Annonse


TEST – Surface Duo: umulig å elske, umulig å hate

Det er to grupper som seriøst bør vurdere Surface Duo, to grupper som vanligvis er milevis fra hverandre.

Duo har vært det vanskeligste produktet å vurdere på veldig lenge

Denne testen har sittet veldig langt inne. Surface kan nemlig frustrere stort i det ene sekundet, men være helt perfekt det andre.

Det er rett og slett veldig vanskelig å skrive en konklusjon om en enhet som gjør noe vi aldri har opplevd før, og samtidig gjør det vi er vant til, altså tradisjonell enskjerm-mobiler, på en så svak måte at jeg hungret etter en vanlig mobil det ene sekundet, men blir blåst av banen av hvor fett det er med en stor flate til video og spill det andre.

Men la oss starte med programvare-opplevelsen først, deretter kan vi ta for oss design (her er det mye å snakke om), ytelse og batteri samt produktivitet/underholdning.

Annonse


Jeg måtte søke meg tilbake til min egen sniktitt for å huske når jeg fikk den; 11. september. Med andre ord har jeg brukt den i over tre uker, hver dag, fra morgen til kveld.

Programvare-opplevelsen

Surface Duo: genial det ene sekundet, idiot det andre….For det er en rekke feil i brukergrensesnittet som får det til å rykke og nappe ved en rekke viktige gester, som å flikke bort en app. Ofte skjer det ingenting, andre ganger kommer multitasker-menyen opp. Det blir fort plagsomt og uten tvil det mest plagsomme etter noen timer med aktivt bruk……

Jeg har dårlig nytt: opplevelsen ble ikke bedre etter lengre tids bruk og oppdateringer til betaversjoner av Microsofts Android-hjemskjerm. Man må bruke litt tid på å lære grensesnittet, men selv etter denne perioden sliter grensesnittet med å gjøre det jeg ønsker.

Som jeg nevnte i sniktitten er det vanskelig å flikke bort en app fremdeles, men jeg har også merket meg at første-berøring ofte registreres som et langt trykk, noe som innebærer at appens innsilltinger hentes opp, i stedet for at appen starter. Irriterende? Du vet ikke hvor mange ganger jeg har hatt følelsen av at det er verdt å kaste noe til 20 000 kroner i bakken uten anger (det første sekundet etter gjerningsøyeblikket).

Tastaturet henger faktisk etter, spesielt i enskjermmodus. Merkelig. Dette skjer også ved bruk av SwiftKey beta.

Ytelsen er bedre med to skjermer

Ytelsen er bedre ved bruk av begge skjermen merkelig nok, og med et så stort tastatur kunne opplevelsen ha vært utrolig god, men forvent altså etterslep og unøyaktig tasting. Det beste er å lene seg på forslagene som dukker opp over tastaturet – det har jo SwiftKey alltid vært gode til.

Jeg skal snakke mer om hvordan enheten skinner, men det passer bedre under design-delen av testen, for å si det sånn.

Det er til å bli gal av

For jeg er ikke helt ferdig med å klage på berøringsopplevelsen som også irriterer på nok en måte: det er også kronglete og feste en app til begge skjermene. Det er når en app er laget for begge skjermene, som i hovedsak kun Microsofts egne apper er, at den virkelig skinner.

Jeg lover å gi meg med klagingen (snart), det er bare en ting til: ved enskjermsbruk skjønner dessverre mobilen sjelden hvordan den holdes, selv om den holdes rett, noe som ofte medfører at den går i landskapsmodus når du ikke ønsker det, og portrett-modus når du ønsker landskap. Dette herper arbeidsflyten, er fryktelig irriterende og gjør oss til manuelle voktere av skjermlåsinnstillingen. Tenk å måtte bruke tid på det.

Programvaren har ikke et eget visuelt designspråk. Dette ser ut som Android, intet mer, intet mindre. Vi kunne ønske oss litt mer elegant «eye candy», da dette blir i overkant kontorgrått, men først må gestsystemet rettes opp i, og det samme automatisk portrett- og landskapsmodus-orientering.

Design og skjerm

Apple, vis meg hva dere kan, for dette blir ikke lett for dere! Surface-teamet har overgått seg selv med et design som er så tynt at man knapt kan tro det.

Vi har vel neppe holdt i en tynnere mobil med skjermene brettet opp, samtidig som den har en helt OK størrelse sammenklappet i bukselomma. Jeg husker dette var en av mine viktigste spørsmål før jeg fikk den, og jeg kan bekrefte at det ikke er et problem. Brukeren man den innebygde “bumperen”, er den vanskelig å få opp og ned i bukselomma. Dessverre dekker ikke “dekselet” hele baksiden.

Når Surface Duo er på sitt beste er den bedre enn en hvilken som helst enskjerm-mobil, på sitt verste er den det mest irriterende produktet jeg har testet på flere år.

Vi elsker det lekre hengselet som matcher Surface-logoen, men som viktig av alt har perfekt motstand slik at man kan plassere og holde den akkurat slik du ønsker.

