vivaldi
Vivaldi vil trolig ha ferdig en Windows ARM-versjon i løpet av året.

Annonse


OPPDATERT: Norske Vivaldi langer ut mot Google

Vivaldi avslører de har startet beta-testing av en ARM-versjon fra og med versjon 3329.7.

Oppdatert, 13:36:

Til ITavisen uttaler Vivaldi sin talsperson at ARM-støtte i lengre tid har vært etterspurt av brukerne, og at problemet er at de og alle andre må vente på Google:

“Dette har vært etterspurt av våre brukere i lengre tid og vi er glade for å endelig kunne tilby en «technical preview». Mangelen på Digital Rights Management (DRM) har holdt vår utvikling tilbake, DRM et nødvendig onde for å kunne bruke populære tjenester som musikk- og video-streaming. Dette er et av eksemplene hvor Big Tech dikterer løsningene og holder funksjonalitet og arkitektur tilbake som hindrer utvikling.”

Annonse


Ovenfor ITavisen forklarer de dessuten at årsaken til at ARM-støtte har tatt så lang tid, ikke er deres “skyld,” men DRM-løsningen “Widevine” – man kan jo ikke tilby en nettleser som ikke kan spille av f.eks. Netflix:

“Widevine var ikke tilgjengelig for Windows ARM-enheter før nylig. Uten denne komponenten kan ikke DRM fungere i nettleseren vår. Uten DRM-støtte er det ikke mulig å laste inn innhold fra nettsteder som Netflix, Disney+, Amazon Prime, etc. Brukere forventer åpenbart at alle disse nettstedene fungerer og vil ikke tolerere en nettleser der de ikke gjør det, og heller ikke forstå hvorfor vi ikke kunne fikse det. Derfor er det bedre å bare tilby non-native x64-versjonen av nettleseren vår, som vil kjøre på ARM-enheter (via et innebygd emuleringssystem). Non-native versjonen vil være tregere, men alle større nettsteder fungerer som forventet,” forklarer nettleser-selskapet til oss, og påpeker at det var Google som måtte til for at de kunne starte opp sin ARM-utvikling:

“Når Google gjorde Widevine DMR tilgjengelig for ARM, åpnet dette for Vivaldi på ARM. Da kan brukerne få det beste fra begge verdene, den raskeste nettleseren mulig (fordi den er innebygd) på Windows ARM og at alle nettsteder fungerer som forventet, inkludert populære mediesider.”

Google skryter allerede av Chrome ARM-ytelsen

“Som en ekstra bonus inkluderer vi også Windows arm64 “architecture preview”-pakker for de av dere med kompatibel maskinvare. Disse byggene er ennå ikke en del av vårt automatiserte testsystem og har kun blitt testet litt med en maskin-konfigurasjon. Alvorlige problemer kan eksistere og bør forventes. Ikke desto mindre vil enhver testing og tilbakemelding bli satt stor pris på!”

Google har jo også en Chrome-versjon for ARM, men denne versjonen er langt mer ferdig, så det vil ikke være rettferdig å måle hvem av dem som er kjappest i Speedometer 3.0, men det hadde vært interessant. Vi mener uansett det er et sunnhetstegn at det denne gang kommer apper før Microsoft i det hele tatt har lansert OS-et og maskinvaren – årsaken til at Windows RT aldri kom noe sted var Windows Store-tvang og derfor mangel på apper. Apropos maskiner så har to Lenovo-maskiner med Snapdragon X Elite lekket.

“Vi har utviklet Chrome for å være rask, sikker og enkel å bruke på tvers av stasjonære datamaskiner og mobile enheter. Vårt tette samarbeid med Qualcomm vil bidra til å sikre at Chrome-brukere får den best mulige opplevelsen mens de surfer på nettet på nåværende Arm-kompatible PCer,” uttaler Googles Hiroshi Lockheimer.

Google

Annonse