De beste VPN tjenestene for Norge 2024

VPN, også kalt et virtuelt privat nettverk, er en enkel måte å sikre personvernet på nett. Dette er de beste alternativene i 2024.

For å finne beste VPN for Norge vurderte vi pris, kvalitet, sikkerhet og ekstrafunksjoner. Størst vekt ble lagt på kostnadsnivået, pluss hastigheten til hver tjeneste ved streaming og nedlasting av innhold. Årsaken er at de fleste som bruker VPN i Norge har dette som formål.

De beste VPN programmene kjennetegnes ved at de har rask overføring, akseptabel pris og et høyt fokus på sikkerhet.

Hva er VPN?

BEST VERDI
nordvpn
NordVPN – Premium VPN til en fornuftig pris
 • Best for normal bruk
 • Flere viktige ekstrafunksjoner, inkludert Wire-Guard VPN protokoll
 • Apple TV-støtte
 • Over 5200 servere, inkludert i Norge
 • Best personvern og kryptering
surfsharkvpn
Surfshark – Lav pris & ubegrenset antall brukere
 • 3200 servere i 65 land
 • Interface fungerer bra på ulike enheter
 • Flere nyttige ekstrafunksjoner
Logo_Vertical_dark
Private Internet Access – Den nye generasjonen
 • Neste generasjons servere i over 91 land og hver amerikansk stat
 • Ett abonnement beskytter et ubegrenset antall enheter samtidig
 • Uavhengig verifisert policy garanterer null logging
artlasvpn
AtlasVPN: nå på Apple TV
 • Ubegrenset antall enheter
 • Kundestøtte hele døgnet
 • 10Gbps-servere
 • Apple TV-støtte
Mullvad VPN
MullvadVPN: Arbeidshest med akseptabel ytelse
 • 765 servere i 38 land
 • Støtter multi-hop
 • Noe utdatert brukerflate
CyberGhost
CyberGhost: Solid valg for Windows & Android
 • 6.700 servere i 89 land
 • Billig når man kjøper 5 års pakken
 • 45 dagers angrerett
ProtonVPN
ProtonVPN: Godt personvern & sikkerhet
 • 1.600 servere i 83 land
 • Tilbyr 4 ulike nivåer.
 • Ekstrafunksjoner som torrent servere, adblocker og P2P

Ved valg av VPN er det viktig å finne en fornuftig kombinasjon mellom både pris og ytelse.

Skal du for eksempel streame filmer på nett, laste ned store mengder data, eller bruke VPN programmet til gaming? Da kan det lønne seg å velge en tjeneste av høyere kvalitet.

For sporadisk VPN bruk kan det derimot være nok å velge et billigere alernativ. Mye avhenger også av hastigheten på ditt eget nettverk. Har du under 80 mbps nedlastingshastighet er det smart å velge et VPN av høyere kvalitet.

VPN er i dag tilgjengelig på PC, mobil, nettbrett, routere, spillkonsoller og SmartTV. Å installere programmet er relativt enkelt og det gir deg umiddelbart tilgang til geoblokkert innhold og tjenester du ellers ikke kan bruke i Norge. Til samme tid forblir du helt anonym, da ingen ser din personlige IP adresse.

For å teste hvert VPN program valgte vi å fokusere på disse områdene.

Hastigheten: Hvor mye båndbredde vi tapte mellom ulike destinasjoner
Serverutvalg: VPN tjenesten sin støtte for streaming (f.eks Hulu)
Ekstrafunksjoner: multi-hop, adblocker og kill-switch
Prisnivå: Hvorvidt de tilbyr rabatter ved kjøp av langtidsabonnement
Sikkerhet og personvern: Hvilken kryptering benyttes av VPN selskapet og slettes informasjonen automatisk?

Samtidig er det viktig at du gjør noen veloverveide vurderinger på egenhånd, gitt at det er store forskjeller mellom VPN programmene.

Vårt tips er at du velger en premium VPN hvis du har planer om å streame innhold i 4K på SmartTV. Har du litt lavere krav til kvalitet vil det holde med et av de billigere alternativene.

Beste VPN i Norge

1. NordVPN

Den beste VPN tjenesten når vi måler pris opp mot kvalitet og sikkerhet

NordVPN

VPN fungerer med: Alle vanlige operatørsystem (inkludert Windows, iOS, Android, Linux og MacBookOS).
Egne dedikerte torrent vpn servere: Ja
Sikkerhet: Krypterer med 2048-bit nøkkel (sterkest sikkerhet).
Streaming: Fungerer på alle streamingtjenester
Garanti: 30 dagers pengene-tilbake garanti
Pris: Koster fra 35 kr/mnd

NordVPN er et navn de fleste allerede kjenner til, da de er kjent for å markedsføre seg tungt innad i Norge og resten av Skandinavia. Målt i antallet kunder er det også verdens største VPN selskap, samt det mest brukte alternativet i Norge.

Med abonnementet får du tilgang til litt over 5.217 servere, fordelt på 80 datasentre i 60 land. Det holder i massevis for de fleste. Du er begrenset til 6 enheter per konto, som ligger på linje med andre aktører i bransjen.

NordVPN er særlig populært blant de som streamer utenlandsk innhold, samt blant torrent-brukere. Det skyldes at de har egne dedikerte servere for torrenting av filer.

VPN tjenesten er den beste i vår oversikt av 5 spesifikke grunner:

 1. Pris: Med 2 års pakken blir prisen relativt lav (også sammenlignet med mange konkurrenter).
 2. Streaming: Vi testet NordVPN ved straming av Netflix, Hulu, Disney+ og Showtime. Samtidig byttet vi servere underveis, og vi opplevde ikke at tjenestene ble låst. Kvaliteten var også særdeles god.
 3. Programvare: Brukerflaten på PC, mobil og nettbrett var overraskende enkel å bruke. Ingen “fryste” skjermer, skrivefeil og merkelige interface-løsninger. Noe som er en irriterende gjenganger hos en del andre vpn-leverandører.
 4. Sikkerheten: Bruker 2048 bit nøkkel, som er blant verdens sterkeste krypteringsmetoder.
 5. Funksjoner: Kill switch, dedikerte servere, router-oppsett og støtte for en rekke programvarer. VPN programmet har en rekke nyttige funksjoner som er verdt å teste ut.

Når det er sagt så sjekket vi litt omkring hastighetene og hvordan applikasjonen presterte mellom Norge, Storbritannia, USA, Tyskland og Australia. NordVPN presterte svært bra.

Destinasjon

Nedlasting

Opplasting

Ping

Opprinnelig hastighet (fra Norge)

49 Mbps
19 Mbps

8 ms

Hurtigtilkobling UK

43 Mbps
16 Mbps
32 ms

Manuell tilkobling UK

41 Mbps
14 Mbp
39 ms

Hurtigtilkobling USA (Dallas)

23 Mbps
9 Mbps
188 ms

Hurtigtilkobling Tyskland

39 Mbps
13 Mbps
68 ms

Hurtigtilkobling Australia

21 Mbps
4 Mbps
390 ms

Kundeservice er tilgjengelig 24/7, men vi hadde også valget om å sende de en epost. Programmet leveres også med en såkalt “kill-switch“, som sørger for at IP adressen aldri lekker dersom nettverkstilkoblingen blir avbrutt. Det skjer typisk hvis man bytter til et annet nettverk, hvorpå koblingen til VPN klienten brytes.

NordVPN passer best for vanlig bruk, og særlig hvis man allerede har en akseptabel tilkobling (over 30 Mbps). Programvaren deres støtter PC, mobil og nettbrett med muligheten for å installere den eksternt på egen router.

Vi har ikke funnet noen nevneverdige ulemper med NordVPN. I slutten av 2020 migrerte de alle serverne fra SD (Shared Disk) over til RAM, som betyr at data nå slettes automatisk når serverne skrus av og på.

Ikke bruk hvis: Du vil spare mest mulig penger. Hos PureVPN kan du for øyeblikket få en månedspris på 10 kroner ved kjøp av 5 års pakken.

NordVPN er en bunnsolid VPN og viser en kvalitet som ligger langt over gjennomsnittet. Vi liker at de har et stort utvalg av servere og at programvaren er såpass enkel å bruke.

Vil du lese mer om tjenesten? Les vår detaljerte omtale av NordVPN.


2. SurfShark

Best for storbrukere av VPN. Bruk den på et ubegrenset antall enheter

surfshark

VPN fungerer med: Windows, Android, Linux, iOS, Chrome, Firefox, MacOS, FireTV og AppleTV.
Egne dedikerte torrent servere: Ja – de har dedikerte P2P servere for torrenting.
Sikkerhet: Bruker AES-256 kryptering, med alternativer tilgjengelig for Android.
Streaming: Lar deg streame Netflix, Amazon Prime, Hulu, Disney og en rekke andre tjenester. Merk at visse IP adresser kan være blokkert.
Garanti: 30 dagers garanti
Pris: Koster fra 20 kr/mnd

Surfshark er et relativt ferskt navn i VPN verdenen. Selskapet er registrert på de Britiske Jomfruøyer, mens kundeservice er lagt til Europeiske land, inkludert Latvia og Malta.

Som Surfshark-kunde får du tilgang til 3.200 servere, fordelt på 65 land. Det er ingen begrensninger på hvor mye data du kan laste ned per måned.

Kanskje viktigst av alt: Du kan bruke samme konto på så mange enheter du ønsker. Det gjør Surfshark til det beste VPN alternativet for familier og småbedrifter som ønsker å spare penger. Samme konto kan deles med et ubegrenset antall venner, kollegaer og familiemedlemmer.

Selskapets kundemasse har vokst i rekordfart, mye takket være de lave prisene og mangelen på begrensninger med antallet brukere. De tilbyr en premium VPN som er ca. 30% billigere enn konkurrentene. Det eneste programmet som kommer i nærheten av dette er PureVPN. De tillater opptil 10 brukere på samme konto samtidig.

Surfshark overrasket positivt når vi målte prisen opp mot ytelsen. Prisen er ekstremt lav, tatt i betraktning av kvaliteten. Vanligvis vil de superbillige VPN tjenestene ha en rekke begrensninger og dårlig serverkapasitet.

Her ser du resultatet fra vår hastighetstest.

Destinasjon

Nedlasting

Opplasting

Ping

Opprinnelig hastighet (fra Norge)

48,25 Mbps

39,22 Mbps
5 ms

Hurtigtilkobling UK

35,99 Mbps
32,32 Mbps
38 ms

Manuell tilkobling UK

31,71 Mbps
13,40 Mbps
156 ms

Hurtigtilkobling USA (Dallas)

28,30 Mbps
15,78 Mbps
143 ms

Hurtigtilkobling Tyskland

33,95 Mbps
16,55 Mbps
108 ms

Hurtigtilkobling Australia

22,19 Mbps
9,89 Mbps
343 ms

Utover dette har VPN klienten innebygget støtte for de vanligste programvarene, og en interface som fungerer svært bra på mobil såvel som desktop datamaskiner. Klienten lastet inn på under 3 sekunder på hver enhet. Programvaren leveres også med en ad-blocker som fjerner irriterende reklamer.

Èn ulempe er måten de skifter mellom servere i Norge. Til forskjell fra blant annet NordVPN og CyberGhost lar de ikke brukerne skifte til ønsket norsk IP på egenhånd – noe vi gjerne skulle sett var mulig. De “shuffler” heller mellom adressene hver gang programmet skrus av-og-på. Man ser heller ikke hvor mange som surfer på hver IP samtidig.

For de som er bosatt i Norge er ikke dette et nevneverdig problem, men det kan fort bli et irritasjonsmoment hvis man bor i utlandet og ønsker å bruke norske servere via VPN. Da er man nødt til å kunne velge IP manuelt i tilfelle innholdsleverandørene har blokkert et utvalg av adressene. I så tilfelle er det kjedelig å måtte skru programmet av og på gjentatte ganger til man finner en åpning.

Ikke bruk hvis: Du ønsker å bytte manuelt mellom servere eller gjør mange Google søk via VPN (de fleste adressene krever captcha utfylling).

Ønsker du å lese mer om programmet? Se vår vurdering av Surfshark her med flere detaljer om tjenesten.


3. PureVPN

Best for prisbevisste forbrukere. Stort utvalg av servere og smarte ekstrafunksjoner

PureVPN illustrasjon

VPN fungerer med: Windows, Android, Linux, iOS, Chrome, Firefox, MacOS, FireTV og AppleTV.
Killswitch: Ja.
Servere: 6.500+ stykk fordelt på 78 land.
Streaming: Fungerer greit for streaming. Visse avbrudd når vi benyttet Netflix.
Garanti: 31 dagers garanti.
Pris: Koster fra 10 kr/mnd.

PureVPN har vært på markedet siden 2007, men det er først de siste par årene de har begynt å ekspandere kraftig i Norge. For under 10 kroner i måneden tilbyr de et VPN som har både stabil og god ytelse, kombinert med støtte for torrents og streaming av data.

Når det er sagt – PureVPN har også noen ulemper. Når vi testet tjenesten møtte vi til tider på tilkoblingsproblemer, særlig ved streaming av videotjenester på nett. Noen av IP adressene var også blokkert, som betød at vi måtte bytte IP-adresse for deretter å koble oss til på nytt.

Destinasjon

Nedlasting

Opplasting

Ping

Opprinnelig hastighet (fra Norge)

44 Mbps
12 Mbps

12 ms

Hurtigtilkobling UK

39 Mbps
11 Mbps
38 ms

Manuell tilkobling UK

36 Mbps
9 Mbp
51 ms

Hurtigtilkobling USA (Dallas)

29 Mbps
6 Mbps
198 ms

Hurtigtilkobling Tyskland

33 Mbps
8 Mbps
123 ms

Hurtigtilkobling Australia

18 Mbps
4 Mbps
343 ms

Å rangere VPN tjenester er vanskelig, da brukere ofte har helt ulike behov. For mange vil prisen likevel være det viktigste. Rent teknisk har PureVPN en ytelse som ligger en del under det som tilbys av for eksempel NordVPN. Derimot er prisen rundt halvparten, og det betyr store besparelser over lengre tid.

PS: For å dra nytte av det lave pristilbudet må man tegne et abonnement som strekker seg over 3-5 år.

Litt mer om det tekniske: PureVPN har over 6.000 servere, fordelt på 78 land. De har satset tungt på kundeservice og ekstratjenester som kill switch, DNS blokkeringsfunksjoner og støtte for torrents.

Nylig inngikk de også et partnerskap med KPMG, der sistnevnte vil være en såkalt “auditor”. Det betyr at konsulentselskapet jevnlig sjekker at PureVPN overholder lovnadene sine om å ikke logge brukernes aktivitet.

Ikke bruk hvis: Hovedhensikten din er å streame videoer. Flere adresser ser ut til å være blokkert.


4. ExpressVPN

Beste VPN for kvalitet ved streaming, men koster også mer

VPN Fungerer med: Windows, iOS, Android, Linux, SmartTV (routere), Chromebook, Kindle Fire og diverse nettlesere
Torrent støtte: Ingen dedikerte servere, men tillater P2P deling
Sikkerhet: Logger aldri data om brukerne (ingen rapporterte lekkasjer)
Garanti: 30 dagers pengene-tilbake garanti
Pris: Koster fra 60 kr/mnd

ExpressVPN er en såkalt premium VPN tjeneste kjent for å ha fokus på kvalitet og sikkerhet. Prisen er derimot noe høyere, så spørsmålet vi stilte var om det er verdt investeringen?

For å begynne med det enkleste. Med programmet får du tilgang til 3,100 servere, fordelt på 161 datasentre i 94 land (inkludert Norge). Det er over gjennomsnittet, enda det finnes andre VPN selskap med bedre utvalg.

ExpressVPN opererer utelukkende med RAM servere, hvor all informasjon om brukerne slettes automatisk etter fastsatte perioder. Det er et pluss gitt at noen tjenester fortsatt benytter SD (Shared Disk) baserte enheter som krever manuell fjerning.

Hovedstyrken til ExpressVPN kom tydeligst frem når vi testet hastighetene deres. Vi valgte å teste selskapets nye Lightway protokoll (fortsatt i beta-modus) for optimalisert hastighet. Resultatet imponerte.

Destinasjon

Nedlasting

Opplasting

Ping

Opprinnelig hastighet (fra Norge)

49,37 Mbps

40,88 Mbps

3 ms

Hurtigtilkobling UK

39,43 Mbps

32,32 Mbps

34 ms

Manuell tilkobling UK

34,60 Mbps

17,47 Mbps

132 ms

Hurtigtilkobling USA (Dallas)

29,11 Mbps

19,89 Mbps

143 ms

Hurtigtilkobling Tyskland

35,72 Mbps

23,00 Mbps

110 ms

Hurtigtilkobling Australia

29,88 Mbps

12,15 Mbps

207 ms

Hastigheten mellom Storbritannia (UK) og Norge er det raskeste vi har målt til dags dato. Ytelsen var også gjennomgående god for andre land, med unntak av Australia.

Vi liker at hastigheten er såpass god mellom Norge og USA. Det er viktig fordi de fleste streamingtjenestene gir best utvalg til innbyggere i Nord Amerika – inkludert Hulu, Netflix og Disney.

Rent teknisk er det ingenting å utsette på VPN programmet. Det fungerer gjennomgående bra og har en ren og brukervennlig interface. Tilkoblingen tok mellom 1-2 sekunder og man har selv valget om å aktivere auto-load ved oppstart. Man kan forøvrig bruke tjenesten på maks 5 enheter samtidig.

ExpressVPN krypterer trafikken med en 256-bit AES nøkkel som gir god beskyttelse (enda det ikke utmerker seg sammenlignet med andre). Klienten har også en innebygget sperre mot DNS-lekkasjer, noe som igjen er et pluss for mobilbrukere, da disse er mest utsatt. Du kan også skru på en såkalt Kill Switch, som forhindrer lekkasje av IP adressen din ved manuelt bytte av servere.

Kundeservice gis 27/7 via live chat, med valget om å sende epost. Livechat er ikke standard i VPN bransjen, så det anses som et pluss.

En liten detalj: En ting vi merket oss var at IP adressene ikke så ut til å være blokkert av Google (hvor man må fylle ut spam-captcha per søk). Det indikerer at de ikke resirkulerer adresser, noe vi har sett er tilfellet hos andre tjenester.

ExpressVPN tilbyr en bunnsolid programvare, kombinert med god sikkerhet og kvalitet. Tjenesten anbefales for deg som vil streame video i HD, eller 4K ved hjelp av SmartTV og som er villig til å betale litt ekstra.

Vil du vite mer om tjenesten? Les vår omtale av ExpressVPN med flere detaljer.

Ikke bruk hvis: Du ønsker å spare mest mulig. Dette er en premium tjeneste og koster en del mer enn for eksempel NordVPN og PureVPN.


