galaxy book3
Galaxy Book3 er "nok en laptop." Dessverre er ikke tastene og batterilevetiden så god den bør være. Alle bilder: Trond Bie/ITavisen

Annonse


TEST: Hvordan kan den mangle dette?! – Samsung Galaxy Book 3

Da Samsung introduserte sin nye S23-serie, inkludert flotte Ultra vi belønnet med 9,5 av 10 poeng, debuterte de også oppgraderte Galaxy-laptops.

Introduksjon

Selskapet sendte oss Galaxy Book 3 til test, en ganske rimelig inngangsmodell med en overraskende stor skjerm og Intel Core i5 kombinert med 16GB RAM.

Prisen er litt over 10 000 kroner, og konkurrerer derfor mot MacBook Air M1 og veldig mange Windows-maskiner. Dette er et overfylt marked med mange modeller. Det skal mye til for å skille seg ut. Gjør Galaxy Book 3 det?

Spesifikasjoner (pris: 11 490 kroner)

 • 15,6″ FHD LED Display (1920 x 1080), Anti-Glare
 • Intel Core i5-1335U – 1.3 GHz opp til 4.6 GHz 12 MB L3 Cach
 • Intel Iris Xe GPU
 • 16 GB LPDDR4x RAM
 • 512 GB NVMe SSD
 • Stereo Speakers ( 2 W x 2 ) – Dolby Atmos
 • Mikrofon – 720p HD kamera
 • Bluetooth v5.1
 • Wi-Fi 6 (Gig+), 802.11 ax 2×2
 • 1 HDMI
 • 2 USB Type-C
 • 2 USB3.2
 • MicroSD Multi-media Card Reader
 • 1 x Headphone out/Mic-in Combo
 • 1,57 kg

Design

Maskinen fremstår som bred der et stort hengsel dominerer sentrum i front. Det er ikke mye av et design å se: en sølv-farget maskin med sorte taster som heldigvis er bakbelyste. Det er fint.

Annonse


Problemet er at kroppen av av billig-plastikk, så når du plukker den opp vil du kjenne alt gi litt etter. Ved å forsiktige bevege litt på begge kanter, er den lette å “vri” enn en iPad Pro med Apples Smart Keyboard. MacBook Air gir også litt etter, men aluminium-kroppen sørger for å stoppe mye av det.

Det er ingenting oppsiktsvekkende med de som knapt er et design: det ser ut som en generisk laptop. Vekten er på nesten 1,6 kg, men så bærer man også på 15,6 tommer med skjerm. Det at den bruker plastikk sørger for å holde vekten nede – det er også positivt. Jeg vil ikke omtale den som slank. Det er vel Intel CPU-en som krever pusterom.

Maskinen har en lang rekke porter, det kan veie opp for mange. Her finner vi HDMI, USB A og 2 x USB på venstre side. På høyre side skimter jeg 3,5 mm, USB A og 1 x USB C. Ikke dårlig, ikke dårlig.

I bruk

Bredskjermen vokser først til liv ved å angi 100 prosent Windows-skalering, og ikke 125 som standard. Jeg ser langt ifra perfekt, men anbefaler 100 prosent i kombinasjon med 1080p-oppløsningen og den fine skjerm-størrelsen jeg må si jeg setter pris på etter år med MacBook Air 13 som føles trang nå.

Det største problemet er at modellen jeg fikk tilsendt ikke har berøringsskjerm. Det er små-vanvittig på en Galaxy Book synes jeg, der skjermen kan legges helt flat, men støtte for pen er det jo heller ikke.

Jeg hadde aldri handlet Windows-laptop uten berøring. Det er alle muligheter for at jeg rar.

Trond Bie, rar

Det at denne maskinen mangler gjør ekstra vondt fordi berøringsflaten har ekstra harde klikk. Kombiner med det faktum at lett berøring på flaten ikke alltid gir korrekt resultatet… jeg sulter etter å kunne berøre skjermen. Men akk nei.

Løsningen er for min del mus på denne, noe jeg vet mange uansett kobler til en laptop. Dog, er berøringen god som på mange maskiner, er det ikke nødvendig. Min standard er derfor at det ikke bør være påkrevd å koble til mus for å være produktiv uten selvplaging.

Tastene er også bare ok. Det kreves akkurat litt for mye nedtrykk for en optimal taste-opplevelse. Tastene er litt for trege, litt tunge. Derfor klarer heller ikke fingrene danse over tastene. Ikke minste, i hvert fall.

Skjermen er av god nok kvalitet. Nok en 1080p-skjerm? Ja, det vil jeg si, og som du sikkert har skjønt kun med 60Hz. Du vil ikke bli blåst av banen av sortnivået, og til tider kan innholdet oppleves som blast. Dessuten er HDR er på plass, men kun for video.

Ytelse

Ytelsen føles litt for ofte som Intel på sitt verste. Prøv å åpne mange utforsker-vinduer i balansert-modus og maskinen sliter. Med best ytelse bruker maskinen langt mindre tid, men bruker også mye mer batteri. Maskinen er fra før av ikke så veldig god til å holde det gående.

Jeg ladet maskinen når den fikk unna de første oppdateringene, men installerte et par til etter den første runden (oppdateringstirsdag.) Det er klart det tapper batteriet kjapt når den jobber. Man må nesten være litt forsiktig med hva man gjør om man reiser, vet man må jobbe og ikke nødvendigvis kan garantere at tassen får strøm.

Selv om det ikke er oppdateringer kjørende i bakgrunnen, er MacBook Air M1 8GB RAM fra 2020 fremdeles bedre på batterilevetid, og da snakker jeg om en modell handlet samme år og brukt hver dag siden. Merk at Air-en har en mindre skjerm, men likevel. Det er jo også såpass mange år mellom dem at det burde være mulig å skvise ut et par timer til. Jeg tipper den holder i fire, fem timer ved surfing, chatting og e-post. Altså slik en student bruker den.

I CrystalDiskMark klarer maskinen 2000 MB/s i lese-testen og 1112 MB/s i skrive-testen. Det er en stund siden jeg kan erindre så lave tall, men så tester jeg som regel dyrere maskiner. Surface Laptop 5 (riktignok en modell til 22 599 kroner) klarer 3447MB/s og 2455MB/s skrivehastighet.

Dell XPS Plus 9320 gjør det enda bedre med 7000MB/s lese og 2455MB/s skrivehastigheter, men koster også 21 000 kroner.

GeekBench 6:

 • Galaxy Book 3: 2286 – 7495

GeekBench 5:

 • Surface Laptop 5: 1610 – 8557
 • Dell XPS Plus 9320: 1702 – 8117

Konklusjon

Skjermen veier opp for mye. Hadde den ikke vært bred og stor nok til mye, hadde karakteren falt ytterligere. Det er synd maskinen er plastikk. Den byr heller ikke på design-utrykk som er av interesse og den er ikke tynn. Også tastaturet og styreflaten er sånn midt-på-treet.

Skjerm god. Check. Tastatur og styreflate, ikke så bra. Ha med innganger? Her gjør Samsung det overraskende bra for å være 2023 – bransjen har jo ikke akkurat pøst på med porter etter USB C-inntoget, men her er selskapet altså gode.

“Student-maskin”-kategorien har aldri vært den mest sexy (ikke skyld på meg, det er Samsung som har bilde av en ung kar på produkt-siden), men det er ting her som ikke er påkostet å fikse. Jeg ser her klart MacBook Air M1 som koster fra 12 990 kroner som en soleklar konkurrent. Merk at den har langt færre porter og en kjipere skjerm, men bedre berøring, tastatur, opplevd ytelse i macOS og mye bedre batterilevetid.

Om ikke annet deler de to også den plagsomme mangelen på berøring. Uansett føles dette litt som en en student-laptop som burde ha studert mer.

TEST: Hvordan kan den mangle dette?! – Samsung Galaxy Book 3
Vi konkluderer
Galaxy Book 3 har en stor skjerm det er lett å sette pris på i kombinasjon med prisen. Problemet er at tastatur, styreflate og batterilevetid alle burde ha vært bedre. Pluss for mange innganger.
Leservurdering69 Vurderinger
0
+
Mye skjerm til prisen
Ok ytelse
Mange porter
-
Noe svak batterilevetid
Skjermen mangler berøring
Tastatur og berøringspute burde vært bedre
Uinspirert plastikk-design
6.9

Annonse