titan gt77
MSI Tigan GT77 leverer ytelsen, men lider litt for mye av "gaming-bærbar"-syndromet med kjip programvare og for dårlig viftekontroll. Bilder: ITavisen/MSI

Annonse


Denne koster 74 000 kroner – “MSI Titan GT77”

Jeg har aldri testet en råere bærbar enn MSI sin aller dyreste og beste spill-laptop Titan GT77 (9S7-17Q211-014.)

Introduksjon

Jeg ba produsenten sende meg det råeste de har for å finne ut hva en maskin til nesten 80 000 kroner kan tilby av spill-opplevelser. Resultatet er en maskin med Intel sin i9-13980HX CPU og Nvidia sitt aller kjappeste skjermkort til bærbare, RTX 4090.

Spesifikasjoner (pris 73 999 kroner)

  • Intel Core 13. i9-13980HX
  • Nvidia GeForce RTX 4090 16 GB
  • 64 GB DDR5 RAM
  • 4 TB M.2 NVMe SSD
  • 17,3″ 4K UHD mini-LED – 1000 nits – 144 Hz – DisplayHDR 1000
  • MSI OverBoost Ultra-teknologi
  • Cooler Boost Titan
  • Cherry MX Low Profile mekanisk tastatur
  • Gamingmus og 128 GB USB-stasjon inkludert
  • Wi-Fi 6E
  • Bluetooth 5.3
  • 4,6 kg
msi titan gt77
Skjermen er det siste man bryr seg om på en spill-laptop.

Design

Maskinen er ikke hva jeg vil omtale med lett med sine 4,6 kg. Når vekt-sjokket har lagt seg, er det i dobbel-betydning “sticker-sjokket” (red. anm.: høy pris) som brer om seg, for MSI vil overbevise deg om at alle pengene gir deg det råeste: her finner vi en haug klistremerker som reklamerer for Intel i9, MSI sin overklokke-funksjon “OverBoost Ultra”, GeForce RTX, og som om ikke det var nok, et stort klistremerke på høyre side som lister opp at maskinen har, nok en gang, MSI OverBoost 250 W, Cooler Booster Titan og MX Cherry-taster.

Av tilkoblinger finner vi mer enn nok:

  • 1 x USB Type-C (DisplayPort / Thunderbolt 4 / strømforsyning)
  • 1 x USB Type-C (DisplayPort / Thunderbolt 4)
  • 3 x USB Type-A 3.2 Gen 2
  • 1 x SD Express kortleser
  • 1 x HDMI 2.1 (8K @ 60Hz / 4K @ 120Hz)
  • 1 x Mini-DisplayPort
  • 1 x RJ45

Ja, det stemmer: MSI har tatt det helt ut med tastene også, for dette er et SteelSeries-tastatur med millioner av farger per tast. Men er de gode å taste på? Ja visst! Det er ekte kvalitets-tastatur-klikk i disse, som at de har implementert et tastatur til din stasjonære i en laptop. Berøringsflaten er stor nok, men utover det fungerer den som alle andre Windows-bærbare sin berøringsflate. Pluss for skikkelig god “trykk-action” også på denne som matcher tastaturet.

Annonse


Det er ikke bare tastene som lyser opp, men også baksiden av maskinen som har en ekstra del man ikke finner hos “vanlige dødelige.” Det er nemlig her MSI har installert en kjøle-del – nei, du kan ikke ta den av, selv om det ser slik ut.

Selv i belyste rom er det kraftig lys.

Det er denne som kjøler ned RTX 4090-kortet og CPU-en, spesielt når man har maskinen i spill-modus med ditto overklokking. Er det mye lyd? Ja, det kan man si: klisjéen om at maskinen høres ut som et jetfly er mer korrekt med denne enn alle andre maskiner jeg testet. Med mobilen til høyre for maskinen, rett under det bakre vifte-systemet, målte jeg 60 dBA under oppgradering av MSI Center og opp til 74 dBA i 3DMark sin stress-test med 70 i snitt.

MSI Center tilbyr et godt under snittet attraktivt grensesnitt med alt for mange tilleggsdeler – det blir fort vanskelig å orientere seg:

Ytelse

I 3DMark kan du se at maskinen yter nesten 10 000 poeng, kun et par tusen poeng under en RTX 4090 i en stasjonær maskin. Selv om den stasjonære utgaven av RTX 4090 er langt kjappere, vil det ikke overraske noen at den fire år gamle AMD CPU-en holder den stasjonære tilbake. Som du ser tjener 3Dmark 134,7 prosent CPU-poeng takket være den nyere og langt kjappere Core i9 CPU-en.

PCMark 10:

CrystalDiskMark:

NVMe-ytelsen taler for seg selv: dette er det kjappeste jeg har testet.

Konklusjon

Med en maskin som Titan G77 har du garantert skjønt greia lenge før du leste testen: du må koble den til en større skjerm, evt. en TV. Det er massevis av kraft under panseret, men skjermen er ikke stor nok til å dra nytte av all den visuelle kraften maskinen er i stand til å levere. På den måten føles det nesten bortkastet at det er en mini-LED-skjerm med 144Hz-oppløsning. Men igjen: dette er maskinen som skal levere på alle fronter, koste hva det koste vil.

Maskinen leverer ytelsen som skal til, men lider dessverre som mange andre produkter i dette spesielle segmentet av litt svak programvare og svak viftestyring. Du vil derfor måtte akseptere unormalt høyt viftestøy med kabelen koblet i (RTX 4090,) selv om du kun blar i YouTube med spill-modus aktivert.

De som ser etter super-kjapp maskin til tungt arbeid og spilling vil ikke bli skuffet av kraften, tastaturet og berøringsflaten. Du finner også mer enn nok porter om du foretrekker slike maskiner til prosessering av tyngre arbeidsoppgaver, som 3D-rendering og med en usedvanlig kjapp og stor disk og ditto kjapp RAM, er det ingen som tør mobbe Titan G77.

Annonse