surfshark vurdering

Vurdering av Surfshark VPN

SurfShark er et billigere alternativ for de som ønsker VPN. Så hva går man glipp av med de lave prisene? Resultatet overrasket.

Dette bør du vite om tjenesten

Surfshark er å regne som en nykommer i det internasjonale VPN markedet. Tjenesten ble etablert i 2017 og har siden den gang vokst hurtig. De er nå å regne som en av verdens største leverandører av VPN-tjenester.

Når vi testet SurfShark var vi mest opptatt av én ting: Hvilken verdi får vi for pengene?

Med så lave priser er det lett å tenke at det må være en eller annen skjult ulempe man ikke kjenner til på forhånd.

Resultatet overrasket: Programvaren var enkel å bruke og hastighetene lå omtrent på linje med det som tilbys av andre VPN leverandører. Ulempen er litt færre servere totalt sett og et mer begrenset utvalg innad i Norge. Likevel var kvaliteten bedre enn forventet.

Tips: Følger du denne lenken får du 81 prosent rabatt hos Surfshark.

Vi konkluderte med at Surfshark er et solid valg for de som ønsker en billig og pålitelig VPN. Det er derimot ikke vårt anbefalte alternativ for de som ønsker raskest mulig hastighet eller å strømme norsk TV fra utlandet.

surfshark-logo-stor
Få 81 prosent rabatt
Hva vi liker
  • Bruk på et ubegrenset antall enheter
  • Beste økonomiske alternativet for VPN
  • Tilbyr split tunnelling og multi-hop funksjoner
  • Solide hastigheter for nedlasting
Flere fakta
  • Pris: Fra ca. 20 kr i måneden
  • Kundeservice: 24/7
  • Antall servere: 3.200 stk fordelt på 65 land
  • Båndbredde: Ubegrenset
  • Garantiperiode: 30 dager

Pris for Surfshark abonnement

Surfshark har for øyeblikket en kampanje som gir deg 81 prosent rabatt hvis du velger 2-års pakken. Det tilsvarer en pris på litt under 20 kr/mnd, som er billig sammenlignet med andre VPN tjenester.

Her er en oversikt over de prisene som gjelder i 2021:

1 mnd – 12,95 USD (totalt 12,95 USD)
6 mnd – 6,49 USD (totalt 38,94 USD)
24 mnd – 2,49 USD (totalt 59,76 USD)

Surfshark bruker den samme løsningen som majoriteten av andre VPN selskap. De tilbyr store rabatter for kunder som stifter abonnementer med lenger varighet. Differansen er at de koster langt mindre enn konkurrentene.

Det ser ut til å være en bevisst strategi hvor de ofrer profitt til fordel for å tiltrekke seg nye kunder.

[Gå tilbake til toppen]

Streaming med Surfshark

For mange norske brukere vil streaming være det viktigste, enten det er for å se fotball på TV, Netflix eller annet innhold.

Her var ikke SurfShark et særlig godt valg, til tross for at de har raske nedlastingshastigheter og en stabil interface. Det gjelder særlig ved bruk av norske tjenester.

Årsaken er måten de har konfigurert oppsettet for bytte av IP. Det er ikke mulig å bytte IP innad i Norge uten å skru applikasjonen av-og-på. Det er et kjempeproblem ettersom IP adressen vil lekke til mottakersiden, med mindre man stenger browser-fanen.

For mobiler er det enda mer irriterende, ettersom man må stenge selve programmet, slik som Netflix.

SurfShark bytter noen ganger IP adressen når du skrur applikasjonen av og på. Det er derimot ikke godt nok hvis man ønsker å streame innhold.

Her finnes det riktignok visse unntak. De har flere VPN servere man kan bytte til, f.eks i USA og Australia (se bildet ovenfor).

Mangelen på funksjon for enklere bytte i land som Norge er likevel en stor ulempe som ødelegger brukeropplevelsen for streaming.

Vår tankegang: Skal du streame innhold bør du heller velge en tjeneste som gjør det enklere å bytte IP, slik som Private Internet Access.

Mye avhenger av hvilke tjenester du ønsker å få tilgang til via streaming. Hvis målet er å bruke amerikansk Netflix så kan SurfShark være et akseptabelt alternativ. Skal du derimot bruke Sumo i Norge så bør du gå til en annen tilbyder.

Surfshark servere

Surfshark har over 3.200 servere fordelt på 65 land. Til tross for at Surfshark er en “billig-leverandør” av VPN så har de en imponerende liste med servere og geografisk dekning.

På lik linje med majoriteten av andre VPN leverandører har de valgt å legge mesteparten av serverne sine til vestlige land. De har spesielt god støtte i USA og Vest-Europa, enda det er begrenset hva de kan tilby i Skandinavia.

surfshark server kart
Surfshark har over 1800 servere, fordelt på 65 ulike land. De bruker kun RAM-servere hvor meta data slettes automatisk.

Støtte for router VPN?

SurfShark støtter direkte tilkobling via router, ved hjelp av deres programvare. Å sette det opp krever noen ekstra steg, men det er en løsning som fungerer bra når man først har kommet i gang.

Ikke alle routere fungerer med programmet, så du kan i visse tilfeller måtte kjøpe en ny router eller oppgradere firmware.

SurfShark har lagt ut en detaljert guide med informasjon om dette her: How to Set up a Router with SurfShark?

Hastighet og ytelse

Surfshark oppgir selv på sin egen nettside at de er blant de 3 raskeste VPN tilbyderne på nett.

Når vi testet programmet viste det seg at hastighetene i stor grad avhenger av hvilke servere man router trafikken gjennom via Surfshark sitt VPN nettverk.

De har noe som kalles for en quick connection, som kobler deg automatisk til den raskeste VPN serveren. Det er en fin løsning, men kan skape problemer hvis man ønsker å surfe fra et spesifikt land, for eksempel hvis målet er å se Netflix fra USA.

Resultatet avhenger av hastigheten på ditt eget nettverk. Vi testet den med vår egen tilgang og så hvordan det påvirket hastigheten når vi routet trafikken gjennom Surfshark.

Test: Med og uten VPN

Første steg var å sjekke hastigheten på nettverket vårt uten bruk av VPN.

Vi utførte deretter en ny og mer komplisert test via servere plassert i utlandet. Målet var å få et overblikk over hvilke hastigheter som gis i ulike geografiske områder. Surfshark presterte gjennomgående bra, tatt i betraktning av den lave prisen.

Destinasjon

Nedlasting

Opplasting

Ping

Opprinnelig hastighet (fra Norge)

48,25 Mbps

39,22 Mbps
5 ms

Hurtigtilkobling UK

35,99 Mbps
32,32 Mbps
38 ms

Manuell tilkobling UK

31,71 Mbps
13,40 Mbps
156 ms

Hurtigtilkobling USA (Dallas)

28,30 Mbps
15,78 Mbps
143 ms

Hurtigtilkobling Tyskland

33,95 Mbps
16,55 Mbps
108 ms

Hurtigtilkobling Australia

22,19 Mbps
9,89 Mbps
343 ms

Sikkerhet og lagring

Et spørsmål mange brukere stiller er hvor sikre dataene deres er når de bruker SurfShark?

Etter å ha gått gjennom personvernerklæringen og sett på SurfShark sin infrastruktur er det ingen tegn på at den fører med seg noen risiko for tap av informasjon.

SurfShark bruker utelukkende RAM-servere, hvor alt innholdet slettes så fort serveren skrus av og på. De har heller aldri blitt hacket eller opplevd innbrudd der kundedata er blitt tapt.

Kill switch funksjon

En god ekstrafunksjon er SurfShark sin innebygde kill switch. Den sørger for å skru av all internet-trafikk automatisk dersom VPN forbindelsen brytes.

På den måten unngår man at IP adressen “lekker ut”, som igjen kan avsløre identiteten til den som surfer.

Beskyttelse mot lekkasje av DNS

Dette er først og fremst et problem som påvirker mobilsurfere. Fra tidligere har det vært kjent at visse programmer kan overstyre telefonens nettverksinnstillinger og heller route kommunikasjonen via den opprinnelige IPS tilkoblingen.

Det gjør at DNS adressen (domenenavnserveren) lekker ut. Blant annet Netflix appen har gjort dette tidligere, enda problemet ser ut til å ha blitt løst via firmware oppdateringer.

SurfShark har ikke tidligere blitt anklaget for å lekke verken DNS eller IPv6 informasjon, noe som er et pluss.

Hvilke enheter støtter SurfShark?

SurfShark har innebygget støtte for alle de største operatørsystemene og enhetene, noe som inkluderer PC, mobil, nettbrett og SmartTV’er.

Programvaren gjør den enkel å bruke på operatørsystem som Android, iOs, Linux, Windows og MacOS. De har også egne app utgaver for de vanligste SmartTV løsningene, noe som inkluderer AppleTV og FireTV fra Amazon.

SurfShark kan også brukes på PlayStation og Xbox, men det krever at man setter opp nettverket på en litt annen måte.

Les mer om støtte for enheter her: Surfshark.com/features/multiple-devices

Ubegrenset antall tilkoblinger

En annen stor fordel med SurfShark er at den kan brukes på et ubegrenset antall oppkoblinger samtidig. Dette kan ved første øyekast virke litt for godt til å være sant, men vi fant ikke noen skjulte begrensninger i avtalevilkåret.

Et godt eksempel er små firma som jobber eksternt der flere brukere er nødt til å benytte VPN på fast basis. Med SurfShark er det ingen grense for hvor mange brukere som kan benytte VPN programmet samtidig.

Det skiller SurfShark fra andre programmer, der standard antall ligger et sted mellom 5 til 10 stykk.

“Surfshark One”

August 2021 lanserte de sin nye tjeneste – Surfshark One. Den er å regne som en “bundle” av forskjellige tjenester hvor de tilbyr både antivirus, anonyme søk og data-varslinger i samme pakke. For øyeblikket er tilleggspakken priset til 1,49 dollar per måned.

Foto: Surfshark.com

Antivirus

Surfshark sin antivirus-løsning støtter maskinersom kjører på Windows og Android. Støtte for MacOS vil lanseres i nærmeste fremtid. Tjenesten skanner og analyserer filer og nettsider man besøker i “nåtid” og varsler brukeren dersom den oppdager onsinnet programvare.

Varsel ved lekkasje av private data

Surfshark One vil også varsle deg dersom den private informasjonen din dukker opp i diverse databaser på nettet. Her mangler det en del detaljer, slik som hvilke databaser de søker gjennom og hvorvidt de også skanner dark web nettsider. Forhåpentligvis vil Surfshark klargjøre mer omkring dette i nærmeste fremtid.