windows 11-laptop
PCWorld har gjort et test-dypdykk med en Intel 13. CPU: er Windows 11 eller Windows 10 kjappest? Svaret er at de yter likt.

Annonse


Windows 11 er ikke kjappere

NT-kjernen er effektiv, det er ikke det, men at Microsofts OS i nye versjoner leverer bedre ytelse stemmer ikke.

Microsoft ser ut til å ha gjort de samme forbedringene i Windows 10

I forkant av enhver Windows-lansering snakker Microsoft opp at de har forbedret kjernen, at den er mer effektiv og at alt fungerer kjappere.

De snakker også opp ny teknologi som ofte kun fungerer på det nye OS-et – heldigvis er det ikke slik med eksempelvis DirectStorage som kutter kraftig i lastetiden og som også kommer til Windows 10.

Forspoken er det første spillet med støtte og lanseringen er 24. januar.

Annonse


Det er som vanlig nærmest ingenting å hente

I tillegg til generelle optimaliseringer av kjernen Microsoft snakket om i forbindelse med Windows 11 september 2021, gjorde selskapet i samarbeid med Intel også forbedringer som skulle komme godt til nytte i kombinasjon fra og med Alder Lake CPU-ene med sin hybrid-plattform.

Det handler blant annet om å optimalisere hvordan CPU-en organiserer oppgaver mest mulig effektivt for best ytelse og for en mest mulig energi-effektiv strategi. Det er jo poenget med energi-effektive og høy-ytelses-kjerner i tandem.

Er du fornøyd med Windows 10 vinner du ingenting med å oppgradere

Microsoft skrøt også av at apper som er i forgrunnen gis mer maskinvare-ressurser (en selvfølge), men er det nå egentlig slik at alt dette gir noe særlig utslag i positiv forstand?

Utgangspunktet for PCWorld sin test er nettopp det at om du er eier av en 12. eller 13. generasjon Intel CPU, så bare du bruke Windows 11.

“Ikke nok til å spille en rolle”

Det korte svaret til PCWorlds tester er at det ikke spiller noen rolle.

De testet med en Intel Raptor Lake-S Core i9-13900K, som jo nytter den samme hybrid-teknologien som Adler Lake, på Windows 11 22H2 og Windows 10 22H2.

De testet OS-ene på Intels nyeste maskinvare med testverktøy som Cinebench, Nero Score, Chrome 107, Procyon Office-test, Bapco Crossmark Enterprise-test og en rekke spill.

Det er svært få forskjeller og i spill-testene er tallene innenfor feilmarginene.

Kanskje Microsoft skal droppe versjonsnummer, bare omtale Windows Windows fra nå av, og kontinuerlige forbedre kjernen i det stille? På den måten kan de jobbe i det stille i stedet for å store versjonlanseringer som skuffer?

Annonse