Det er intet problem å holde Duo med en hånd, som en bok, og lese og se på innhold på den måten, eller man kan flippe den rundt og plassere den på bordet.

Tynt design, check, lekkert design, check, bra hengselmekanikk, check, små rammer rundt skjermen… fail.

Det er jo alltid noe, og for Duo sin del er det panelene som har mye ramme, noe som er ekstra tydelig, naturligvis, ved bruk av enheten i landskapsmodus på bordet.

Ytelse og batterilevetid

Snapdragon 855-brikken er helt grei, men man merker at enheten hadde fått et løft under navigasjon med en enda kjappere brikke.

Det er ikke slik at den er noen sinke, spesielt ikke i spill der GPU-en er mer enn bra nok til å kjøre all spill på hele panel-bredden, men kombinasjonen litt for svak ytelse for multitasking fremhever at den også har berøringsproblemer, og vice versa.

Batterilevetiden fortjener gullplassering, for Microsoft har virkelig fått til både varmebehandling og mer enn god nok batterilevetid. Vi er mektig imponerte over at Duo holder seg kjøligere enn en iPhone 11 Pro Max og har minst like bra batterilevetid.

Det betyr at designet på enheten er nærmest perfekt, da de har truffet med batteristørrelsen og designet et smart kjølesystem. Imponerende, Microsoft.

Produktivitet og underholdning

Jeg skal ikke røpe konklusjonen helt enda, men det faktum at jeg har pekt ut to ting, arbeid og underholdning, så skjønner du sikkert hvem som har mest nytte av Duo (hint: ikke fotografen).

Jeg kan ikke bruke Xbox-gamepad med Sennheiser True Wireless II: kontrolleren dropper forbindelsen.

Som produktivitetsmaskin er den fin så lenge man er i en app, og den bruker hele skjermen. Problemene med multitasking er relatert til gestene i hovedsak, men så sant man bruker Outlook mye, er det neppe en bedre enhet å putte i lomma. E-postene er på høyre side, innholdet på høyre – flipp Duo på høykant, og nederste skjerm er tastatur.

Det sier seg selv at Duo er bra for spiller med flotte skjermer og god batterilevetid (bruk hodesett eller plugger, høyttaleren er dårlig).

Spill som PUBG og Warzone skinner på en enhet som dette, selv om alt innholdet, inkludert siktet, deler opp skjermen i midten. Vi kan love det uansett føles som juksing å spille PUBG mot personer som sitter på en 5,5″ mobilskjerm.

Jeg er ikke en person som setter meg ned for å spille casual-spill, ikke før jeg testet Andry Birds 2. Helt genialt på Duo. Lover.

Konklusjon

For å slutte med starten, altså overskriften: Surface Duo er vanskelig å anmelde, fordi den er ubrukelig som kamera, men perfekt for spilling, veldig dårlig som vanlig mobil, men til tider utrolig med to skjermer åpne.

Hvem passer den til? Konklusjonen min etter nærkontakt med denne i mange timer er forretningsmannen og gameren, merkelig nok. Det er derfor markedsføringen til Microsoft også har vært litt schizofren.

At dette er en utrolig spillmaskin sier seg selv med Xbox strømme-støtte og fantastisk lokal-spilling med et godt utvalg kvalitets Android-spill. Angry Birds 2 er faktisk en av appene jeg kommer til å savne aller mest, spillet er intet mindre enn super-genialt på Surface Duo.

Problemet er altså balansegangen: hadde denne hatt et skikkelig kamera og et bra kamera med på utsiden av enheten, og kanskje noe smalere og med berøring som fungerer og med NFC. Så hadde den vært bra.

Det har aldri vært enklere for meg å spå fremtiden: Duo 2 kommer, og den blir mye, mye bedre. Det beste av alt for Microsoft er at de kun trenger å fikse halvparten av manglende for å levere et meget bra produkt i 2021 eller 22.

Jeg vet ikke om jeg skal gi 6 eller 7 av 10. På den ene siden har Microsoft mulighet til å fikse berøringsproblemene, men når skjer det? Vi kan ikke gi karakter for noe som kanskje skjer, selv om det er sannsynlig. Hadde den ikke hatt berøringsproblemene hadde vi lett gitt den en karakter mer.

6 av 10

+ Utrolig design, veldig tynn
+ Bra batterilevetid og kjapplading
+ Apper som er skapt for to skjermer beviser at formfaktoren har noe for seg
+ Spilling, også Xbox-spill, fungerer veldig bra
+ Genial med nesten alt innhold om begge skjermen er i vertikalmodus

-Store berøringsproblemer irriterer noe voldsomt
– Ubrukelig som kameramobil
– Svak høyttaler
– Dyr og med få hel-optimaliserte apper for begge skjermene
– Kjedelig grensesnitt er ikke selvforklarende
– Mangler NFC for kontaktløs betaling

Annonse


Annonse


Annonse