Samsung Galaxy S8+ er en fantastisk smarttelefon.
Samsung Galaxy S8+ er en fantastisk smarttelefon.

Annonse


TEST: Denne sender jeg ikke tilbake

Samsung hadde ikke mange overraskelser på lur da de i slutten av mars dro Galaxy S8 og S8+ opp av hatten under et arrangement i New York. Så å si alt hadde blitt lekket på forhånd, og Samsung ønsker nok å sjekke rutinene sine for at slikt ikke skal skje igjen.

Samsung Galaxy S8+
Den sørkoreanske giganten opplevde et mareritt av en lansering med Note 7 i fjor høst. Kort tid etter salget var i gang, kom det rapporter om at mobilen tok fyr. Etter flere rapporter om liknende hendelser, valgte Samsung å tilbakekalle enhetene. Til slutt gikk det så langt at selskapet ikke hadde noe annet valg enn å stanse produksjonen og salget av ulykkesmobilen. De tapte trolig milliarder på dette og ryktet til selskapet stod på spill. Dermed var all fokus flyttet over til Galaxy S8 – det kunne ikke skje noe liknende med denne mobilen. Den måtte levere på alle mulige måter.

Her har Samsung lykkes, så til de grader.

Galaxy S8+ er en av de beste, om ikke den beste, smarttelefonene vi har hatt inne på testbenken.
Galaxy S8+ er en av de beste, om ikke den beste, smarttelefonene vi har hatt inne på testbenken. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Et helt nytt design
I fjor høst lanserte Xiaomi den futuristiske Mi Mix. Med en gang virket det som at kineserne kun viste frem et konsept og at mobilen ville komme ved en senere anledning. Men nei da, slik var det ikke. Mi Mix ble lansert kort tid etter avduking og var noe helt nytt på markedet. Vi snakker selvsagt om skjermen med de minimale rammene rundt. Et helt unikt design i mobilbransjen.

Annonse
Foruten et konsept fra Sharp – selskapet bak de nydelige InfinityEdge-skjermene til Dell – har vi ikke sett noe liknende på markedet. Før nå.

Siden den tid har det ryktes at også Samsung og Apple vil følge etter. For sistnevnte vil det ikke skje før til høsten, og Samsung har dermed det fortrinnet at deres flaggskiplansering foregår på vårparten, S-serien , men også høsten med Note-serien. Og sannelig ble ikke Galaxy S8 lansert med minimale kanter rundt skjermen.

Det er kanskje den flotteste mobilen som er lansert så langt i mobilhistorien. Galaxy S8 ser allerede fantastisk ut på bilder, men det er noe helt annet når du holder den i hånden. Nærmest et smykke.

Spesifikasjoner:

  • Skjerm: 6,2 tommer, opptil 2960 x 1440 piksler.
  • Prosessor: Exynos 8895, åttekjerners.
  • Lagring og minne: 64 GB, 4 GB minne.
  • Hovedkamera: 12 megapiksler. 4K-video, Auto-HDR, OIS. Frontkamera: 8 megapiksler.
  • Tilkoblinger: USB-C, Wi-FI, Bluetooth 5.0, lydutgang, NFC.
  • Batteri: 3500 mAh.
  • Pris: 8490 kroner.

Trøblete fingersensor
Vår modell er svart, kanskje det fineste modellen. Den skjuler sensorer og slikt som er mer synlige i for eksempel den hvite modellen. Baksiden er blank og fin, og man har egentlig lyst til å pakke den inn i et kraftig deksel, men da gjemmes det utsøkte designet bort.

På den venstre siden sitter volumtastene og den dedikerte knappen for Bixby – Samsung innebygde assistent på linje med Apples Siri og Microsofts Cortana. Mer om Bixby senere. På den andre siden sitter strømknappen og ikke stort mer. Plass til SIM- og minnekortene finner man på oversiden, mens USB-C og lydutgangen – ja, Samsung beholder den enn så lenge – og en høyttalergrill er på undersiden.

Snur man mobilen rundt, ser man kameraet, blitsen og den noe malplasserte fingersensoren. Ja, jeg skriver malplassert for etter en drøy ukes bruk er jeg fortsatt ikke vant til plasseringen. I lyntitten skrev jeg at det muligens var en vanesak, men nå er jeg litt mer usikker. Galaxy S8+ er en mobil jeg har brukt daglig, kanskje hver time – mobilen er så flott at man simpelthen ikke har lyst til å legge den fra seg – men jeg bommer stadig på fingersensoren når jeg skal låse opp mobil.

Som oftest treffer man kameralinsen, noe som gjør at man dekker den med fettflekker fra fingrene. Heldigvis har Samsung en smart løsning som ber deg tørke over kameraet hvis den er skitten.

Alternativer til den malplasserte fingersensoren er å bruke enten den tradisjonelle pinkoden, ansiktsskanner eller irisskanner. Ansiktsskanneren har fått kritikk for å være enkel å lure, mens det tar litt tid å bli vant med irisskanneren. Man er nødt til å plassere øynene innenfor rammen som vises på skjermen og ofte er et slik at det tar lengre tid enn nødvendig.

Vi er ikke spesielt begeistret over Samsungs fingersensor.
Vi er ikke spesielt begeistret over Samsungs fingersensor. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

En god blanding
Så hva er det som gjør Galaxy S8+ til en så fantastisk smarttelefon? Jo, det er hele pakken. Ytelsen, kameraet, skjermen og til en viss grad batteriet. Sistnevnte er i toppklasse, men med noen justeringer kan du sikkert få batteriet til å holde i to ganger før du må frem med laderen.

