book3602pro
Det er overraskende lite plagsomt at den mangler 4K selv om den burde hatt det til prisen - det er likevel tastaturet som får meg til å reagere mest. Alle bilder: Trond Bie/ITavisen

Annonse


TEST: Tynn, dyr og med et forferdelig tastatur – Galaxy Book2 Pro 360

Jeg var ikke helt sikker på om jeg hadde lyst til å teste “nok en Windows-laptop”, men det er en stund siden sist og jeg ønsket å finne ut om ting har endret seg.

Introduksjon

Spesielt med Windows 11 og et større fokus på berøring, som jo denne maskinen er i stand til – derav “Galaxy”.

Jeg testet maskinen i min vanlige godt innstøpte aribedsrutine. Det betyr en god del surfing, lesing og ikke minst skriving ved å bruke maskinen på skrivebodet såvel som i fanget.

ITavisen testet forgjengeren sommeren i fjor og ga den 8,5 av 10. Heller ikke årets utgave byr på 4K, men denne modellen hadde større skjerm og ekstra numerisk tastatur.

Denne maskinen har en P-CPU fra Intel, som ikke er den råeste, men den har også en berørings-skjerm, så med den nyeste Windows 11-versjonen (som du kan laste ned om du er Insider), ønsket jeg å finne ut om det er progresjon å spore også i Windows. Det er da noe, men først…

Annonse


…spesifikasjoner (vi testet modell 950QED-KH1. Pris: 17 490 kroner):

  • 15,6″ – AMOLED – 1080p – 16:9
  • Intel Core i7 (12. generasjon) 1260P @ 2,1 GHz – 4,7GHz maks turbo – 12 kjerner
  • 16GB LPDDR5 RAM
  • 512GB lagringsplass
  • Intel Iris Xe GPU
  • Dolby Atmos
  • 802.11a/b/g/n/ac/ax
  • Bluetooth 5.1
  • Thunderbolt 4
  • 2 x USB-C
  • 1,41 kg
  • 354.85 x 227.97 x 11.9 mm

Maskinvare og ytelse

Maskinen leveres med 12. generasjon Intel CPU, men i P-kategorien som klassifiseres i øvre mellomklasse. Foruten dette er det maskinen merket med Intel Evo.

Evo-merkingen fordrer at maskinen har lang batterilevetid (minimum ni timer med 1080p-skjerm, noe denne har), våkner fra dvale på under sekundet, kan hurtig-lade og har Wi-Fi 6 som de viktigste egenskapene. Merkelig nok i forhold til hvor mye den koster er den kun utstyrt med 16GB RAM – det er nok for oss, men ikke for alle, og med prisen tatt i betraktning burde det vært mer.

Men så er det også slik at den er tynn (11,9 mm), og ikke den råeste arbeidshesten (men se på tallene under, for 12. generasjon Intel tar rotta på M1 i flerkjerne-testen, endelig – dog vil du måtte akseptere viftestøy), noe også P CPU-en understreker. Den yter ikke dårlig (mer om Windows senere), ikke med best ytelse påslått, men da tappes også batteriet langt kjappere.

Her betaler man for et design som er så tynt som et nettbrett, samtidig som man får alle fordelene av en laptop med Windows, og med USB C-ladeporter på begge sider – ja, jeg stirrer på deg, MacBook Air…

Jeg synes det er trist over at man må ha best mulig ytelse aktivert for at maskinen skal åpne startmenyen som på en maskin koblet i veggen. Det er ikke slik at det er snakk om sekunder med mer venting, men det forringer kvalitetsfølelsen at “balansert” ikke en gang makter en myk og kvikk opplevelse – det er jo snakk om noe så banalt som animasjoner og reaksjonstid.

Windows styrer ikke automatisk balansegangen ytelse/batteri, noe jeg har klaget på en rekke ganger, men lar brukeren velge mellom beste strømsparing, balansert og beste ytelse. Det er “balansert” jeg brukte i de fleste sammenheng, men jeg økte også til maks for å finne ut om jeg merket forskjell.

Og ja, man merker forskjell med en gang; alt fra animasjoner og åpning av programmer reagerer med en gang kjappere.

GeekBench:

  • Galaxy Book2 Pro 360: 1664 – 8449
  • Surface Laptop Studio: 1563 – 5778
  • Apple MacBook Air M1: 1705 – 7515
  • Tab P12 Pro: 955 – 3089
  • Galaxy Tab S8 Ultra: 1229 – 3380

Design

Maskinen jeg testet er i en litt uvanlig farge, burgunder, men ikke så uvanlig at den ikke med en gang fikk meg til å tenke på Surface Laptop som jeg hadde et hat/elsk-forhold, spesielt i forhold til den første modellen.

Uten tvil er det beste med maskinen at den er så tynn og med såpass mye skjerm-areal, i tillegg til at man kan vri den helt rundt slik at den står av seg selv på et øyeblikk være klar til å underholde. Man skal ikke kimse av at denne bonusen vil glede utvalgte kundergrupper, men om jeg var på laptop-jakt ville det ikke vært et salgs-poeng.

Så kommer vi til det største problemet, og det er tastaturet. Jeg ble veldig overrasket da jeg fant ut at Samsung hadde valgt å bruke 16:9-formatet til ikke å gjøre tastene så bra som overhodet mulig med tanke på hvor tynn den er, men i stedet prakke på numeriske taster på høyresiden.

Jeg kan ikke huske å ha sett dette siden jeg fikset datamaskiner på et regnskapskontor, og det på en maskin er ment å underholde.

