Google Pixel er den beste Android-mobilen du ikke får tak i i Norge.
Google Pixel er den beste Android-mobilen du ikke får tak i i Norge.

Annonse


TEST: Google Pixel XL er den beste Android-mobilen – for en ytelse og batterilevetid!

Google Pixel XL er den beste Android-mobilen som er produsert, og helt klart en av de aller beste mobilene på markedet.

Kombiner gjerne denne anmeldelsen med vår fyldige sniktikk.

Går for iPhone-modellen
Men dette er dyr moro, for Pixel XL er priset omtrent det samme som Apple iPhone i land den er til salgs (ikke i Norge, selvsagt – sukk!).

Det er også helt klart at Google nå ønsker å gjøre som Apple etter flere år med Nexus-forsøk og det faktum at mange Android-produsenter ikke klarer å holde sine OS oppdatert i kombinasjon med stygge og rotete skall, dårlig optimaliserte Android-versjoner (selv Samsung får det ikke til i sine toppmodeller – dette i kombinasjon med et tregt filsystem og lagringsenheter) og til tider for mye egenreklame i form av tilbuds-apper og lignende.

Annonse


Apple tok i sin stålkontroll på iPhone og ønsket definitivt ikke innblanding fra teleoperatører – Android-økosystemet er åpent og kundene må derfor tåle både det ene og det andre.

Pixel-kunder slipper dette, men derfor koster opplevelsen også mer enn den gjennomsnittlige Android-mobilen fra de store produsentene.

Se vår video-anmeldelse og les testen:

Pixel tar seg bedre ut på baksiden, men føles ikke like dyr i hånda som lommeboka har blitt fattigere.
Pixel tar seg bedre ut på baksiden, men føles ikke like dyr i hånda som lommeboka har blitt fattigere. (Ill.: Eivind Von Døhlen/ITavisen)
Som nevnt - det er lite å si om designet utover at det er funksjonelt.
Som nevnt – det er lite å si om designet utover at det er funksjonelt. (Ill.: Eivind Von Døhlen/ITavisen)

Låser seg inne
Pixel kommer i tre farger og to forskjellige størrelser, foruten antallet GB. Assistenten hentes frem ved å holde inne hjemknappen, og fungerer mer som Siri enn Now.

Hva gjør dette Google til Apple? Fordi Assistant kun er å finne på Pixel.

En annen ting er det faktum at denne mobilen gjør deg herlig avhengig av Google Photos som fra før av er en svært god bildetjeneste. For hør her: kjøper du en Pixel, og kun den, får du med gratis ubegrenset lagring for alle bildene dine – i ubegrenset størrelse. Det er ting som dette som kan lokke Apple-kunder til Google, takket være Googles robuste sky-plattform. Dette må også bakes inn i vurderingen når man tenker på prisen. Dette er et godt argument for kjøp.

Vi kan begynne med assistenten, fordi den endte med å bli midtpunktet med min interaksjon med Pixel, fordi Siri fungerer så dårlig for meg på engelsk og norsk. Men det er ikke bare fordi Google skjønner min stemme lynkjapt at jeg foretrekker den og Amazon Echo, men også fordi Assistant er kombinert tale og interaksjonsbobler.

Still henne et spørsmål og hun svarer, men gir deg også mulighet til å trykke på tekstbokser med relevant info.

På den måten kan man finne ut nye ting på en smart måte, og man slipper å endre innstillinger, for eksempel vil hun spørre deg om du vil bytte til celsius om mobil-språket er på engelsk, når man spør om været.

Fingersensoren gjør det mulig å sjekke varsler med en hånd, kraften på innsiden får arbeidet gjort når du setter deg ned.
Fingersensoren gjør det mulig å sjekke varsler med en hånd, kraften på innsiden får arbeidet gjort når du setter deg ned. (Ill.: Eivind Von Døhlen/ITavisen)

Design
Foruten å gjøre som Apple og sperre alt innen eget økosytem med Assistant og den nye hjemskjermen, de to modell-størrelsene og mangelen på SD-kort og batteri-bytte, minner designet om en hvilken som helst annen mobil, om enda mer anonym.

Google har døpt sin «Quite Black», noe som ikke kan være annet enn et stikk til Apples noe overdrevne snobbete modell-navn som «Jet Black».

Så lik hadde Pixel vært mange andre toppmodeller, om en del av toppen på baksiden ikke var dekket av et glassmateriale, at de kanskje gjorde det for å unngå sammenligningene i like stor grad. Ikke at det er god nok grunn.

