Annonse


Huawei Matebook X er nesten perfekt

Huawei Matebook X er mindre enn et A4-ark og veier kun 1 kg. Den måler 13,6 mm på sitt tykkeste og føles som en liten bok.

Man kan ta den over alt uten at den er til bry. Størrelsen minner mer om et nettbrett enn om en laptop og formfaktoren forandrer på mange måter hvordan man tenker på PC.

Huawei Matebook X 2020 spesifikasjoner:

 • 10th gen Core i5-10210U, 1.6 GHz, 4 kjerner – Turbo opp til 4.2 GHz
 • Intel UHD
 • 13” LTPS-skjerm, 3000 x 2000 px, 278 ppi, 400 nits, 90 prosent skjerm til kropp – forhold
 • 1 kg
 • 16 GB LPDDR3 RAM, 2133 MHz
 • 512GB SSD
 • 2x USB-C
 • Wi-Fi 6
 • 3,5mm 2-i-1 lydutgang og inngang
 • 720P web-kamera
 • 4200mAh, 65W lading

Kompakt, men med 13 tommer panel

Den tar opp 90 prosent av skjermens overflate og har et skjermforhold på 3:2 som jeg foretrekker fremfor 16:9.

Som oftest jobber jeg med tekst og redigeringsprogrammer og da er det godt å ha litt høyde å gå på, skjønneru.

Annonse
Skjermen tar opp 90 prosent av overflaten. (Ill: Ole Magnus Kinape/ITavisenl)

Skjermen er skarp med en oppløsning på 3000 x 2000 px (278ppi) og serverer som resten av flaggskipmaskinene til Huawei vanvittig pene farger.

Skjermen er trykkfølsom, en egenskap jeg ikke har mye bruk for, men som kan være greit når man sitter med laptopen på fanget i krøkkete situasjoner og blar i artikler.

Windows 10 kunne vært bedre å bruke med fingrene; man kan skifte til tablet mode, men det hjelper lite. Det er lite responsivt, vanskelig å finne frem i og ikke noe jeg gidder å bruke tid på. Så hvis jeg må betale ekstra for trykkfølsom skjerm, velger jeg heller uten.

Når det er sagt, har Huawei implementert flere funksjoner for berøring – for eksempel knipser man et skjermbilde ved å dra tre fingre over skjermen.

Godt tastatur

Det går helt ut i kanten og utnytter plassen så godt som det går an. Huawei har jobbet med tastaturet som denne gangen kommer med “sakseknapper” og skrivefølelsen skal ha blitt bedre med 1,3 mm “tastevandring”.

(Ill: Ole Magnus Kinapel)

Selv opplever jeg ikke tastene som spesielt dype, forståelig nok i en så flat maskin, men de er absolutt gode å skrive på. Jeg skriver raskt på dette tastaturet, selv om jeg synes at det som sitter Matebook X Pro er hakket bedre.

Ved å trykke på F3-tasten kan man velge mellom to forskjellige lysstyrker i bakgrunnsbelysningen.

Ellers er det godt at Huawei legger de viktigste funksjonene som lysstyrke, volum og WiFi i F-tastene uten at man trenger å holde inn FN-tasten, slik man må på andre maskiner.

Denne maskinen er den første med Huaweis nye styreflate som kan trykkes ned over hele flaten

Styreflaten følger utskjæringen i bunn – en lekker liten detalj. Og som meg, så lurer du kanskje på om styreflaten er følsom helt nederst i kanten. Dette var i alle fall noe av det første jeg sjekket, og det er den ikke. Følsomheten begynner rett over kanten, uten at det har noe som helst å si.

Styreflaten er god og stor og oppleves presis. For første gang har også styreflaten “haptic feedback”, uten at det gjorde noe frem eller til.

Flaten er god i bruk, presis og behagelig å trykke ned. På mange måter føles den likere styreflaten på MacBook enn tidligere, men med ett trinn i stedet for to.

I styreflaten sitter dessuten en NFC-brikke som lar deg koble opp telefonen din med maskinen, gjennom Huawei Share, dersom du har en Huawei-telefon.

Styreflaten går helt ned til kanten. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Kabinettet er støpt i aluminium og magnesium og er sandblåst.

Matebook X er som nevnt utrolig liten og lekker. Kabinettet gir følelsen av stabilitet og kvalitet. Den er utrolig hendig og kan bli med hvor som helst uten at det er noe heft.

Men noe av det beste med Matebook X er at den er vifteløs. Uansett hvor mye du måtte kaste på den er det ingen forstyrrende vifter som kjøres i gang.

Uten vifter trenger man heller ikke å bekymre seg over at maskinen fylles opp med støv over tid. Samtidig begrenses naturligvis ytelsen.

Testmodellen kom med fargen “Forest Green” og ser helt fantastisk ut:

(Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

“Forferdelig” grafikkytelse

Når det er sagt, er laptopen svært responsiv og rask i bruk selv om den ikke scorer sånn voldsomt bra i grafikktester. Maskinen mangler nemlig Intels nye skjermkort basert på en helt ny plattform.

 • 3D Mark Sky Diver: 2857 poeng
 • BaseMarks Web 3.0: 623 82 poeng
 • UserBenchMark: CPU: 66,7 prosent “Good”, Grafikk: 5,12 prosent “Terrible”, Lagring: 239 prosent “Outstanding”, RAM: 70,3 prosent “Very good”

Maskinen er med andre ord god på dagligdagse oppgaver og kontorbruk, men den er ingen spill-bærbar.

Uansett hva jeg kaster på den så lager den ikke en lyd, og det er viktig. Den er jo vifteløs, og det er litt herlig.

Dessverre begrenser Huawei tilkoblingsmulighetene ved å kun ha 2 x USB-C, men det er en fordel

Fortsatt kommer man forholdsvis ofte over den gode gamle USB-A-kontakten (red. anm: den er også på plass i Surface laptop Go som Trond snart har en test klar av), og å koble til den medfølgende MateDock 2.0 blir man vant til, men det er også styrete. Matebook X Pro har én USB-A i tillegg til to USB-C og det gjør livet utrolig mye lettere.

Matedock. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Ofte er den ene kontakten opptatt med lading, slik at man i realiteten oftest kun har én USB-C til disposisjon. Det er lite. Heldigvis kan maskinen lades på begge sider.

Hver side har én USB-C-inngang. Matedock 2.0. (Ill: Ole Magnus Kinapel)

Maskinen har fire høyttalere og spiller forholdsvist høyt, men uten noe særlig bass. Maskinen har to mikrofoner som sitter i kanten av maskinen, nederst under styreflaten og som er rettet mot brukeren.

Disse skal gjøre stemme i videosamtaler tydeligere enn tidligere. En funksjon skal dessuten sørge for å minimere ekko.

Fingeravtrykkleseren som er en egenskap ved Huawei-maskinene som jeg har blitt veldig glad i, er like rask som alltid. Med ett trykk starter man maskinen og logger inn i Windows. Surface Laptop Go har det samme.

Kameraet på Matebook X sitter i tastaturet. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Man blir liggende i stolen man sitter på for å komme med i bildet, og dersom man skriver på tastaturet mens man snakker, er fingrene i veien.

I fremtiden håper jeg Huawei kan gjøre noe med kameraplasseringen, for det er det det eneste som jeg virkelig irriterer meg over med disse maskinene.

Kameraet på maskinen sitter i tastaturet og selv om det er trygt å kunne gjemme kameraet, er dette en håpløs løsning for videosamtaler

Bilde tatt med Matebook X’ web-kamera. (Ill: Ole Magnus Kinapel/Itavisen)

Batteriet har aldri vært laptopene til Huaweis beste side og heller ikke denne holder særlig lenge

På fulladet batteri fikk jeg rett i overkant av tre timer ut av maskinen med enkel tekstbehandling og surfing. Jeg kjørte ikke noen standardisert testmetode, men satte på timer og brukte maskinen som jeg pleier med middels lysstyrke. Om man setter maskinen i batterisparemodus får man mer batteritid. Men tre timer var litt skuffende.

For Huawei tror jeg det er viktigere å lage en tynn og lekker laptop enn å putte inn et stort og tungt batteri. Batteriet er på 42 Wh.

Maskinen måler 1,3mm på det tykkeste sammenslått. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Så på én måte er dette den perfekte reisemaskinen når du skal ut og fly eller sitte på buss med det tynne og lette designet. På den andre siden er den ikke egnet da batteriet fort går tomt, rett og slett.

Maskinen kommer i Silver Frost og Forest Green, blir tilgjengelig mandag 19. oktober til en veiledende pris på 16 999 kroner.

Alt i alt er Matebook X en fantastisk maskin. Dessverre er batteritiden dårlig, men bortsett fra det er det lite å utsette. Grafikkprosessoren kunne kanskje ytet bedre om et par vifter hadde kjølt den ned, men til vanlig bruk er den utrolig rask og responsiv.

Mindre enn et A4-ark. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Så gjenstår det kun å se hvordan den holder seg over tid. Men det at den ikke har vifter bør gjøre den mindre mottakelig for støv, noe som forhåpentligvis gjør at den holder lenge.

Den er dyr, men den er også ekstremt slank og lekker og prisen føles egentlig riktig.

Men for den prisen kan man jo få veldig gode raskere maskiner om man går litt opp i størrelse.

Dette er en utrolig pen maskin som man kan slenge i sekken, handlenettet eller ta under armen. Bare husk å ta med lader. Uten vifter lager den ikke en lyd og innsiden vil forhåpentligvis holde seg støvfri lengre uten vifter. Laptopen kommer i fargene “Silver Forest” og “Forest Green”, hvor jeg må si at sistnevnte er min desiderte favoritt. Fargen er veldig fin.

Men noen ting trekker ned og derfor når den ikke helt opp.

8,5/10

For

 • Lyssterk trykkfølsom skjerm med høy oppløsning og pene farger
 • Pent stilrent robust design
 • Utrolig liten og lett
 • Godt tastatur og god styreflate
 • Helt stille
 • Rask

Mot

 • Kort batteritid
 • Få utganger
 • Vrien kameraplassering
 • Ikke så sterk på 3D-grafikk
 • Forholdsvis dyr

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse