Hopp til navigasjon Hopp til innhold

SurfShark VPN - Vår vurdering

SurfShark er et billigere alternativ for de som ønsker VPN. Så hva går man glipp av med de lave prisene? Her gir vi deg svaret.

Før vi går videre: ITavisen har et samarbeid med SurfShark som gir våre lesere opptil 81% rabatt når de betaler for 2 års planen. Man har også 30 dagers angrerett.

surfshark-logo-stor
Annonselenke

Hva vi liker

  • Kan brukes på et ubegrenset antall enheter
  • Beste økonomiske alternativet blant VPN tilbydere vi har testet
  • Tilbyr split tunnelling og multi-hop funksjoner
  • Solide hastigheter for nedlasting

Flere fakta

  • Pris: Fra ca. 20 kr i måneden med spesialpakken
  • Kundeservice: 24/7
  • Antall servere: 3.100 stk fordelt på 94 land
  • Båndbredde: Ubegrenset
  • Garantiperiode: 30 dager

Dårlig tid? Les vår korte oppsummering

Når vi testet SurfShark var vi mest opptatt av én ting: Hvilken verdi får man for pengene? Med så lave priser er det lett å tenke at det må være en eller annen skjult ulempe man ikke kjenner til på forhånd.

Som du vil lese her så finnes det én slik ulempe, enda SurfShark viser seg å tilby utmerket verdi, målt opp mot pris og ytelse.

Kort fortalt: SurfShark selger VPN til ekstremt lave priser, kombinert med verdifulle ekstratjenester. Den passer ikke bra for streaming av innhold, men er ellers et godt alternativ for annen bruk.

Pris for SurfShark abonnement

SurfShark valgte i midten av 2020 å senke prisene sine dramatisk. Det inkluderer en kampanje som gir 81% rabatt for brukere som kjøper SurfShark sin 2-års pakke. Det tilsvarer en pris på litt under 20 kroner per måned, som er ekstremt billig sammenlignet med standardprisen.

For å motta tilbudet må man besøke tjenesten via ITavisen sin link i den øverste tabellen. Tilbudet er tidsbegrenset og vil utgå en gang i slutten av oktober måned.

[Gå tilbake til toppen]

Streaming med Surfshark

For mange norske brukere vil streaming være det viktigste, enten det er for å se fotball på TV, Netflix eller annet innhold.

Her var ikke SurfShark et særlig godt valg, til tross for at de har raske nedlastingshastigheter og en stabil interface. Det gjelder særlig ved bruk av norske tjenester.

Årsaken er måten de har konfigurert oppsettet for bytte av IP. Det er ikke mulig å bytte IP innad i Norge uten å skru applikasjonen av-og-på. Det er et kjempeproblem ettersom IP adressen vil lekke til mottakersiden, med mindre man stenger browser-fanen.

For mobiler er det enda mer irriterende, ettersom man må stenge selve programmet, slik som Netflix.

SurfShark bytter noen ganger IP adressen når du skrur applikasjonen av og på. Det er derimot ikke godt nok hvis man ønsker å streame innhold.

Her finnes det riktignok visse unntak. De har flere VPN servere man kan bytte til, f.eks i USA og Australia (se bildet ovenfor).

Mangelen på funksjon for enklere bytte i land som Norge er likevel en stor ulempe som ødelegger brukeropplevelsen for streaming.

Vår tankegang: Skal du streame innhold bør du heller velge en tjeneste som gjør det enklere å bytte IP, slik som ExpressVPN.

Mye avhenger av hvilke tjenester du ønsker å få tilgang til via streaming. Hvis målet er å bruke amerikansk Netflix så kan SurfShark være et akseptabelt alternativ. Skal du derimot bruke Sumo i Norge så bør du gå til en annen tilbyder.

1700 servere i 63 land

Til tross for at SurfShark er en "billig-leverandør" av VPN så har de en imponerende liste med servere og geografisk dekning.

På lik linje med majoriteten av andre VPN leverandører har de valgt å legge mesteparten av serverne sine til vestlige land. De har spesielt god støtte i USA og Vest-Europa, enda det er begrenset hva de kan tilby i Skandinavia.

surfshark server kart
Surfshark har over 1600 servere, fordelt på 62 ulike land. De bruker kun RAM-servere hvor meta data slettes automatisk.

Støtte for router VPN?

SurfShark støtter direkte tilkobling via router, ved hjelp av deres programvare. Å sette det opp krever noen ekstra steg, men det er en løsning som fungerer bra når man først har kommet i gang.

