TSMC
TSMC skal lansere 1,6 nm-teknologi i 2026. Bilde: TSMC

Annonse


Stort gjennombrudd vil gjøre iPhone, og det meste annet, kjappere

“Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited,” populært forkortet TSMC, har annonsert sin aller første 1,6 nm-brikke og den kommer i 2026.

Enda bedre batterilevetid

A16 er navnet på produksjonsprosessen som lever opp til poenget: å minske nodestørrelsen slik at man får plass til flere transistorer. De to viktigste fordelene man drar nytte av med slike sprang, er bedre ytelse og mindre energibruk – det beste av begge verdener altså, men det er år mellom hver gang oppgraderingen er mulig.

Dagens 2 nm, kalt N2P, er ikke en gang lansert de første produktene – Apple får først i andre halvdel neste år. Det er dessuten forventet vi må vente til iPhone 18, altså i 2026 eller 2027, før vi får mulighet til å oppleve hvor mye bedre ytelsen er, og om batterilevetiden er drastisk bedre med 1,6 nm-brikkene. Det er allerede ventet fra åtte til 10 prosent bedre ytelse sammenlignet med N2P, og 15 til 20 prosent bedre energieffektivitet.

I mellomtiden forventes iPhone 17, som lanseres i 2025, å bruke N3P-brikker (en forbedret versjon av 3 nm N3E som brukes i iPhone 16-serien). N3P-brikkene forventes å gi en ytelsesøkning på 5 prosent, og en forbedring i energieffektivitet på 5 til 10 prosent.

“A16 vil kombinere TSMCs Super Power Rail-arkitektur med nanosheet-transistorer for planlagt produksjon i 2026. Den forbedrer logikktettheten og ytelsen ved å dedikere frontside-rutingsressurser til signaler, noe som gjør A16 ideell for HPC-produkter med komplekse signalruter og tette strømforsyningsnettverk.”

Annonse