tesla model 3 performance
Tesla fremskynder lanseringen av en billigere modell fra sent neste år til i år. Det er fremdeles ukjent om selskapet skal lansere en ekstra billig Model 3, eller om planen er en annen modell.

Annonse


Dette er Teslas plan: ny billig-bil allerede i år

Tesla sliter. Såpass kritisk er det akkurat nå at Elon Musk avbrøt et besøk til India der selskapet ønsker å gjøre et stort inntog.

Tesla tar grep etter knallåret 2022

“Årsaken er minst to-delt: 1) folk nøler ikke med å handle bensin og diesel-biler, og 2) de gjør det kanskje fordi de ser at selvkjørende egenskaper ikke er på vei like kjapt som Elon Musk har fortalt dem i flere år. Det er sikkert flere årsaker til at potensielle kjøpere ikke nødvendigvis lenger tviholder på at de må ha en elbil, men det er tydelig at trangen har snudd: “Audi og Mercedes snur om elbiler,skrev vi på slutten av februar,” kommenterte ITavisen-redaktør Trond Bie om Teslas situasjon denne uken.

For det er ikke tvil om at fokuset rettes mot Tesla i et negativt elbil-marked, selv om det ikke bare er de som sliter. Årsaken er at de var viktige for å kickstarte markedet, og at de ikke har andre bein å stå på som Mercedes og BMW.

“For Teslas tall avslører det som trolig blir en trend i lengre tid fremover: i første kvartal 2024 falt salget med 20 prosent sammenlignet med fjerde kvartal 2023. Med andre ord endte Tesla med å selge 386 810 biler i første kvartal mot 484 507 i fjerde kvartal i fjor,” skrev vi 2. april.

“Nedgang i volum skyldtes delvis den tidlige fasen av produksjonsrampen til den oppdaterte Model 3 på vår Fremont-fabrikk og fabrikkstans som følge av skipsomledninger forårsaket av Rødehavskonflikten og en brannstiftelse ved Gigafactory Berlin,” rapporterte Tesla tidlig i april.

Tesla: “Prioriterer hybrider”

I går annonserte Tesla en superkjapp Model 3 som leveres de første kundene i mai, men det er ikke planen til Musk & Co. for å snu skipet i en vanskelig makro-økonomisk situasjon.

Annonse


For selskapet annonserte i forbindelse med kvartalsresultatet som var svakere enn hva markedet forventet for første kvartal 2024 at de fremskynder lanseringen av en langt billigere modell, og at den skal komme i år i stedet for sent i 2025. For ytterligere å spare penger, skal bilene produseres i eksisterende produksjonslinjer.

Nyheten sendte aksjene opp over 13 prosent sent i går kveld amerikansk tid. Det er ikke kjent om den rimeligere modellen, eller modellene, er i form av “Robotaxi” som skal avsløres 8. august, en helt ny modell eller en variant av den selvkjørende modellen som trolig kun myntes på det amerikanske markedet. Musk ønsket ikke å avsløre detaljene.

Teslas siste fem dager.

Teslas bruttomargin for bilindustrien – et sentralt mål for lønnsomhet – var 16,4 prosent i første kvartal, mindre enn forventet 17,6 prosent av Wall Street, og langt fra toppmarginen på 30 prosent selskapet rapporterte ved starten av 2022.

Tesla

“Globalt salg av elbiler fortsetter å være under press ettersom mange bilprodusenter prioriterer hybrider over elbiler. Selv om vi er positive for vår regulatoriske kredittvirksomhet, foretrekker vi bransjen å fortsette å presse på EV-adopsjon, som er i tråd med vårt mål. For å støtte vår vekst, har vi økt bevisstheten og utvidet kjøretøyfinansiering programmer, inkludert attraktive leasingvilkår for våre kunder,” forklarer selskapet i kvartalsrapporten som sier de har kuttet utgifter. Dette er relatert til at selskapet varslet over 10 prosent nedbemanningskutt tidligere denne måneden.

Annonse