samsung galaxy book4
Det er ikke noe direkte feil med Samsungs stilsikre "kontordesign," maskinvaren eller skjermene, men Intel og Windows er fremdeles ikke i mål når det gjelder batteri- og ytelsesstyring. Bilder: ITavisen

Annonse


Jeg vet ikke lenger hva jeg skal mene om Windows-laptoper – “Samsung Galaxy Book4”

Samsung sine Galaxy Book-maskiner er konservative. Det er ikke noe feil med det, men det er noe feil med Intel og Windows.

Introduksjon

Som med mobil-produktserien som itereres år etter år, gjør koreanerne det samme med Book-laptopene. I år fikk jeg tilsendt Book 4 Pro og Ultra, der den store forskjellen er at Ultra har et RTX-skjermkort. Jeg har byttet mellom begge og forventeningene var høye da jeg belønnet “Galaxy Book3 Pro 360” med 8,5 av 10 poeng mai i fjor. Jeg testet i mars i fjor selskapets billigste, “Galaxy Book 3,” og fant det irriterende den mangler berøringsskjerm. Pro og Ultra har begge dette, og mer.

Modellene i Book4-serien som også leveres i to 360-utgaver: Book4 360 og Book4 Pro 360:

Spesifikasjoner Book4 Ultra (43 990 kroner):

 • Intel Core Ultra 9 CPU 185H
 • RTX 4070 Laptop GPU – 6 GB GDDR6 (80 W TGP, boost: 2055 MHz)
 • 16″ WQXGA+ AMOLED Display (2880 x 1800) – berøring – anti-reflekterende
 • 32 GB LPDDR5X Memory (On Board 16 GB)
 • 512 GB NVMe SSD
 • AKG Quad høyttalere (woofer maks 5 W x 2, diskant 2 W x 2)
 • Smart Amp
 • Dolby Atmos
 • Internal “Dual Array Digital” mikrofon
 • 2M Camera
 • Bluetooth 5.3
 • Wi-Fi 6E – 802.11 ax 2×2
 • 1 x HDMI 2.1 (8K@60Hz, 5K@120Hz)
 • 2 xThunderbolt 4
 • 1 x 1 USB 3.2
 • MicroSD Multi-media Card Reader
 • 1 x ut/Mic-in kombinasjon
 • 76 Wh (typisk)
 • 140 W USB Type-C adapter
 • 355.4 x 250.4 x 16.5 mm (13.99″ x 9.86″ x 0.65″)
 • 1,86 kg

Spesifikasjoner Book4 Pro (23 990 kroner):

 • Intel Core Ultra 7 155H CPU
 • Intel ARC GPU
 • 16″ WQXGA+ AMOLED Display (2880 x 1800) – berøring – anti-reflekterende
 • 16 GB LPDDR5X Memory (On Board 16 GB)
 • 512 GB NVMe SSD
 • AKG Quad høyttalere (woofer maks 5 W x 2, diskant 2 W x 2)
 • Smart Amp
 • Dolby Atmos
 • Internal “Dual Array Digital” mikrofon
 • 2M Camera
 • Bluetooth 5.3
 • Wi-Fi 6E, 802.11 ax 2×2
 • 1 x HDMI 2.1 (8K@60Hz, 5K@120Hz)
 • 2 xThunderbolt 4
 • 1 x 1 USB 3.2
 • MicroSD Multi-media Card Reader
 • 1 x out/Mic-in Combo
 • 76 Wh (typisk)
 • 140 W USB Type-C adapter
 • 355.4 x 250.4 x 16.5 mm (13.99″ x 9.86″ x 0.65″)
 • 1,56 kg
Det meste skiller Pro og Ultra på innsiden, bortsett fra at Pro er merkbart lettere.

Design

Der Apple har gått for flatt design, bruker Samsung dråpe-designet når man ser maskinen fra siden. Jeg har ingen mening til eller fra – det er opp til produsentene hvordan de best mener de kan kjøle og samtiidg kutt vekt og masse. Under bruk spiller det uansett ingen rolle for min del.

På sidene vi utvalget av porter som forventes av Windows-bærbare i pris-segmentet, altså både HDMI og gode gamle USB A – vi hadde satt pris på 1 x USB C også på høyre side, men sånn kan verden være:

Annonse


Det er forholdsvis mye ramme på undersiden av skjermen, men Samsung klarer å lure meg med smart materialvalg på en måte som gjør at jeg ikke oppfatter det slik under bruk.

Funksjoner

Samsung serverer mye egen-programvare som på mobilene:

 • Live Wallpaper
 • Screen Recorder
 • Samsung Gallery
 • Quick Search
 • Samsung Flow
 • Samsung Notes
 • Samsung Recovery
 • Samsung Settings
 • Samsung Update
 • Samsung Pass
 • Second Screen
 • Quick Share
 • Galaxy Book Experience
 • Galaxy Book Smart Switch
 • SmartThings
 • Samsung Device Care
 • Bixby
 • Samsung Studio

Her finner vi både hurtig fildeling med andre enheter og til og med skjerm- og input-deling med andre Galaxy-enheter som nettbrett. Like sømløst som Apples økosystem er det ikke (for mange ekstra-klikk,) men jeg er glad det følger med.

Det at Samsung knytter mobiler og laptopene sine sammen, noe som gir all mulig mening i og med at disse er Galaxy-produkter, forsterkes med at de inkluderer Bixby. Desto mer interessant er at de også “tar over” Windows med å inkludere ikke bare hurtiginnstillinger for skjerm, lyd og ytelse, men også en komplett innstillingsmeny med mobil-grensesnitt:

Jeg setter pris på at de samler alt et sted, men irriterer meg noe over at de ikke følger Microsofts design-prinsipper for Windows. Programmet føles også “tungt,” da det må klikking til frem og tilbake i menyene før opplevelsen fungerer uten lugging. Jeg tror dette har negativ innvirkning på batteriet, men mer om dette senere i testen.

I bruk og ytelse

Hybrid ditt, hybrid datt: for brukerne spiller det nærmest ingen rolle i forhold til dvale på bærbare, kontra eldre Intel-systemer. Sover maskinen må den vekkes, og det virker ikke som den har sovet godt. Der MacBook Air og Pro i flere år er klar på et sekund, tar det flere sekunder før Galaxy Book4 Pro, så vel som Ultra, er klar. Etter at man har trykket på-knappen, som i gamle dager. Maskinen våkner ikke kun ved å vri skjermen opp. Jeg synes det er merkelig Intel fremdeles ikke har fått til noe bedre, det er vel bare slik det er med x86 – i det minste er batterisparingen god når den sover så tungt som den gjør.

Det har i lengre tid vært kjent at Windows 11 ikke yter bedre enn Windows 10. Da spiller det liten rolle at Microsoft mener de har “optimalisert kjernen.”

Med en ny generasjon Intel CPU-er er håpet alltid en mer behagelig Windows-opplevelse, men jeg kan ikke si jeg merker forskjell kontra Intels 13. generasjon, uten at jeg vet jeg kan legge skylden på Intel. Det er fremdeles lugging i grensesnittet ved flytting av ting som nettleser-vinduer, og etter at maskinene (spesielt Asus Zenbook Duo,) tar det litt tid før maskinen “føler seg komfortabel” og er klar til å servere den ytelsen jeg mener kundene rettmessig har krav på sett i forhold til prisen og navnet på CPU-en: “Ultra.” Jeg er også noe skuffet over hyppigere batteritapping enn forventet, og det ved å ikke gjøre annet enn å surfe litt offensivt i mange faner. Som vi tidligere har rapportert i form av en nyhet, er det mye lugging i startmenyen.

Enten du jobber, samarbeider, skaper eller spiller, leverer Intel Core Ultra-prosessorer en dedikert motor som hjelper deg med å låse opp AI-opplevelser på PC-en, neste nivå innen oppslukende grafikk og høyytelses laveffektsbehandling, slik at du trygt kan fungere lenger mens den er koblet fra.

Intel

“Surface Laptop 6” kan bli årets beste bærbare

Skjermen er flott. Jeg elsker berøring og 120Hz-oppdatering, men jeg måtte manuelt låse fast begge til den høyeste oppdateringsfrekvensen, om ikke opplevde jeg alltid i batteri-modus at maskinen brukte 60Hz, og hva er da poenget med 120Hz-skjerm? For å redde batteri tør man ofte ikke annet enn den kjipere opplevelsen.

Det er god “fjæring” i tastene, men jeg erfarer at tastene ikke er dype dype nok sammenlignet med Asus Zenbook Duo, og MacBook Pro og Air som plasserer seg mellom Asus og Samsung-maskinene. De er av god kvalitet, ikke misforstå, men det er verdt å nevne.

3DMark Time Spy Extreme – Book4 Ultra til venstre (RTX 4070) mot RTX 4080 Intel Core i9 laptop:

PCMark 10 – Book4 Pro til venstre:

GeekBench 6:

 • Galaxy Book4 Pro: 2232 – 11 201
 • Galaxy Book4 Ultra: 2466 – 12 450
 • Asus Zenbook Duo: 2331 – 11 059
 • MacBook Air M2 1TB: 2500 – 9600 – M2 10 kjerner GPU OpenCL: 27 593
 • MacBook Air M1: 1705 – 7515
 • Dell XPS 15″ 9510: 1658 – 8880 – GeForce RTX 3050 Ti 4GB GDDR6 OpenCL: 35 517
 • MacBook Pro 14 (grunnmodellen – 8 CPU kjerner 14 kjerner): 1750 – 9857
 • Galaxy Book2 Pro 360: 1664 – 8449
 • Surface Laptop Studio: 1563 – 5778
 • Tab P12 Pro: 955 – 3089
 • Galaxy Tab S8 Ultra: 1229 – 3380

Book4 Ultra disk-ytelse:

Book4 Pro disk-ytelse:

Konklusjon

Som jeg innledet med er Book-serien til Samsung mye mer konservative enn de fargerike Galaxy-mobilene. Jeg vet ikke hvorfor de er så grå! På pluss-siden kan jeg nevne en stor og flott skjerm med berøring, som fremdeles er noe jeg savner med en gang jeg bytter til MacBook, og et slankt design.

