Den forrige Xiaomi-telefonen vi testet gav oss mareritt

Xiaomi Mi 5 er rett og slett en nydelig smarttelefon.
Xiaomi Mi 5 er rett og slett en nydelig smarttelefon.

Det var alt annet enn en god opplevelse da vi i fjor høst testet Xiaomi Redmi Note 2 og vår anmelder var ikke nådig i sin test der han til slutt trillet terningkast 2.

Xiaomi Mi 5
Mye har skjedd siden den gang og den kinesiske mobilprodusenten som tidligere har vært vanskelig å få tak i i Norge, har fått en offisiell salgskanal via mistore.no. Det er også via her vi har fått låne Xiaomi Mi 5.

Xiaomi-telefonene har i lang tid virket spennende med sine kraftige spesifikasjoner, rimeligere priser og de har blitt kjent for å være solide. Spenningen var stor da flaggskipet Mi 5 dukket opp på testbenken.

Annonse

Spesifikasjoner:

  • Skjerm: 5,15-tommers LCD, 1920 x 1080 piksler.
  • Prosessor: Snapdragon 820.
  • Minne: 3 GB.
  • Lagringsplass: 32 GB, ikke støtte for minnekort.
  • Hovedkamera: 16 megapiksler, optisk bildestabilisator, HDR, LED-blits. Frontkamera: 4 megapiksler.
  • Batteri: 3000 mAh, Quick Charge 3.0.
  • Pris: 5390 kroner.

På papiret ser Xiaomi Mi 5 absolutt til å være en knalltelefon, men hvordan er opplevelsen i praksis?

Nydelig design
Mi 5 finnes i både hvit og gull. Vi tester sistnevnte og den ser faktisk helt nydelig ut. Ved første øyekast kan den minne litt om Samsung Galaxy S7 edge, og det er på alle mulige måter en kompliment.

Baksiden består av glass med et diskré design bestående av diagonale linjer. En Mi-logo i krom pryder glasset sammen med kameralinsen og den doble LED-blitsen. På høyre side sitter volumtastene og av/på-knappen, mens på venstre side finner vi SIM-kortplassen. Den støtter forresten to SIM-kort.

På fremsiden har Mi 5 de sedvanlige, tre Android-tastene der fingersensoren er integrert i hjemknappen. Skjermen er nærmest rammeløs på sidene.

Kvalitetsinntrykket er akkurat det man forventer av en smarttelefon til over 5000 kroner. Mi 5 er solid og velbygd, og vi har ingenting å utsette på det.

Mønsteret på baksiden kler mobilen godt.
Mønsteret på baksiden kler mobilen godt. (Ill.: Martin Kynningsrud)

I bruk
Som med Huawei P9 som vi testet i slutten av juni, har skjermen en oppløsning på 1920 x 1080. Mens andre produsenter har kastet seg på pikselkappøpet, har Xiaomi skjønt at full-HD holder i massevis på en slik enhet, samtidig som det ikke går ut over batteritid og ytelse. Skjermen er svært god, selv i sollys, med klare farger samtidig som den er svært lyssterk.

Noe av det første man legger merke til med Xiaomi Mi 5, er at den ikke er laget med nordmenn i tankene. Med modellen vi har fått tildelt kan man hverken velge Norge under land eller norsk under språk. Vi gikk derfor for engelsk språk og Spania som land ettersom det faktisk var det eneste europeiske å velge mellom.

Det er i og for seg greit hvis man trives med engelsk språk, men en god del føler seg nok tryggere med språket satt til norsk.

En annen ting som Mi 5 ikke støtter, er 800 MHz. Dette er ett av tre frekvensbånd, de andre er 1800 og 2600 MHz, som brukes til 4G og har den fordelen at den har større rekkevidde enn de to andre.

Xiaomi har, som alle ande Android-produsenter, lagt et eget skall på mobilen. Det heter MIUI og kommer med sine fordeler og ulemper. En av ulempene er at den ikke har en såkalt appskuff slik at samtlige av appene du installerer, blir plassert på hjemskjermen. Dog er det flust med tilpasningsmuligheter tilgjengelig slik at man kan sette opp telefonen slik man måtte ønske det.

I tillegg flommer Play Store over av egne skall, for eksempel Arrow Launcher som vi har falt for.

En skjerm i full-HD holder i massevis på en 5-tommers mobil.
En skjerm i full-HD holder i massevis på en 5-tommers mobil. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Godt kamera
Tall fra analyseselskaper som Gartner, IDC og Strategy Analytics viser at veksten i smarttelefonmarkedet er lavere enn før og spesielt Apple har fått merke det. Vår erfaring er at det er svært lite som skiller toppmodellene og kjøpte du en ny mobil i fjor, finner vi få gode argumenter til at du må oppgradere til den nyeste i år.

Hvis man absolutt ønsker det nyeste, avhenger kjøpet kanskje av hvilket operativsystem man foretrekker (iOS, Android eller Windows 10 Mobile) eller om man har en forkjærlighet til en spesiell produsent.

Disse forskjellene er også små når det gjelder kamerakvaliteten i smarttelefonene. Enkelte produsenter prøver å skille seg ut med ny kamerateknologi, som for eksempel Huawei P9, men vi så ikke de store forskjellene. Vi kan driste oss til å si at man ikke vil merke noen vesentlige forskjeller enten man velger Samsung, Apple eller nettopp Xiaomi.

Kameraappen på Mi 5 er svært enkel i bruk. Dra fra den ene siden for å velge kameramodus og fra den andre for å sette på ulike filtre på kameraet. Alle innstilligene finner man, slik som på iPhone, under selve innstillingene på telefonen.

Mer viderekomne mobilfotografer kan smile fornøyd med at det er en egen manuell modus tilgjengelig. Her kan man styre fokus, velge lukkertid og ISO samt hvitbalanse. Kjekt hvis man ønsker litt mer kontroll over bildene man tar.

Som andre mobilkameraer presteres det på sitt beste i godt sollys, mens jo mørkere det blir, jo dårligere blir resultatet.

PS. Vi har problemer med opplasting av bildene. De kommer så snart som mulig.

Fingersensoren fungerer like godt som konkurrentenes.
Fingersensoren fungerer like godt som konkurrentenes. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Topp ytelse og batteri
Tiden der Android oppleves tregt og uresponsivt er forbi. Mye takket være optimalisering fra Google og Android-produsentene, men også fordi brikkesettene er blitt relativt kraftige.

I Mi 5 sitter Qualcomms Snapdragon 820-prosessor, og dette er en av de kraftigste ARM-brikkene på markedet. God fortalt har ytelsen i Mi 5 vært solid i de få ukene vi har testet den. Opplevelsen er helt topp enten man spiller spill, surfer på verdensveven, ser video eller strømmer innhold via Chromecast. Det er rett og slett dønn solid.

Samme ord kan vi også bruke om batteritiden. Vi befinner oss fortsatt i den tiden der man må lade mobilen etter en og en halv dag / annenhver dag med moderat bruk og enn så lenge vil det forbli slik. Kanskje får vi en batterirevolusjon neste år. Mi 5 har uansett støtte for hurtigladingsteknologien Quick Charge 3.0 slik at man kan fylle opp mange prosent på svært kort tid.

I batteritesten til Geekbench klarte Xiaomis batteri å presse ut 10 timer og 24 minutter. Det er nest best av mobilene vi har testet det siste året – kun slått av Galaxy S7 edge.

Konklusjon
Etter en grusom opplevelse i fjor høst med Redmo Note 2, kan ikke gjøre annet enn å bejuble Xiaomi for Mi 5. Det oser kvalitet av den velbygde mobilen som har en nydelig utforming. Joda, baksiden kan være plagsom glatt til tider, men det ødelegger ikke totalinntrykket av den grunn.

Ytelsen er helt oppe i toppen og batteritiden likeså. Merk at mobilen kan bli litt varmere enn normalt under opplading.

Nordmenn vil i hovedsak savne tre ting: ikke norsk språk, ikke Norge under land og mangel på støtte for 4G-båndet 800 MHz. Undertegnede skulle sett at i hvert fall de to førstnevnte var på plass.

En annen ting vi har å utsette på Xiaomi Mi 5, er mangelen på støtte for minnekort. 32 GB minus Android, MIUI og forhåndsinstallerte apper vil kanskje være for lite for personer med mye musikk, video eller bilder. For andre holder det kanskje i massevis.

Konklusjon: 8/10.

+ Kvalitet og design.
+ Batteritid.
+ Ytelse.
+ Kamera.
+ USB-C.

– Ikke norsk språk.
– Støtter ikke 800 MHz-båndet.
– Ikke mulighet for minnekort.

Annonse
Annonse