6. CyberGhost

Lengste angrerett og en god brukerflate for manuelle VPN server-valg

Servere: 6,000+ | Brukere: 7 stk | Nedlasting: Ubegrenset | Datasentre: 90 land | Kundeservice: 24/7 live chat | Garantirett: 45 dager

cyberghost

CyberGhost er er et kjent navn i VPN verdenen, og de kan skilte med et imponerende utvalg av servere. En viktig fordel er 45-dagers garantien for refusjon hvis du ikke skulle være fornøyd. Det er den lengste garantiperioden i vår oversikt.

For å starte med det enkle: Med CyberGhost får du tilgang til over 6,000 VPN servere, fordelt på 90 land. Muligheten til å surfe på 7 enheter samtidig er et annet pluss som bør fremheves. De støtter alle de største programvarene, inkludert laptop, mobil og nettbrett (pluss SmartTV oppkobling via router).

Styrken til CyberGhost VPN er først og fremst den brukervennligheten de tilbyr. De har den beste VPN programvaren vi har testet så langt, både på laptop og mobil. Den laster inn på noen få sekunder og man kan selv velge IP adresse manuelt med enkelthet (også i Norge).

Ett problem vi støtte på var måten CyberGhost opererte på Macbook (iOS). Her falt nettverket ut flere ganger og det var utfordrende å få det til å fungere igjen. Prosessen innebar full sletting av VPN programvaren, samt passordnøkler – før programmet ble reinstallert. Dette skjedde 3 ganger over en periode på 7 dager. Med Windows bruk var det derimot ikke et problem.

Ikke bruk hvis: Du har macbook. Programmet sluttet å fungere to ganger når vi testet det.

Hva er et VPN?

VPN tjenester (virtuelle private nettverk) er applikasjoner som benyttes på mobil, PC, nettbrett eller SmartTV. De maskerer IP adressen din, sikrer trafikken og gir deg tilgang til innhold som er geoblokkert i Norge.

Trafikken krypteres og føres inn i en digital tunnel som gjør at utenforstående ikke kan følge med på aktiviteten. Det inkluderer myndighetene, internettleverandøren og andre som måtte ha et ønske om å snoke rundt i dine digitale fotspor.

Selve programmet opererer i bakgrunnen på den digitale enheten og man kan enkelt bytte mellom ulike land og IP adresser. Resultatet er at du kan omgå IP-blokkeringer, surfe anonymt og få tilgang til geoblokkerte nettsider. Ett eksempel er geoblokkeringer av musikk og filmer, for eksempel på Youtube.

Med VPN klienten kan du også selv velge hvilket land du ønsker å ha en IP fra. Da opprettes det en direkte kobling mellom din enhet og VPN nettverket som deretter henter innholdet fra den eksterne serveren. For den som eier serveren du besøker vil det fremstå som at du er bosatt i et annet land (eller område hvis du bruker en vpn server i Norge).

Hva skjer i bakgrunnen?

I det du klikker på knappen for aktivering vil det opprettes en digital bro mellom din enhet og den nye serveren. Trafikken krypteres og kan bare låses opp ved hjelp av en hemmelig nøkkel som er lagret på din enhet.

Den nye serveren vil enten videresende trafikken gjennom andre servere (multi-hop) eller besøke den ønskede nettsiden direkte. Informasjonen som lastes ned videresendes kryptert tilbake til serveren, før den til slutt ender opp hos deg.

Litt om VPN bruken i Norge

VPN blir stadig mer populært i Norge – drevet frem av nye reguleringer og begrensninger på nordmenns nettbruk. Så hva bruker vi programmet til?

Her ser du noen eksempler:

1. Streaming av filmer med innholdsblokkering i Norge. For eksempel via PrimeWire eller PopCorn Time.
2. Streaming av utenlandske kanaler – for eksempel via Netflix.
3. Nedlasting av torrents (noe som er ulovlig vel og merke).
4. Kryptering av kommunikasjon mellom ansatte i bedrifter.
5. Ønsket om å forbli anonym når man surfer på nett.
6. Økt sikkerhet ved bruk av offentlige nettverk, f.eks kafeer og biblioteker.

Det finnes en rekke andre bruksområder, men dette er noen av de vanligste. VPN bruken i Norge vil sannsynligvis øke i tiden fremover hvis Stortinget vedtar å blokkere utenlandske spillsider.

Bruk VPN for å se Netflix

Et godt eksempel på fordelene med VPN er muligheten til å få tilgang til innhold som utelukkende publiseres i andre land, for eksempel gjennom Netflix, Youtube og Hulu.

Her kan du unngå blokkeringen ved å velge en IP i det landet hvor innholdet først ble lagt ut.

Les mer: Hvordan få Amerikansk Netflix

Netflix er kanskje det programmet flest velger å koble seg opp mot. Det er ingen lover som forbyr brukeren fra å bruke slike tjenester med en annen IP adresse, men de forsøker aktivt å begrense bruken ved å blokkere kjente proxy adresser.

Kjennetegn for beste VPN i Norge

Norges beste VPN tjenester kjennetegnes ved at de:

 • Har et høyt fokus på sikkerhet med VPN servere som er kryptert.
 • Ikke taper for mye hastighet.
 • Tillater flere brukere. Minst 5 personer bør kunne bruke samme VPN konto samtidig.
 • Har et stort utvalg av VPN servere og ulike land man kan surfe fra.

Et søk etter virtuelle private nettverk på nettet vil vise godt over 100 forskjellige valg. Å finne beste VPN blant disse kan være mildt sagt utfordrende.

Her går vi gjennom noen av de viktigste kjennetegnene og fordelene med vpn:

Ønsker du bare å omgå en geo-blokkering, med lavt behov for nedlastingsfart? Da holder det å velge en standard VPN tjeneste med lav pris (enda hastigheten er dårlig). De beste VPN tjenestene for denne typen bruk bør ikke koste mer enn 35 kroner i måneden?

Skal du derimot streame videoer på nettet? Da bør du velge en VPN med stabil tilkobling og rask overføringshastighet. Her vil de beste VPN programmene gi deg en ytelse på minimum 80% av opprinnelig kapasitet.

For andre kan det være viktig å ha best mulig sikkerhet når de surfer nettet. Da er det best å sjekke ut de tjenestene som har ekstra fokus på anonymitet og trygghet. Blant de beste VPN tjenestene finner man kryptering med opptil 1048-bit.

Den siste gruppen er de som ønsker å laste ned eller dele digitalt materiell via fildelingstjenester. Denne gruppen vil trenge en VPN som er rask, såvel som anonym.

I et slik tilfelle kan det være greit å bruke litt ekstra penger ved å betale for en premium utgave. I dette tilfellet vil det beste VPN programmet være de som bruker servere hvor all personlig informasjon slettes automatisk.

Dette er fordelene

De beste VPN tjenestene i Norge byr på flere unike fordeler. Denne oversikten viser et utvalg av disse og på hvilken måte de kan hjelpe deg.

1. Muligheten til å surfe anonymt fra Norge

Ved bruk av VPN i Norge vil IP adressen din maskeres slik at du fremstår som å besøke en vpn server fra en annen adresse. Trafikken kan videresendes gjennom et nettverk av servere, som igjen gjør det nesten umulig å spore deg.

Kryptering forhindrer utenforstående fra å se URL adressene du besøker. De kan heller ikke lese noe av innholdet.

Muligheten til å kunne surfe anonymt har blitt stadig viktigere for nordmenn de siste årene, i takt med at norske myndigheter har innført nye regler som påtvinger ISP leverandører å lagre alle besøksdata. VPN er fortsatt den desidert beste (og enkleste metoden) når det kommer til å ivareta privatlivets fred på nettet.

En vanlig misforståelse er at VPN i Norge kun benyttes av de som har kriminelle hensikter. I realiteten er det et produkt som brukes av millioner av mennesker verden over, der majoriteten kun ønsker å skjerme sitt eget privatliv.

2. Kryptering og sikkerhet

VPN krypterer all trafikken din ved at de sender små pakker med data gjennom en virtuell digital tunnel. Det øker sikkerheten betraktelig og minsker sjansen for at andre kan snoke gjennom informasjonen.

Av den grunn brukes slike programmer hyppig av norske bedrifter som ønsker å skjerme konfidensiell informasjon fra omverdenen.

De aller beste VPN programmene krypterer trafikken din med en 2048-bit kryperingsprotokoll, som er tilnærmet umulig å bryte seg inn i.

VPN krypterer alle typer internett trafikk (altså ikke kun det som sendes via nettleseren. Dataene sendes gjennom en virtuell digital tunnel på samme måte som https basert trafikk. Det øker sikkerheten din betraktelig og minsker sjansen for at andre kan snoke gjennom informasjonen.

Fra tidligere har det vært noen lekkasjer på visse operatørsystem, deriblant iOS. Problemet skal nå være fikset ifølge Apple. 

Metodene for krypteringen av VPN trafikk varierer, men det vanligste er bruk av 128 eller 256-bit kryptering.

3. Omgå geo-blokkeringer

Med en VPN kan du surfe anonymt og sikkert fra den IP adressen du selv velger. Du avgjør selv hvilket land du ønsker å videresende trafikken gjennom for å omgå digitale innholdsblokkeringer.

Et godt eksempel er geoblokkerte videoer på Youtube, der opplasteren kun har gjort musikk eller filmer tilgjengelige for et spesifikt geografisk område. Med VPN tjenester kan du enkelt omgå denne sperren ved å utgi deg for å surfe fra det området som er tillatt.

Det gjelder heller ikke kun for innhold med geoblokkering i andre land. De beste VPN tjenestene vil ha norske servere som gir deg en IP adresse i Norge.

Da kan du enkelt få tilgang til sportsabonnementer, TV2 Sumo, NRK og lignende når du er på reise i utlandet.

Gå i dybden: Slik kan du se NRK i utlandet med VPN

4. Les sensurert innhold

Dette er heldigvis ikke et problem i Norge, men mange land sensurerer hvilket innhold innbyggere kan besøke. Ett eksempel er Kina, hvor innbyggerne ikke har tilgang til visse typer informasjon.

Hvis du bor i et slik land kan du bruke VPN for å omgå sensureringen. Ved å videresende trafikken gjennom andre VPN servere vil det fremstå som at du leser en annen type innhold enn det som er realiteten.

I Kina er det for eksempel ikke lov til å bruke sosiale mediekanaler som Facebook og Twitter. De har også en blokkering mot Google og Youtube. Ifølge Harvard.edu har de også blokkert ITavisen.no!

Funksjonalitet for ulike enheter

Nærmest alle VPN tjenester som tilbys i 2024 fungerer på kryss og tvers av ulike enheter. Det er vanlig at man kan bruke alt fra 5-10 ulike enheter med det samme VPN abonnementet.

Noen få VPN tjenester lar deg faktisk bruke den samme kontoen på så mange digitale enheter du ønsker.

Slik fungerer det:

1. Du laster ned VPN programmet på de ulike enhetene.
2. Deretter skriver man inn brukernavnet og passordet.
3. Velg ønsket land (og VPN server hvis programmet tillater det).
4. Aktiver VPN programmet og se at IP adressen automatisk byttes ut.

For VPN på mobil bør det nevnes at programmene fungerer på operatørsystemene til både iPhone og Android. For andre systemer kan det være litt vanskeligere å finne et program som passer.

Antallet enheter du kan koble opp til samme konto varierer, men de beste VPN tjenestene vil gi deg minst 5 enheter, som et minimum.

For vanlige PC’er og nettbrett vil VPN fungere både på Mac, Windows og Linux systemer (i de fleste tilfeller).

Sikkerhet og virtuelle private nettverk

Et spørsmål mange stiller er hvorvidt VPN kan regnes som sikkert?

Spørsmålet er særlig relevant i 2024 ettersom hackere, datatyver og phishing programmer blir stadig mer avanserte.

For det første vil all trafikk gjennom VPN nettverkene krypteres. Så hvordan fungerer det i praksis?

Datatrafikken din består av en stor mengde små pakker, som krypteres når de sendes gjennom den virtuelle tunnelen. Ditt program har en nøkkel som benyttes til å dekryptere beskjeden.

VPN er svært sikkert. All trafikken krypteres og videresendes gjennom en virtuell datatunnel.

Et VPN program vil likevel ha behov for mer enn kun krypteringsnøkler. De må også bruke noe som kalles for en protokoll.

De beste VPN programmene bruker enten IPSec eller GRE, kombinert med metoder for å opprette virtuelle tuneller.

Når det kommer til bruken av ekstern VPN, vil de bruke noe som kalles for PPP for å opprette tunellen mellom din datamaskin og serveren du besøker.

Kryptering av data

PPP er en forkortelse for Punkt-til-punkt protokoll. Det finnes forskjellige undertyper av PPP, og hvilken variant din VPN leverandør benytter vil variere. Det kan blant annet være PPTP, L2F, L2TP og L2TP.

Det som er viktig å vite er at VPN trafikk oftest krypteres med en 128-bit nøkkel, som er ekstremt vanskelig å løse. Det gjør VPN til en av de sikreste metodene for å surfe anonymt på internett.

Protokollene som brukes av VPN leverandørene er i stadig endring. Teknologiske fremskritt skjer jevnlig og det er vanlig at de bytter om til sikrere løsninger. Majoriteten av eksterne tjenester benytter derimot PPP som grunnspråk når de skal kode beskjeder.

Vil leverandøren dele informasjonen?

Dette er et annet viktig spørsmål. De beste VPN tjenestene oppgir at de ikke lagrer identifiserbar informasjon om brukerne sine. I realiteten er det ikke alltid slik.

Undersøkelser viser at noen VPN tilbydere ikke alltid sletter IP adresser og annen identifiserbar informasjon i tide. De er også underlagt en del regler fra nasjonale myndigheter som er ment å motvirke ulovlige handlinger.

For å vite mer om hvilken informasjon som deles er det lurt å lese gjennom VPN leverandørens personvernerklæring. Her vil det fremgå akkurat hvilken type informasjon som lagres og i hvilke tilfeller den kan utleveres til andre.

Er det lovlig å bruke VPN i Norge?