Samsung har pusset opp Android-launcheren og nå er den enklere og raskere i bruk enn tidligere. Mange vil kanskje umiddelbart savne knappen til appskuffen. Frykt ikke, du kan få den tilbake. For min del har jeg ikke savnet den ett sekund. Sveip opp eller ned på skjermen for å få frem listen med appene dine. Du kan også legge til foretrukne apper på hjemskjermen og i sidemenyen som dukker opp ved å sveipe til venstre.

Sveiper man til høyre dukker Bixby-assistenten opp. Så langt er Samsung-assistenten litt begrenset. Det vil uansett ta litt tid før talefunksjonen er på plass her til lands..

Bixby kan hjelpe deg med å sette opp ting som gjøremål og alarmer, gir deg oversikt over siste nytt, viser nylige bilder og nettsider, og kan komme med forslag til apper og temaer. Man kan også bruke Bixby Vision for å ta bilder av ting og få mer informasjon om gjenstanden. Noe ganger fungerer det godt, andre ganger bommer Bixby helt.

I forbindelse med lyntitten tok vi bildet av en katt og Bixby svarte med å hente kattebilder fra Pinterest. Jeg ser ikke helt nytten der.

Bixby gir deg siste nytt.
Bixby gir deg siste nytt. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Super ytelse
Da vi testet Galaxy S7 edge i fjor var vi stort sett fornøyd med ytelsen til mobilen etter omtrent to ukers bruk. Redaktør Trond Bie kjøpte sin egen S7 edge, men etter noen måneder var det nok. Ytelsen var mye verre og resultatet var denne kommentaren. Etter å ha oppgradert mobilen til Android 7, omtaler Bie den som OK i bruk. Så, har Samsung gjort noe for at ytelsen opprettholdes over tid i Galaxy S8? For vår del er det alt for tidlig å si, men de har introdusert flere verktøy som skal sørge for en silkemyk opplevelse over tid.

Som med for eksempel Huawei Mate 9 Pro, varsles man om apper som bruker mye strøm og minne i bakgrunnen. Interessant nok er det ofte apper jeg selv ikke har installert eller brukt. Blant annet Googles innebygde apper – som man tilsynelatende ikke kan avinstallere, kun deaktivere – som varsler meg uten jeg har bedt om det.

Facebook er også en plage. En app som ligger ferdig installert på enheten og som man ikke kan avinstallere på vanlig måte. Jeg valgte å deaktivere den, men da ble den liggende i listen for appoppdateringer og da jeg trykket «oppdater alle», ble Facebook-appen oppdatert og tilbake på telefonen.

En kjekk ting med batteritilpasningen er at du kan endre skjermoppløsningen. For hvem trenger egentlig 2960 x 1440 piksler på en smarttelefon? På testenheten var den forhåndskonfigurert til FHD+ 2220 x 1080 piksler, men det hadde kanskje holdt med HD+ som er 1480 x 720 piksler.

Når det gjelder ytelse, virker det ikke som om skjermoppløsningen vil ha noe stor betydning på hva du velger. Så hvis det er noe du foretrekker fremfor god batteritid, kan du med sikkerheten kjøre på med høyeste oppløsning uten at selve opplevelsen blir forverret.

Foruten batteritilpasning, kan man også optimalisere mobilen til ulik bruk. «Optimalisert» er anbefalt, men man kan også velge «Spill», «Underholdning» og «Høy ytelse». Sistnevnte er ikke anbefalt hvis du ønsker best mulig batteritid.

Som du ser i denne og denne uoffisielle ytelsestesten av Galaxy S8 mot iPhone 7, er ikke førstnevnte like rask når det kommer til åpning av og bytting mellom apper. Dog er det sjelden du kommer til å bruke en mobil på slik måte som vises i disse testene. Min erfaring er at apper og spill åpner på et blunk, og dobbeltrykker man på oppgaveknappen kastes man tilbake til forrige app uten betydelig ventetid.

Både borte- og hjemmetid dukker opp automatisk når man er på reise. En fiffig, liten funksjon.
Både borte- og hjemmetid dukker opp automatisk når man er på reise. En fiffig, liten funksjon. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Konklusjon
Samsung var helt nødt til å slå tilbake og levere en knalltelefon etter at Note 7-lanseringen nærmest gikk opp i flammer. Vårt inntrykk etter en drøy uke med Galaxy S8+. er at selskapet leverer så det holder. Galaxy S8+ har et utsøkt design, den er velbygd og har et skikkelig godt kamera.

Den sørkoreanske IT-kjempen fortsetter å investere i sitt eget brikkesett, Exynos-serien, og ytelsen er bedre enn noen gang tidligere. På plass er også kjekke verktøy som skal sørge for at brukeropplevelsen blir like god over tid, og vi er spente på om mobilen leverer der.

Batterimessig er det greit nok, men vi skulle gjerne ønske at den var litt bedre. Huawei og Mate 9 Pro klarer to døgn i en smarttelefon som er omtrent like stor som Galaxy S8+, dog har den en mindre skjerm og et større batteri.

Er det noe vi virkelig misliker med Galaxy S8+, må det være fingersensoren hvis plassering ikke føles helt optimal. Som oftest treffer vi kamerasensoren på første forsøk før vi strekker langefingeren for å sikte oss inn på fingersensoren. For venstrehendte er det trolig enda verre.

Karakter: 9/10.

+ Solid byggekvalitet.
+ Utsøkt design.
+ Skjerm i toppklasse.
+ Nytt og bedre grensesnitt.
+ Godt kamera.

– Malplassert fingersensor.
– Bixby er litt begrenset, også i Norge.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse