surfacelaptop15test
Surface Laptop 5 er trolig den peneste bærbare på markedet, men batterilevetiden burde vært bedre. Alle bilder: Trond Bie/ITavisen

Annonse


TEST: Markedets lekreste – Surface Laptop 5

Jeg har alltid likt Surface Laptop-serien.

Introduksjon

Og det er ikke fordi de alltid har vært best på alt. Det er noe med berøringsskjermen og designet som har lurt meg tilbake gang på gang, men jeg har måttet overse til tider for svak ytelse (og veldig dårlig SSD-ytelse i de første modellene).

Nå er Intel 12. generasjon her og Microsoft har oppgradert innmaten. Resultatet er mye bedre ytelse, men hva med disk-ytelse og batterilevetid? Er designet så bra at det veier opp, og lever tastaturet opp til Surface’ stolte tradisjoner?

Spesifikasjoner (pris: 22 599 kroner)

  • 15″ berøringsskjerm – 2496 × 1664 (201 PPT) – 3:2 – 400 nit
  • Intel Core i7-1255U
  • 16GB RAM
  • 512GB lagringsplass
Som Surface Pro 9 har maskinen Dolby Vision *: “[3] Krever Dolby Vision- og Dolby Vision IQ-kodet innhold og video.” Bilde: Microsoft

Design og i bruk

Om iPhone 14 Plus var en laptop, hadde den vært en Surface Laptop 5 – og omvendt. En merkelig analogi kanskje, men Apples største “billig”-mobil er friskt i minnet.

Annonse


Designet er fantastisk. I stedet for å gjøre som Dell med XPS Plus har ikke Microsoft gjort endringer bare for å gjøre dem. Vi snakker her om et meget raffinert design, men det samme tastaturet du elsker på Surface og den flotte panel-berøringen og berøringsflaten.

Det er ingen distraksjoner, bare en maskin kuttet med nøyaktighet og en overraskende tynnhet man ikke helt forventer.

Jeg elsker Surface Laptop 5-designet. Berøringsskjermen og tastaturet får meg også alltid tilbake.

For de av dere som har vært borti Surface Laptop før, så er greia at den minste modellen på 13,5″ kan leveres med mykt Alcantara-materiale rundt tastaturet om så ønskelig – 15 tommeren leveres kun i metall.

Jeg setter stor pris på 3:2-formatet Microsoft er en av få som serverer. Det gir mer mening med 3:2 for netthverdagen enn et bredt filmformat på laptoper som er ment for arbeid, men slik er altså trenden.

Maskinen seiler rundt på de fleste typer bord med materialet tre. Hvorfor? Fordi knotten er for små og harde – de skater på overflaten. Dette er en merkelig design-feil som jeg sjeldent erfarer på laptoper, men her er vi altså.

Oppdateringer og batterilevetid

Hva er egentlig poenget med gjennoppretting fra en annen maskin om innstillingene mine ikke er lagret, inkludert hvordan verktøylinjen er lagt opp og appene som heller ikke legges på plass for brukeren.

Hvorfor melder ikke Microsoft det samme når maskinen må laste ned 41 oppdateringer (da inkluderer jeg ikke fastvareoppdatering) ved første oppstart? CPU-en drar jo også strøm. Det blir uansett mer og mer av dette, inkludert på TV-er som advarer mot økt strømbruk om man skrur opp lysstyrken.

Dette har plaget meg i åresvis og blir ikke bedre. Microsoft skal ha for at man enkelt kan laste ned apper man tidligere har installert, men det er jo ikke like lett som hvordan gjenoppretting har fungert på mobiler og nettbrett i mange år. Hvorfor gjøre Windows PC-er til unntaket?

Jeg får bare beklage at jeg guffet på med maks ytelse for å få dem unnagjort.

Om batteriet har jeg ikke de beste nyhetene å melde: det er svakere enn jeg hadde ønsket meg. Med så mye plass til rådighet skulle man tro det var mulig å bruke et større batteri, men maskinen er veldig tynn.

Microsoft sier om batterilevetiden at man med 15 tommeren kan forvente “opptil 17 timer med typisk bruk av enheten.” Ikke sjanse i mitt tilfelle: jeg får rundt syv.

Dette sier Microsoft om hvordan de oppnådde batterilevetiden i sin test:

“Testing utført av Microsoft i august 2022 med førproduksjonsprogramvare og førproduksjonsenhet med 15” Intel Core™ i7, 256 GB, 8 GB RAM.

