macbookairm1bitavisen
Designet er traust: denne gang er det hva som er på innsiden som teller. Bilde: ITavisen

Annonse


TEST: MacBook Air ble plutselig tidenes beste laptop

MacBook Air med M1-brikke, selv om designet er noe utdatert, er den beste laptopen man kan handle, spesielt om man foretrekker macOS. Om man liker Windows best mener jeg likevel at det er verdt å sette seg inn i macOS – så bra er Apples M1-brikke.

Fordelene sammenlignet med Intel er utrolige og merkes fra første sekund

Den beste referansen man er for å undersøke om man blir lurt av det Apple sier i forhold til ytelsen, er å prøve mot en annen MacBook, en MacBook Pro 13″ 2019 i7 med 16GB RAM for eksempel. Dette har vært min arbeidsmaskin i et par år og jeg kjenner den derfor godt i forhold til viftebråk og ytelse. På papiret skal ytelsen være god, men nå føles den håpløst utdatert. Fra første time jeg testet Air, har Pro ligget og støvet. Så bra fungerer også Rosetta 2 som emulerer x86 at vi ikke tenker over at den gjør magi bakgrunnen, men mer om det senere.

Det er natt og dag:

Der Pro 13″ sliter med å unngå viftebruk, noen ganger massivt, under forholdsvis enkel surfing, er ikke bare Air helt stille, men oppnår mye bedre ytelse samtidig som man vinner rundt seks timer lengre batterilevetid. Utrolig.

MacBook Pro spinner opp, blir for varm og tapper batteriet dobbelt så kjapt sammenlignet med Air M1 samtidig som ytelsen er mye dårligere.

Jeg har skrevet mange artikler om hvordan det ville være utrolig å nå ekte 15 timer med bruk, og mer, og nå har det altså skjedd. Ventetiden var vært det.

Annonse


For de aller fleste vil faktisk 8GB-modellen være helt OK, og med de aller fleste mener jeg personer som ikke bedriver ting som RAW-bildebehandling eller video-redigering – selv da er forskjellene små:

M1-maskinene gjør iPad-ene langt mindre attraktive

MacBook Air vil kanskje kannibalisere iPad Pro salget. Jeg vet ikke, jeg kan bare snakke for meg selv. iPad Pro 11″ fra 2018 som jeg har vært meget fornøyd med brukes mye mindre nå som M1 er i hus. Jeg har ikke tenkt på å bruke den i det hele tatt, som MacBook Pro Intel.

Greia er jo at Air M1 er klar like kjapt, starter de aller fleste programmer like hurtig og har like god batterilevetid og standby-tid. Det gjør iPad Pro til et overpriset surfebrett der fordelene den hadde mot Intel-maskiner ikke lenger er like synlige.

iPad-en brukes mer som videoavspiller og foto-redigerer, men jeg har problemer med å anbefale Pro-maskinene med Magic Keyboard. Årsaken er hva jeg nevner over kombinert med prisene.

For se på disse tallene:

MacBook Air M1 8GB 13″ (12 790 kroner) er kjappere og billigere enn iPad Pro 12,9″ 256GB (13 390 kroner), for man må jo ha et Magic Keyboard også og da ender totalprisen på hele 17 780 kroner.

iPad-prisene henger ikke lenger på greip og Magic Keyboard er alt for dyrt.

Klart kan du gå for nye og rimeligere iPad Air. 256GB-modellen koster 8790 kroner – med Magic Keyboard blir totalprisen uansett 12 580 kroner, bare noen hundrelapper mindre enn Air M1 8GB. Merk at selv den rimeligste Air-modellen har 2GB mer RAM og mulighet til å kjøre iPad og iPhone-apper.

Tid å full-lade tar rundt to timer og 30 minutter med Apples 61 watt MacBook Pro-lader

Det er sjelden et produkt gjør ting så mye bedre uten å endre måten man gjør det meste på, men det ikke greia med disse maskinene. De er helt like. Alle som har brukt en Mac før kan bruke den og glede seg over forbedringene fra første sekund.

For Rosetta 2 gjør en bemerkselsesverdig jobb med “emulering” (det er egentlig oversetting) av x86-programmer, som man jo må bruke endel av fremdeles.

