Hvordan Kjøpe Bitcoin i 2021 fra Norge

Hvordan kjøpe bitcoin – Guide fra ITavisen.no

Slik kan du kjøpe bitcoin i Norge på en rask og enkel måte. Se hvor du kan kjøpe BTC med PayPal, kort eller bank.

Her har vi kun valgt å omtale aktører som står registrert hos Finanstilsynet. Det enkleste alternativet kan du lese mer om nedenfor.

Hos denne børsen er det mulig å kjøpe bitcoin på noen minutter med kortbetaling og PayPal. Bankinnskudd støttes også, men tar opptil 24 timer.

Slik setter du i gang

ENKLEST
✔ Handle for opptil 20.000 kr umiddelbart før du må verifisere deg
✔Eneste som tilbyr betaling med kort og PayPal i Norge
✔ Registrert hos Finanstilsynet
✔ Enkel og brukervennlig plattform

Kryptoinvesteringer er svært volatile og uregulert i enkelte EU-land. Ingen forbrukerbeskyttelse. Profitt kan være skattepliktig.

Slik kjøper du bitcoins

Hvordan kjøpe bitcoins på 10 minutter

Beregnet tid: 10 minutter.

Å kjøpe bitcoin i Norge er enkelt. Du trenger to ting for å kjøpe bitcoins; en kryptobørs å handle på, og et kredittkort, bankkort, elektronisk lommebok eller en bankkonto å betale med. Følg vår steg for steg guide til å kjøpe bitcoin, og du får kjøpt bitcoins innen 10 minutter eller mindre.

 1. Velg en kryptobørs.

  Velg en kryptobørs, for eksempel eToro eller Binance. Hvilken kryptobørs du bør velge avhenger av hva du vil. eToro er enkel å bruke, men gebyrene blir høye om du skal kjøpe og selge ofte. Binance er mer krevende å bruke, men er billigere for deg som skal drive med daghandel eller bruke ulike finansielle instrument for å gjøre veddemål i kryptomarkedet.

 2. Opprett en konto på din valgte kryptobørs.

  Opprett en konto på din valgte kryptobørs, og gjennomfør hele registreringsprosessen. Dette inkluderer ofte en identitetsverifikasjon, enten i form av bank ID eller ved at du laster opp en kopi av pass eller annen ID. Alle seriøse kryptobørser er underlagt det samme anti-hvitvaskingsregelverket.

 3. Gjør innskudd til din handelskonto.

  Du kan sette inn penger på din konto hos din valgte kryptobørs med enten kredittkort, bankkort, Vipps, PayPal, Skrill, Neteller, ved overføring med Western Union, World Remit eller ved vanlig bankoverføring.

 4. Kjøp din første bitcoin!

  Etter pengene er kommet til din konto hos kryptobørsen, kan du kjøpe din første bitcoin.

Nybegynnertips for førstegangskjøpere

Begynn med å åpne en konto ved å klikke her. Da sendes du direkte til delen av siden som lar deg registrere ny bruker.

OBS: Kryptoinvesteringer er svært volatile og uregulert i enkelte EU-land. Ingen forbrukerbeskyttelse. Profitt kan være skattepliktig.

Legg deretter inn ønsket brukernavn og passord. Vårt tips er at du velger et sterkt passord. Til slutt vil du bli bedt om å verifisere eposten din.

Børsen vil i neste runde stille deg noen lovpålagte spørsmål knyttet til risikoforståelse og opphavet til midlene du handler med. Det inkluderer hvorvidt du har erfaring med kryptohandel fra tidligere.

Velg innskuddsmetode

Etter å ha fullført registrering og svart på spørsmål må du velge innskuddsmetode. Det enkleste (og kjappeste alternativet) er å velge kortbetaling eller PayPal. Det lar deg kjøpe bitcoin på rundt 10 minutter, fremfor å vente opptil ett døgn ved bankoverføring.

Vær obs på følgende: Siden vil tilby innskudd i USD/GBP eller EUR. Det betyr kun at de norske kronene du setter inn vil veksles om til den valutaen du velger.

Du kan blant annet kjøpe bitcoin med Paypal, kredittkort/debetkort (VISA, MasterCard, Discover), Neteller og bankoverføring (SEPA).

Gjennomfør handelen

Nå er du klar for å kjøpe bitcoin for de pengene du satte inn på konto. For å gjøre det må du først finne frem til riktig kontrakt. Den enkleste metoden er å søke etter “BTC” i feltet på toppen av siden, noe du ser i bildet nedenfor.