Testingen besto av full batteriutlading med en blanding av aktiv bruk og moderne ventemodus. Den aktive bruken består av en nettlesertest med tilgang til åtte populære nettsteder over flere åpne faner, en produktivitetstest som bruker Microsoft Word, PowerPoint, Excel, OneNote og Outlook, og en del av tiden med enheten i bruk med inaktive apper.

Alle innstillinger var standardinnstillinger, bortsett fra at skjermens lysstyrke ble satt til 150 nits med automatisk lysstyrke deaktivert. Wi-Fi ble koblet til et nettverk. Testet med Windows-versjon 11.0.22621 (21H2). Batteritiden varierer betydelig, avhengig av innstillinger, bruk og andre faktorer.”

Ytelse

Med Intel 12. generasjon vil ikke ytelsen være dårlig, og det er den heller ikke i denne maskinen.

Intels i7-1255U CPU er fra første kvartal i år og kan klokke opp til 4,7GHz som den i Dell XPS Plus.

Dessverre, i motsetning til XPS Plus, er NVMe-ytelsen mye dårligere. Surface Laptop har lenge vært veldig dårlig på dette.

Om 1TB-modellen er kjappere vet jeg ikke, men video-redigerer og andre bør trolig se etter alternativer som Dell XPS-serien – selv den minste 13″ har nesten dobbelt så kjapp NVMe.

Dette er likevel et bedre resultatet i fjor: Surface Laptop 4 med AMD endte på 2228 Mb/sek lesehastighet og 987 Mb/s skrivehatighet.

GeekBench 5

  • Surface Laptop 5: 1610 – 8557
  • Dell XPS Plus 9320: 1702 – 8117
Et knippe GeekBench 5-resultatet for ulike Surface Laptop 4-modeller.

Konklusjon

Batterilevetiden er det største ankepunktet, noe som er synd med en så stor flate Microsoft har å designe på. Når det er sagt om batteriytelsen har jeg ikke oppdaget at den har tappet seg unormalt kjapt som rapportert i denne artikkelen – faktum er vel at en kombinasjon svak dvale-teknologi og strømhungrige Intel CPU-er ødelegger for mye av Windows-opplevelsen. At Surface er laget av Windows-skaperen er heller ingen garanti. Trist, men sant.

I stedet har de gått ruten Apple gjorde for noen år siden: tynnhet. Maskinen er tynn, og det er flott, men man må betale i form av dårligere batterilevetid. Også NVMe-ytelsen er litt skuffende.

AMD-utgaven av Surface Laptop 4 har langt bedre batterilevetid, så det er et poeng om man ønsker å spare penger: åretse topp-modell med i7, 32GB RAM og 1TB lagringsplass koster 29 799 kroner. Det er mye for svakere batterilevetid enn man bør forvente. Jeg håper NVMe-ytelsen er bedre på dyreste modellen.

Microsoft tilbyr fremdeles Surface Laptop 4 15″ for 13 590 kroner (AMD Ryzen 7 4980U, 8GB RAM og 256GB lagringsplass.)

Da jeg testet Surface Laptop 4 15 ” med AMD Ryzen 4000 i mai i fjor, skrøt jeg av god batterilevetid, tastatur og berøring. I år taper du den beste batterilevetiden, men vinner ytelse.

Men stadig vendt jeg tilbake til denne maskinen under testperioden. Det er noe med den store og flotte Pixelsense-skjermen som innbyr til berøring.

At rammene er store, og mye større enn på Dells XPS-maskiner, er noe jeg klarer å tilgi da tastaturet og også berøringsputen er av veldig god kvalitet, men hold deg unna om SSD-ytelse er viktig.

TEST: Markedets lekreste – Surface Laptop 5
Vi konkluderer
Surface Laptop 5 har bedre CPU-ytelse enn vi er vant til fra den kanten, men SSD-disken er ikke den kjappeste og batterilevetiden er svakere enn i fjor. Designet og den store berøringsskjermen veier opp for mye.
Leservurdering101 Vurderinger
1.7
+
Meget flott design
Herlig tastatur
3:2 panel-format
God berøringsflate
God CPU-ytelse
-
Batterilevetid og standby burde vært bedre
SSD-ytelsen burde vært bedre
8.5

Annonse