windows 11
KB5031455 kan gi Windows 11 et ytelsesløft, i det minste med grensesnittet. Det er i det minste vår erfaring.

Annonse


En oppdatering det er verdt å installere

Windows 11-oppdateringen KB5031455 lansert 26. oktober som løfter versjonsnummeret til 22621.2506 kan faktisk være smart (!) å be om å få levert tidlig.

Artikkelen inneholder annonselenke.

Ofte lønner det seg å vente

“Faktisk” fordi det noen ganger ikke lønner seg å være først i køen med å installere nye oppdateringer til Windows 11. Problemene er for mange til å liste opp her, men det inkluderer nedgradert spill-ytelse, forringelse av SSD-hastigheter og en rekke problemer med printere.

Men KB5031455 har vært flott for oss så langt, og er en av de stabile oppdateringene som kun installeres om man ber om den i Windows Update.

Annonse


Alt er kjappere

Men det som gledet oss mest, foruten å kunne hente opp den nye volum-mikseren med win, ctrl og v, er hvor kjapt grensesnittet er. Borte er den lille ekstra ventetiden man merket i filutforskeren, eller ved å hente opp Xbox-skjermen med windows og g. Alt skjer med en gang man trykker, inkludert mange faner i fil-utforskeren og nettleseren.

Vi har ikke sett andre rapporter om nettopp disse forbedringene, men det kan se ut som at Microsoft endelig har gjort ting bra igjen (som de lovte i september) etter bilde-fadesen tidligere i september:

“Du har kanskje som oss blitt irritert over at filutforskeren i Windows 11 som, om ikke er mye tregere enn i Windows 10, så er den ikke akkurat kjappere. Spesielt treg kan den være ved innlasting ved forhåndsvisning av bilder og ikke minst søkeresultat som også er en plage da Microsoft hele tiden håper du leter etter noe på nett (med Edge,) enn lokalt innhold. Men det blir en digresjon.”

Hva er din erfaring med den nyeste stabile “preview”-versjonen?

Av funksjoner er oppdateringen viktig fordi den aktiverer samtlige “Moment 4“-oppdateringer som standard (som også inkluderer støtte for passnøkler), inkludert CoPilot (ikke i Norge, men du kan lure til deg på denne måten). Også dette er verdt å få med seg av forbedringer relatert til oppgavelinjen, systemstatusfelt og varsler (sjekk ut alle forbedringene):
 • Denne oppdateringen gir en mer omfattende forhåndsvisning når du holder pekeren over filer under Anbefalt på Start-menyen. Miniatyrbilder vil ikke være tilgjengelige for alle filer i denne første versjonen. Når du høyreklikker på anbefalinger for skyfiler, har du også muligheten til raskt å dele disse filene.
 • I de kommende ukene kan det hende du ser en ny rangering av de sist brukte filene i Anbefalt-delen av Start-menyen. Denne rangeringen tar hensyn til når du sist brukte filen, filtypen og mer. Dette betyr at du kanskje ikke ser filene i en helt omvendt kronologisk rekkefølge når du sist brukte dem.
 • Denne oppdateringen legger til en forbedret volummikser i Hurtiginnstillinger. Du kan bruke den til å tilpasse lyd for hver app separat. Du kan også bytte lydenhet når du vil. Den nye hurtigtasten (WIN + CTRL + V) får deg raskt til volummikseren.Det er også enklere å slå på Windows Spatial Audio-opplevelsen. En ny liste for hurtigtilgang viser deg all romlig lydteknologi som er installert på enheten. Hvis du vil finne mer romlig lydteknologi, for eksempel Dolby og DTS, kan du gå til Microsoft Store.
 • Denne oppdateringen legger til «aldri kombinert»-modus. I denne modusen kan du vise programvinduer og etikettene på oppgavelinjen separat. Hvis du vil finne denne funksjonen, kan du gå til Innstillinger > tilpassing > oppgavelinjen > virkemåter på oppgavelinjen.Angi Kombiner oppgavelinjeknapper og skjul etiketter til Aldri. Det finnes også en egen innstilling for å aktivere dette for andre oppgavelinjene når du bruker flere skjermer.
 • Fra og med denne oppdateringen vises skrivebordsetiketter når du flytter mellom skrivebord i oppgavevisning (WIN + CTRL + pil venstre eller høyre). Nye glidende animasjoner vises også når du endrer skrivebordet ved hjelp av styreflatebevegelser, berøringsbevegelser, hurtigtaster og ved å klikke undermenyen oppgavevisning.
 • Nye! Nå kan du skjule klokkeslettet og datoen i systemstatusfeltet. Hvis du vil aktivere dette, høyreklikker du systemskuffklokken og velger Juster dato og klokkeslett.
 • Varsler vises nå som et klokkeikon i systemstatusfeltet. Når nye varsler vises, har ikonet en fyllfarge basert på systemets uthevingsfarge. Når det ikke finnes noen varsler og klokken er synlig, har ikke ikonet noen fyllfarge. Antall varslinger vises ikke. 
 • Denne oppdateringen legger til en «visningsvarsling»-knapp for hastemeldinger eller viktige varsler du mottar når du slår på, ikke forstyrr. Velg knappen for å vise innholdet i varselet. Denne knappen vises når du bruker en app i fullskjermmodus.
 • For å minimere forstyrrelser fra varslingsvarsler oppdager Windows nå om du samhandler med varsler fra en app. Hvis ikke, vises et forslag om å slå av toast-banneret for appen. Dette vil bare hindre at banneret vises. Du kan fremdeles finne toasts i varslingssenteret.
 • Nå kan du høyreklikke på en app på oppgavelinjen og avslutte oppgaven. Denne oppdateringen legger til en ny innstilling i Innstillinger > System > For utviklere å aktivere denne funksjonen.
 • Denne oppdateringen legger til alternativet for å starte diagnostisering av nettverksproblemer fra systemstatusfeltet. Hvis du vil vise dette alternativet, høyreklikker du nettverksikonet i systemstatusfeltet.
 • Denne oppdateringen påvirker søkeuthevingen i søkeboksen. Når du velger glimtet, vises en Bing.com side for det daglige søkeuthevingen. Dette er tilgjengelig for en liten målgruppe i utgangspunktet og distribueres bredere i månedene som følger.
 • Denne oppdateringen løser et problem som påvirker søk på oppgavelinjen. Når du velger innstillingsalternativet Søkeikon og etikett, overlapper søkeikonet og søkeetiketten.

Om du vil ta den helt ut

Om det ikke er nok med et kjappere grensesnitt, er for øvrig tiny11 lansert i 3 GB-utgave, døpt “Core.” ISO-en er faktisk kun på 2 GB, og er derfor en enda mer krympet versjon enn hva vi tidligere har omtalt fra dyktige “NTDEV.”

Om du vil gå den ruten er det viktig å være klar over at versjonen ikke kan installere oppdateringer, at nett-drivere ikke er inkludert og at Edge og antivirus-mangler.