razer blade 16
Razer Blade 16 byr på RTX 4080 og Intel sin nyeste Core i9 samt en veldig kjapp OLED-skjerm. Bilder: Trond Bie/ITavisen

Annonse


En MacBook for spillere – “Razer Blade 16”

I februar testet jeg MSI sin Titan GT77, et monster av en spill-laptop til 74 000 kroner med RTX 4090.

Introduksjon

Denne gang toner vi spesifikasjonene bittelitt ned med Razer sin Blade 16 som “bare” har RTX 4080, men som samtidig byr på en nyere Intel CPU: 14900HX (første kvartal 2024 vs. første kvartal 2023) mot Titan sin 13980HX. Razers maskin har 32GB RAM DDR5 i stedet for 64GB DDR5, og mindre lagringsplass, uten at det nødvendigvis har noe å si for ytelsen, men det er verdt å nevne i forhold til pris.

NB: Denne, som MSI Titan, får ikke karakter grunnet et for knapt referansegrunnlag innen testing av spill-bærbare.

Spesifikasjoner (pris: 50 990 kroner)

  • 16″ – QHD+ 240Hz – OLED – 16:10 – 0,2 ms responstid – DisplayHDR – True Black 500 
  • Intel Core 14900HX – 5,8GHz maks – 24 kjerner: 8 ytelse, 16 effektive – 32 tråder
  • 330 W GaN
  • 32GB DDR5
  • RTX 4080
  • 1TB SSD
  • Fire høyttalere (tweeters x2, sub x2)
  • 2 x Smart Amps
  • Build in 2-mic array
  • 3,5mm Combo-Jack
  • THX Spatial Audio 7.1 Codec Support (via HDMI)
  • Windows Hello
  • Razer Synapse 3
  • 21.99 mm x 244 mm x 355 mm
  • 2,45 kg
  • 95,2 WHr

Design

I motsetning til MSI som ikke bryr seg nevneverdig om å skape et stilrent design, er Razer langt mer interesserte i å skape et design som også kan få den jevne laptop-bruker til å vise interesse. Maskinen ser nesten anonym ut og minner om ethvert laptop-design de siste 10 årene, bare med en tykkere kropp, naturligvis. Som MSI klarer ikke Razer å droppe klistremerkene som fremhever THX-lyd, Intel Core i9, og enda flere spesifikasjoner rett under skjermen, inkludert RTX 4080 med 12GB RAM og CPU-en med 24 kjerner, “Vapor Chamber Cooling” og “175W Full TGP.” Dog, noe mindre glorete er det.

Annonse


På toppen er Razer-logoen å finne, som vanlig i grønt. Razer har utstyrt USB A-porten med den samme grønn-fargen. Jeg nikker godkjent til designere for å tenke helhetlig, en liten prikk over i-en:

Dessverre er ikke tastene like dype og gode som Titan som har et fullverdig SteelSeries-tastatur. Dessuten er berøringsflaten mer enn stor nok, men den krever litt for hard klikking. Ikke at man spiller med en berøringsflate, men de gangene man må installere drivere og andre ting i Windows, eller om man vurderer den som arbeidsmaskin i tillegg til spilling, så er det noe man må være klar over.

Razer Synapse er stedet man finner alle innstillinger for maskinen, inkludert tastatur, berøringsflate, ytelse, lyd, batteri og lys. Det er fint å samle alt på et sted, og grensesnittet er oversiktlig nok, selv om det er noe etterslep.

Razers programvare for PC-styring er lettere å bruke enn MSIs løsning, men det er noe etterslep i menyene.

Lydnivå og ytelse

I Horizon: Forbidden West målte jeg jevnt 60dBA med all grafikk på maks og 2560 x 1440-oppløsning som er maks for maskinen. I 3DMark målte jeg rett under 60dBA der Titan gikk helt opp i 74dBA. Den store fordelen med Razers maskin sammenlignet med MSIs, er at den ikke spinner opp viftene noe så inni granskauen kun om man gjør ting som å installere et program. Jeg tipper det er noe feil med MSIs programvarestyring av viftene i Windows, for mening gir det ikke.

Når det gjelder FPS i en av de lekreste, om ikke det aller peneste spillet på markedet for PC akkurat nå, “Horizon: Forbidden West,” ligger maskinen på 100 til 120 FPS med alt på maks i 2560 x 1440 med “Frame Generation” aktivert. Dette er samme tall min desktop-maskin med RTX 4090 klarer med 4K-oppløsning og uten “Frame Generation”. Aktiver teknologien på desktop, og FPS-en kan skyte opp til 150 FPS, men ulempen er som alle vet noe mer “input lag.” Dog, jeg merket mindre til det i dette spillet enn i FPS-spill som Call of Duty, naturlig nok. Jeg valgte derfor å spille med funksjonen aktivert på begge maskiner.

3DMark Time Spy Extreme – Razer Blade 16 til venstre:

PC Mark 10 – Razer Blade 16 til venstre:

CrystalDiskMark MSI Titan:

Konklusjon

Det er ikke en gigantisk forskjell i 3DMark-poengene når man sammenligner Razer Blade og MSI Titan, men der Titan absolutt knuser Blade (og alle andre maskiner jeg har testet) er disk-ytelsen som du ser over – her er Titan i en egen klasse. Når det kommer til PCMark gjør Blade 16 det godt mot Titan GT77, trolig takket være en nyere CPU. Fra et spiller-perspektiv hadde jeg valgt Blade 16. Ikke bare er den billigere, men CPU-en er nyere, lydnivået er noe lavere og ytelsen er nærme – dessuten foretrekker jeg designet i stor grad. Merk at skjerm-oppløsningen er lavere på Blade 16 sin egen skjerm, men jeg har uansett problemer med å legge merke til forskjellen i oppløsningen på 16 og 17+ tommer skjermer. Jeg tror ikke bare det er meg.

For de som ønsker å kombinere rå spill-ytelse med tyngre arbeidsoppgaver der disk-ytelse er veldig viktig og man bare må ha en av markedets beste laptop-tastaturer, bør man nok snuse på GT77.

Batterilevetiden vil ligge på rundt fem timer, men la oss være ærlige: ingen av disse maskinene vil noen gang bli best på det og for best ytelse må man uansett koble på strømmen. Skjermen er jo også knallgod, men veldig mange av dere vil uansett koble den til en større ekstern skjerm. Men, om man spiller CS:GO vil man få god nytte av den lynkjappe og fine OLED-skjermen med 240Hz-oppdatering.

Annonse