Merk at Chrome allerede er oppdatert til M1 (og at Photoshop i beta), og at jeg til nå ikke har opplevd problemer med noen apper. Det er som at endringen ikke har funnet sted for min del, men personer med eksotiske programmer må tenke seg om to ganger og undersøke. Det er derfor ingen garanti for at denne maskinen kan fungere i alle profesjonelle sammenheng riktig enda.

Du kan bruke dette programmet for å undersøke hvilke programmer som er x86 eller som støtter M1 direkte:

En myk og vifteløs opplevelse hele tiden

Engadget omtaler det som en “shocker” at maskinen oppnår bedre ytelse enn de fleste uten vifte. Vi er enige.

Der MacBook Pro med Intel i7 ikke helt klarte å tegne alle deler av macOS Big Sur silkemykt, er forskjellen natt og dag med denne, både kontrollpanelet i Big Sur, tilkoblinger til andre enheter og varselsenteret fungerer langt mer tilfredsstillende nå og alle animasjoner er silkemyke og fungerer som vanlig alltid perfekt i kombinasjon med den store berøringsflaten. Selv det å endre oppløsning utføres uten hakking i grensesnittet. Det høres kanskje ikke viktig ut, men vent til du prøver selv. Det gjør noe med hele opplevelsen, spesielt berøringsflaten som blir enda mer responsiv.

Blackmagic SSD-test – MacBook Air M1 13″:

Blackmagic SSD-test – MacBook Pro 13″ Intel:

Tenk deg M2 og maskiner med nytt design

Det mest negative er innlysende: brede rammer rundt skjermen og et design som er helt uforandret.

Det er moro å tenke seg hvilke design de kan få til nå som de kan skilte med så mye bedre ytelse og batterilevetid uten vifte, for ikke å snakke om hva Mac Pro vil kunne, eller iMac eller iMac Pro. Greia er at Apple plutselig er på en ny sti, og den ser fortreffelig ut for dem, men farlig ut for Intel og Windows/Microsoft.

Det er også vanskelig å ikke se fordelene om denne også fikk berøringsskjerm, rent bortsett fra grensesnittet. Men, selv Windows heller ikke har det beste berøringsgrensesnittet, er det likevel ofte nyttig, men det hadde kanskje plassert iPad i en enda mer merkelig posisjon.

Noe annet som ikke er å finne her er 5G-støtte, noe er en misset sjanse for disse maskinene. Jeg ser ingen grunn til ikke å tilby dette neste år.

Skjermen er mer enn lyssterk nok, men trenger du 100 nits mer byr Pro-modellen på det for 500 totalt og 8 GPU-kjerner i stedet for 7.

Apple har til og med tenkt seg nøye om i forhold til verktøyknappene. Jeg tuller ikke: jeg velger Air fremfor Pro ikke bare grunnet, prisen, men for å slippe TouchBar. Man finner lysstyrke, kontrollpanel, søk og Siri, volumknapper og TouchID på toppen.

Konklusjon

Tastaturet er silkemykt og kjapt, opplevelsen av macOS Big Sur likeså og det med 8GB RAM modellen. Så effektivt er M1 sin måte å integrere alle kjerneområder av operasjonen, at vi faktisk kan gå tilbake i tid på spesifikasjonene og likevel bli servert en mange ganger bedre opplevelse. Dette er ytelses- og batterisrang det er tiår mellom hver gang vi ser. Det har i hvert fall vært tradisjonen frem til nå, men om Intel og Microsoft nå endelig tvinges over til ARM, kan det tenkes at konkurransen tilspisser seg og vi får hyppigere og større hopp. Det har jaggu stått stille i mange år nå for alle parter.

Det er ingen tvil om at MacBook Pro ikke lenger kommer til å være i bruk, for hva er poenget? Nå slipper jeg ikke bare TouchBar, men alt blir bedre, og det med en langt rimeligere maskin. Jeg tror Pro-en kostet rundt 15 000 kroner. Apple tar for denne 12 790. Det er en pris som er mer enn akseptabel. Husk at MacBook Pro 16″ som er tregere koster fra 28 990, dog med større skjerm, men likevel. Pro M1 starter fra 16 490. Uslåelig.

Intel-maskinene ble forhistoriske på dagen om man setter til gaming-laptops.

Det har aldri vært enklere å anbefale en laptop: MacBook Air er vinneren og Apple har et gigantisk fortrinn og er først ute med det, noe som samtidig kjøper dem tid.

Intel, Microsoft, HP, Lenovo, Asus og alle dere andre: hva gjør dere nå?

Annonse