Søk etter bitcoin på toppen av siden for å finne riktig kontrakt. Klikk på navnet for å plassere en ny ordre.

Når du har funnet kontrakten er du klar til å kjøpe bitcoin for det beløpet du ønsker. Kjøpsoversikten gir deg to valg – enten å handle basert på ønsket pengebeløp eller ønsket beløp i bitcoin.

For å bytte mellom de 2 kan du trykke på “ENHETER/BELØP”.

Verdt å vite: Skal du kjøpe bitcoin vil det lønne seg å ha en langsiktig horisont for investeringen. Prisene svinger mye og du kan oppleve store tap på kortsiktig basis.

Du får ikke tatt ut pengene dine før du har fullført verifisering av identiteten din. For verifisering holder det å sende inn et bilde av pass/førerkort, pluss et dokument som beviser adressen din.

Hvordan kjøpe bitcoin via bank i Norge?

Her ser du et annet alternativ for å kjøpe bitcoin fra Norge.

I dette eksempelet ser du hvordan du går frem for å kjøpe bitcoin i 2022 via den norske børsen, Firi (tidligere kjent som Miraiex). Fordelen med å bruke denne børsen er at de støtter hurtigbetaling for et mindre antall banker, pluss at de gir deg en bonus som ny kunde.

Utvalget deres er dessverre begrenset sammenlignet med andre børser. Det holder likevel hvis du kun planlegger å kjøpe bitcoin. Børsen lar deg kjøpe ethereum, samt 3 andre handelspar på siden.

Les mer: Vår vurdering av Firi

Steg 1

Begynn med å besøke børsen, noe som tar deg direkte til registreringssiden. Bildet under viser deg en detaljert forklaring av hva som kreves for å verifisere seg.

Totalt tar det rundt 30 minutter å fullføre prosessen.

Steg 1 er å verifisere seg. Deretter fyller du ut kontrollskjemaet – Vipps så er du klar til å kjøpe bitcoin!

For å registrere og verifisere deg vil det holde å benytte bankID. Du kan også benytte VIPPS for å bekrefte identiteten din.

Steg 2

Sett inn det beløpet du ønsker å handle for. På denne markedsplassen er det kun mulig å kjøpe bitcoin ved hjelp av en standard bankoverføring fra norsk bank.

Her kan du velge straksbetaling, men vår erfaring tilsier at det fortsatt vil ta en god stund før pengene dine står på konto og er klare for handel.

Steg 3

Siste steg (3) er å kjøpe bitcoin på siden deres. Her kan du velge mellom forenklet og avansert handel.

Nedenfor ser du hvordan det fungerer hvis du velger avansert handel. Det inkluderer en kort forklaring av forskjellen mellom markedsordre og limit ordre.

Legg merke til differansen mellom beste kjøp og salgspris. Skal du kjøpe bitcoin lønner det seg å legge inn et tilbud som ligger litt over beste kjøpspris.

Kurtasjen du betaler for å kjøpe bitcoin utgjør 0,5 prosent av beløpet du handler for. Selgeren betaler en tilsvarende andel.

Forenklet handel

Kjøp bitcoin via den delen på siden som heter kjøp og selg. Den eneste forskjellen mellom avansert og forenklet handel er at sistnevnte gjøres til markedspris uten at du selv trenger å legge inn ordretypen.

Kjøpe bitcoin med VISA

Det er mulig å kjøpe bitcoin med VISA i 2022 fra Norge, men kun én markedsplass tilbyr løsningen. I denne guiden ser du hvor det er mulig å handle bitcoin med med både VISA debetkort og kredittkort.

Ingen børser som drives utelukkende innad i Norge tilbyr innskudd med VISA. Årsaken til det er at norske betalingsformidlere har avvist et samarbeid med børsene, grunnet høy risiko for såkalte chargebacks.

Det skjer når kjøperen hevder at VISA kortet ble misbrukt (f.eks stjålet) og brukt til å kjøpe bitcoin. Da får korteier pengene tilbake, pluss at børsen risikerer å tape større beløp hvis prisene har falt. Noe som har vært et stort problem når kundene handler bitcoin med kredittkort.

PS: Kun én aktør lar deg handle bitcoin med kredittkort fra VISA/Mastercard, og det er eToro.

Hva er fordelene med å bruke VISA?

Hovedfordelen med å kjøpe bitcoin med VISA er at handelen kan gjøres rask. Du slipper å vente på at overføringen finner sted.

Det kan være frustrerende å måtte vente flere dager på at bankoverføringer i Norge skal krediteres, og særlig hvis du har god tro på en prisoppgang. Et eksempel er overføringer som skjer i helgene, hvor norske banker holder stengt.

Å kjøpe bitcoin med et VISA kredittkort eller debetkort gir deg økt fleksibilitet og du får tilgang til midlene umiddelbart. Ulempen er at det koster mer i gebyrer.

Kjøper du bitcoin med VISA (eller andre typer kort) vil det fort koste deg opptil 2-3% av kjøpesummen. Hvorvidt det er verdt kostnadene blir opp til deg selv å vurdere.

Husk at det også vil være grenser for hvor mye du kan handle for. Som regel er maksbeløpet satt til mellom 10.000 og 30.000 kr per transaksjon. Per 2022 har det blitt noe billigere å bruke VISA og andre betalingskort som betalingsmetode, men det forblir fortsatt et dyrt alternativ.

Kan man kjøpe bitcoin med VIPPS?

Det er dessverre ikke lenger mulig å kjøpe bitcoin fra Norge med VIPPS. De har nå oppdatert vilkårene sine til å inkludere et forbud mot kjøp av kryptovalutaer.

Ønsker du å kjøpe bitcoin raskt finnes det derimot et annet alternativ som er enklere og sikrere enn bruk av VIPPS.

Du kan lese mer om det beste alternativet her. Her kan du kjøpe bitcoin for opptil 20.000 kroner med både VISA, MasterCard og PayPal. Det tar rundt 5-10 minutter å sette i gang.

Kjøp bitcoin med bank

Å kjøpe bitcoin via vanlig bankoverføring er som regel litt billigere målt i gebyrer, men tar til gjengjeld lenger tid.

Velger du å kjøpe bitcoin i Norge med bankbetaling kan det gjøres på to ulike måter.

 1. Den første er å sende pengene via straksbetaling. Et lite antall børser støtter denne betalingsmetoden. For å bruke straksbetaling må du også ha konto hos en bank hvor dette støttes.
 2. Det siste alternativet er en standard overføring. Husk at bankene holder stengt i helgene.

Tips for straksbetaling: Husk å inkludere referansenummeret i meldingsfeltet når du overfører pengene. Det hjelper børsen med å se at pengene ble sendt av deg, slik at de kan kreditere kontoen før navnet vises i mottakerregisteret.

Kjøper du bitcoin hos en børs i utlandet vil det kunne ta litt lenger tid å få pengene satt over, avhengig av hvilket land børsen opererer i.

Som et eksempel vil det kun ta 1 dag å overføre penger via banken til en EU basert selges. Det skyldes at de har europeiske bankkontoer som benytter SEPA systemet for betalinger.

Sender du penger til amerikanske bitcoinbørser eller andre kontinenter vil det derimot kunne drøye flere dager før pengene står på konto.

Kjøp bitcoin med PayPal

Det er mulig å kjøpe bitcoin med Paypal. Til dags dato har vi kun funnet én aktør som tilbyr dette, og du ser flere detaljer om aktøren på toppen av siden.

PayPal lar deg kjøpe bitcoin nærmest umiddelbart, men vil på lik linje med kortbetaling koste deg mer i gebyrer. Særlig hvis du må veksle mellom ulike valutaer før du skyter inn pengene.

Visste du at: Fra og med begynnelsen av 2021 har PayPal åpnet for at kunder skal kunne kjøpe bitcoin direkte via tjenesten. Tilbudet er ikke lansert i Norge enda, men det antas at dette kommer senere i løpet av 2021.

Beløpsgrensen man kan kjøpe for vil sannsynligvis settes til 10.000 USD per måned, eller det som tilsvarer rundt 90.000 norske kroner.

PayPal har på nåværende tidspunkt nærmere 340 millioner brukere, så dette vil utgjøre en vesentlig forskjell på lang sikt.

Fordelene med å bruke PayPal

Velger du å kjøpe bitcoin via PayPal vil innskuddet skje momentant. Det betyr at du kan gjennomføre kjøpet ditt nærmest umiddelbart.

For å kunne kjøpe bitcoin via PayPal (ved å sette inn penger på en børs) må du har verifisert kontoen din. For at innskuddet skal skje så raskt som mulig må du enten ha penger stående på PayPal kontoen, eller ha verifisert et kort som du kan betale med.

Gebyrer og kurtasje

Å kjøpe bitcoin kan være frustrerende ettersom handelen ofte blir gjenstand for høye kurtasjekostnader, samt spread (differansen mellom beste kjøps og salgspris).

Når du legger inn en kjøpsordre på børsen kan det gjøres enten som en limit eller market ordre. 

