det er derfor NRK vet at du er i utlandet, og automatisk blokkerer tilgangen din til rettighetsbegrenset innhold.

Litt om bakgrunnen til NRK

De fleste av oss har et forhold til NRK. Statskanalen har formet landet på mange måter gjennom sine nyhetssendinger, barne-TV og underholdningsprogrammer.

Norsk rikskringkasting (NRK) ble dannet i 1933, 8 år etter at den første radiostasjonen gikk på luften i Norge.

Kanalen fikk etterhvert en monopolstilling som kringkaster, og ble også tillagt en rolle som folkeopplyser og kulturbærer. NRK sin første TV-sending kom i 1960 og ble høytidelig åpnet av kong Olav.

Kringkastingsmonopolet ble deretter opphevet på 1980-tallet. Det førte til at NRK måtte fornye seg i møtet med økt konkurranse.

Bråk omkring finansieringsmetoden

Fram til 2019 var den basert på en lisensordning. Det betød at alle som hadde TV fikk tilsendt en faktura to ganger i året. Ordningen tilsvarte mange tusen kroner i ekstrakostnader, og var svært lite populær blant landets befolkning.

Alternative finansieringsmåter ble drøftet, men det var enighet i de fleste politiske partiene om at kanalen ikke burde reklamefinansieres. Man ønsket et sterkt og uavhengig NRK.

Løsningen ble til slutt at statskanalen skulle finansieres over skatteseddelen. Brukerne betaler fortsatt indirekte for driften av NRK, men det er altså ikke like synlig som når man selv måtte foreta overføringen.

Nettopp dét er også årsaken til at det kan fremstå som urettferdig at statskanalen er blokkert utenlands. Er man folkeregistert og betaler skatt til Norge, så er det naturlig at man også bør kunne se NRK i utlandet. 

Vil NRK bli fritt tilgjengelig fra utlandet?

Det er ingenting som tyder på dette per i dag. Modellen hvor det fremforhandles rettigheter for hvert program er basert på internasjonale grenser. Med langsiktige kontrakter er det usannsynlig at NRK vil åpne opp for fri bruk utenfor Norges grenser i nærmeste fremtid.

EU-forordningen om å vise programtilbudet til nordmenn på ferie i EU/EØS-området er et enkeltstående unntak.

Befinner du deg eller har tenkt deg utenfor landets grenser vil derfor VPN tjenester være det eneste alternativet.