Jeg finner det helt poengløst personlig, og det er en grunn til at “ingen” andre laptoper byr på dette. Det aller verste er igrunn ikke at de er der, men at de ødelegger for noe hjernen min er trent til, nemlig at bokstavene er der de har vært på laptoper de siste 20 årene. I starten klundret jeg noe voldsomt og trykket ofte feil – det var ikke før etter en uke jeg ble vant til at tastene er flyttet mer til venstre. I tillegg er tastene plassert veldig høyt oppe på maskinen, noe som gjør det enda mer krevende. De er heller ikke dype nok.

Dette for å få plass til styreflaten, og den er dessverre ikke så veldig god. Det var ikke få ganger jeg prøvde å dra og slippe innhold med den, bare for å finne ut at den trodde jeg ønsket å høyreklikke. Dette er fryktelig irriterende, og ikke noe som løses ved å berøre skjermen i stedet – tvert imot så skjønnes det ikke hva som ønskes i mange sammenhenger.

Problemet med berøringsflaten er at den er delt opp i venstre og høre, med høyre som erstatter for høyre muse-klikk. Dette fungerer ikke særlig bra.

Batterilevetid

Det er ekstra vanskelig å måle dette på tvers av brukere da man jo selv må velge hvor mye ytelse som skal gis, og derav tapt batterilevetid. En måte å vurdere batterilevetiden er når den sover på batteri, det er jo likt uansett. Jeg er ikke imponert: i løpet av to netter gikk den fra over 80 prosent til 10 prosent.

Det er mulig det er et program som ikke sovner, at driverne ikke er optimaliserte eller at det er en “beta”-versjon av Windows (det er den endelige versjonen, men det er aldri garantert at det ikke kommer nye drivere fra Samsung som hever opplevelsen). Det kan selvsagt være det, men jeg tviler. Dette er nemlig vært en trend jeg har sett på Windows-bærbare som jo tross alt kjører Intel-maskinvare og derfor ikke har de samme lavstrømegenskapene som ARM.

Ved bruk av maskinen ligger andre tester på rundt 10 timer, noe den trolig kan oppnå ved de to laveste ytelsesmodusene, lav lysstyrke og forsiktig multitasking.

Skjerm

Det største problemet med Galaxy Book2 Pro 360 er ikke aller mest 1080p-oppløsningen (til prisen bør man dog forvente 4K) – heldigvis er panel-kvaliteten god. Verre er det at den kun serverer 60Hz. Det føles rett og slett utdatert all den tid alle mine andre dingser, med unntak av MacBook Air, for lengst har 90 eller 120Hz. Til prisen er dette nærmest utilgivelig. I det minste har den HDR på 500 som er nest dårligste:

Du får ikke mer enn dette og ikke mer enn 60Hz.

Som vanlig vingler skjermen litt frem og tilbake om man berører den. Jeg kan ikke huske en eneste Windows-laptop med berøring hvor dette ikke har vært tilfellet. Er skjermen litt langt nede, og man holder i tastatur-delen, kan man erfare at skjermen stadig dupper stadig lenger ned om man går litt fort. Såpass slapp er den.

Lysstyrken er bra på 400 nits, men lavere enn nettbrett som Lenovo Tab12 Pro og iPad Pro, som ventet fra en laptop.

Det er i hovedsak to nye ting i Windows 11-oppgradering 22H2 (dette er også nytt), 22621, som har med multitasking å gjøre:

flytter man et program dukker en liten flik av funksjonen som lar deg feste programmet til et vist areal av skjermen. Denne funksjonen er også å finne om man flytter mus-pekeren over full skjermstørrelse:

Når det er sagt ble det lite bruk av berøringsskjermen, og det er ikke fordi berøringsflaten som nevnt er særlig god, men fordi maskinen er såpass stor at det ikke føles naturlig å flytte hendene så langt.

Konklusjon

Det er vanskelig å anbefale denne i forhold til hva man ikke får for nesten 18 000 kroner: ikke en kjapp skjerm, ikke mer enn 1080p og et tastatur og styreflate som ikke helt mål men som man kan bli vant til… om man orker.

På den andre siden er den tynn og jeg ser at den vil være fin å ha med seg, og selv om skjermen er stor nok for de fleste, sitter den godt på fanget. At skjermen som vanlig ikke sitter så støtt som vanlig er noe man kan leve med da berøringen, i mitt tilfellet i det minste, ikke ble brukt i særlig grad.

Det er ikke det at konseptet bak maskinen er feil, eller at CPU-en ikke er kraftig nok – ikke en gang at den mangler 120Hz, og 4K, men at de grunnleggende tingene ikke fungerer som det burde for en tilfredsstillende opplevelse som får en til å ønske å bruke maskinen. Jeg klarer heller ikke legge fra meg hvor mye den koster.

Jeg har ikke trukket for jetmotor-viftestøy mens jeg skriver denne setningen i en nettleser, og ikke gjør noe annet (både med balansert og ytelses-modus), da jeg kjører den siste Insider-versjonen. Denne er riktignok bekreftet av Microsoft som den nye som kommer i september, men i forhold til drivere, som nevnt, mener jeg det er fair.

TEST: Tynn, dyr og med et forferdelig tastatur – Galaxy Book2 Pro 360
Vi konkluderer
Galaxy Book2 Pro 360 har et dårlig tastatur, mangler 4K og 120Hz og er samtidig priset til nesten 18 000 kroner. Maskinen får pluss for et tynt og lekkert design og en vridbar skjerm.
Leservurdering96 Vurderinger
3.3
+
Slank og elegant
Stor skjerm
Vridbar for underholdning
HDR
-
Ubehagelig tastatur og numeriske taster
For dyr
Mangler 120Hz-skjerm og 4K
Unøyaktig styreflate
Viftestøy
6.5

Annonse