itavisenairpodsmaxtest

Annonse


TEST: AirPods Max – overveldende luksuslyd som er verdt hver krone

Produktet ingen trenger er en av de aller beste fra Apple på lenge, kanskje nettopp fordi ingen trenger det, men er et plaster på såret for 2020.

Magi oppstår når Apples beste får gjøre som de vil

Jeg tror dette må ha gitt Apple og designerne en stor frihet: nå kan vi gjøre som vi ønske, ta den tiden vi trenger, og ikke tenke på at vi må spare penger i sluttproduktet. Kanskje hadde de det mer moro når de skapte disse. Det føles slik.

Det er liksom litt ingenting-å-tape rebelsk over noe som er så dyrt og kun kan brukes av en person av gangen, men da må de også overbevise. Finn ut om de gjør nettopp det.

Følg ITavisen på Instagram:

Lyden

Det er ingen placebo her, altså at jeg synes lyden er bra kun fordi prisen er høy eller fordi Apples reklame er ufattelig effektivt. Ok, den siste delen er det trolig umulig å unngå. Jeg mener; har du sett produktsiden til AirPods Max? Besøk den og fortell meg at du fikk mindre lyst på dem. Umulig.

Annonse


Uansett: dette er av typen lydoppgradering der man igjen hører nye detaljer og melodilinjer fra musikk man har hørt på i mange år. Lyden som serveres er også av typen hvor man enklere enn dårligere hodetelefoner kan lytte til ett instrument av gangen uten å konsentrere seg noe særlig – en test for å undersøke hvor bredt og detaljert lydbildet er. Apple skuffer ikke her, for å si det sånn.

Jeg husker når jeg tok spranget til et par hodetelefoner som kostet 1000 kroner. Hver gang jeg nådde en ny milepæl innen lydkvalitet.

Faren her er åpenbar: man blir vant til den gode lyde, hører noe som er enda bedre og enda dyrere.

Jeg kan ikke sammenligne disse med et par til 10 000 kroner eller mer fordi jeg aldri har testet et slikt par, men om du har testet AirPods Max og et par skikkelig dyre hodetelefoner med tilhørende forsterker, hadde det vært interessant å høre din mening i kommentarfeltet. Når det er sagt har jeg testet mange til 3000 til 4000 kroner, og jeg vil uten tvil påstå at Max høres ut som prislappen. De er dobbelt så bra.

Merk at disse skinner først når man ikke er sparsom med volumet, så skru opp. Apple lover at det ikke skal oppstå forverringer i lydbildet, og det stemmer: de er alltid klare, selv på full guffe.

Hva var det jeg skulle? Jo, skryte mer av lyden. Jeg kan nesten garantere du kommer til å sitte oppe lenger enn du nødvendigvis må, noe som også er årsaken til at denne testen kommer etter våre konkurrenter. Jeg klarte ikke slutte å bruke dem.

Det er lite som er bedre å ha rommet for seg selv, sette seg ned i godstolen og velge fra all musikk som er produsert, eller fyre opp en film…

…for AirPods Max er utrolige for film-titting

Spatial Audio i filmer som Greyhound er så god at skjermen vokser, og man ikke bryr som at man ser film på en 6,2 tommer liten skjerm.

Spatial Audio er ikke en gimmick, jeg gjentar: ikke en gimmick.

Jeg elsker at Apple bare som en liten notis avslørte at AirPods Pro skulle få Spatial Audio, imponere med det, for så å følge opp med et produkt som Max som tar det hele til et nytt nivå. Fordi kinoene er stengte er dette perfekt, om enn ikke sosialt.

Komforten

Komforten er god, men jeg er ikke så sikker på at den er en revolusjon som totalpakken nesten er. Bilde: ITavisen

Her er jeg ikke helt fornøyd, men nesten. Årsaken er som den ofte er: bøylen er bittelitt for stram. Er dette et stort problem? Nei, men jeg prøver så godt jeg kan å finne negative ting med disse, det er en jobb jeg tar seriøst når prisen er som den er. Det er også slik at en slappere bøyle vil ta inn mer lyd. Jeg tror også bøylen har blitt noe mykere etter hvert som jeg har brukt dem. Alt i alt er komforten god, men ikke 10 av 10 god, kanskje 8,5 av 10 god?

Jeg har lest mange anmeldelser, og ser ingen andre klage på dette. Putene er behagelige, og måten de enkelt nappes ut fra magneten, og tilfredsstillende sådan. De er for øvrig laget av “minneskum” – Apple forklarer:

“Øreputene er laget av et fleksibelt og mykt minneskum som isolerer den oppslukende lyden og stenger omgivelsene ute.”

Du kan bytte dem ut med andre farger om du blir lei eller ødelegger dem, men merk: et par koster 849 kroner!

Disse er dobbelt så tunge sammenlignet med mange andre på markedet, men det er ikke noe problem å gå en tur i kjapt tempo, men sykling og jogging kan du glemme.

De er selvsagt også utrolige til spill også, og med A14-brikken som fortsetter å imponere med ytelse, er det ikke umulig at spill blir Spatial Audio-støttet i fremtiden og at Apple kanskje til og med lager en gamepad? Trolig ikke, men det hadde vært moro å se hvordan de hadde utfordret Playstation 5 DualSense.

Design

Design er mer enn bare hvordan noe ser ut, naturlig nok, så la oss starte med det praktiske og det vi setter pris på at Apple hater som meg: mange, små knapper plassert tilfeldig på produktet. Det er nemlig bare to: musikk-kontroll og ANC. Du kan også inkludere nøytralt modus om ønskelig og aktivere ved å trykke ned volumhjulet som fungerer perfekt.

Jeg er meget lei hodetelefoner med små knapper som er plassert på de merkeligste steder. Man trenger aldri fikle med disse og treffer den digitale kronen for å styre musikken trinnløst hver gang. Bare det er en stor oppgradering fra mange andre hodesett.

Bøylen går ikke like lett opp og ned som Apple skryter av.

Ja visst ser de også bra ut. Koppene er av aluminium og de blir kalde som det er kaldt ute. Vi liker det uten helt å kunne forklare hvorfor, men de er rett og slett behagelig å ta på. Som en strandpolert stein. Si det med med Jon Ive-stemme.

Personlig var det enkelt å velge blått. Jeg har aldri sett en slik blåfarge på et par hodetelefoner før.

Bøylen føles robust, men vi er ikke like sikre på at nettingen som treffer hodet og forbedrer komforten noe, hadde overlevd ivrige dyr eller barn. Ei heller begge deler samtidig.

Det er mulig å få tak i disse til flere hundrelapper under veiledende pris:

Konklusjon

Det er ikke lett å gi et produkt som AirPods Max nesten full pott.

Det er lett å se på testen som en hyllest til overprisede produkter med eple-logo, men; her er problemet med å kun nevne prisen som noe negativt, for når man kombinerer design, lydkvalitet, den lekende enkeltheten i bruk og den utrolige surround-funksjonen som er ulik alle andre på markedet, så er totalverdien verdt pengene, det vil si om man lytter til musikk nok til å rettferdiggjøre dem. Men så er det også slik at jeg anmelder disse på egne premisser – prisen bør være nok til å fortelle deg at man bør være mer enn gjennomsnittlig interessert i musikk for å handle et par.

Jeg hadde blitt like glad i å få AirPods Max som en Playstation 5 eller en Xbox Series X, trolig også en av de nye skjermkortene.

Tim Cook har grunn til å være svært fornøyd, vi er svært fornøyde med Apples to siste produkter nå (vi sikter selvsagt til MacBook Air M1 som jeg også ga 9,5 av 10), men noe skuffet av iPhone 12 Pro som ikke har god nok batterilevetid, og egentlig hele iPhone-serie som har stagnert. At man vil kunne vibrere seg frem til å bytte en låt er liksom ikke så banebrytende, om enn ett bittelita gløtte inn i en fremtid der alt er koblet mye mer sammen, også fysiske produkter.

Det er uten tvil hodetelefoner som låter enda bedre til musikk (og som koster mye mer), men det som gjør Max er at alt er maktet: lyd, design og film-opplevelsen som er forbløffende imponerende.

Stort minus for mangel på macOS og Apple TV-støtte (det ser ut som det skjer noe neste år). Det er nærmest kriminelt og må på plass sporenstreks. Men igjen: disse enhetene mangler de nødvendige sensorene.

Dette er noe av det ypperste et søkkrikt selskap som Apple klarer å produsere i et segment som er helt og holdent forbruker. Dette er Apples julegave til Apple-fanboys, og til alle som lar seg gledes ekstra over godt håndverk og det å sette seg ned og nyte lengre lytte-sesjoner.

Annonse