Hvordan Kjøpe Kryptovaluta – En Enkel Guide

Å kjøpe kryptovaluta har blitt mye lettere det siste året. Her se du hvilke steder som er de beste å handle fra.

Hvilken børs det lønner seg å velge avhenger av hvilke kryptovalutaer du ønsker å kjøpe, samt ønsket betalingsmetode. Hos de norske børsene er utvalget noe begrenset, så det lønner seg å velge en utenlandsk aktør hvis du leter etter mer unike kryptovalutaer.

Den enkleste løsningen er å velge eToro. Her kan du kjøpe kryptovaluta på under én time for opptil 20.000 kr, uten krav om verifisering. Merk at det er et krav om at du verifiserer deg hvis du skal trekke ut midler fra platformen.

RASKESTetoro 1. eToro – Enklest å brukeHandle kryptovaluta med kort, bank, Paypal og en rekke andre betalingsmetoder. Tar 5 minutter å sette i gang.
 • Stort utvalg av kryptovalutaer (99 handelspar).
 • Minimum innskudd er €200 første gang. Deretter €50.
 • Regulert av det britiske Finanstilsynet (FCA) og CySec

Kryptovaluta er et volatilt investeringsprodukt, som betyr at prisene kan svinge kraftig på kort tid. Kryptomarkedet innad i EU er ikke regulert og som investor har du ingen særskilt beskyttelse. Du risikerer å tape penger på investeringen.

Miraiex 2. MiraiEx – Handle kryptovaluta i NorgeVelg mellom 5 forskjellige kryptovalutaer og betal med bankoverføring. Enkel brukerflate, men begrenset utvalg.
 • Gir deg en bonus når du åpner konto
 • Verifiser deg med Vipps eller BankID

Kjøp kryptovaluta enkelt

Det raskeste alternativet er å åpne en konto gjennom den Europeiske handelsplassen eToro. Fordelen med å bruke denne tjenesten er at de lar deg kjøpe kryptovaluta på under 5 minutter med VISA, PayPal og andre korttyper. Velger du en norsk børs har du kun valget om å bruke vanlig bankinnskudd.

Norske MiraiEx er et annet alternativ. De er registrert hos Finanstilsynet og gir nye kunder en gratis startbonus til en verdi av opptil 200 kroner. Registreringen tar 5 minutter og du kan verifiserer deg enten med BankID eller VIPPS.

Fakta om tjenesten:

 1. Står registrert hos Finanstilsynet for veksling og håndtering av kryptovaluta.
 2. Du kan sette inn penger på under 60 minutter ved hjelp av straksbetaling i nettbanken.
 3. Lar deg handle flere typer kryptovaluta.
 4. Du kan kjøpe bitcoin, litecoin, DAI, ETH og XRP.

Børsen med best utvalg

MiraiEx støtter ikke alle typer kryptovaluta, så du kan bli nødt til å overføre kryptovalutaen derfra til en utenlandsk kryptovaluta børs. For øyeblikket har de 5 tilgjengelige valutaer.

Slik kan du kjøpe kryptovaluta med P2P

En populær tjeneste som tilbyr P2P er LocalBitcoins.

P2P betyr peer to peer. Her kjøper eller selger du kryptovaluta direkte fra en annen privatperson.

Tips: Unngå bruk av andre betalingsmetoder enn bankkonto.

Handel via escrow

For å unngå svindel har Localbitcoins laget et system der enten kjøper eller selger må sette over kryptovaluta til escrow.

Her er et eksempel hvor du skal kjøpe krypto for norske kroner.

 • Selger overfører kryptovalutaen til Localbitcoins.
 • Du legger inn en kjøpsordre til gjeldende pris.
 • Selgers krypto «fryses» av Localbitcoins og du mottar betalingsinstrukser.
 • Når selger har mottatt betalingen vil kryptovalutaen løslates.

Hvis det oppstår uoverensstemmelser vil LB håndtere tvisten. Da ber de om dokumentasjon fra begge parter. Hvis du kan sannsynliggjøre at du har betalt for kjøpet ditt så vil kryptovalutaen løslates med tvang.

Handle: Steg for steg

Det lønner seg å åpne konto på en norsk kryptovalutabørs først. Det er desidert raskest, pluss at du slipper å sende pengene dine til en utenlandsk bankkonto.

1. Bytt norske kroner til ønsket valuta

Begynn med å registrere deg hos MiraiEx. Deretter setter du over penger med straksbetaling i nettbanken din. Velg hurtigbetaling for raskest mulig overføring.

Straksbetalinger støttes av disse bankene: Sbanken, BN Bank, Handelsbanken, KLP og Obos Banken.

2. Veksle til ønsket valuta

Har ikke den norske børsen den kryptovalutaen du leter etter? Da vil neste steg være å kjøpe kryptovalutaen du ønsker på en utenlandsk børs.

