Hopp til navigasjon Hopp til innhold
For en lekker telefon Galaxy S8 er! (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Lyntitt: Her er den – Samsung Galaxy S8

For en vanvittig flott skjerm.

Ryktene har svirret i månedsvis, avdukingen skjedde for tre uker siden og lanseringen er neste fredag.

Samsung Galaxy S8
Allerede fra de første ryktene om, skjønte vi at Galaxy S8 kommer til å bli en spesiell smarttelefon. Med sine syltynne rammer rundt skjermen, blir mobilen kanskje den flotteste på markedet når den lanseres i Norge om åtte dager.

Størrelsesmessig er den litt høyere og litt smalere enn Mate 9 Pro. Ettersom skjermen går helt ut i kantene er den mye større. Faktisk dekker skjermen 84,2 prosent av fremsiden. Den smale og høye utformingen gjør at Galaxy S8 også har et uvanlig 18,5:9-format.

Endelig er den her.
Endelig er den her. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Gjør forberedelser
Vi har hatt Galaxy S8 inne på kontoret i noen få timer og har kun fått tid til å se på den mellom skriving og publisering av artikler. Det er mildt sagt vanskelig å la denne lekkerbisken av en smarttelefon ligge i fred når man egentlig skulle ha jobbet. Designet og spesielt skjermen er så nydelig at man ikke har lyst til å legge fra seg enheten.

Nå er vi i prosessen med å sette opp telefonen slik vi vanligvis mottar nye testenheter. Ettersom vi bruker testtelefonene som vi vanligvis bruker vår standardmobil, laster vi ned de appene vi er vant med, men er obs på å sjekke ut produsentens – i dette tilfellet Samsung – løsninger.

Det er vanskelig å få frem på bildet hvor flott skjermen faktisk er.
Det er vanskelig å få frem på bildet hvor flott skjermen faktisk er. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Usikkerhet rundt fingersensoren
Et spørsmål som har gått igjen siden avdukingen i slutten av mars, er hvordan fingersensoren fungerer. Den er, som du sikkert vet, plassert på baksiden og i motsetning til andre produsenter, har ikke Samsung plassert den midt på.

Nei, her er kameraet midtstilt med blitslys og fingersensor på hver side. Selve oppsettet var litt knotete og vi fikk flere feilmeldinger om at fingeren ikke var riktig plassert, før vi omsider kom gjennom prosessen. Det kan ha noe med at plasseringen er noe uvant og at vi ikke traff sensoren riktig.

Dog føler vi at det bare er en tilvenningsprosess – som egentlig ingen ønsker – men at det kan bli verre for venstrehendte. For høyrehendte er vanlig å hvile høyre pekefinger på den venstre siden av mobilen når man bruker den. Dermed er det enklere for en høyrehendte å venne seg til sensorplasseringen enn en venstrehendt.

Vi har prøvd å bruke venstrehånden mot sensoren og det føles alt annet enn naturlig ut.

Nydelig skjerm, godt brukergrensesnitt
En annen ting mange er spent på er skjermen og det skjønner vi godt. Samsung er kanskje ledende på mobilmarkedet med kvaliteten på sine skjermer og med Galaxy S8 kan det se ut som de rett og slett knuser konkurrentene. Den har et veldig bra svartnivå, kraftige farger og er svært lyssterk.

Noe av det som irriterte oss mest med Galaxy S7 edge i fjor, var at telefonen ofte registrerte berøring som ikke var berøring. Det fordi edge-utformingen gjør at man hviler en del av hånden like over skjermen. Med noen timers bruk av Galaxy S8 har vi ikke opplevd noe slikt i det hele tatt og det lover godt. Tommel opp til Samsungs ingeniører.

Skjermen går heeelt ut i kantene.
Skjermen går heeelt ut i kantene. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Ikke helt perfekt assistent
Vi sitter også igjen med et positivt inntrykk av Samsungs tilpasning av Android 7. Den vanlige appskuffknappen er ikke aktivert som standard, slik får du den tilbake, men å dra ned eller opp på skjermen titter den kjære skuffen med appene frem.

Grensesnittet har også en egen meny, sveip til venstre, der man kan plassere de mest brukte appene sine. Sveiper man til høyre dukker «Hello Bixby»-menyen opp, Galaxy S8-assistenten har også en dedikert knapp uten volumtastene (som ikke kan endres). Her får man oversikt over gjøremål – hvis det er satt opp – siste nyheter, værmeldinger og temaer for tilpasning av enheten. Man kan også logge på med Samsung-kontoen sin for enda tettere integrasjon med Bixby.

Bixby er ikke helt klar ved lansering og det er flere ting som mangler. Men én ting som er på plass er «Bixby Vision» som du kan bruke for å skanne objekter og så får du opp informasjon om det. Den kan også vise interessante ting i nærheten, søke etter liknende bilder og oversette tekst.

Som du kan se under traff Bixby godt på katten, men ikke like bra på iPhonen.

Meget lovende fra Samsung
I løpet av de kortene timene vi har hatt Galaxy S8 har vi virkelig begynt å få sansen for den. Modellen i Midnight Black tar seg meget godt ut og den vakre skjermen har ikke undertegnede sett maken til på en smarttelefon.

Ytelsen virker lovende, men det har vi sagt tidligere om Samsung-enheter og har opplevd store forskjeller etter en viss tids bruk.

Kamera er noe som ikke er blitt testet ut riktig ennå, men det skal bli spennende å se hvor godt Galaxy S8 presterer på dette området.

Har du noen forslag til hva vi bør sjekke ut ordentlig i forbindelse med testen, kan du gjerne gi lyd fra deg i kommentarfeltet. Anmeldelsen kommer så fort vi føler vi har testet Galaxy S8 nok.

Stikkord: galaxy, samsung, sniktitt