Hvordan Kjøpe Kryptovaluta

Hvordan kjøpe kryptovaluta i Norge

Slik kan du kjøpe kryptovaluta fra Norge på en enkel måte. Se hvor du kan investere i krypto med Paypal, kort og bank.

Markedet er fylt av ulike kryptobørser og vekslingstjenester hvor du kan kjøpe og selge kryptovaluta. Vårt råd er derimot at du holder deg til en aktør som står registrert hos Finanstilsynet. Den enkleste løsningen kan du lese mer om nedenfor.

Mange nordmenn foretrekker denne markedsplassen fordi det er den eneste børsen hvor man kan bruke både PayPal og kort som innskuddsmetode. Av den grunn er det mulig å kjøpe og selge kryptovaluta på under 5 minutter.

ENKLEST
✔ Eneste som støtter VISA og PayPal
✔ Registrert hos Finanstilsynet
✔ Enormt utvalg av krypto
✔ Brukervennlig plattform

Kryptoinvesteringer er svært volatile og uregulert i enkelte EU-land. Ingen forbrukerbeskyttelse. Profitt kan være skattepliktig.

Du kan kjøpe kryptoen i Norge på flere måter. Den vanligste metoden er direkte handel i spotmarkedet hvor du fysisk eier all kryptovaluten du kjøper. Det er også mulig å investere i kryptovalutaen via derivater. Et siste alternativ er å kjøpe kryptovalutaer fra andre privatpersoner i gråmarkedet.

Som nybegynner er det best å handle kryptovaluta direkte via en kryptovalutabørs.

Når du kjøper kryptovaluta er det særlig 4 ting du bør være oppmerksom på – Sikkerhet, kostnader, utvalg og betalingsmetoder.

Slik setter du i gang

Første steg er å velge hvor du ønsker å kjøpe kryptovaluta. Her er det best å holde seg til en sikker aktør som står registrert hos Finanstilsynet.

I denne guiden har vi valgt å fokusere på eToro. Årsaken er at de tilbyr langt flere kryptovalutaer enn andre norske børser, samtidig som de er det desidert raskeste alternativet.

OBS: Kryptoinvesteringer er svært volatile og uregulert i enkelte EU-land. Ingen forbrukerbeskyttelse. Profitt kan være skattepliktig.

Registrer deg og åpne konto

Begynn med å klikke deg inn på siden og fyll inn ønsket epost, brukernavn og passord. Merk at du kan kjøpe kryptovaluta for opptil 20.000,- kr før det er krav om at du verifiserer deg. Det er en fordel hvis du ønsker å sette i gang raskest mulig.

Les deretter gjennom vilkårene i avtalen og klikk på boksene hvis du godtar innholdet. Klikk deretter på “Begynn å trade”.

Verifiser eposten din

Du vil nå motta en epost for verifisering. Vi anbefaler deg å bekrefte denne meldingen umiddelbart ettersom du ikke får kjøpe kryptovaluta før det er gjennomført.

Epost adressen vil bli din “brukerID” for fremtidige innlogginger på nettsiden.

Når du har verifisert eposten din vil neste steg være å fylle ut informasjon på profilen din. Denne delen tar ca. 5 minutter.

Fullfør profilen din

Klikk på knappen som heter “Fullfør Profil” oppe i venstre hjørne. Her vil du måtte svare på spørsmål som er påkrevd både av norsk og europeisk lov.

Det inkluderer blant annet:

 • Opphavet til midlene du handler for. For eksempel hvorvidt det stammer fra arbeidsinntekt eller investeringer.
 • Hvorvidt du er inneforstått med risikoen du påtar deg.
 • Hvorvidt du har erfaring med å kjøpe kryptovaluta eller andre finansielle produkter fra tidligere.

Sett inn penger på konto

For å handle kryptovaluta må du først sette inn penger. Tilgjengelige betalingsmetoder er:

 • Kredittkort og debetkort (Visa, MasterCard, Diners Club og Maestro).
 • PayPal (krever at du har en verifisert norsk konto).
 • Bankoverføring (skjer via SEPA som er EU sitt interne betalingssystem).
 • Neteller
 • Skrill

Merk: Laveste innskudd er 50 euro. Det tilsvarer ca. 480 kroner med dagens kurs.

Den raskeste metoden for å kjøpe kryptovaluta er å sette inn penger via kortbetaling eller PayPal. Det tar circa 5 minutter.

Handle kryptovaluta for de pengene du har satt inn

Du har nå fullført profilen din og satt inn penger på kontoen. Siste steg er å kjøpe den kryptovalutaen du ønsker.

Her har du 2 valg. Du kan enten søke etter kryptovalutaen du ønsker å kjøpe i søkefeltet på toppen, eller å klikke deg inn via det som kalles handelsmarkeder. Velger du siste alternativ går du videre ved å klikke på “Krypto“.

Da vil du få opp en oversikt over de ulike typene kryptovaluta du kan kjøpe. Velg ønsket valuta, mengde og klikk på kjøp. På nåværende tidspunkt er det ikke mulig å kjøpe kryptovaluta på margin via siden, men det antas at dette vil gjeninnføres på et senere tidspunkt.

Kjøp 100 forskjellige typer kryptovaluta

Her har vi listet opp informasjon om de ulike kjøpsmetodene som finnes når man skal kjøpe kryptovaluta

Kjøp kryptovaluta via futures og opsjoner (derivater)

Per dags dato er det mulig å kjøpe kryptovaluta i form av derivater (både futures-kontrakter og opsjoner).

Verdens største børs for denne typen handel er Binance. Det er verdt å vite at denne typen handler oppgis i såkalte stablecoins. Hvis du tjener penger vil fortjenesten utbetales i denne valutaen.

Les mer om kjøp og salg av derivater her:

Opsjoner

Opsjoner gir deg retten til å selge eller kjøpe kryptovaluta på et fremtidig tidspunkt. Kontraktene leveres med en utløpsdato, og har en såkalt “time decay factor“.

Fordelen med opsjoner at man kan oppnå større eksponering, fremfor å handle i det vanlige spot-markedet.

Futures

Futures kontrakter fungerer omtrent på samme måte som opsjoner, men kontraktene er som oftest “perpetual” (evigvarende). Her kan du kjøpe kryptovaluta via long eller short kontrakter, og selge deg ut når du selv ønsker det.

Futures kan også “gires”. Her følger et eksempel:

 • Du setter inn 10.000 norske kroner på verden største kryptobørs, Binance.
 • Du girer investeringen med x2, som betyr at du får 20.000 kroner å handle for.
 • Til gjengjeld tåler du kun at prisene faller med 50% før du får et såkalt margin call.

Obs: Vær oppmerksom på at denne typen handler er risikable. Du bør ikke handle kryptovaluta via futures eller opsjoner med mindre du er godt kjent med den risikoen det fører med seg.

Kjøpe kryptovaluta med VISA og kort

Inntil videre er det kun mulig å kjøpe kryptovaluta med kort (inkludert VISA og MasterCard) på én markedsplass i Norge.

Få norske markedsplasser tilbyr kjøp med VISA eller øvrige kort. Årsaken er at kryptovaluta er såpass risikabelt, og at betalingsformidling risikerer en såkalt “chargeback“. Det skjer når kortinnehaver hevder at kortet er brukt mot hen sin vilje.

Vi antar at flere norske børser vil åpne for VISA kjøp i fremtiden, men det gjenstår å se når dette vil skje.

Kjøpe kryptovaluta med PayPal

Per dags dato er det kun mulig å kjøpe kryptovaluta via PayPal hvis du benytter en europeisk markedsplass. Detaljene finner du i oversikten vår ovenfor. Slik gjøres det:

 1. Du åpner konto på markedsplassen
 2. Velger PayPal som betalingsmetode.
 3. Godkjenner overføringen fra PayPal til den valgte børsen.

Fordelen med å kjøpe kryptovaluta via PayPal er først og fremst at du får større fleksibilitet med betalingsmetoder.

Med andre ord: Hos PayPal kan du velge en rekke forskjellige korttyper og betalingsmetoder.

Kjøp kryptovaluta med bank i Norge

Det er mulig å kjøpe kryptovaluta i Norge med standard norsk bankoverføring. Norge har fått flere nye børser og vekslingstjenester de siste årene.

Finanstilsynet innførte i 2019 registreringsplikt for alle selskaper som ønsker å tilby kjøp og salg av kryptovaluta innad i Norge. Siden den gang har en rekke selskaper registrert seg.

Den største av disse er Firi (tidligere kjent som Miraiex). De gir en bonus på opptil 200 kr,- til nye kunder som verifiserer identiteten sin. Bonusen varierer i størrelse, avhengig av hvor mye man handler for.

Ulempen er at de kun lar deg kjøpe 9 typer kryptovaluta, hvertfall enn så lenge.

Fakta om tjenesten

 • Står registrert hos Finanstilsynet for kjøp og salg av kryptovaluta.
 • Lar deg handle flere typer kryptovaluta.
 • Du kan kjøpe bitcoin, litecoin, IOTA, DAI, ethereum og XRP.

Investere i kryptovaluta

Det lønner seg å investere i kryptovaluta med et langsiktig perspektiv. Markedsprisene svinger voldsomt i verdi, og man risikerer å pådra seg betydelige tap dersom man spekulerer i kortsiktige prissvingninger.

For å spre risiko kan man investere i kryptovaluta gjennom en såkalt “kurv” av forskjellige valutaer. Dette er et produkt som ikke selges mange steder. Kort forklart kan det sammenlignes med å kjøpe en slags indeks av ulike kryptovalutaer.

POPULÆR
✔ Invester med kort, PayPal og bank
✔ Registrert hos Finanstilsynet
✔ Stort utvalg av krypto
✔ Brukervennlig app

Kryptoinvesteringer er svært volatile og uregulert i enkelte EU-land. Ingen forbrukerbeskyttelse. Profitt kan være skattepliktig.


Målet er å følge indeksen av kryptomarkedet, uten å ha en for stor eksponering mot enkelte valutaer. Den beste tiden å investere i kryptovaluta har vist seg å være under bear-markeder. Dette er en periode hvor kryptomarkedet faller kraftig i verdi.

Mer om gebyrer

Når du skal kjøpe kryptovaluta vil du måtte betale diverse gebyrer. Her går vi gjennom de vanligste.

Valutagebyr slår inn hvis du setter inn norske kroner på en utenlandsk platform og pengene veksles til en annen valuta. For eksempel: Du skal kjøpe kryptovaluta for 10.000 kroner, men pengene må veksles om til amerikanske dollar. Her kan du forvente å betale rundt 0,5-0,75% i vekslingsgebyr.

Gebyr for markedsordre betyr at du kjøper kryptovaluta til “første og beste” tilgjengelige pris. Du legger altså inn en ordre som “spiser” av den tilgjengelige ordreboken. Det er vanlig å betale et høyere gebyr for denne typen handler, enda det ikke gjelder hos alle børsene.

Gebyr for limit ordre er det motsatte. Her setter du inn en pris som ligger lavere enn nåværende kurs. Hvis prisen faller vil ordren “trigges” og kjøpet gjennomføres.

Basert på en sammenligning av flere kryptovalutabørser ser det ut til at standardsatsen for handelsgebyrer ligger på rundt 0,5% av kjøpesummen for handel av kryptovaluta.

Uttaksgebyr er det som markedsplassen krever for å håndtere uttakene dine. Her kan du forvente å betale rundt 50 kroner hos de fleste markedsplassene.

Her bør man skille mellom uttak av “ekte penger” vs. kryptovaluta. Børsene vil også kreve gebyrer for å ta ut diverse typer kryptovaluta.