surfacepro9test
Microsoft bør oppgradere tastaturet til Surface Pro og forbedre flerberøring-opplevelsen ytterligere, for grunnideene er allerede lagt og på mange måter perfeksjonert. Alle bilder: Trond Bie/ITavisen

Annonse


TEST: Dette er siste gang jeg gir dem lov til dette – Surface Pro 9

Nytt år og en ny Surface man nærmest ikke ser forskjell på fra fjorårets modell.

Introduksjon

Microsoft har i mange år kjørt på med mindre forbedringer og sakte men sikkert perfeksjonert en formfaktor de selv var med på å popularisere. Det er ingen dårlig strategi, det.

Det er ti år siden første Surface Pro ble lansert, men i stedet for noe helt nytt i anledning jubileet (kjipt Surface Pro 10 ikke kunne lanseres i år), fikk vi nok en innmat-oppgradering.

Er dette nok på tiende året? Kanskje.

Annonse


Les min Surface Pro 8-test fra februar 2022.

Spesifikasjoner (pris i7-testmaskin uten tastatur: 20 199 kroner)

 • 13″ PixelSense – 2880 x 1920 – 3:2 – 1200:1
 • Intel 12. gen i7-1255U
 • Dolby Vision IQ
 • Gorilla Glass 5
 • Dynamisk 60 eller 120Hz
 • Intel Iris Xe Graphics GPU
 • 16 GB RAM
 • 256GB lagringsplass
 • 879 g

Design

Microsoft har perfeksjonert designet de for alvor fant frem til med Surface Pro 5 fra 2017.

Det er så svart, så svart.

Runde hjørner og en overraskende tynn formfaktor frister brukeren til å plukke den opp. Vekten er sånn midt-på-treet: den kunne uten tvil vært lettere, for den er ikke god med en-hånds-bruk, men samtidig må man huske dette er en komplett Windows-maskin og at den ikke er så tung at man aldri vil holde i den, heller.

Svart og kompakt er den, med null effekter utover Windows-logoen som skinner på baksiden.

På topp finner man på-knapp og volumknapper, og i motsetning til Apples nettbrett er det ingen overraskelse å finne nett-kameraet på topp i landskapsmodus.

At Microsoft fremdeles tviholder på Surface Connect er en avgjørelse jeg ikke lenger er enig i, selv om USB-ladeinngangen på laderen alltid har vært smart. Gå heller for USB C på også denne plasseringen for å kunne levere totalt tre innganger og ikke kun to. Dette er jo en “pro”-maskin.

Passer dette i kategorien “design”? Jeg er ikke helt sikker, men mener det er viktig å nevne: hvorfor kan ikke Microsoft, som Apple, servere et OS som ikke er avhengig av 20+ oppdateringer ved første sjekk? Det er merkelig at uansett hvor ny maskinen er, så er det alltid mange oppdateringer som må installeres, omstarter man må vente på og rett og slett en rotete og kjedelig start.

Jeg har alltid likt skjermene i Surface-maskinene.

Tastatur

Tastaturet er ikke like bra som det opplevdes for noen år siden, da det var mindre konkurranse i segmentet. Mot iPad Pro-tastaturet henger disse tastene etter, og ikke bare Apples: det er såpass svakt at tastene ikke alltid registrerer visse tastetrykk. Det er ikke tastingen min heller, da jeg ikke opplever dette på andre tastaturer, og jeg har testet rundt fem ulike det siste året.

Et annet problem er at tastaturflaten er for myk: hele flaten vrenger seg om man sitter litt ujevnt. Det er merkelig at dette ikke er hardere all den tid Surface Pro-serien er en av de få som kan legges nesten helt flatt kickstanden.

Tastaturet er tynt og praktisk, men tastene er langt ifra best på markedet.
Microsoft gjør hva Apple ikke klarer med iPad 10.

At det ikke gjøres drastiske endringer designet på selve maskinen er ikke nødvendig hvert år, men at det som kan forbedres forbedres, spesielt tilbehør, bør man forvente. Men som i år er tastaturet smart på den måten at det oppbevarer pennen og man kan brette tastaturet opp slik at det ikke er helt flatt. I det minste er ikke tastaturet så latterlig dyrt som Apple sine.

Styreflaten, den er i minste laget. Også der trengs det en oppdatering.

Ytelse og batteri

Jeg har ingenting å si på ytelsen med ytelses-mellomvalget for generelle arbeidsoppgaver, men synes ytelsen er noe svak på laveste ytelsesnivå. Dette må man nesten ty til for at maskinen skal holde det gående hele dagen, så aller best på batteri er den ikke. Det er veldig vanskelig å konkurrere mot Apples M-serie. Selskapet har truffet en meget god ytelse/batteri-balansegang. Intel har blitt bedre, men det er litt igjen.

Den er kjapp å våkne fra dvale (kjappere enn MacBook Air takket være Windows Hello) om den har vært på i løpet av de siste par timene, men tar ekstra lang tid å starte om den har vært lukket i flere timer. Da er den tregere enn en iPad eller en MacBook.

Dette med dvale-funksjonen er heller ikke like bra som MacBook: er maskinen lukket i flere timer bruker den lang tid på å starte kontra en Mac med ARM. Om den har vært i bruk den siste timen, er man på etter få sekunder. Da er den kjappere enn en MacBook.

Så jeg er ikke helt batteri-overbevist: selv om jeg starter jobbdagen klokka 07:30 med 100 prosent, snakker vi under 30 prosent klokken 16 – og da har maskinen langt ifra vært i bruk hele tiden.

Intel-maskiner dvaler ikke like energi-effektivt som de bør.

Du vil høre viftene om du aktiverer best ytelse og installerer oppdateringer og surfer i mange faner samtidig, eller om du spiller. Ellers er det stille.

Maskinen har som noe ganske unikt Dolby Vision IQ. Teknologien er ment å automatisk optimalisere film-titting i forhold til lysmiljøet rundt maskinen. Jeg klarer ikke helt å se poenget. Det hadd vært bedre med et system som optimaliserer alt innhold i forhold til lyskilder rundt maskinen.

Det er ingen tvil om at Surface Pro 9 henger med i svingene, og det er imponerende hvor nærme Microsoft kommer samme flerkjerne-poeng som MacBook Pro 14 fra i fjor.

 • Surface Pro 9: 1717 – 8014 – OpenCL: 17 642
 • MacBook Air M2 1TB: 1926 – 8856 – M2 10 kjerner GPU OpenCL: 27 593
 • Dell XPS 15″ 9510: 1658 – 8880 – GeForce RTX 3050 Ti 4GB GDDR6 OpenCL: 35 517
 • MacBook Pro 14 (grunnmodellen – 8 CPU kjerner 14 kjerner): 1750 – 9857
 • Galaxy Book2 Pro 360: 1664 – 8449
 • Surface Laptop Studio: 1563 – 5778
 • Apple MacBook Air M1: 1705 – 7515
 • Tab P12 Pro: 955 – 3089
 • Galaxy Tab S8 Ultra: 1229 – 3380

SSD-ytelsen er ganske god. Ta en titt på disse diskene for å sammenligne.

Konklusjon

Jeg synes det er flere ting Microsoft skal prøve å få til med Surface Pro 10: akseptabel ARM-ytelse slik at de også kan levere bedre batterilevetid, et oppgradert og stivere tastatur med mer presise taster og automatisk styring av ytelsen som brukeren enhver tid er avhengig av. Om de får til ARM skikkelig kan de redusere vekten og tykkelsen, og kan de gjøre grensesnittet enda bedre til berøring, vil mye være gjort.

Surface Pro er ikke er ikke et like bra nettbrett som iPad, men iPad Pro er ikke en like effektiv arbeidsmaskin- og multitasker.

Størrelsen på skjermen er fin den, og panelet er fortsatt meget godt. Jeg har alltid vært glad i PixelSense, uten at jeg helt kan sette fingeren på hva som gjør at den overbeviser. Sortnivået, kanskje.

Multitaskingen er litt bedre uten tastatur, men de store endringene vil du ikke finne.

Med og uten tastatur vil du se en bitteliten endring i mellomrommet mellom appene:

Du vil ikke måte på overraskelser: Surface Pro 9 leverer multitaskingen du trenger og ytelsen du noen ganger er avhengig av, men du vil måtte betale for det: den billigste modellen med i5 koster fra 14 199 kroner og i7-modellen starter på hele 20 199 kroner (jeg har ikke testet i5-modellen, men for meg høres ikke pris-økningen verdt det) – da får man med 16GB RAM og 256GB lagringsplass som bare er greit nok.

Jeg må si jeg stadig liker laptoper med berøringsskjerm, selv om det ikke er et must.

For å besvare tittelen, er mine største ankepunkt tastaturet, berøringsopplevelsen i OS-et i kombinasjon med vekten på 0,9 kg.

Det stopper selvsagt ikke der, for det er kun maskinens pris. Du må også betale 1929 kroner for Surface Pro Signature-keyboard, om ikke er maskinen nærmest poengløs.

For de som har en moderne Surface Pro hadde jeg nok ventet til neste år for de store oppgraderingene, og forhåpentligvis ikke med en enda høyere pris, men med større forbedringer enn i år. Er det lenge siden du har oppgradert, vil du uten tvil finne CPU-ytelsen du eventuelt er avhengig av i denne.

TEST: Dette er siste gang jeg gir dem lov til dette – Surface Pro 9
Vi konkluderer
Her får man god ytelse i en kjent formfaktor, men mange bør spørre seg om de trenger et nettbrett på 900 g., eller det er bedre å spare pengene på en tradisjonell laptop.
Leservurdering44 Vurderinger
5.1
+
Veldig god ytelse
Smart maskin-design med alltid nyttig kickstand
Best på multitasking
Innebygget pen-holder
Fin berøringsskjerm
-
Stiv pris, spesielt i7-modellen
Fremdeles ingen "iPad-killer"
Tastaturet må oppgraderes
Bare OK batterilevetid
8.4

Annonse