Ikke alle routere fungerer med programmet, så du kan i visse tilfeller måtte kjøpe en ny router eller oppgradere firmware.

SurfShark har lagt ut en detaljert guide med informasjon om dette her: How to Set up a Router with SurfShark?

Surfshark Hastighet

Surfshark oppgir selv på sin egen nettside at de er blant de 3 raskeste VPN tilbyderne på nett.

Når vi testet programmet viste det seg at hastighetene i stor grad avhenger av hvilke servere man router trafikken gjennom via Surfshark sitt VPN nettverk.

De har noe som kalles for en quick connection, som kobler deg automatisk til den raskeste VPN serveren. Det er en fin løsning, men kan skape problemer hvis man ønsker å surfe fra et spesifikt land, for eksempel hvis målet er å se Netflix fra USA.

Resultatet avhenger av hastigheten på ditt eget nettverk. Vi testet den med vår egen tilgang og så hvordan det påvirket hastigheten når vi routet trafikken gjennom Surfshark.

Test: Med og uten VPN

Første steg var å sjekke hastigheten på nettverket vårt uten bruk av VPN.

Nettverket vårt benyttet en server i Minnesota, USA som utgangspunkt. Data hentet fra Speedtest.net.

Nedlasting: 45,25 Mbps
Opplasting: 32,46 Mbps
Ping: 6 ms

Neste steg ble å koble seg opp til en norsk server via SurfShark for deretter å måle hastigheten.

Etter å ha koblet til via den norske serveren tapte vi ca. 57% av den opprinnelige ytelsen. For opplasting var resultatet marginalt bedre. Ping økte dramatisk, fra 6 til 299.

Dette er relativt vanlig for VPN tjenester, og det mulig at SurfShark har flere servere som presterer bedre.

Sikkerhet ved bruk av SurfShark

Et spørsmål mange brukere stiller er hvor sikre dataene deres er når de bruker SurfShark?

Etter å ha gått gjennom personvernerklæringen og sett på SurfShark sin infrastruktur er det ingen tegn på at den fører med seg noen risiko for tap av informasjon.

SurfShark bruker utelukkende RAM-servere, hvor alt innholdet slettes så fort serveren skrus av og på. De har heller aldri blitt hacket eller opplevd innbrudd der kundedata er blitt tapt.

Kill switch funksjon

En god ekstrafunksjon er SurfShark sin innebygde kill switch. Den sørger for å skru av all internet-trafikk automatisk dersom VPN forbindelsen brytes.

På den måten unngår man at IP adressen "lekker ut", som igjen kan avsløre identiteten til den som surfer.

Beskyttelse mot lekkasje av DNS

Dette er først og fremst et problem som påvirker mobilsurfere. Fra tidligere har det vært kjent at visse programmer kan overstyre telefonens nettverksinnstillinger og heller route kommunikasjonen via den opprinnelige IPS tilkoblingen.

Det gjør at DNS adressen (domenenavnserveren) lekker ut. Blant annet Netflix appen har gjort dette tidligere, enda problemet ser ut til å ha blitt løst via firmware oppdateringer.

SurfShark har ikke tidligere blitt anklaget for å lekke verken DNS eller IPv6 informasjon, noe som er et pluss.

Hvilke enheter støtter SurfShark?

SurfShark har innebygget støtte for alle de største operatørsystemene og enhetene, noe som inkluderer PC, mobil, nettbrett og SmartTV'er.

Programvaren gjør den enkel å bruke på operatørsystem som Android, iOs, Linux, Windows og MacOS. De har også egne app utgaver for de vanligste SmartTV løsningene, noe som inkluderer AppleTV og FireTV fra Amazon.

SurfShark kan også brukes på PlayStation og Xbox, men det krever at man setter opp nettverket på en litt annen måte.

Les mer om støtte for enheter her: Surfshark.com/features/multiple-devices

Ubegrenset antall tilkoblinger

En annen stor fordel med SurfShark er at den kan brukes på et ubegrenset antall oppkoblinger samtidig. Dette kan ved første øyekast virke litt for godt til å være sant, men vi fant ikke noen skjulte begrensninger i avtalevilkåret.

Et godt eksempel er små firma som jobber eksternt der flere brukere er nødt til å benytte VPN på fast basis. Med SurfShark er det ingen grense for hvor mange brukere som kan benytte VPN programmet samtidig.

Det skiller SurfShark fra andre programmer, der standard antall ligger et sted mellom 5 til 10 stykk.