firi

Firi – Norges beste kryptovalutabørs?

Firi (tidligere Miraiex) er en av to norske norske kryptobørser. Vi har testet kryptobørsen Firi og sammenlignet den med både hjemlige og utenlandske konkurrerende krytobørser.

Kryptoinvesteringer er svært volatile og uregulert i enkelte EU-land. Ingen forbrukerbeskyttelse. Profitt kan være skattepliktig.

I vår test av Firi vil vi se nærmere på:

 • Er Firi svindel? Det er mye svindel i kryptomarkedet. Vi har sett nærmere på hvilke lisenser Firi har, hvem som eier den norske kryptobørsen, og hvem som er daglig leder.
 • Hvilke gebyrer og kostnader er det ved å handle kryptovaluta på Firi? Vi har også sett nærmere på Firi sitt bonusprogram.
 • Hvordan gjør man uttak og innskudd? Det bør være lett å sette inn penger på handelskontoen, og like lett å ta ut penger fra handelskontoen.

Dette viser vår test av Firi

 • Firi er en trygg markedsplass for norske brukere. Firi er registrert hos Finanstilsynet. Eierselskapet til Firi AS har lisens til å tilby vekslings- og oppbevaringstjenester for virtuell valuta (se mer her).
 • Firi gir velkomstbonus til nye norske kunder. Nye kunder på Firi får opptil 265 kroner gratis til å investere i kryptovaluta. Klikk her for å lese mer.
 • Firi har norske eiere og norsk daglig leder. Daglig leder i Firi er Thuc Tuan Hoang. Firi er eid av Thuc Tuan Hoang, Øyvind Kvanes, Kien Vu, og Skyfall Ventures.
 • Firi er midt på treet prismessig. Firi er dyrere enn eToro og Binance, men billigere enn for eksempel den norske kryptobørsen Norwegian Block Exchange (NBX). 
 • Uttak og innskudd skjer hurtig. Uttak og innskudd avhenger av hvilken betalingsmetode du bruker, men kan være så raskt som 2 minutter.

 

 

 
Anbefalt!
✔ Lar deg kjøpe bitcoin for opptil 20.000 kr umiddelbart før du må verifisere deg
✔ Eneste som tilbyr betaling med kort og PayPal i Norge
✔ Registrert hos Finanstilsynet
✔ Enkel og brukervennlig plattform
Gå til Firi

Fordeler og ulemper

 

 

Fordelene

 

 • Enkelt å bruke som både proff og nybegynner
 • Har et eget bonusprogram for nye brukere
 • Høy sikkerhet og fokus på kundeservice
 • Straksbetaling for visse banker med umiddelbare innskudd
 • Egen mobilapp

Potensielle ulemper

 

 • Lavt antall handelspar – Kun 5 stykk for øyeblikket
 • Handelsgebyret er litt høyere enn vanlig (0,45%).

Fordelene med å bruke Firi

 

Selve platformen er enkel å bruke med gebyrer som ligger noenlunde på linje med konkurrentene. Vi liker at de tilbyr lagring av kryptovaluta, noe som skiller de fra en del andre norske aktører.

 

Ikke minst er det snakk om en norsk kryptovalutabørs, som i seg selv er både enklere og mer praktisk å bruke for mange. Her kan du skyte inn norske kroner, fremfor å måtte veksle om til EUR, USD eller andre typer valuta.

 

De har også en egen app for mobilbrukere, noe du kan lese mer om på bunnen av omtalen vår.

 

Ulempen med Firi

 

Èn ulempe er at antallet handelspar Firi tilbyr er begrenset. For øyeblikket er det kun mulig å handle 5 kryptovalutapar, noe som inkluderer bitcoin, ethereum, XRP (ripple), litecoin og DAI. Forhåpentligvis vil de utvide tilbudet markant i tiden som kommer.

 

Et annet punkt er at handelsgebyrene kan være noe høye, hvertfall sammenlignet med visse andre børser. Firi har riktignok et cashback program som gir deg 5% av gebyrene tilbake, noe som senker gebyret per handel til 0,45% per handel.

