apple iphone 15 pro max
Apple kan gjøre det knallsterkt denne julen og enda bedre enn forventet. Bilde: Trond Bie/ITavisen

Annonse


Det ser ut som Apple fikk rett igjen

iPhone-produsent Foxconn forventet at oktober og november skulle gjøre det ganske bra, men de to månedene gjør det enda bedre enn forventet.

Kina stod for 22 prosent av iPhone-salget i første halvdel 2023

Selskapet, som produserer en lang rekke forbruker-teknologiprodukter for de aller største, forventer “betydelig vekst,” samtidig som Apple sier at det er problemer med å produsere nok iPhones – mao.: det er ikke folk sine lommebøker eller betalingsvillighet det står på, det er hvor kjappe Foxconn og de andre leddene i produksjonsnettet er.

Dette taler rett i mot at svakere salg i Kina ville påvirke det globale markedet. Analytiker Jeff Pu uttalte, som vi rapporterte i august, at Apple kanskje ville måtte kutte i produksjonen blant annet grunnet tekniske problemer:

“Vi har tidligere skrevet om at iPhone Pro-populariteten ser ut til å være nedadgående grunnet en tøffere økonomisk realitet globalt – for første gang på lange er det faktisk en ikke-Pro-modell som er mestselgende. Som du sikkert husker har vi også tidligere skrevet om at Apple og LG skal ha hatt problemer med å produsere de nye 15 Pro og 15 Pro Max-panelene grunnet tynnere rammer, et problem som visstnok var løst allerede da vi meldte om det.

Men Pu mener at det er flere problemer som skaper hodebry for Apple, inkludert Sonys kamera-sensor (det har i måneder vært ryktet forbedret optisk zoom på 15 Pro Max-modellen,) titan-rammen og igjen det nye panelet med tynnere rammer. Om det er panelet eller rammene som igjen er problemet, det er ikke kjent i skrivende stund.”

Annonse


Var det større tekniske problemer ble de kjapt korrigert

Pu ser foreløpig ut til å ha tatt feil, for i september rapporterte Apple 89,50 milliarder dollar i omsetning i kvartalet – analytikerne trodde ikke på mer enn 84,18 milliarder dollar. Det kan derfor se ut som Tim Cook og Apple gjorde det riktige igjen med iPhone 15-lanseringen, for tidlig i november var det flere uker med ventetid på iPhone 15 Pro og Pro Max – ergo: Apple klarte ikke å produsere nok mobiler den gang.

Hva med Apples norske nettbutikk? Som vanlig var flere modeller utsolgt etter lanseringen, og vi skrev om det 15. september:

“iPhone 15 Pro Max 256 GB (“blå titan”) er det tre til fire uker ventetid på, mens 512 GB-modellen til hele 20 990 kroner kan leveres fra syv til 10 virkedager – det samme gjelder for 1 TB-modellen, den største som tilbys, og den koster 23 990 kroner. Hva med lillebror på 6,1 tommer (“blå titan”)?Den er det også to til tre uker leveringstid på, mens 256 GB-modellen til 16 390 kroner er det syv til 10 leveringsdager å vente på, ditto for 512 GB-modellen. Om man velger iPhone 15 Pro med samme farge i 1 TB-utgave oppgir Apple plutselig dato-levering mellom 22. til 25. september, altså nesten på leveringsdagen.”

Vi sjekket ved publiseringstidspunkt av denne artikkelen, og fant at iPhone 15 Pro 128GB i blå titan kan leveres på noen dager – det samme gjelder iPhone 15 Pro Max 256GB i samme farge: den kan leveres til Viken-området allerede på fredag.

De samme tidene gjelder om man bestiller fra Apple.com med mulighet for ekspress-levering allerede dagen etter for de to samme modellene, eller med mulighet til å plukke opp fra den lokale Apple-butikken samme dag. Selskapet ser derfor ut til å være godt rustet denne julen.

Annonse