windows 12 med arm skal utfordre macbook
I 2025 kan det være Microsoft Surface-maskiner på markdet med Windows 12 og Microsofts eget brikkesett. Bilde: Trond Bie/ITavisen

Annonse


Hevder Microsofts drømme-maskin nærmer seg

Det har lenge vært drømmen at Microsoft skal droppe Intel på utvalgte maskiner og lansere sitt eget brikkesett.

Henter folk for ambisiøst brikke-prosjekt

Nå er det nettopp dette som ryktes igjen per Windows Latest. Det og at den nye maskinen ikke skal kjøre Windows 11, men 12. Det er ARM-brikkesett de nå utvikler med sine partnere der målet er å slå Apples M-brikker. “Jeg skjønner det slik at Microsoft optimaliserer Windows 12 for ARM-arkitektur,” skriver Windows Latest-journalist Mayank Parmar.

Parmar fant informasjonen i stillingsannonser som senere ble fjernet. Det er også hint der om at AI står sentralt. Det er derfor å forvente at ARM-brikken får en dedikert maskinvare-seksjon for nettopp AI der Microsoft står sterkest med sitt nær bånd til GPT 4-skaper OpenAI.

Stillingsannonsene indikerer sterkt at Microsoft investerer aktivt i utviklingen av egne ARM-brikker, med sikte på å utfordre Apples dominans i markedet.

Windows Latest

Microsoft bør gjøre alt dette med Windows 12

Dette vet vi om selskapets AI-planer og Windows 12 som blir modulbasert

At de søker så mange toppfolk tyder dog på at brikkesett og de potensielt tynne og energieffektive Surface-maskinene med Windows 12 minst to til tre år unna lansering. Windows Latest har flere ganger uttalt at Windows 12 lanseres vinteren 2024 med AI:

Annonse


“Fra før av har jo OpenAI åpnet for utvidelser til ChatGPT 4, noe som igjen gjør det mulig for Microsoft å dra nytte av det. Og det er nå nettopp hva som er i ferd med å skje. Mikhail Parakhin er sjef for reklame- og web-tjenester hos Microsoft, og avslørte på Twitter hva som er selskapets planer. Parakhin svarte at vi må “følge med.” Og det gjør vi gjerne.

Hvorfor? Fordi dette er mer spennende enn som så. Tweet-tråden startet nemlig med å vise frem en utvidelse til ChatGPT som husker hva man har fortalt tjenesten tidligere og på den måten blir den virkelig personlig. Fra før av er Microsoft godt i gang med å integrere AI i Microsoft 365, kalt “Copilot.

Det høres ut som noe som kan bli veldig nyttig i Windows, ikke bare for chat, men for at OS-et skal kunne klare å optimalisere super-effektivt ettersom den kjenner alle vanene til brukeren. På den måten kan en fremtidig AI i OS-et også bake inn pro-aktive forslag til brukeren basert på kalender-oppføringer og hva som jobbes med.” skrev vi 10. april.

Les vår test av Surface Pro 9

Dette er ikke første gang

Vi har en rekke ganger tidligere skrevet saker basert på Microsofts ryktede brikke-satsinger i forbrukermarkedet. I desember 2020 meldte Bloomberg at Microsoft utviklet egne ARM-brikker. I januar 2021 kommenterte undertegnende saken i håpet om at det endelig skulle skje. Januar året etter fulgte vi opp nok en gang:

“Filippo startet hos Apple for for kun to år siden, men hadde før det 10 år hos ARM som en av toppfolkene bak brikke-sett design for mobil og andre plattformer. Hvor mye han rakk for Apple er usikkert, men han høres ut som en nøkkelperson, så det er jo spennende Microsoft ønsker han for brikke-utvikling.”

Det ventes at Apple skal avsløre MacBook Air 15 med M2-brikkesett 5. juni.

Annonse