Samsungs Galaxy Book3 Pro 360 test
Samsungs Galaxy Book3 Pro 360 er mye bedre enn de eldre generasjonene og definitivt noe å vurdere til semi-tungt-arbeid til rundt 20 000 kroner som også er lett å ta med seg og har en god skjerm. Alle bilder: Trond Bie/ITavisen

Annonse


TEST: Jeg “ditcha” Macbooken – Samsung Galaxy Book3 Pro 360

Det rant ikke over av gode følelser for billig-modellen Samsung Galaxy Book3 da jeg anmeldte den sent i mars.

Introduksjon

Fordi det er en Galaxy-maskin forventet jeg berøringsskjerm. Jeg liker berøringsskjermer på laptoper og bruker det mer og mer. Kanskje jeg er rar? Det var flere problemer med billig-maskinen, men du kan lese testen, for nå er det en Samsung Galaxy Book3 Pro 360 jeg tar for meg. Navnet er forferdelig, men gir mening, for denne kan berøres og flippes helt rundt. Og det er ikke det eneste jeg liker med den, for den er kjapp også. Bare husk å være nærme strømuttaket.

Det er også en annen maskin det er naturlig å nevne: “Galaxy Book2 Pro 360.” Jeg testet den sommeren i fjor, og var ganske så lite imponert: “Galaxy Book2 Pro 360 har et dårlig tastatur, mangler 4K og 120Hz og er samtidig priset til nesten 18 000 kroner. Maskinen får pluss for et tynt og lekkert design og en vridbar skjerm.” Alt dette er rettet i oppfølgeren (som koster mer.)

Spesifikasjoner (pris: 23 990 kroner)

 • 16″ – Dynamic AMOLED 2X – 2880 x 1800 – 120 Hz
 • Core i7-1360P
 • 120 prosent DCI-P3
 • S Pen
 • 16 GB LPDDR5 RAM
 • 512GB lagringsplass
 • Dolby Atmos
 • 1080p nettkamera
 • To mikrofoner
 • Bluetooth v5.1
 • Wi-Fi 6E (Gig+), 802.11 ax 2×2
 • 1 x HDMI
 • 2 x Thunderbolt 4
 • 1 x USB 3.2
 • MicroSD
 • 3,5
 • 12,8 mm
 • 1,66 kg

Design

En gigantisk berøringsflate møter oss i det vi åpner en gjenklappet maskin som er så anonym at jeg ikke ønsket å innlede å mene noe om det, og vil fortsette i samme spor. På høyre side finner vi, på denne overraskende tynne maskinen, USB A (!) og 3,5 mm for lyd – to gamlinger altså. MicroSD har de også inkludert. Ikke dårlig! Det er på venstre side du må se for lading, for der er 2 X USB C (Thunderbolt 4 på begge) og 1 x HDMI. Selv det er med. Da har vi vel krysset alle punktene bortsett fra utskiftbart batteri.

Annonse


Styreflaten er flyttet mot venstre, av grunner jeg ikke fatter. Det er ikke bare fordi jeg liker maskinen godt at jeg brukte lang tid på å teste den, men fordi jeg følte jeg ble vant til å ha styreflaten der. Etter lengre tids testing kan jeg bekrefte at det ikke lenger er et problem, men et spørsmål om hvorfor. Hvorfor?!

Tastene er gode de, om ikke en sensasjon fra en annen dimensjon. De er en mellomting i mottrykk og trykk-lengde. Samsung har trolig brukt snitt-tall for å komme seg frem til dette og har også vært smarte nok til å inkludere belysning. Uansett er dette en stor fremgang fra i fjor da jeg omtalte tastaturet i Book2 Pro som plagsomt med en ekstra numerisk flate og grunn tastehøyde.

Ytelse og batterilevetid

At jeg fremdeles kan si at MacBook Air 13 med en M1-brikke fra 2020 og 8GB RAM fremdeles føles like kjapp i bruk som en moderne Windows-laptop med en mye nyere CPU, er ganske utrolig. Likevel er det ikke slik at Galaxy Pro ikke klarer å henge med eller ikke drar fra, det er bare at man taper såpass mye batterilevetid på det. Med maks ytelse i Windows er maskinen langt kjappere enn Apples billigste M1-laptop.

Windows 11 forbedrer berøringsopplevelsen ytterligere.

Samtidig er det slik at Apples automatisk styring av ytelsen betyr at batterilevetiden fremdeles er bedre samtidig som ARM-plattformen dvaler lengre. Det er vel ingen overraskelse, men skuffende etter så mange år. Ikke misforstå: batterilevetiden er godkjent når man bruker balansert-modus, og det samme er ytelsen selv om jeg nok noen ganger hadde forventet litt mer.

Dette skrev jeg om billig-modellen:

“I CrystalDiskMark klarer maskinen 2000 MB/s i lese-testen og 1112 MB/s i skrive-testen. Det er en stund siden jeg kan erindre så lave tall, men så tester jeg som regel dyrere maskiner. Surface Laptop 5 (riktignok en modell til 22 599 kroner) klarer 3447MB/s og 2455MB/s skrivehastighet.”

Den nye Pro-utgaven klarer 5000 lese og 4000 skrive. Det er mer enn nok for proff-brukere som ikke driver med tung video-redigering.

GeekBench 6:

 • Galaxy Book3 Pro 360: 2417– 6777
 • Galaxy Book 3: 2286 – 7495

Jeg ble forferdet over tallene og plugget den inn. Da ytet den mye bedre med 2448 og 10 396. Du kan derfor ikke forvente den beste ytelsen på farten. Og husk: denne har en eller flere vifter som du vil høre når den presses.

Konklusjon

Samsung har rettet opp i mange synder og leverer en totalpakke som er veldig bra, dog er den ikke best på alt. Men hva er vel det? Uansett er skjermen kjempefin nå med dynamisk eller tvungen 120Hz-oppdateringsfrekvens, ytelsen er ok i balansert modus og skjermen likeså. 16 tommer er nå et must for meg, så jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre? Trolig bruke penger. At Apple ikke tilbyr berøringsskjerm på sine har gjort det slik at jeg nå vipper i favør Windows-verdenen etter flere år.

Sånn går den når denne er to ganger dyrere, minst tre ganger bedre.

TEST: Jeg “ditcha” Macbooken – Samsung Galaxy Book3 Pro 360
Vi konkluderer
Windows-maskiner til litt over 20 000 kroner er en mellomting mellom mellomklasse-maskiner og Apples dyre MacBook Pro. Fordelen med Galaxy Book Pro med 360-hengsel er mye for pengene i et tynt design.
Leservurdering151 Vurderinger
0
+
Flott skjerm med berøring
Tynn og med stor skjerm
Det man trenger av porter og funksjoner
Bra batterilevetid og ytelse
Bra tastatur og stor styreflate
-
Styreflaten er flyttet mot venstre - krever tilvenning
Må være tilkoblet strøm for den beste ytelsen
Dvale- og batterilevetid kan bli bedre
Balansert ytelses-modus kan føles for tregt
8.5