ipad air 13
iPad Air 13 er maskinen som eventuelt kan klare å stjele markedsandeler fra MacBook Air. iPad Pro ser nå ut til å være nærmest helt forbeholdt kreative og de som driver med video-produksjon.

Annonse


Har “iPad Pro” forlatt meg? KOMMENTAR

Annonse

Jeg tror Apple endret strategi med iPad Pro allerede oktober 2022 da de lanserte M2-utgaven.

Dette er ikke helt hva jeg ønsket så for meg i 2018

For hva husker du egentlig fra den lanseringen utover oppgradert M2-brikke? Om du fulgte med var det kun en ny funksjon kalt “Apple Pencil hover experience.” Dette er altså nok en funksjon myntet på kreative, og med iPad Pro med OLED og M4, fortsetter trenden der Apple frir til samme gruppe, og ikke nødvendigvis multitaskere som gjør litt av hvert, selv om selskapet snek inn at nye Magic Keyboard “er som å bruke en Mac.”

iPad Pro.

Selskapet har i mange år prøvd å finne ut hvordan de skal prøve å gjøre iPad mer om til en MacBook utfordrer, kanskje i hovedsak en konkurrent mot Air-modellene, men denne gang ser det ut til at de har endret strategi, og at hintet vi så allerede vinteren for to år siden er i ferd med å blomstre til noe mer.

Annonse


Om du tar en titt på Apples produktside for de to Pro-modellene starter de med designet, om hvor utrolig tynt enheten er, og med brettet poseres det først med Apple Pencil Pro. Det skrytes så av skjermen, for så å vise en rekke bilder av hvor bra brettet skal være til kreativt arbeid ispedd design-jobber.

Deretter er det litt mer om Pencil Pro, Magic Keyboard, video-redigering og til slutt et bilde av iPad Pro tilkoblet en Apple ekstern-skjerm – igjen med fokus på design og kreativt arbeid:

At Apple også hopper rett til M4-brikken er nok et eksempel på at de frir til profesjonelle som trenger mye kraft for store bilder og videoer, et annet er muligheten til å oppgradere 1 og 2TB-modellene til skjerm med nanotekstur.

iPad Air 13 med “Magic keyboard” er nesten 8000 kroner billigere

Det at det skjermene ikke vokste (ok da: bittelitt, fra 12,9″ til 13″) gir meg hint til at Apple holder seg innenfor et format som gir mening for kreative bruker enheten med Pencil Pro og kanskje blåser opp bildet på en av selskapets dyre skjermer.

Jeg klarer ikke å finne noe her som den jevne MacBook Air-bruker trenger, er poenget mitt, og fordi det ikke tilbys en 15″, vil det fremdeles være begrenset hvor mange som dropper en MacBook Air 15 eller MacBook Pro 14. I stedet har Apple tatt et lite sprang med iPad Air som for meg ser ut til å være produktet de dytter som en potensiell konkurrent til MacBook Air og de billigste Pro-modellene.

Når får Air mer enn 60Hz?
M2-brikken er kraftig, spesielt på nøye designede iPadOS.

MacBook Air og iPad Air er nesten likt priset

Det er lett å se hvorfor en kunde vil velge Air i stedet for Pro om man synes M2 er kraftig nok, noe den er i de aller fleste tilfeller. Selv om man ikke får et lite tynt brett med en noe svakere skjerm, er startprisen på iPad Air 13 11 290 kroner mot Pro 13 18 990 kroner.

Om man ønsker iPad Pro 13 256GB (inngangsmodell) med Magic Keyboard er prisen 23 780 kroner mot iPad Air 13 128GB (inngangsmodell) 16 080 kroner. MacBook Air 13 inngangsmodellen med M3 er priset til 15 490 kroner og begge har 8GB RAM. Det ser ut som en strategi for meg.

Men det er en stor ting som gjenstår: iPadOS 18. Vi vet enda ikke om Apple har planer om en enda mer avansert-multitasking, ei heller om selskapet vurderer funksjonene så avanserte at kun iPad Pro M4 får dem – det er ikke umulig flere AI-funksjoner forbeholdes den nye M4-brikken, men det vil trolig i så fall gjelde video-arbeid i størst grad.

Om så skjer, altså multitaskingen, vil jeg nok endre min oppfatning av et potensielt strategisk skifte i iPad-segmentet, men til det skjer ser det ut til at iPad Air, og ikke Pro, er “mainstream-brettene.” For de av oss som har elsket iPad Pro, spesielt 2018-utgaven var og er utrolig god, så er det skuffende. Jeg er også overrasket over at det tok Apple så lang tid å introdusere en 13″ Air-modell. Det ser for meg ut til at de har måttet tenke seg om.

Er du som meg får vi bare fortsette å drømme om iPad Pro 15″ med alltid-på-panel og super-multitasking med iPadOS 19… kanskje neste år?

Annonse