 

Forhåpentligvis vil de lansere en løsning hvor gebyrene faller i takt med volumet. Utover dette har vi ikke funnet noen nevneverdige ulemper.

Slik blir du kunde på Firi

 1. Begynn med å klikke her for å åpne ny konto.
 2. Du blir nå presentert med to valg for verifisering av identitet: BankID eller Vipps. Vi anbefaler deg å bruke VIPPS ettersom det er det raskeste alternativet.
 3. Oppretter du kontoen på Firi med BankID vil prosessen våre litt annerledes. Da må du skrive inn eposten din, samt lage et unikt passord.
 4. Firi sender deg deretter en epost med en link for bekreftelse. Etterpå blir du bedt om å aktivere en såkalt tofaktor-løsning. Her er det enklest å bruke Google Authenticator.
 5. Siste steg er å fylle ut et kort spørreskjema. Firi er pålagt å stille disse spørsmålene til nye brukere. Det inkluderer hvor kapitalen din stammer fra og hvorvidt du er en politisk eksponert person. Skjemaet tar rundt 2 minutter å fylle ut.

Våre erfaringer med Firi og brukervennlighet

 

Sammenlignet med mange utenlandske kryptobørser merker vi at Firi skiller seg ut, og det er ikke bare fordi det er et norsk selskap. De virker til å ha lagt mye arbeid å tilrettelegge for kunder som har mindre erfaring med handel av kryptovaluta.

 

Det inkluderer tilbudet om en forenklet handelsløsning der man slipper å legge inn egne “limit” priser. Enkelt forklart vil denne løsningen matche det beste tilgjengelige tilbudet på det tidspunktet man utfører handelen.

 

Firi tilbyr en forenklet tjeneste for nybegynnere som vil kjøpe kryptovaluta. Her kan du kjøpe eller selge for beste tilgjengelige pris. Merk: Bildet viser Firi sitt tidligere navn, Miraiex.

 

Avansert handel

Firi har også en mer avansert løsning for de som har mer erfaring med handel av kryptovaluta.

 

Avansert handel gir deg mulighet til å vurdere kursutviklingen med tekniske indikatorer og lage dine egne tekniske analyser av kryptovaluta. Noen brukere vil muligens savne muligheten for å tegne inn tekniske støtter og motstand, men så langt har vi ikke hatt noen problemer med å klare oss uten dette.

 

Her kan du selv kjøpe og selge kryptovaluta til ønsket pris, som kan være en stor fordel for mange tradere. Merk at likviditeten på Firi fortsatt er noe begrenset. Derfor kan det være en relativt høy spread mellom de ulike prisene.

 

miraiex avansert handel

 

Legg merke til de tilgjengelige handelsparene på Firi som vises i nedtrekksmenyen under BTC-NOK.

 

Står du fast? Da er ikke hjelpen langt unna. Nede i høyre hjørne finner du chatten hvor du kan stille spørsmål du trenger svar på. De har også en nyttig blogg hvor du kan få god hjelp til å komme i gang med handel av kryptovaluta.

 

Utover at de gjør en god jobb med å forklare de ulike delene av kjøpsprosessen så liker vi at Firi er åpne om alle gebyrer på forhånd. Til forskjell fra de fleste andre kryptovalutabørser forteller de deg hvilke gebyrer som kreves inn mens du utfører handler, og hvordan det påvirker din egen beholdning.

Innskudd og uttak

De støtter kun innskudd via norske banker og med norske kroner. Det er derfor ikke mulig å bruke verken euro, dollar eller andre valutatyper. Innskudd med både NOK og kryptovaluta er gratis.

Det er heller ikke mulig å bruke VISA eller andre typer kortbetalinger.

For deg som foretrekker bruk av PayPal eller kort

Tips: Ønsker du å benytte debetkort/kredittkort eller PayPal? Disse metodene støttes hos eToro. De står også registrert hos Finanstilsynet. Merk at de støtter innskudd i USD, EUR og GBP, som betyr at norske kroner veksles om når du setter inn penger.

