Omen 17 er en bra spill-PC, men vi savner en bedre skjerm.
Omen 17 er en bra spill-PC, men vi savner en bedre skjerm.

Annonse


TEST: Denne spillbærbare med GTX 1070 hadde fortjent en mye bedre skjerm

HP er en av PC-produsentene som virkelig har fått fart på sin spillsatsing. Dog var vi ikke spesielt begeistret da vi i fjor høst testet Omen 15. Med nye Omen 17 har tingene endret seg.

HP Omen 17
Årsaken til at vi var såpass skuffet over HP Omen 15, var i hovedsak på grunn av GTX 960M-kortet. Spesielt på den tiden da den nye grafikkserien til NVIDIA var på trappene, var det vanskelig å anbefale å kjøpe en maskin med et mye svakere kort i stedet for å vente noen måneder på en oppgradering.

Nye HP Omen 17 har et NVIDIA GTX 1070-kort med 8 GB minne. PC-en koster riktignok 10 000 kroner mer enn femtentommeren med forrigegenerasjons kort, men yter deretter.

Spesifikasjoner:

Annonse


  • Operativsystem: Windows 10 Home
  • Skjerm: 17,3 tommer, oppløsning 1920 x 1080 piksler.
  • Prosessor: Intel Core i7-6700HQ, 2,60 GHz.
  • Grafikkort: NVIDIA GeForce GTX 1070.
  • Lagring: 256 GB SSD, 1 TB HDD.
  • Minne: 8 GB.
  • Tilkoblinger: 3x USB 3.0, 1x HDMI, 1x miniDisplay, 1x ethernet, SD-kortleser, hodetelefonutgang.
  • Nettverk: Trådløst 802.11 a/b/g/n/ac.
  • Pris: 19 499 (modell testet).

Merk at man får en modell med 512 GB SSD og G-Sync-skjerm til 19 990 kroner.

Design HP holder seg til designet slik vi har sett på tidligere Omen-maskiner. Det går i sort og mørkgrå plast med et diagonalt, stripede mønster. Slik som flere andre PC-produsenter har valgt, er det også enkelte rød detaljer på maskinen. Omen-logoen er rød, det er også det bakbelyste tastaturet.

Konstruksjonen er fortsatt så som så. Lokket er såpass mykt at det er betydelig svikt i det hvis man øver et lett press på det. Området rundt tastaturet er litt bedre konstruert og føles svært solid. Det er heller ingen betydelig svikt i tastaturet når man trykker det ned. Totalt sett føles PC-en svært velbygd uten noe slark eller knirking.

På baksiden og den venstre siden befinner det seg store luftegriller. De bidrar til at PC-en holder seg forholdsvis avkjølt selv under krevende bruk. Dette er tross alt en PC med mye kraft i en noenlunde liten forpakning å være. På det mest er høyden 3,29 centimeter og her har de altså fått plass til et GTX 1070-kort, ikke den «bærbare utgaven». Under maskinen sitter skruene lett tilgjengelig hvis man skulle ønske å åpne opp kabinettet. Minnet kan oppgraderes til 16 GB og befinner seg i et eget, dedikert rom som man med enkelthet får tilgang til.

Det er på den høyre siden at vi finner de fleste tilkoblingene. Det inkluderer minnekortleser, miniDisplay, to stykk USB, HDMI, ethernet og ladekontakt. Den venstre har USB og dedikerte kontakter for lyd og mikrofon. Vi skulle gjerne sett at HP hadde funnet plass til minst én USB-C-kontakt også, men per dags dato er ikke det nødvendigvis krise.

HP tviholder på det enkle Omen-designet.
HP tviholder på det enkle Omen-designet. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Skjerm
Omen 17 er en massiv bærbar på 17,3 tommer. Noen vil kanskje omtale denne størrelsen som «slepbar», men 3,29 kg bør de fleste klare å bære med seg uten problemer. Dog er det jo litt interessant å se størrelsesforskjellen når man plasserer en MacBook 12″ oppå PC-en. Uten sammenligning på spesifikasjoner, selvsagt.

Oppløsningen er den samme som Omen 15, det vil si 1920 x 1080 piksler. Enkelte vil mene at det er for lite for en skjerm av denne størrelsen – man har tross alt mobiltelefoner som har høyere oppløsning – men en 4K-skjerm ville definitivt økt prisen samtidig som 1070-kortet som ikke klarer å utnytte de ekstra pikslene. Det finnes riktignok en 4K-versjon av Omen 17, men den er ikke tilgjengelig i Norge per nå.

Som med Omen 15, må vi si oss litt skuffet over skjermen. Et pluss fordi den er matt, men den er litt blass og ikke spesielt lyssterk, dog er det en forbedring fra modellen vi testet i høst. Til en bærbar rundt 20 000 kroner hadde vi forventet mer på dette området.

HP Omen 17

Spill og ytelse
Tester har vist at NVIDIA GTX 1070 takler 4K-spilling helt OK, og en oppløsning på 2560 x 1440 piksler er ikke et problem for Pascal-kortet til NVIDIA. Da kommer det som en skuffelse at HP leverer Omen 17 med en skjerm på 1920 x 1080 piksler, eller full-HD. Og dette til en pris på snaut 20 000 kroner.

I ytelsestesten Time Spy til Futuremark, ender Omen 17 på 4720 poeng. Resultatet er over det Futuremark selv kvalifiserer som en 4K-spill-PC, nemlig 6733 poeng. Igjen har vi litt problemer med å anbefale en av HPs spillbærbare nettopp på grunn av begrensninger i skjermkvalitet og -oppløsning.

GTX 1070 yter godt ved Full-HD-oppløsning.
GTX 1070 yter godt ved Full-HD-oppløsning.

 

PC-en yter litt bedre enn 15-tommeren.
PC-en yter litt bedre enn 15-tommeren.

Tastatur, styreflate og batteritid
Mens Lenovo ThinkPad X1 Carbon befinner seg i én ende av skalaen, finner vi HP Omen 17 i en annen. Førstnevnte har et fantastisk tastatur og en glimrende og glatt styreflate. HP har virkelig ikke fått dreisen på dette med Omen-serien. Tastene føles harde og trenge samtidig som HP har valgt å gå for et amerikansk oppsett med smal og lang venstre-Shift-tast og liten Enter-tast. Det føles ikke riktig når man har brukt det «skandinaviske» oppsettet i alle år med en stor og fin Enter-test. Folk er heldigvis forskjellige, så det er godt mulig du ikke vil plages med det.

Ett pluss her er at vi liker det røde baklyset.

Det rød lyset er det eneste vi liker med tastaturet.
Det røde lyset er det eneste vi liker med tastaturet. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Styreflaten er stor, det er vel og bra, men ikke særlig god i bruk. Vi liker at den er glatt og av glass slik som på MacBook Pro, ThinkPad X1 og Surface Book. Omen 17 har stadig litt ru overflate og det er betydelig svikt og høye knirkelyder når man trykker på den. Man kjøper denne PC-en for å spille og da bruker man forhåpentligvis en dedikert spillmus.

Batteriet er på 95,8 wattimer og HP opplyser at det har en brukstid på rundt fem timer. Vi klarte rundt fire timer på det meste med surfing, noe som er helt OK for en PC av denne typen. Ved spilling senkes batteritiden kraftig og du skal være heldig hvis klarer noe mer enn to timer.

Konklusjon
Skuffelsen vi opplevde med HP Omen 15 er for det meste forsvunnet. Prosessoren er den samme, men grafikkmessig yter PC-en mye bedre takket være et GTX 1070-kort. Ytelsen er særdeles god i flere av spillene vi testet, men dette er altså kun ved full-HD. Maskinvaren tilsier at man kunne kjørt spillene med en høyere oppløsning. Dessverre får man ikke modellen med 4K-skjerm i Norge.

Takket være store lufthull holder PC-en seg forholdsvis kjølig under krevende bruk. Den blir absolutt varm, det er kanskje uunngåelig, men ikke ubehagelig varm. Dog støyer den en god del og viftene setter i gang litt oftere enn vi skulle ønske.

Ting som skjerm, tastatur og styreflate er ting vi ikke er helt fornøyde med. Batteritiden kunne også vært litt bedre.

Konklusjon: 7/10.

+ Bra grafikkytelse med GTX 1070.
+ God kjøling.
+ Generelt god ytelse.
+ Nok av tilkoblingsmuligheter.

– Litt kjedelig design.
– Tastatur og styreflate.
– Skjermen imponerer ingen.