Det korte svaret er, ja. VPN er fullt lovlig å bruke så lenge man ikke foretar seg noe som bryter med norsk lov. Norge har ingen lover mot bruken av virtuelle private nettverk, og ISP selskapet ditt kan heller ikke nekte deg å bruke slike tjenester.

Et eksempel på en ting som ikke er lovlig er fildeling av videoer og musikk. Hvis man deler store mengder piratkopiert innhold med VPN kan det skape problemer. Husk at norsk lov kun forbyr deg fra å dele kopibeskyttet innhold. Du kan derimot fritt se på innholdet uten at du bryter noen lover.

Dette var også grunnen til at populære tjenester som PrimeWire og PopCorn Time ble geoblokkert i Norge.

Noen land har også nedlagt forbud mot bruken av VPN, noe som ofte gjelder i autoritære stater. Eksempler er Nord Korea og Kina.

Årsaken er enkel: Tjenestene undergraver den strenge sensuren som er innført. Naturligvis velger mange fortsatt å omgå regelverket på denne måten.

VPN som ikke koster noe

Mange nordmenn foretrekker å bruke gratis VPN når de skal surfe anonymt. Hensikten er først og fremst å spare penger, samtidig som de slipper å betale for en tjeneste de ikke forventer å bruke ofte.

Ulempene med slike tjenester kommer tydelig frem på 3 områder.

For det første har de dårlig overføringshastighet, da leverandørene nesten alltid bruker en throttle mekanisme for å senke hastigheten. Det gjør det vanskelig å streame videoer fra ulike innholdsprodusenter.

Den andre ulempen er at du kun har et begrenset antall IP adresser å velge mellom. Typisk får du velge mellom 2-4 ulike IP’er, som igjen skaper problemer hvis du er avhengig av å besøke innhold fra et bestemt land.

I 2024 er det kun et mindre antall VPN tjenester som lar deg surfe innhold fra Norge kostnadsfritt.

Mer om virtuelle private nettverk

VPN lar deg maskere identiteten din ved at du fremstår for å besøke nettsider fra et annet sted. Verktøyet kan være til god nytte for å omgå sensur, få tilgang til innhold eller holde trafikken trygg.

Likevel er det et par ting et VPN ikke vil klare å beskytte deg mot, derav sikkerhet på nettsiden du besøker.

Enda du besøker nettsider anonymt kan du fortsatt får skadelige virus på enheten din. Det skjer hvis du laster ned programvare fra kilder som ikke er til å stole på.

Noen av de beste VPN tjenestene har egne innebygde filter som blokkerer nettsider som er kjent for å inneholde skadelig programvare. Et eksempel er Surfshark, som nylig lanserte en antivirus løsning via sitt VPN produkt. Det er noe man må betale litt ekstra for hver måned.

I tillegg har flere nettlesere en lignende sikkerhetsmekanisme, derav Google Chrome.

Nettsidene du besøker kan også bruke en åpen protokoll uten kryptering. Dette vises ved at den ikke har “https:” foran URL, som står for hyper text transfer protocol secure. Det er en løsning som identifiserer nettsiden og beviser at trafikken er kryptert.

Nettverk blokkeres stadig

I dag er det mange som benytter seg av Cloudflare. Selskapet siler ut og blokkerer for mistenkt “bot trafikk”. Altså falske programmer som bruker båndbredde på nettsider.

De siste par årene er det blitt vanligere at VPN tjenester også blokkeres. Det skyldes at VPN tjenester ofte brukes av kunder som setter opp slik bot trafikk. Dermed svartelistes IP adressen, noe som påvirker alle andre VPN brukere.

Derfor kan det skape ekstra jobb for deg som surfer på nettet. Når IP adressen til et VPN program blokkeres betyr det at nettsiden ikke lenger tillater trafikk fra denne adressen.

Du vil dermed måtte bytte om IP gjennom kontrollpanelet. Å bytte adresse er relativt enkelt, men det kan være kjedelig hvis det skjer gjentatte ganger. VPN leverandørene oppretter stadig nye servere for å omgå slike blokkeringer, og noen er flinkere til dette enn andre.

Hva påvirker hastigheten?

Når du streamer med VPN er det flere forhold som kan påvirke hastigheten på tilkoblingen din:

ISP: Din internettleverandør
Avstand til VPN tjenesten: Hvor langt datapakker må sendes mellom deg og serveren du bruker.
Serverkapasiteten: Hvis mange bruker den samme VPN serveren samtidig kan det føre til at den overbelastes.
Hvilken sikkerhetsprotokoll som brukes: Noen VPN protokoller laster raskere enn andre.
Brannmur og anti-virus programmer: Tredjeparts-programvare kan påvirke hastigheten når du streamer.

Dette er kun noen av de elementene som kan påvirke hastigheten på VPN streaming negativt.