trondkommentarwindowsarm
ITavisen-redaktør Trond Bie tror at Microsoft om ikke så alt for lenge kommer til å annonsere sine egne ARM-brikker og at det nye Windows 10-grensesnittet er en del av den neste generasjonen Windows-opplevelser.

Annonse


Microsoft kan ha avslørt sin store mesterplan for å konkurrere mot Apple Silicon og macOS

Jeg har snakket om, om enn ikke til og med mast, om få til en snarlig overgang til ARM også på bærbare maskiner, og ikke bare mobiler.

Microsoft kan indirekte ha avslørt sin store plan for å ta Apple ved å stjele Apples plan

Ryktene startet for rundt fem år siden, og det var Apple som skulle gjøre det store: droppe Intel til fordel for ARM-design.

Det må jo være en genial måte å øke både ytelse og batterilevetid, da denne typen brikkesett har gitt oss mobiler med svært god ytelse og batterilevetid i lang tid?

Så kom altså Apples første Silicon-brikker, M1, og var alt jeg hadde håpet på og mer, for ytelsen viste seg å være enda bedre enn nærmest noen i bransjen hadde turt å håpe på. Apple har gjort en så god jobb at jeg ble engstelig for konkurranse-landskapet, noe jeg har skrevet om et par ganger i løpet av julen.

Annonse


Men nå er jeg noe mindre engstelig, og jeg skal forklare hvorfor.

Jeg tror Microsoft avslører sine egne ARM-brikker innen ett år

Det var dagens nyhet om at Microsoft søker folk som skal jobbe med å totalforandre Windows og gjøre opplevelsen til den aller beste, er den store avsløringen som nå tegner et bilde av neste generasjon Windows-opplevelser.

Det er nok mange i Microsoft som er engstelige i forhold til Apples overtak, men jeg tror at Microsoft har jobbet med ARM-brikker i forbrukerprodukter en god stund (som med server-brikker, noe som allerede er ryktet), og at den nye visuelle overhalingen av Windows, så vel som en smartere måte å mutere OS-et i forhold til input, er en av tre puslespill i Microsofts overgang til ARM:

Windows 10 med nytt design, Microsofts egne ARM-brikker og hele Office-pakken som web-apper (i første omgang Outlook – slike web-plattformer sparer trolig også på batteriet). Første og siste er det allerede kjent at skjer, nå er det bare maskinvaren som mangler.

Surface Duo kan ha vært et testprodukt

Her er en annen tanke som slo meg: hva om Microsoft hele tiden var klar over at Surface Duo og Neo ikke var bra nok (prisen er nærmest halvert i USA og ingen handler dem), men at de mente det var verdt å lansere produktene for å kunne bekrefte eller avkrefte et par ting. En av tingene Microsoft uten tvil kan konstatere at de fikk til med Duo var designet og kvaliteten på materialene. Batterilevetiden var også ganske god.

Det største problemet med Duo er det kronglete Android-grensesnittet, og det andre problemet er ytelsen.

Men hva om Duo 2 ble drevet av Microsofts ARM-brikke og kjørte helt nye Windows 10? Da har man plutselig ikke bare en mulig vinner, men en revolusjonerende ny enhet som kan få iPhone til å blekne med 15 til 20 timer batterilevetid i hånd og ytelsen til en laptop.

Jeg ser selvsagt også for meg at hele Surface-serien utstyres med de samme brikkene (husk at Surface spesifikt ble nevnt i dagens stillingsannonse), og fordi nye Windows skal kunne skifte mer elegant mellom berøring og mus/tastatur-kombinasjoner, vil de ha et fortrinn mot MacBook-seriens helt døde skjermer.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse