kryptovalutabørser i norge

Kryptovalutabørs oversikt for Norge

Sammenlign og velg en kryptovalutabørs som passer for deg. Du finner også en guide til gebyrer, prising og ulike handelsmetoder. Det inkluderer informasjon om API og hvilke typer kjøp som kan gjennomføres (inkludert spothandel og derivater).

Sammenlign kryptovalutabørser

Her finner du en oversikt over både norske og utenlandske kryptovalutabørser av god kvalitet.

ENKLEST & BILLIGST
Trade krypto

Trade krypto

 • BankID og Konto i NOK
 • Norsk kundeservice
 • 1 mill euro kontoforsikring
 • 60+ krypto med X2 giring
 • Billigst på Krypto
CFDer er komplekse finansielle instrumenter og innebærer en høy risiko for å tape penger raskt på grunn av giring. Du bør overveie hvorvidt du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til å ta denne risikoen. 82% av ikke-profesjonelle kunder taper penger når de handler hos denne tilbyderen.

Å sammenligne ulike kryptovalutabørser kan være utfordrende. Denne guiden viser deg hvilke ting du bør huske på når du skal velge børs.

Den tar for seg følgende:

 • Gebyrer som kreves av kryptovalutabørsene.
 • Litt om direkte kjøp vs. derivater.
 • Bruken av API.
 • Hvilke kryptovalutapar som tilbys.
 • Børsenes sikkerhet.
 • Innskuddsmetodene (bank, kortbetaling).

Børs eller vekslingstjeneste?

For øyeblikket finnes det 5 kryptovalutabørser i Norge (noe som også inkluderer vekslingstjenester). Flere av disse ser du listet opp ovenfor.

Slik skiller du mellom en børs og vekslingstjeneste:

En kryptovaluta børs lar deg handle direkte med andre personer, såkalt P2P. Du legger inn et tilbud om kjøp eller salg til en pris du selv bestemmer.

Hos en vekslingstjeneste handler du derimot direkte med selskapet. De har som oftest et bredere utvalg av kryptovaluta, men krever seg bedre betalt per handel.

For å oppnå best mulig pris vil det lønne seg å trade hos en vanlig kryptovalutabørs.

Enklest å velge en norsk løsning

Vi anbefaler deg å velge en norsk kryptovaluta børs, gitt at de tilbyr de handelsparene du søker etter.

Det er mye enklere og tryggere å sette inn penger hos de norske selskapene. Ved hjelp av rask-betaling i nettbanken kan man hos noen tjenester (f.eks Firi), sette over penger i løpet av 1-2 timer.

Velger du en kryptovaluta børs i utlandet vil det fort kunne ta 3-4 dager å gjennomføre en handel (medregnet tiden for verifisering).

Gebyrer og kostnader hos kryptovalutabørsene

Kryptovalutabørsenes hovedinntekt er gebyret de krever per handel.

Når du skal handle hos kryptovalutabørsene vil du måtte betale visse gebyrer. Her ser du en liste over hvilke det gjelder. Vi forklarer også hvilke andre kostnader som følger med.

Gebyr per handel

Kryptovalutabørsene vil kreve et gebyr for hver handel du utfører. Det trekkes fra på totalsummen av det beløpet du kjøper eller selger for.

Eksempel:

Du legger inn en kjøpsordre for 10.000 kroner, til et gebyr på 0,5% per handel. Gebyret ender da opp med å koste deg 50 kroner.

I Norge krever kryptovalutabørsene 0,5%, mens vekslingstjenestene følger en annen modell. Mer om det i neste avsnitt.

Gebyret bakes inn i prisen

Vekslingstjenester bruker en annen kostnadsmodell. Her er gebyrene allerede inkludert i den prisen de oppgir.

Her betaler du til gjengjeld en premium – Sammenlignet med de gjeldende markedsprisene. Det er ikke uvanlig å betale opptil 3% ekstra for å bruke slike tjenester, som er 6 ganger så mye som du betaler hos en gjennomsnittlig kryptovaluta børs.

Gebyr for uttak

En kryptovaluta børs vil også ofte kreve et gebyr for uttak av krypto. Dette gebyret varierer veldig mellom de ulike børsene. Det har også mye å si hvilken type valuta du tar ut.

La oss bruke bitcoin som et eksempel. Nærmest alle kryptovalutabørser vil kreve et gebyr på 0,005 BTC per uttak. Det er ment å dekke overføringskostnadene de betaler til “minere” per transaksjon.

En kryptovaluta børs vil tjene penger ved å “bundle” flere uttak sammen. Her kombinerer de flere uttak i samme overføring, og tjener penger på mellomlegget mellom den reelle kostnaden og det som hver kunde betaler individuelt per uttak.

Innskuddsgebyr

Innskudd er som regel gratis hvis man kun setter over annen kryptovaluta (eller det som kalles for stablecoins). Sistnevnte er kryptovalutaer som er pegget til en “ekte valuta”, slik som USD.

Derimot er det vanlig å betale et gebyr ved innskudd av fiat penger via bank eller ved kortbetaling.

Bankinnskudd er det mest rimelige. Her vil majoriteten av børsene kreve et fast beløp for å behandle transaksjonen.

Hos Coinbase er det for eksempel et gebyr på 15 USD (ca 140 NOK) for å sette inn fysiske penger på børsen.

Kortgebyrene vil derimot koste mer. Årsaken er det høye svinnet som følger med aksept av bankkort. Du betaler som regel 1,9 til 4% av innskuddsbeløpet hvis du velger kort som betalingsmetode.

Valutagebyret

Setter du over penger til en kryptovaluta børs i utlandet vil du også betale et valutagebyr. Det ender derimot opp hos banken din, og ikke i lommen til børsen.

Et eksempel er overføringen av NOK til EUR for kjøp av krypto hos en børs i Europa.

Når pengene konverteres er det vanlig at du betaler mellom 0,5 til 1% av beløpet i form av en dårligere vekslingskurs enn den som gjelder i markedet.

Velg riktig kryptovaluta børs

Børsene tilbyr ulike produkter, noe som inkluderer både direkte konvertering og finansielle instrumenter, slik som derivater.

Ved direkte konvertering vil kryptovalutabørsen gi deg fysiske verdier som du kan trekke ut fra platformen.

Eksempel: Du kjøper BTC verdt 15.000 NOK hos en norsk kryptovaluta børs. Deretter kan du trekke ut verdiene til en adresse du selv kontrollerer.

Velger du derivater vil det ikke være snakk om fysiske verdier. Her handler du kun en kontrakt basert på prisen til et underliggende aktiva.

Med andre ord: Du spekulerer i prisutviklingen på aktivet, og tjener penger hvis prisene følger retningen du har veddet på.

Vi kommer til å publisere en mer detaljert artikkel om dette på et senere tidspunkt.

Bruke API for å handle

De fleste børsene vil tilby en API (Automatic Program Interface) som lar deg utføre handler på maskinspråk, fremfor å bruke børsens egen interface.

Bruken av API krever en del forhåndskunnskap, og kan være lurt å sette seg inn i hvis man planlegger å handle for større summer.

Mange bruker API for å drive arbitrasje mellom kryptovaluta børser. Her kjøper og selger man et aktiva på ulike platformer når prisene spriker.

Målet er å utnytte prissvingninger som gjør det profitabelt å kjøpe/selge mellom ulike børser samtidig.

Kryptovalutabørsens utvalg er viktig

Hvilken kryptovaluta ønsker du å investere i? Dette er viktig å bestemme på forhånd, gitt at utvalget er begrenset hos de ulike kryptovalutabørsene.

Norske børser lanserer stadig nye valutapar, men for øyeblikket er utvalget noe begrenset. En kryptovaluta børs som har rukket langt allerede er Firi. Her tilbyr de en rekke forskjellige valutapar, inkludert BTC, LTC, ETH og XRP.

For å investere raskt lønner det seg å gjøre følgende:

1. Åpne konto hos en norsk kryptovaluta børs.
2. Sett over norske kroner og konverter til ønsket valuta.
3. Sett over kryptovalutaen til en utenlandsk børs som tilbyr den enheten du ønsker.

Fordelen er at du kan sette inn penger i markedet raskere og på den måten får blitt med på prisoppgangen (hvis du tror at kryptovalutaens pris vil stige raskt).

Sikkerhet og lagring av verdier

Dette er et viktig punkt, gitt at mange kryptovalutabørser har blitt frastjålet midler gjennom årene.

Mange børser har blitt angrepet, hacket og fått kontoene sine tømt. Blant de mest kjente finner vi navn som Mt. Gox, Bitfinex og Binance.

Det er ikke mulig å garantere for at pengene er trygge hos noen kryptovalutabørser. Den tryggeste løsningen vil alltid være å trekke ut verdiene til en lommebok som du selv kontrollerer.

Da får du utstedt nye private nøkler som kun du har tilgang til. Disse nøklene bør du oppbevare på et trygt sted, som ingen andre kan finne – F.eks på en papirlapp i en bankboks.

ENKLEST & BILLIGST
Trade krypto

Trade krypto

 • BankID og Konto i NOK
 • Norsk kundeservice
 • 1 mill euro kontoforsikring
 • 60+ krypto med X2 giring
 • Billigst på Krypto
CFDer er komplekse finansielle instrumenter og innebærer en høy risiko for å tape penger raskt på grunn av giring. Du bør overveie hvorvidt du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til å ta denne risikoen. 82% av ikke-profesjonelle kunder taper penger når de handler hos denne tilbyderen.

Verifisering og ID sjekk

For å motvirke hvitvasking vil du måtte identifisere deg før du kan handle hos en kryptovaluta børs. Det gjelder spesielt hos de som tillater innskudd av fysiske penger, enten det er snakk om USD, EUR eller NOK.

Enklest er det å identifisere seg hos noen norske børser. Alle tillater bruken av BankID som verifiseringsmetode, men noen har også åpnet for bruken av VIPPS.

ID sjekk hos en norsk kryptovaluta børs tar mellom 5-10 minutter å fullføre.

Verifisering i utlandet

Velger du å verifisere deg hos utenlandske kryptovalutabørser vil det ta lenger tid. De krever som regel følgende:

 • Kopi av passbildet ditt.
 • Kopi av faktura eller et bilag som bekrefter at du bor på det stedet du hevder.
 • I visse tilfeller: Et selfie bilder hvor du holder opp en lapp mot kameraet med navnet ditt og datoen.

Noen har automatisk ID sjekk implementert. Her lastes alle dokumenter opp i portalen og sjekkes av et dataprogram.

Hele prosessen tar mellom 24-72 timer, men kan trekke ut lenger i tid.