Vår anmelder mener at Huawei Mate 9 Pro er en av årets beste smarttelefoner.
Vår anmelder mener at Huawei Mate 9 Pro er en av årets beste smarttelefoner.

Annonse


TEST: Dette er min favorittmobil i år

Fra å være en liten miniatyr i smarttelefonmarkedet, har kinesiske Huawei vokst til å bli det tredje største selskapet i bransjen. Og det på få år. De har også lykkes med å ta et tosifret antall prosent i Norge, et marked som totaldomineres av Apple og Samsung.

Huawei Mate 9 Pro
Vi testet ikke Huawei Mate 8 i fjor så vi har ikke muligheten til å sammenligne direkte med den, men undertegnede var svært begeistret etter å ha testet P9  tidligere i år. Mate 9 Pro bygger videre på noen av teknologien i P9 med Mate 9 Pro, blant annet et kameraoppsett med doble sensorer.

Huawei har vært kjent for å lage gode smarttelefoner til en hyggelig pris. Flaggskipet P9 ble for eksempel lansert til en pris rundt 5000 kroner – mye lavere enn Galaxy S7 og iPhone 7, men skiller seg ikke ut negativt sammenlignet med de to markedsdominerende modellene.

Mate 9 Pro er selskapets dyreste mobil noensinne. Det bare må bli bra, eller?

Annonse


Spesifikasjoner:

  • Skjerm: 5,5″ AMOLED, 2560 x 1440 piksler.
  • Prosessor: Kirin 960, firekjerners.
  • Lagring og minne: 128 GB lagring , 6 GB minne.
  • Kamera: Doble sensorer på 20 og 12 megapiksler. Frontkamera: 8 megapiksler.
  • Tilkoblinger: Wi-fi, Bluetooth, NFC, USB-C.
  • Batteri: 4000 mAh.
  • Pris: 7990 kroner (veiledende).

Design og kvalitet i toppklasse
Det er lett å forveksle Mate 9 Pro med modeller som Galaxy S7 og Note 7. Huaweis nyeste er faktisk svært lik toppmodellene til den sørkoreanske Android-konkurrenten. Galaxy-mobilene er heldigvis mobiler det ikke er noe negativt å sammenlignes med – det er tross alt noen svært lekre enheter.

Mate 9 Pro har en lett kurvet skjerm. Det vil si at den ikke er like kurvet som for eksempel edge-modellen til Samsung og ikke har en spesialtilpasset meny for kantene, men den lille kurven er med på å heve designet. Som Huawei-eier vil du kjenne igjen mobilens bakside med to, horisontale antennestripper. Noe de heller ikke er alene om.

Det er spesielt to ting som er nytt med Mate 9 Pros bakside. Det første er at det doble kameraet fra P9 er på plass samtidig som fingersensoren er flyttet frem til hjemknappen. Personlig likte jeg bedre å ha sensoren bak ettersom det er der jeg hviler pekefingeren når jeg plukker opp på mobilen. På en annen side er det kjekt å ha den på fremsiden, i hvert fall for oss som bytter ofte mellom ulike enheter der de fleste av dem har fingersensoren nettopp foran.

Fingersensoren er plassert på hjemknappen.
Fingersensoren er plassert på hjemknappen.

Mobilen er skåret ut av et enkelt stykke aluminium og føles svært godt i hånden. Mate 9 Pro har byggekvalitet i øverste klasse og akkurat det vi forventer av en smarttelefon i denne prisklassen. Ikke noe slark eller løse deler. Alt er bygget sammen med omhu. Tross den store utformingen med en skjerm på 5,5 tommer, er telefonen svært godt å holde i og oppleves på ingen måte som for stor. I pakken følger det forresten med et halvgjennomsiktig bakdeksel som på ingen måte svekker det ellers så gode designet.

Hvis det er noe å utsette på selve maskinvaren, må det være at de kapasitive tastene ved siden av hjemskjermen er litt små. De er litt klundrete at det ikke alltid er like enkelt å treffe dem. I tillegg er den ikke vanntett slik som andre toppmodeller fra Samsung og Apple.

I bruk
Hurtighet, er et av stikkordene med Mate 9 Pro. «Born fast, stays fast» er faktisk Huaweis offisielle slagord til telefonen og under presentasjonen av den internasjonale modellen, Mate 9, viste de en videosammenligning mot en annen telefon der de åpner og lukker apper om hverandre. Mye av denne teknologien er baket inn i Android 7, men Huawei har også noen funksjoner på lur. Blant annet har de en egen teknologi for maskinlæring som skal lære seg eierens bruksmønster og optimalisere enheten og appene deretter over tid.

Dette er noe vi ikke kan sjekke over en kortere testperiode, men vi skal fortsette bruke Mate 9 Pro over tid og kommer tilbake med en «hastighetsdom» etter noen ytterligere måneder.

Noe det Mate 9 Pro gjør for å opprettholde ytelsen, er å varsle hvis en app i bakgrunnen bruker enten mye minne eller batter. Da kan man gå inn å sjekke hvilke(n) app(er) som er syndere og velge å lukke dem eller ikke. Til tider kjekt, men å stadig få varsler om at musikkappen bruker mye strøm, er ikke like nyttig.

Kort oppsummert er Mate 9 Pro like rask i dag som den var for drøyt tre uker siden og den er blitt brukt daglig siden jeg mottok den.

Strøm er et annet stikkord med Huaweis ypperste flaggskip. På innsiden sitter det et massivt batteri på 4000 mAh. Til sammenligning er iPhone 7 Plus-batteri på 2900 mAh, dette på tross av at mobilene har svært lik volum. Selskapet har spesielt to påstander rundt Mate 9 Pro og batteri:

Den første er at mobilen holder i to dagers daglig bruk når den er ladet helt opp. Påstand to er at batteriet holder et døgn med kun 20 minutter lading. Vår konklusjon er at Mate 9 Pro leverer på begge. Den ble brukt helt til den gikk tom for strøm, ble ladet i 20 minutter og etter det var det fortsatt noen prosenter igjen på batteriet etter 24 timer. Svært imponerende.

Ikke bare skyldes det det kraftige batteriet, men også hurtigladingsteknologien til Huawei, kalt SuperCharge, og den medfølgende laderen på 22,5 watt (4,5 volt og 5 ampere). Den lader riktignok raskere i starten, rundt 80 prosent på én time, og sakker av jo raskere man kommer hundre.

Skuffen er tilbake
Som de andre Android-produsentene, lager også Huawei sitt eget skall til operativsystemet. EMIU er navnet og er nå tilgjengelig i versjon 5.0. Det er lyst og oversiktlig med enkle blå detaljer. Man kan velge mellom to startsidestiler av EMUI og brukerne kan denne gangen glede seg over at grensnittet har en dedikert app-skuff. Tommel opp der, altså.

I tillegg er nedtrekksmenyen svært omfattende og inneholder en rekke innstillinger. Foruten å gjøre sedvanlige ting som å aktivere Bluetooth, mobildata (hvorfor har ikke iOS enkel tilgang til dette?), wi-fi, flymodus og autorotasjon, kan man også aktivere øyekomfort (modus for blått lys), skjermdump og starte skjerminnspilling. Ja, man kan faktisk ta opp det man gjør på mobilen.

Meget godt kamera
På kamerafronten er det mer eller mindre få forskjeller mellom toppmodellene og produsentene gjør flere ting for å skille seg ut. Apple satt i et dobbelt kamera i iPhone 7 Plus der det ene er vidvinkel og det andre er tele. Huawei har valgt en annen tilnærming med RGB- og sort/hvitt-sensorer.  Sort/hvitt-sensoren er nå på 20 megapiksler – mot 12 megapiksler i P9.

De har også en form for telefoto som gjør at man kan ta bilder i opptil 2x zoom uten betydelig tapp av bildekvalitet.

Mate 9 Pro har en kamera-app som leverer både til vanlige brukere og dem som ønsker det litt mer avansert. Folk flest vil bare knipse i vei, men ønsker man å styre litt mer kan man dra frem «Pro»-menyen og justere ting som ISO, lukkertid og hvitbalanse. Mulighet for RAW-bilder er også på plass. Kjekt hvis man ønsker å få mest mulig ut av kamerabildene.

Et av høydepunktene med Mate 9 Pros kamera er mulighetene for stor blenderåpning. Da kan man ta bilder med utvasket bakgrunn. Spesielt kjekt for portrettfoto. Dette er også noe vi har sett i iPhone 7 Plus, men Huawei gjør det på en litt annerledes måte. Modusen aktiveres via en lett tilgjengelig knapp i kameraappen og man kan justere blenderåpningen både før og etter bildet er tatt. Og mest interessant er at man kan justere fokuset etter bildet er tatt.Vi er faktisk litt usikker på hvordan Huawei har løst dette og representanter fra selskapet klarte heller ikke å gi et svar på dette under et arrangement i Oslo.

Vi har ikke fått testet det opp mot iPhone 7 Plus, men totalt sett er vi fornøyde med Huaweis løsning og føler det er med på å øke bildekvaliteten et par hakk.

Konklusjon
Jeg må nesten bøye meg i støvet for Huawei og Mate 9 Pro. Her har den kinesiske mobilprodusenten laget et av årets beste mobiler og det i konkurranse med Samsung Galaxy S7, Apple iPhone 7 og Google Pixel. Den stikker seg ikke negativt ut sammen med disse, snarere tvert imot.

Batteriet er svært godt og det holder imponerende lenge, i hvert fall for meg. Det avhenger selvsagt av brukeren og bruksmønster. Hvis man er glad i å spille eller gjøre andre ting som krever mye av batteriet, vil det selvsagt ikke å holde like lenge.

Ytelsen er også på topp. Huaweis Kirin 960-brikke er svært kraftig og forbedringene i Android 7 hjelper godt med. Jeg er spent på om den holder seg like kvikk over tid.

I tillegg er kameraet svært godt og retter seg både mot vanlige mobilbrukere og dem som ønsker det litt mer avansert og kan styre det meste selv. Portrettfunksjonen er også meget god.

Av de smarttelefonene jeg har testet i år, Samsung Galaxy S7 edge, Xiaomi Mi 5, Huawei P9 og iPhone 7, er Huawei Mate 9 Pro min ubestridte favoritt.

Karakter: 9/10.

+ Lynrask.
+ Svært god batteritid.
+ Herlig design og byggekvalitet.
+ USB-C og standard lydutgang.
+ Deksel medfølger.

– Ikke vanntett.
– Små kapasitive knapper.
– Man varsles om alt mulig rart.
– Enkelte bugs.

Annonse


Annonse


Annonse