Når det gjelder skjermkortet i Ultra-modellen, er det i utgangspunktet flott med RTX 4070, men med kun 6GB VRAM vil man ikke kunne spille de nyeste spillene med maks tekstur-kvalitet: husk at selv RTX 3080 med 10GB VRAM har det samme problemet. Det er også derfor maskinen er merket “RTX Studio,” altså vil kortet være mer enn nok for mange som produserer innhold, men komme til kort i de nyeste spillene.

Berøringsflaten er stor som på MacBooks, men presisjonen og hurtigheten er ikke i nærheten.

Og det er her tittelen på testen spiller inn: jeg skjønner ikke hvorfor vi i 2024 fremdeles sitter med Windows-maskiner som ikke klarer å opprettholde en stabil batterilevetid under bruk. I forhold til hva man gjør på en datamaskin så tappes batteriet, det sier seg selv, men begge disse maskinene ender opp med langt kortere batterilevetid, og lugging i menyer og grensesnitt, selv om jeg bare nettsurfer i ulike faner samtidig, enn hva jeg forventet. Det er mulig jeg er naiv, for hver gang Intel lanserer en ny generasjon, er håpet at de har endret noe underliggende i samarbeid med Microsoft, men det er som om de ikke snakker sammen.

Jeg har i en rekke tester av Windows-maskiner påpekt at det faktum at man som bruker manuelt kan, og må, styre fra svak ytelse til den beste – med maks ytelse aktivert er det ganske høy lyd fra viftene selv om man bare laster ned og surfer. For å gjøre det desto mer tungvint byr “Samsung Settings” også på ytelses-valg:

Best ytelse må aktiveres fra Windows-innstillingene og Samsungs eget innstillings-program.

Om man velger den svakeste ytelsen føles moderne Windows-maskiner 10 år eldre ut enn de er. Om man velger best ytelse er man langt nærmere den smidige Apple M2- og M3-ytelsen, men det er bare å glemme over 10 timer batterilevetid med hyppig bruk.

Jeg har derfor sittet med maskinene lenger enn jeg vanligvis gjør, for jeg klarer ikke legge fra meg tanken om at det er noe i Windows-kjernen som er alvorlig feil, og som fremdeles ikke spiller på lag selv med toppmoderne brikker fra Intel. At de tar lang tid å våkne fra dvale er noe man forventer, men at ytelsen fremdeles er så svak i et forsøk på å bevare batterilevetiden slik at den er akseptabel, og at Windows selv ikke finner ut av ytelses-styringen for optimal batterilevetid i forhold til hva brukeren gjør, forblir for meg et mysterium.

Konklusjonen er uansett at ei heller Intels nyeste hybrid CPU-er oppfører seg som forventet i 2024, og jeg er ikke en gang sikker på at andre brukere av de samme maskinene har de samme erfaringene som meg.

ARM-maskinene med Snapdragon X Elite og X Plus kan ikke komme fort nok i sommer, og jeg er oppriktig interessert i å finne ut hva Intel og Microsoft kan gjøre med plattform-kombinasjonen om Qualcomm viser Intel hvordan det skal gjøres. Jeg vil gå så langt å mene at du om vurderer en ny Windows-bærbar, så vent på Surface Laptop 6, Surface Pro 10 eller andre Snapdragon X Elite/Plus-maskiner. GeekBench-tall avslører nemlig meget god ytelse.

Jeg gir derfor maskinene 8.0 av 10 poeng, under tvil, og med hovedvekt på at det er forholdsvis mye for pengene i forhold til maskinvare, skjerm og porter, men at man må være klar over at Intel og Windows er som det alltid har vært på bærbare: et uelegant rot.

samsung galaxy book4
Jeg vet ikke lenger hva jeg skal mene om Windows-laptoper – “Samsung Galaxy Book4”
Vi konkluderer
Windows og Intel-laptoper vet ikke helt hva de driver med, og jeg vet ikke hvem jeg skal skylde på. Karakteren er basert på maskinvaren, og i mindre grad totalpakken.
Leservurdering63 Vurderinger
0
+
Flott skjerm med berøring
Tynne og lette
Fokusert design
Portene man trenger
-
Batterilevetiden burde vært bedre
Tastene kunne vært litt dypere
Fremdeles svak dvale-til-våken-ytelse
8

Annonse