Når du overfører fra den norske børsen er det best å bruke ETH eller XRP. De har en kort overføringstid og er svært likvide (enkle å bytte til andre typer). Husk dette:

 • Send et lite testbeløp først så du vet at det fungerer.
 • Husk å aktivere 2-FA på profilen din slik at midlene dine er trygge.
 • Etter du har mottatt kryptovaluta på den nye børsen vil du veksle til ønsket type.
 • Legg inn en limit ordre for å holde vekslingsgebyrene nede.

Fokuser på dette når du skal kjøpe kryptovaluta

Det er særlig 5 ting du bør ha eksta fokus på når du skal kjøpe kryptovaluta:

Hvilket land du kjøper fra

Det finnes hundrevis av kryptovalutabørser verden over. Mange av disse drives svart, uten reguleringer eller tilsyn. Du bør alltid kjøpe kryptovaluta fra en norsk børs av sikkerhetshensyn:

 1. Du slipper å overføre store summer til en utenlandsk side. Noe som kan være risikabelt.
 2. Du får tilgang på kryptovaluta mye raskere.

Tips: Ønsker du å lese om flere alternativer? Velg en kryptovalutabørs fra denne oversikten.

Betalingsmetodene

Den vanligste betalingsmetoden for å kjøpe kryptovaluta er bankoverføringer. Noen børser lar deg derimot betale med debet- og kredittkort.

Å bruke kort lønner seg ikke på grunn av kostnadene. For det første vil du kun ha mulighet til å kjøpe for småbeløp, samtidig som du taper opptil 5% av summen.

I Norge er det ingen børser som tillater kortbetaling. Det er uansett ikke nødvendig da de allerede lar deg handle på 60 minutter med straksbetaling.

Du kan også bruke det som kalles en stablecoin til å overføre verdier mellom ulike børser. Kryptovalutaen til Facebook er muligens det mest kjente eksempelet på en slik enhet.

Hvilken type trenger du?

Ikke alle kryptovalutaer er tilgjengelige på enhver kryptovalutabørs. Og i noen tilfeller er det heller ikke mulig å sette over penger direkte til den kryptovalutabørsen du skal handle fra. Du må derfor planlegge litt på forhånd.

Kostnader & gebyrer

Kryptovalutabørser har ulik kostnadsstruktur. Noen er relativt billige mens andre krever svært høye gebyrer.

Du kan fort risikere å miste alt fra 5-6% av kjøpesummen i gebyrer hvis du velger en dyr løsning, så husk å sjekke dette på forhånd.

Start i det små

Fremfor å kjøpe kryptovaluta for store beløp til å begynne med bør du heller starte i det små. Sett over småsummer og gjør deg kjent med hvordan prosessen fungerer.

Husk også at det å investere i kryptovalutaer er risikabelt. Du kan fort tape store deler av investeringsbeløpet. Prisene svinger mye og det skjer ofte at de endrer seg med minst 20% på ett døgn.

Lagre kryptovalutaen på en trygg måte

Det siste du må gjøre deg kjent med er lagringsmetodene. Det finnes mange lommebøker som lar deg lagre kryptovaluta.

Tenk på det som at du åpner en bankkonto der du lagrer norske kroner. Samtidig er det en del forskjeller mellom en vanlig konto og kryptovalutalommebok.

Først og fremst: Du er selv ansvarlig for sikkerheten. Lagre alle passord og nøkler på et trygt sted, utenfor rekkevidden til utenforstående.

Det finnes flere typer lommebøker du kan velge mellom. Velg alltid en lommebok med høy sikkerhet, enten det er snakk om en fysisk brikke eller en online lommebok. Det er viktig å vite hvordan man skal lagre verdiene før man kjøper kryptovaluta.

Det finnes 3 forskjellige typer måter å lagre kryptovaluta

 • Lommeboken til børsen du har kjøpt kryptovalutaer fra (anbefales ikke).
 • Fysisk lommebok: Små brikker med USB tilkobling som lar deg laste opp kryptovaluta i cold storage.
 • Software lommebok: En app du laster ned på mobiltelefonen din. Disse er oftest å foretrekke fordi de kan gjenskapes hvis du mister mobilen.

Ressurser:
Kryptovaluta, ny skattemelding, og en oppdatering fra bransjen – Dataforeningen.no

Kryptovaluta er volatile investeringsprodukter som kan svinge betydelig i pris på kort tid. Av den grunn passer det ikke som en investeringsform for alle investorer. Kryptovaluta som handles via CFD kontrakter er det eneste regulerte produktet innad i EU. Ingen EU organer fører et overnasjonalt tilsyn med kryptovaluta og du løper en vesentlig risiko for tap av investeringene dine.