Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Vi anbefaler å vente på Omen-laptopene med GTX 1060 og 1070. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Du bør holde deg unna denne om du ønsker en seriøs spill-laptop

Test: Vi tester HP Omen 15.

Microsoft har i flere år lovet PC-spillerne at de skal vie dem mer oppmerksomhet og fjorårets lansering av Windows 10 var et godt tegn på dette.

PC-produsentene har også fullt opp og flere av dem har økt satsingen på sine spillrelaterte produkter. Blant annet finner vi Acer Predator, Asus Republic og Gamers, Dell Alienware og HP Omen.

Under Gamescom som gikk av stabelen i midten av august, lanserte sistnevnte spillbeistet Omen X Desktop – som har plass til inntil to GTX 1080-kort fra NVIDIA. Et av flere eksempler på spennende spill-PC-er fra produsentene.

HP Omen 15
Den siste måneden har vi hatt en annen spill-PC fra HP inne. Nemlig Omen 15. Dette er første ledd i deres bærbare spillsatsing og som følges opp senere i år med GTX 1060- og 1070-varianter. Vår testmodell har grafikkortet GTX 960M.

Spesifikasjoner:

  • Operativsystem: Windows 10 Home
  • Skjerm: 15,6 tommer, oppløsning 1920 x 1080 piksler.
  • Prosessor: Intel Core i7-6700HQ, 2,60 GHz.
  • Grafikkort: NVIDIA GeForce GTX 960M, Intel Graphics 530.
  • Lagring: 128 GB SSD, 1 TB HDD.
  • Minne: 8 GB.
  • Tilkoblinger: 2x USB 3.0, 1x USB 2.0, 1x HDMI, 1x ethernet, SD-kortleser, hodetelefonutgang.
  • Nettverk: Trådløst 802.11 a/b/g/n/ac.
  • Pris: 9900 (modell testet).

Design
HP Omen 15 er på ingen måte en bærbar PC som skiller seg noe spesielt ut. Kabinettet består i hovedsak av plast og har en matt, stripete overflate på over- og undersiden av PC-en. Området rundt tastaturet er også stripete, men her har HP valgt å gå for et blankt og glatt materiale.

Som med flere andre spill-PC-er er det også røde detaljer som gjelder for Omen 15. Rød Omen-logo på utsiden og rødt, bakbelyst tastatur. Vi har tidligere sett det på Predator fra Acer og flere av Lenovos spill-PC-er.

Skjermen er på 15,6 tommer noe som ser ut til å være den gylne middelvei for bærbare beregnet for spilling. 17 tommer vil for noen oppleves for stort og massivt, mens 14 tommer og mindre ofte kan bli for lite. Oppløsingen på den matte skjermen er på 1920 x 1080 piksler og med tanke på GeForce-kortet som sitter i maskinen, er dette akkurat passe for dette kortet er gammelt og tregt sammenlignet med de nye GTX-kortene.

Med tre USB-kontakter, hvor to av dem er USB 3.0, og én HDMI-ut leverer PC-en godt på skjermfronten. Det gjelder selvsagt også for ethernet-kontakten som er ypperlig for dem som ønsker mest stabil tilkobling mot Internett.

Acer, Asus og Dell er produsenter hvis spillbærbare pleier å ha et sprekere design, men hvis man heller mot det litt mer diskré vil du kanskje synes godt om HPs designvalg.

Stripene er med på å løfte designet til Omen 15.
Stripene er med på å løfte designet til Omen 15. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

I bruk
Som våre ytelsestester viser leverer Omen 15 spesielt godt på det området. En kraftig Intel-prosessor, 8 GB minne og en forholdsvis rask SSD håndterer det meste du kaster mot PC-en som en lek. Er du avhengig av mer minne finnes det en modell med 16 GB, men prisen blir deretter.

Derimot er skjermen et av ankepunktene ved denne maskinen. Oppløsningen er ikke problemet, den tilfredsstiller kravene til de fleste. Det er også kjekt at den er matt, men dessverre er den veldig blass og kjedelig å se på. Ikke er den spesielt lyssterk heller med kun drøyt 200 nits.

Batteritiden er alltid en ting som er usikkert ved kjøp av en bærbar PC. Som regel er tallene til produsentene langt unna hva man faktisk opplever selv. Dette blant annet fordi tester med spesifikke metoder, mens ens bruk sjeldent er likt. I batteritesten til PC Mark 8 gav Omen 15 seg på to timer og 58 minutter, ikke spesielt imponerende. Bruker du PC-en til spilling kan du forvente rundt det samme eller mindre. Med surfing og annet bruk som kun krever det integrerte Intel-grafikkortet, kan du forvente noen timer ekstra.

En annen ting som også det stilles spørsmål rundt med tanke på spillbærbare, er varmeutvikling og vifte. Omen 15 blir aldri spesielt varm og selv om du kan kjenne litt rundt styreflaten blir det aldri ubehagelig. Dette sørger blant annet viftene for som jobber godt, dessverre går de oftere enn man skulle ønske – spesielt ved oppgaver som krever mindre av PC-en.

Godkjent spillytelse til prisen
Det viktigste med en spill-PC er selvsagt hvor godt den leverer i spill og den korte konklusjonen er at ytelsen står til prisen. Man kan selvsagt ikke forlange at man kunne sette «alt til ultra» og fortsatt få superytelse, selv ved full-HD-oppløsning.

Skrur man innstillingene ned et par hakk til høy/high blir opplevelsen bedre. Forvent rundt 30–45 bilder per sekund i krevende spill som The Witcher 3 og Crysis 3. Går du enda et hakk ned til medium blir bildefrekvensen enda bedre, men detaljene forsvinner litt.

Det skal bli ekstra spennende å se hvor godt GTX 1060- og 1070-versjonene leverer sammenlignet med denne Omen-modellen med GTX 960M.

Omen-logen er på plass og den er selvsagt rød.
Omen-logen er på plass og den er selvsagt rød. (Ill.: Martin KYnningsrud Størbu)

Kjipt tastatur, dårlig styreflate
Vår oppfatning er at tastaturet og styreflaten på de fleste bærbare har blitt meget solide de seneste årene, kommer man av og til over tilfeller der det virker som at produsenten ikke har lagt mye tid på disse inndataenhetene.

Nylig testet undertegnede ThinkPad X1 Carbon som kanskje har verdens mest komfortable tastatur, og å gå fra denne til Omen 15 ble en trist nedtur. Tastene oppleves trege og harde, og at det har engelsk utforming hjelper dessverre ikke saken.

Styreflaten er også en kjedelig affære og på ingen måte hva man forventer av en PC til snaue 10 000 kroner. Størrelsesmessig har vi ingenting å utsette på den, men den oppleves som treg, upresis og det høres ut som hele PC-en knirker når du trykker på den.

Tastaturet falt på ingen måte i smak.
Tastaturet falt på ingen måte i smak. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Konklusjon
Med Omen 15 viser HP at de også vil være å regne med blant spill-PC-er. Ytelsen er helt topp og PC-en vil kjører det meste av spill godt nok. Hvis du vektlegger stikkord som VR, 4K, ultra og GTX 10xx-serien, er selvsagt ikke denne maskinen av interesse for deg.

Batteritiden er absolutt godkjent hvis man bruker den til ting som kun bruker det interne grafikkortet fra Intel, og ved spilling holder den i rundt 2–3 timer avhengig av lysstyrke og intensitet. Sørg uansett for å sitte nær en strømkontakt når du spiller.

Er du på utkikk etter en ny bærbar til bruk for blant annet spilling, er Omen 15 en PC du bør vurdere. Dog kan det være verdt å vente på de oppgraderte modellene med GTX 1060 og 1070 som ikke er altfor mange ukene unna.

Karakter: 6/10.

+ God ytelse.
+ Takler de fleste spill OK.

+/- Design.

– Tastatur og styreflate.
– GTX 960M

– Skjerm.

Stikkord: hp, omen, pc, Tester