asus zenbook duo
Zenbook Duo har to OLED-skjermer og ser med det veldig unik ut. Bilder: Trond Bie/ITavisen

Annonse


Min nye favoritt kan endre alt – “Asus Zenbook Duo”

Med sine to 14 tommer OLED-skjermer ser Asus Zenbook Duo UX8406 i første omgang ut som en gimmick-fest.

Introduksjon

Asus har lekt seg med større berøringsflater på tastatur-delen også tidlgere, men tar det helt ut med Duo som er den første bærbare på markedet med 2 x OLED-skjermer og 3K-oppløsning. Jeg sperret opp øynene første gang jeg så bilder av maskinen i februar, og regnet vel med at dette var nok overøset-med-funksjoner-maskin, teit tull som kanskje fungerer greit nok, men som i det store og det hele er bortkastet tid.

Jeg tok så feil at jeg tror dette er starten på en ny trend, for dette har super-boostet produktiveteten min.

Spesifikasjoner (28 990 kroner)

 • 2 x 14″ berøringsskjermer – 2880 x 1800 – 16:10 – 0.2ms responstid – Pantone Validated
 • 120Hz – 500nits HDR – 100 prosent DCI-P3
 • 32 GB LPDDR5X RAM
 • Intel Core Ultra 7 H155
 • Intel Arc Graphics
 • Intel AI Boost NPU
 • 1 TB NVMe PCIe 4.0 SSD
 • 1x USB 3.2 Gen 1
 • 1 Type-A
 • 2 x Thunderbolt 4 supports skjerm/strøm
 • 1 x HDMI 2.1 TMDS
 • 1 x type-A
 • 3,5mm Audio/Mic jack
 • FHD kamera med IR for Windows Hello
 • Inkludert: ASUS Pen 2.0 Stylus

Design

Jeg vil ikke si førsteinntrykket imponerer, ei heller når man tar på den. Maskinen er tykk (til man skjønner hva den byr på), og den er dekket i plast. Ikke akkurat premium i et marked som stort sett leverer metaller av ulike slag i dette pris-segmentet. Men så tar man en titt på sidene og ser at Asus, som ofte er et praktisk, om ikke sexy selskap, har utstyrt maskinen med både HDMI, USB A og to USB C. Jeg anser port-valget som smart. Maskinen må jo uansett være litt feit.

Annonse


Noe annet som er smart? Innebygget kickstand! Det er jo noen av oss som ønsker maskinen litt høyere, spesielt om når man docker mot en større skjerm – for 14″ blir vel for lite? Ikke sant? Nei da, det var i gamle dager! Og med det leser testen som en reklame fra 50-tallet, men på den tiden hadde de neppe sett for seg hva som ville bli mulig i 2024, for når man enkelt tar av det fysiske tastaturet finner man skjerm nummer to. Det er da moroa starter.

Funksjoner

Hele to skjermer å boltre seg på. Jeg gjør som mange andre sikkert starter i håp om å oppleve fremtiden i dag: jeg begynner prøver å bruke hele nedre skjerm som et digert programvaretastatur med designert muse-flate, men finner at uten taktile tilbakemeldinger så er det en heller selsom affære. Selv om jeg ser ikke ser helt bort ifra fra at man kan bli kjappere med litt trening.

Det er et hav av muligheter når man har en hel ekstra skjerm i Windows.

Jeg prøver deretter ut Asus sitt eget program som plasserer et berøringsgrensesnittet i nederste del. Der kan du dra og slippe funksjoner du måtte ønske, som lysstyrke, start av programmer, vise skrivebordet osv. Man kan også definere hvordan “spakene” skal se ut, og derfor oppføre seg. Dette er viktig i jobb-sammenheng ved bruk av video og bilde-programmer.

Alt dette er fint og flott, spesielt for de som redigerer bilder, men det som skjedde da jeg koblet tastaturet til via Bluetooth, og brettet ut begge skjermene, gjorde meg forbauset. For jeg hadde ikke trodd at det å stable to skjermer på hverandre ville vært så smart. Jeg mener: det ser litt teit ut og høres ut som noe “alle” produsenter har hatt på tegnebrettet, men av en eller flere årsaker aldri to steget ut i butikkene. Nå er jeg mer usikker på hvorfor alle andre ikke har prøvd det samme som Asus.

Det villeste når man bruker maskinen slik, er at man vet man kan klappe alt sammen på noen sekunder og jobbe på farten. For med to skjermer av denne størrelsen over og under, åpner det seg et helt nytt univers av mutitasking og produktivitet når man i tillegg kan berøre begge.

Nå har Microsoft aldri gjort det veldig innovativt med to skjermer, men Asus har gjort det de måtte gjøre for å få dette til å fungere med egen programvare. Derfor merket jeg heller aldri problemer med at apper og nettleser-faner ikke var der jeg ønsket. Jeg stabler dem som jeg ønsker i to skjerm-modus, tar på igjen tastaturet og bruker den som en vanlig laptop i sofaen – når jeg så går tilbake til to-skjerm-oppsett med det eksterne tastaturet, er alle apper der jeg forventer de skal være. Hadde ikke dette fungert hadde bruken blitt mer kronglete

Jeg har lagt det opp slik at jeg har diverse nettsider for research på topp, mens skriving og e-post på skjerm nummer to. Og fordi begge skjermene støtter berøring, kan jeg enkelt dra og slippe innhold hit og dit, lese på en skjerm, og skrive på den andre, kopiere bilder og lime inn – etter å ha brukt to skjermer på denne måten føles det bakstreverkst å gå tilbake til en laptop med kun en skjerm der man er avhengig av å plugge i en nummer to.

Som en “AI”-maskin har denne maskinen litt mer avanserte kamera-funksjoner.

Ytelse

Maskinen har den nyeste Core Ultra-serien fra Intel. Den jeg testet har en Ultra 7 155H klokket til 3,80GHz. Dette er mer enn nok til “tung” surfing og multitasking. Jeg oppdaget ikke etterslep ved bruk, ei heller med balansert ytelsesmodus, men Asus må rette en feil som medfører treghet drøye minuttet etter at maskinen våkner fra dvale. Diskytelsen er god, men ikke grensesprengende – omtrent som man forventer i segmentet.

Zenbook Duo (venstre) mot en 14. generasjon Core i9 som jeg nettopp testet i en Razer Blade 16:

Geekbench 6:

 • Asus Zenbook Duo: 2331 – 11 059
 • MacBook Air M2 1TB: 2500 – 9600 – M2 10 kjerner GPU OpenCL: 27 593
 • MacBook Air M1: 1705 – 7515
 • Dell XPS 15″ 9510: 1658 – 8880 – GeForce RTX 3050 Ti 4GB GDDR6 OpenCL: 35 517
 • MacBook Pro 14 (grunnmodellen – 8 CPU kjerner 14 kjerner): 1750 – 9857
 • Galaxy Book2 Pro 360: 1664 – 8449
 • Surface Laptop Studio: 1563 – 5778
 • Tab P12 Pro: 955 – 3089
 • Galaxy Tab S8 Ultra: 1229 – 3380

Konklusjon

Asus sin markedsføring er nerdete, og konseptet høres teit ut. Da elsker jeg desto mer at Asus har kjørt på og faktisk klarte å lage et produkt som ikke bare gjør nye ting, men gjør dem bra! Selv Asus sin programvare for innstillinger til Windows er noe å glede seg over, og noe jeg på ingen måte hadde forventet fra et selskap som i hovedsak jobber med maskinvare.

Tastaturet er også meget godt, mykt, kjapt og dypt: det er jo plass til det, så hvorfor ikke! Skjermene har 120Hz-oppdateringsfrekvens, noe som ikke bare gjør det enkelt å bla i nettsider, men også herlig å berøre dem. Hva tror du Apple kommer til å ta betalt for en MacBook Pro med 2 x 14″ OLED-skjermer og 32GB RAM? 60 000 kroner?

Tastaturet veier nesten ingenting, og supergodt å skrive på.

Rundt åtte timer batterilevetid er ikke best, naturlig nok, men så har denne maskinen to skjermer. Da blir det i drøyeste laget å være altfor strenge mot Asus på det punktet. Vi håper å se en ARM-utgave, for å vekke Windows-maskiner med Intel tar fremdeles for lang tid. Det er 2024, hva er greia?!

Jeg er overrasket over hvor få feil Asus har gjort det med Zenbook Duo. Faktisk er det vanskelig å komme på mange av dem i et produkt som prøver mye nytt. Joda, materialet kunne vært mer premium, men prisene er faktisk også gode grunnet dette faktum. Batterilevetiden vil nok også bli bedre, så er det bare å håpe at Microsoft sin noe klønete organisering av to skjermer og flytting av apper mellom dem, forbedres, men det er ikke Asus sin feil.

Etter å ha testet Zenbook Duo vil det overraske meg om Apple ikke prøver på noe av det samme. Om de så gjør, har Asus satt standarden, enn så lenge.

asus zenbook duo
Min nye favoritt kan endre alt – “Asus Zenbook Duo”
Vi konkluderer
Asus gjør nesten ingen feil med en ny type bærbar vi håper å se mer av i markedet.
Leservurdering46 Vurderinger
1.1
+
To skjermer fungerer som bare det
Herlig 120Hz-oppdatering på begge skjermer
Nyttig Asus-programvare
Mange bruksmodus
-
Ser ikke ut som stort
Mye plastikk
Litt dårlig batterilevetid
8.9

Annonse