Google-logoen er å finne i bunn, så det hadde vært lett å se opp- og ned på den uansett. De burde derfor spart seg dette, for øverste del av baksiden riper litt for lett.

Kantene er ikke like behagelige som Galaxy S7 Edge og iPhone 6 og 7 med sine buede glass, men så er heller ikke Android-grensesnittet tuftet like mye på horisontal sveiping – beklageligvis.

Batteri
Batteriene på de største og beste mobilene har endelig nådd et punkt hvor man ikke trenger å være redd for å bruke enheten konstant hele dagen.

Bruk denne litt under snittet og man sitter gjerne igjen med mer enn 30 prosent på kvelden. Bedre enn iPhone 7 Plus? Ja, vi tror det, uten at vi har gjort en vitenskapelig undersøkelse (det er nesten umulig – hver dag er jo ulik og hver kunde bruker mobilen forskjellig).

Uansett har Pixel svært god batterilevetid, faktisk den beste vi har testet, selv ved aktiv og tung bruk.

iPhone 7 Plus-batteriet har skuffet i det siste, men later til å være noe bedre med iOS 10.2 beta 3. Vi får se hva som skjer videre, men faktum er at Google Pixel er bedre på batterilevetid enn Apples nyeste flaggskip i skrivende stund.

Fingersensoren gjør mer
Fingersensoren er veldig kjapp, men det skal litt mindre smuss før den ber deg prøve igjen, enn Apples nyeste Touch ID-mobiler.

Der Apple ikke har noe å stille opp med er det faktum at fingersensoren også brukes til å sveipe ned varselsenteret – det er faktisk utrolig hendig på en 5,5-tommer når man er ute og går og ønsker å ha hånd nummer to fri.

Google bør dog bake inn en iPhone «Reachability»-konkurrent i samme sensor. Hva med to lette berøringer?

Ytelse
Setter du animasjonshastigheten til 0,5, eller fjerner den helt, er denne mobilen så kjapp at samtlige av de andre enhetene vi bruker daglig, med en eller to hender, føles som pensjonister på veien en søndag ettermiddag.

Gå tilbake til en iPhone 7 og opplevelsen føles ikke på langt nær så kjapp. Selv om vi vet at iPhone 7 knuser Pixel og XL i GeekBench, er den opplevde ytelsen ved generell bruk av Android 7 mye kjappere, for ikke å snakke om multitaskingen som er helt latterlig kjapp og god til å hente opp apper som ikke er brukt på en god stund (iPhone er for dårlig til dette samtidig som batteriet ikke er bedre) – takket være 1GB mer RAM enn iPhone 7 Plus og smartere animasjonsbehandling.

Ingenting er dog perfekt, og ei heller Googles første mobil. Lastetidene på tunge apper, og da i hovedsak spill, henger langt etter iPhone. Dette fordi filsystemet er mye tregere – det samme gjelder lagringsminnet som er å finne i denne. Også oppstarten går tregere, uten at det spiller noen rolle utover å poengtere et tregere filsystem.

Heldigvis spiller minne og filsystemet på lag når det er snakk om mindre apper, og multitaskingen er svinaktig kjapp og en fryd i bruk. Dette kan vi ikke få nevnt nok.

Vi liker godt fingersensoren som også fungerer som varselnedtrekker på farten.
Vi liker godt fingersensoren som også fungerer som varselnedtrekker på farten. (Ill.: Eivind Von Døhlen/ITavisen)

Negative småplukk
Dessverre mangler Chrome vår mye brukte lesevisning i iOS (kan aktiveres som beta, men det fungerer ikke så bra), en viktig funksjon på mobiler. Med andre ord blir det mye bruk av Pocket.

Det er også merkverdig at mobilen er utstyrt med OLED-panel som kan vise varsler uten å drepe batteriet, men at de ikke har inkludert sensor som lyser opp skjermen på samme måte når man løfter den opp. Det hadde jo vært veldig hendig. De mangler vel rett og slett en konkurrent til Apples M9-brikke som gjør dette mulig på de nye modellene (M10) samt iPhone 6s, 6s Plus og SE.

Oppdatert,

Som vi skrev i denne artikkelen tidligere denne uken, kommer det en oppdatering som legger til nettopp løft-for-å-våkne, men vi fikk ikke oppdateringen i tide for denne anmeldelsen og kan derfor ikke si noe om hvordan det fungerer.

Småting som at lyd fra Spotify fortsetter på mobilen når Bluetooth-hodesettet skrus av, og mangelen på Bluetooth-batteriprosent i varselsenteret som vi er glade i at finnes i iOS 10, er ting som burde ha vært på plass og som vi savner daglig.

Dette er en smakssak, men viktig nok å få med seg: Navigajonstastene er å finne på skjermen, noe som stjeler panelplass til apper – når spiller kjører lukes disse bort.

Kamera
På kveldstid blir bildene til tider for overeksponert, samtidig som HDR+ srudler opp fargene så mye at det ser ut som en våt kveld på tivoli (billys), når vi i virkeligheten befinner oss i et helt tørt miljø.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Husk å skru av HDR ved enkelte tilfeller om du ikke ønsker bilder som dette - det er kult nok, men passer ikke i alle sammenhenger.
Husk å skru av HDR ved enkelte tilfeller om du ikke ønsker bilder som dette – det er kult nok, men passer ikke i alle sammenhenger. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Den til tider glorete fremtoningen til tross er kameraet veldig kjapt å hente frem med to klikk på på-knappen og tar mange bilder etter hverandre i et tempo som er utrolig – HDR+-prosesseringen tar kameraet seg av fortløpende etter første bildet er knipset, så man slipper å vente.

Se testbilder av Pixel XL sammenlignet med andre toppmobiler og Sony RX 100 IV.

Det finnes dybdeeffekt-modus i kameraet, men denne fungerer ikke så veldig godt. Den maser om at man må være veldig forsiktig med å løfte kameraet på en spesiell måte for at den skal få det til, men ender likevel opp med resultater som det under.

Andre ganger gjør HDR jobben sin, og produserer et bilde som er mye mer nøyaktig i forhold til hva vi så med egne øyne (skyene i V-formen):

Med HDR.
Med HDR. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)
Uten HDR.
Uten HDR. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Den har ikke to linser heller, så dette betyr derfor at mobilen må gjøre arbeidet i programvare, og man får heller ikke den flotte zoomen som iPhone 7 Plus byr på.

Alt i alt er kameraet svært godt, men alle toppmodeller er gode når lyskildene er gode, så dette er mer som en personlig preferanse å regne nå.

Ikke helt ønsket resultat.
Ikke helt ønsket resultat med dybdeeffekten. Vi tror og håper en oppdatering retter. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Konklusjon
Først og fremst er denne mobilen et ytelsesmonster som samtidig gir veldig god batterilevetid – det er jo to helt essensielle ting.

Så selv om Google ikke har fått med seg de små og viktige detaljene, gjør de det veldig bra på områdene de har fokusert på: kamera, ytelse og batteri. Så viktig er dette for oss at vi fremdeles havner med veldig høy karakter, selv om det er endel i minuslisten også.

Får Pixel 2 et mer sikleverdig design, blir vanntett og at Android 7 får med seg de småtingene nevnt over, har de en mobil så god at alle andre produsenter bør skjelve av tanken (om Google klarer å lansere internasjonalt vel og merke).

Den føles ikke like dyr i hånda og ei heller Premium, det burde den ha gjort fordi den er så dyr, men samtidig er fordelen at man ikke er like redd for å ripe den opp.

Google Pixel er en arbeidshest av de sjeldne, og ser ut som en også.

Karakter: 9/10.

+ Veldig kjapp
+ Hurtig kamera-app-start – gode bilder i mørke omgivelser
+ Garantert nyeste Android i minst to år til
+ Ubegrenset Google Photos-lagring med ubegrenset bildekvalitet
+ En veldig smart fingersensor som gjør noe alle bør kopiere
+ Endelig flyter Android like mykt som iOS – oppleves kjappere
+ Google Assistant og Google Now
+ 3,5 mm-utgang
+ Kjapp-lading
+ OLED-skjerm smart varsel som ikke blender øynene
+ Lettere enn iPhone 7 Plus
+ Android 7-nattmodus

– Ikke optisk zoom – til tider for glorete bilder når lyskildene er svake
– Funksjonraden er bygget inn i skjermen = mindre skjermplass
– Det er for lett å blokkere nesten all lyd når man spiller spill – ikke stereohøyttalere
– Ikke vanntett
– Kjedelig design
– Google ikke tøffe nok til virkelig å bane vei for trådløs lyd
– Vi savner sveip ned for å hente toppelementer (iPhones Reachability)

Annonse