 

 

 
Anbefalt!
✔ Lar deg kjøpe bitcoin for opptil 20.000 kr umiddelbart før du må verifisere deg
✔ Eneste som tilbyr betaling med kort og PayPal i Norge
✔ Registrert hos Finanstilsynet
✔ Enkel og brukervennlig plattform

Kryptovaluta investeringer er ikke regulert i noen EU land og Storbritannia. Ingen forbrukerbeskyttelse. Du risikerer din kapital.

Firi støtter straksbetaling

Straksbetaling er en ny ordning som nylig ble innført av et utvalg norske banker. Den betyr at du i prinsippet kan overføre penger på under 30 minutter. Firi støtter denne betalingstypen, men kun fra et utvalg norske banker.

Har du konto hos en av disse bankene betyr det at betalingene dine settes over raskere:

 • Sbanken, BN Bank, Handelsbanken, KLP, OBOS Banken, Sparebank1 og Spareskillingsbanken.

For andre banker vil du alltid måtte forholde deg til standardgrensene for overføringer.

Hvor raskt behandles uttak?

Uttak av kryptovaluta fra Firi behandles nærmest umiddelbart. Merk at det fortsatt kan ta en del tid før du mottar midlene på den andre kryptovalutabørsen. Noen kryptovalutaer vil alltid være raskere å overføre enn andre.

 

For uttak av norske kroner vil det variere. Når vi testet siden merket vi at uttakene noen ganger gjennomføres innen 30 minutter, mens det andre ganger kan ta opptil 1 dag.

 

Viktig: Alle uttak må nå bekreftes ved hjelp av BankID. Det er ikke lenger mulig å bruke 2-faktor-autentisering for å validere uttak.

 

For ekstra store uttak kan det ta opptil 24 timer før det gjennomføres. Firi kan måtte overføre penger fra sin cold wallet for å etterleve uttaket. Børsen lagrer mesteparten av kryptovalutaen sin på denne måten av sikkerhetsårsaker.

 

Grenser for uttak

 

Firi opererer med en uttaksgrense per døgn (24 timer):

 

 • Norske kroner: Maks 200.000,- NOK per døgn
 • Bitcoin: Maks 1 BTC per døgn
 • Litecoin: Maks 100 LTC per døgn
 • Ripple: Maks 20.000 XRP per døgn
 • DAI: Maks 50.000 per døgn
 • Ethereum: Maks 20 per døgn

Gebyrer og kurtasje på Firi

Firi tar seg betalt i form av 3 typer gebyrer. Disse er:

 • Gebyret per handel (0,5% av totalbeløpet – 0,45% når vi medregner bonusen)
 • Gebyret for uttak av norske kroner (45 kroner per uttak)
 • Gebyret for uttak av kryptovaluta (varierer etter hvilken type det er snakk om).

Selve handelsgebyret ligger på linje med hva andre kryptovalutabørser krever, slik som Coinbase. Vi skulle likevel gjerne sett at de innførte en “progressiv” bonusordning for de som gjennomfører større handler. Hos Binance har de for eksempel et tilbud hvor kurtasjen faller betydelig i takt med størrelsen på volumet man omsetter for.

Det bør samtidig nevnes at Firi gir et avslag på 5 prosent av gebyret per handel. Dette utbetales ved månedsslutt i den valutaen man har handlet for. Det er ikke kjent hvor lenge de vil beholde denne ordningen.

Eksempel: Du kjøper bitcoin for 50.000 kroner. Her vil gebyret utgjøre 250 kroner, hvorav 12,5 kroner tilbakeføres ved månedsslutt (5 prosent).

Gebyr for innskudd og uttak

Innskudd hos Firi koster deg ikke noe i gebyrer, utover hva du eventuelt må betale for å overføre kryptovaluta eller penger via banken.

Kostnadene for uttak varierer derimot mellom hvilken valutatype du ønsker å trekke ut. For uttak i NOK er det et standardgebyr på 45 kroner per overføring. For kryptovaluta er det mer variabelt og du betaler ulike gebyrer for hver enhet.

For øyeblikket gjelder følgende satser (merk at disse kan endre seg over tid):

 • Bitcoin: 0,0005 BTC
 • Ripple: 2,0 XRP
 • Litecoin: 0,005 LTC
 • Ethereum: 0,01 ETH
 • Dai: 5,0 DAI

Typer kryptovaluta som tilbys

Alle kryssene du kan handle på Firi er notert i norske kroner. Det betyr at du kjøper kryptovaluta for norske kroner og mottar tilsvarende valuta når du selger deg ut av kryptovaluta. Dette er en stor fordel for nye investorer, fordi det gir en bedre oversikt og kontroll på hvor mye du kjøper for i de ulike typene kryptovaluta som er tilgjengelig.

For øyeblikket er følgende handelspar tilgjengelige på Firi (alle i NOK):

 • Bitcoin
 • Litecoin
 • XRP (Ripple)
 • Dai
 • Ethereum

Utvalget er svært begrenset, men vil forhåpentligvis utvides i løpet av nærmeste fremtid. Firi jobber aktivt med å hente inn tilbakemeldinger fra kundene sine, med mål om å sjekke hvilke valutaer de bør lansere i neste runde.

Selv sier de på bloggen sin at det er viktig at kryptovalutaene som kan vurderes er populære og etterspurt blant norske investorer og at det er seriøse prosjekter.

Bonuser og belønninger hos Firi

Firi tilbyr ulike bonusordninger og belønninger til brukerne sine. De lanserer jevnlig nye promoteringer som ofte er knyttet til brukernes handelsvolum.

1. Få tilbake deler av kurtasjen

Et eksempel på en slik ordning er muligheten til å få 5% av kurtasjen tilbakebetalt per måned. Potten utbetales i samme valuta du handlet i, og du får den tilbake ved slutten av hver måned.

2. Verv en venn og få 20 prosent av handelsgebyrene

Inviterer du andre med vervelinken din til Firi vil du motta opptil 20 prosent av kurtasjen de betaler for å kjøpe og selge kryptovaluta. Du får også 100 kr i bitcoin når de verifiserer kontoen sin.

Det er ingen begrensning på hvor mange venner du kan verve per måned. Du kan fort tjene gode penger hvis du verver et høyt antall brukere som også omsetter for større beløp. Merk at 20 prosent fordelingen kun gjelder for større aktører med et høyt antall vervinger.

Teknisk analyse og API

Når du er logget inn på din Firi konto kan du trykke på Avansert handel for å bli tatt med til handelsplattformen deres. Her kan du velge mellom de ulike typene kryptovaluta som er tilgjengelig og få kursutviklingen fremstilt på et chart.

Her har du også oversikt over ordredybder og handelshistorikk som begge kan gi deg viktig informasjon om hvordan markedet forholder seg til kursene. Videre har du mulighet for å legge inn kjøps- og salgsordre for kryptovaluta.

På chartet som viser kursutvikling kan du legge til ulike tekniske indikatorer som kan hjelpe deg med å time kjøp og salg. Ved å bruke for eksempel glidende gjennomsnitt eller Smoothed Moving Average kan du få viktige signaler om trenden i kursutviklingen.

De tekniske indikatorene er et fint supplement for tradere som har kunnskap og erfaring innen området. For nybegynnere kan det derimot fremstå som komplisert og vanskelig å forstå.

API

Det bør nevnes at Firi også tilbyr API løsninger for handel med kryptovaluta. API er en forkortelse for det engelske uttrykket Automatic Programming Interface.

Med en API kan du sette opp din egen handelsrobot på MiraiEx som hjelper deg dra nytte av prissvingningene og eventuelle forskjeller mellom andre kryptobørser. Det krever en del erfaring og kunnskap innen programmering, mn er likeså et fint supplement.

Kundesørvis og brukerhjelp

Firi har ikke sitt eget forum, men bloggen de har inneholder mye nyttig og lærerik informasjon. Her finner du informasjon om hva blokkjeder er, hvordan du kan spre risiko når du investerer, hvordan du betaler skatt når du kjøper og selger kryptovaluta, og hvordan du går frem steg for steg for å kjøpe kryptovaluta på Firi.

Firi er også på sosiale medier. Du finner dem på Facebook, Twitter, Instagram og LinkedIn. Vår erfaring er at Facebook er den mest nyttige kanalen å følge dem på. Her legges det ut nyheter som er relevant for brukere av kryptobørsen, og tips som er nyttige når du har investert i kryptovaluta på nett.

Firi app for iOS og Android på mobil

Firi sin app er tilgjengelig for iOS og Android. Selv om det er mulig å bruke kryptovalutabørsen uten appen er denne noe vi kan anbefale. 

Appen gir deg en mer oversiktlig og brukervennlig løsning. Designet er enkelt og gir deg en god oversikt over prisutviklingen og investeringene dine. Appen har tilnærmet identiske funksjoner med web-løsningen. Du kan selge, kjøpe og legge inn ordre for ulike kryptovalutaer.

Den fungerer som et fint komplement til de som ønsker å benytte børsen på mobil.

Oppsummering av vår Firi vurdering

Firi (Miraiex) leverer en solid brukeropplevelse takket være et enkelt og brukervennlig design. Ulempen er mangelen på kjente kryptovalutapar, kombinert med gebyrer som er marginalt høyere enn andre steder.

Vi liker at det er mulig å sette inn norske kroner, samt å verifisere seg med BankID eller VIPPS. At Firi har registrert seg hos Finanstilsynet gir de ekstra troverdighet.

I tillegg har de en bonusløsning som kan komme til nytte for nye brukere. Totalt sett er Firi en handelsplass vi anbefaler, og da særlig for nybegynnere som ønsker å begynne i det små.

Tjen opp til 265 kr i kryptovaluta i bonus.

 

 

Prøv Firi her

Firi – Ofte stilte spørsmål

Er Firi svindel eller trygt å bruke?

Firi er en legitim kryptovalutabørs registrert hos Finanstilsynet. De har tillatelse til å drive veksling og videresalg av digital valuta. Som en del av dette er de forpliktet til å overholde bestemmelsene i hvitvaskingsloven.

Hvilke typer innskudd støtter Firi?

Innskudd kan gjøres på to måter: Enten via bankoverføring i nettbank eller ved hjelp av kryptovaluta. De tillater straksbetaling fra et utvalg norske banker, noe som inkluderer Sbanken og Handelsbanken.

Hvilke typer kryptovaluta kan jeg kjøpe hos Firi

Du kan kjøpe Bitcoin, DAI, Litecoin, Ethereum og XRP. En fordel er at du gjennomfører handlene dine i norske kroner, noe som gir deg en god oversikt over hvor mye du investerer for og påfølgende verdiutvikling. Firi vurderer også fortløpende å legge til andre typer kryptovaluta.

Hvor kan jeg laste ned Firi sin app for mobil?

Firi app er tilgjengelig for både iOS og Android. I denne artikkelen har vi lagt ved linkene som tar deg direkte til til hver app-utgave (se lenkene på bunnen av guiden vår).

Hva er Firi sin kurtasje (gebyrer)?

Firi sin kurtasje ligger på 0,5 prosent, og denne gjelder uansett hvilken type kryptovaluta du kjøper eller selger. De har et bonusprogram som gir deg 5% av kurtasjen tilbake ved månedsslutt, så den reelle satsen ligger på 0,45%.

 

 

 
Anbefalt!
✔ Lar deg kjøpe bitcoin for opptil 20.000 kr umiddelbart før du må verifisere deg
✔ Eneste som tilbyr betaling med kort og PayPal i Norge
✔ Registrert hos Finanstilsynet
✔ Enkel og brukervennlig plattform

Kryptovaluta investeringer er ikke regulert i noen EU land og Storbritannia. Ingen forbrukerbeskyttelse. Du risikerer din kapital.