Det første alternativet betyr at du er villig til å betale X pris, og at noen andre må fylle ordren for at handelen skal gjennomføres.

PS: Markedsordre innebærer at du kjøper bitcoin til gjengjeldende pris. Det er den salgsordren som har best pris på daværende tidspunkt.

Dette kan by på problemer hvis det er en for stor spread (differanse) mellom selger og kjøper.

Særlig hos mindre etablerte børser kan det være vanlig å se store spreader når man kjøper bitcoin. Ofte er det snakk om 1,50 – 2,00% overpris kun for å kjøpe med markedsordre.

For å spare penger bør du alltid legge inn en limit ordre og vente på at den fylles. Det har også litt å gjøre med gebyrstrukturen til børsen (kurtasjen).

Viktig informasjon

Bitcoin nådde en foreløpig pristopp på 64,863.10 USD i April 2021. Det tilsvarer utrolige 560,882 norske kroner. Hadde du valgt å kjøpe bitcoin i mars 2020, ville prisene har steget x20 siden den gang, eller det som tilsvarer en fortjeneste på 2.000%.

Kjøp bitcoin med en langsiktig horisont. Prisene vil falle og stige mye på kort tid.

Før prisene toppet seg sist gang var det et bonanza i markedet. Privatinvestorer såvel som børsnoterte selskaper kastet seg på bølgen. Ett av disse selskapene var Microstrategy, som lånte milliarder av kroner med det mål å kjøpe bitcoin for ren prisspekulasjon.

Prisen er som kjent ekstremt volatil og kan endre seg raskt fra dag til dag. I mars 2020 falt prisen over 50% på ett døgn, uten at det var noen klar årsak til prisfallet. Skal du først kjøpe bitcoin kan det være lurt å vente til prisene korrigerer seg kraftig.

Tenk langsiktig

Hvis du først velger å kjøpe bitcoin burde du investere med et langsiktig perspektiv. Mange kaster seg inn med mål om å tjene raske kroner på kortsiktig prisspekulasjon. 

Vær forberedt på at prisene kan falle drastisk og at det kan påføre deg kortsiktige papirtap som investor. Unngå å selge med tap hvis prisene faller, og hold investering over en lengre periode.

Kjøpe bitcoin med derivater

Å kjøpe bitcoin via derivater gjør det mulig å shorte, såvel som å gå long. Med shorting betyr det at du vedder på at bitcoin prisen vil falle, mens long gir deg eksponering for oppsiden.

Her er det snakk om derivater hvor du handler basert på et underliggende instrument (i dette tilfellet bitcoin). Med andre ord er det ikke snakk om å kjøpe bitcoin fysisk, men heller at du kjøper kontrakter som er knyttet til selve prisen.

Verdens største platformer for denne typen prisspekulering er Binance.

Å kjøpe bitcoin via derivater til prisspekulering er samtidig noe som frarådes med mindre man har satt seg grundig inn i temaet og vet hvordan det fungerer.

Vær forsiktig: Skal du kjøpe bitcoin via derivater med giring? Da bør du aldri velge høyere leverage enn x2.

Bitcoin Norge og Justcoin

Bitcoins Norge var også kjent som Bitcoins Norway. Denne børsen eksisterer ikke lenger. Platformen ble hacket i 2019 og eierne valgte deretter å stenge ned hele markedsplassen.

Dette førte til utstrakt misnøye, ettersom kundene ble innløst til en langt lavere pris enn hva den daværende verdien lå på. Investorer valgte etterhvert å gå til gruppesøksmål mot eieren, for å få tilbake mellomlegget.

En annen børs som lot brukere kjøpe bitcoin var Justcoin. Den ble grunnlagt i 2014 og var på et tidspunkt den eneste børsen hvor kunder kunne handle bitcoin innad i Norge.

Justcoin ble lagt ned i starten av 2017 og har per dags dato ingen aktivitet på siden.

Flere kjøpsguider

Når du skal kjøpe kryptovaluta har du flere muligheter. Inntil nå har de fleste valgt en kryptovalutabørs i utlandet, som er både dyrt og tidkrevende.

Hvor det lønner seg å investere i bitcoin avhenger av hvilken betalingsmetode du foretrekker, og hvorvidt du ønsker å ha kjøpe andre typer valutaer. Alle kryptobørser tilbyr bitcoin som en del av porteføljen sin, men det er store variasjoner i hvilke andre valutaer som er tilgjengelig.

På ITavisen finner du også flere guider til kjøp og salg av krypto. Klikk her for å lese mer: