Huawei P9 er en av de mest imponerende Android-telefonene vi har prøvd.
Huawei P9 er en av de mest imponerende Android-telefonene vi har prøvd.

Annonse


Du får neppe bedre mobil til den prisen

Fra å være bare «enda en kinesisk mobilprodusent som lager rimelige Android-telefoner», har Huawei for alvor kastet seg inn i toppsegmentet de seneste årene.

Huawei P9
Fjorårets Huawei P8 fikk generelt gode skussmål fra både testere og brukere, med årets P9 og P9 Plus er Huawei virkelig på vei med noe stort.

La oss se på spesifikasjonene:

 • Skjerm: 5,2” LCD 1920 x 1080 piksler.
 • Prosessor: HiSilicon Kirin 955, Mali-T880 GPU.
 • Minne: 3 GB.
 • Lagringsplass: 32 GB intern, støtte for 256 GB microSD.
 • Hovedkamera: doble á 12 megapiksler med HDR, frontkamera: 8 megapiksler.
 • Batteri: 3000 mAh.
 • Pris: 4990 kroner.

Huawei Norge annonserte nylig at P9 er blitt en salgssuksess i landet og tall fra de første ukene viser at den slår forgjengeren P8 til gangs. Det skjønner vi godt.

Annonse


Med P9 gjør ikke Huawei mye for å skille seg ut designmessig fra andre smarttelefoner. Men hvem gjør vel det om dagen? Kanskje Samsung med Galaxy S7 edge som muligens har det råeste mobildesignet noensinne – subjektivt sett.

Chassiset består i hovedsak av metall der enkelte detaljer på baksiden og hele fremsiden er i glass. Vi syns det er en fin mobil, den er stilren. Det er også svært kjekt med fingersensor på baksiden ettersom man ofte hviler mobilen på en finger når man holder i den. Fingersensoren er forresten svært presis og lynrask.

Tykkelsen er på beskjedne 7 millimeter. Det er 0,1 millimeter tynnere enn iPhone 6s og 0,7 millimeter tynnere en Galaxy S7 edge. Vi føler at vi nærmer oss en grense på hvor tynn en smarttelefon egentlig kan være før det bikker over til å bli ubehagelig. Huawei P9 balanserer definitivt på grensen.

På samme tidspunkt gjør det oss litt bekymret for planene til Apple, da ryktene sier at de ønsker å slanke iPhone enda mer – blant annet ved å fjerne hodetelefonutgangen.

Huawei P9
Huawei P9 skiller seg ikke ut på designfronten.

Flott skjerm, men
Mange vil muligens omtale bruke «kun» når de snakker om skjermoppløsningen til P9. Den er «kun» på 1920 x 1080 piksler. Det finnes allerede smarttelefoner med 4K-skjerm, 3840 x 2160 piksler, for eksempel Sony Xperia Z5 Premium. Dog er ikke den i stand til å vise 4K til enhver tid.

Galaxy S7 edge på sin side har en oppløsning på 2160 x 1440 piksler. Både Sony- og Samsung-telefonen har høyere skjermoppløsning en TV-en min som er på 55”. Jeg klager ikke på kvaliteten på TV-en, og jeg klager ikke på skjermoppløsningen på Huawei P9. Noen vil nok bruke det mot den.

Foruten oppløsningen er det en nydelig skjerm. Den er av typen IPS-NEO LCD og går hele ut i kantene på telefonen. Innsynsvinkelen er enestående og fargene er sterke og klare, selv i sterk sollys. En ypperlig mobil om sommeren.

Fingersensoren er plassert på baksiden, det liker vi.
Fingersensoren er plassert på baksiden, det liker vi.

Kameragimmik?
Huawei har brukt mye av tiden på å snakke om teknologien bak kameraet og samarbeidet med Leica, men det har vært spekulert i hvor mye Leica faktisk har vært involvert under utviklingen. Uansett er det en meget spennende kameratelefon vi har å gjøre med.

Det spesielle med disse doble kameraene er at det ene er en fargesensor (RGB), mens det andre tar bilder i sort-hvitt. Huawei mener at den monokrome sensoren slipper inn mye mer lys enn en vanlig sensor, noe som vil i teorien vil bety lysere bilder i dunkle omgivelser. Når man knipser et bilde brukes begge kameraene og så brukes mobilens programvare for å sette dem sammen til best mulig resultat.

P9 er ypperlig for dem som ønsker å styre det meste av bildeinnstillingene selv. Her finner man en egen manuell modus og det er også mulig å ta bilder i rå-format. Ønsker man ikke å styre med innstillingene selv, finner man flere forhåndsprogrammerte bildemoduser. Blant annet:

 • Panorama.
 • Nattbilde
 • Skjønnhetsvideo,
 • Tidsforløp.
 • Saktefilm.

Bildekvaliteten er generelt god, men vi kan ikke si at vi merket noe spesielt til den ekstra effekten kamera to i teorien skal gi oss. De fleste flaggskipmodellene tar såpass gode bilder at det begynner å skille de fra hverandre. Noen av dem har sine styrker der en for eksempel er god i mørke forhold, mens en annen har superrask og presis fokus.

Huawei P9
De doble kamerane er noe for seg selv.

Super ytelse, men ikke et spillmonster
Ikke overraskende har Huawei gått for deres egenproduserte HiSilicon-prosessor i P9. HiSilicon er et datterselskap av mobilprodusenten og de lisensierer prosessorer fra ARM. Kirin 955 er en real kraftpakke og i flerkjernertesten i Geekbench slår den samtlige mobiler vi har testet det seneste året – selv Samsung Galaxy S7 edge med Exynos 8890.

I énkjernedelen gjør den det ikke like bra, men i praksis yter mobilen svært god. Man kan bytte mellom apper uten forsinkelse og surfingen er så mye som man forventer av en smarttelefon til 5000 kroner.  Men er du en av dem som er glad i grafikkrevende 3D-spill, kan du muligens bli skuffet over ytelsen i spill.

Google har gjort mye bra for å optimalisere Android og det begynner å bli en gjenganger på enhetene vi tester nå – i hvert fall flaggskipmodellene.

På batterifronten ser det meget bra ut på papiret. Etter 539 minutter sa det stopp i Geekbench-testen, det er nærmere 250 minutter dårligere enn bestemann Galaxy S7 edge, men bedre enn iPhone 6s (331 minutter).

I praksis er det en litt annen sak. Med Wi-Fi og Bluetooth tømmes batteritiden raskere enn vi hadde ønsket og det på tross av det store batteriet på 3000 mAh. Det er kanskje derfor at Huawei har lagt med en god strømsparingskontroller. Hvis en app bruker for mye strøm i bakgrunnen, mottar man et varsel om anbefaling om å lukke appen.

Huawei P9 har også tre typer strømstyringsplaner man kan velge mellom:

 • Ytelse: Finjusterer CPU- og nettverksbruken for å maksimere ytelsen.
 • Smart: Juster CPU- og nettverksytelsen automatisk for balansert ytelse.
 • Ultra: La bare grunnleggende anrops- og meldingsfunksjoner være tilgjengelig.
Huawei P9
Hodetelefonutgang, USB-C og høyttaler er plassert på undersiden.

Programvare
Som tidligere nevnt virker programvaren å være meget godt optimalisert. Huaweis eget brukergrensesnitt er ikke for alle, og det ble litt for lite avansert for vår bruk. Ellers har de tilpasset Android på sin måte med egne verktøy, blant annet strømstyringen som nevnt over. Ved å dra opp på skjermen når den er låst får man opp en rekke snarveier, men vi savner å ha tilgang til Bluetooth, mobildata og Wi-Fi uten å måtte låse opp skjermen.

Huawei har vært flinke ved unnlate at det ligger altfor mye tredjeparts programvare forhåndsinstallert på mobilen, Google-appene kommer man dessverre ikke utenom, og det lille som er er såkalte nytteprogrammer som på ingen måte ligger i veien.

Konklusjon:
Huawei er virkelig i støtet om dagen. Med P9 får man en meget god smarttelefon til en mye lavere pris enn de andre i samme klasse. Vi tør våge å si at dette er den beste smarttelefonen til under 5000 kroner – med sterk konkurranse fra iPhone SE. Dog med 16 GB, en utgave vi på ingen måte anbefaler.

Skjermen er i toppklasse, selv med «kun» 1920 x 1080 piksler. Den er ikke på høyde med Galaxy S7 edge, men det er ingen andre heller så det er ikke så farlig.

Ytelsen er utsøkt og du vil nok ikke oppleve noen problemer med forsinkelse eller treghet, men på spillfronten leverer den ikke like godt. I tillegg skulle vi ønske at batteritiden var hakket vassere.

Karakter: 8/10

+ God ytelse.
+ USB-C.
+ Støtte for minnekort.
+ Godt kamera.
+ Flott design.

– Batteritiden.
– Ikke perfekt til spill.
– Kan bli litt varm med mye bruk.

[prisguide id=”247010″]

Annonse