Nye MacBook Pro er en veldig bra bærbar, men man betaler i overkant for Touch Bar og MacOS.
Nye MacBook Pro er en veldig bra bærbar, men man betaler i overkant for Touch Bar og MacOS.

Annonse


TEST: Macbook Pro 13″ Touch Bar – uinspirert og nesten bra nok til prisen

Nye MacBook Pro er her, men Mac-serien er like lite viktig for Apple som de har vært siden iPhone – det gjenspeiler også produktet.

Hva er egentlig en «pro»-bærbar?
Folk har sine forskjellige meninger i forhold til hva de mener er pro, av den logiske grunn at alle har forskjellige behov.

Når Apple lanserte nye MacBook Pro var mange forarget over mangelen på tradisjonelle USB-porter – i stedet har de satset 100 prosent på USB C-standarden som er langt mer fleksible, da de kan brukes til så mye mer enn lading og USB-dingser. På den måten er maskinen både «pro» og fremtidstrettet, men det er jo ikke tvil om at det ser lite pro ut med så mange adaptere i sekken for de av dere som kobler til mange dingser.

Et annet argument er at den ikke er pro fordi den stopper på 16GB RAM. 16GB RAM er mer enn nok for de aller fleste, men det er selvsagt profesjonelle der ute som trenger 32GB.

Annonse


Med andre ord kan vi i denne sammenheng definere proffer som video-redigerere og andre som utfører visuelt intense oppgaver. Har en bærbar noen gang vært for dem, uansett merke?

Testet: 13″-basismodellen med Touch Bar.

Slik testet vi
Uansett befinner ikke jeg meg i gruppen som trenger mer enn 8GB på en bærbar.

Det blir mye surfing, i flere forskjellige nettlesere samtidig, e-post, bildebehandling og litt video-redigering. Ingen virkelig tunge greier, men mye gjør jeg ute, og da må jeg kunne stole på jevn batterilevetid og dvale-tid – det leverer Apple som alltid, også på Mac, og kan være grunn nok til å punge ut mer for en MacBook enn en Windows-maskin der det å skvise mest mulig brukstid på en lading kan være en fulltidsjobb avhengig av produsent.

Er det en dyr maskin for disse oppgaven? Ja visst, men så er alt litt mer behagelig med pakken MacOS, Touch ID og Touch Bar. Om prisen er verdt det for deg, er en helt annen sak.

Ytelse
Det var helt sikkert ikke lett for Apple å bestemme seg for ikke å vente mer på Intel, og lansere før Kaby Lake kunne masseproduseres for dem. Er maskinen treg med sjette generasjon Intel CPU? Nei. Er den en ytelsesrevolusjon? Nei.

For vårt bruk, som beskrevet over, er det ikke snakk om alt for mye ventetid, og nettsider tegnes og navigeres kjapt. Samtidig er et rom for forbedringer ved generell navigasjon av OS-et, spesielt om man kommer fra et iOS-produkt der innhold og apper lastes enda kjappere grunnet en-app-prioriteringer. Vi kommer tilbake til dette.

Det mange ikke snakker om, og som Apple skal ha mye skryt for, er fokuset på disk-hastighet, som har en større positiv forbedring på hvordan maskinen oppleves til daglig for den største delen av kundegruppen, enn CPU og skjermkort.

SSD-en i de nye maskinene er målt til de kjappeste i klassen. iPhone har også et uvanlig kjapt filsystem og lagringsenhet.

Skjermen er svært god.
Skjermen er svært god. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Design
Det er lov å håpe at Apple forsker på nye materialer, for selv om maskinen er robust veier den selvsagt litt med alt metallet som pakker det hele inn på typisk Apple-vis. Det er ingen overraskelser å finner her.

Det er lett å se det er en Mac, men samtidig litt kjipt å se at det fremdeles er en god del ramme rundt den fine skjermen.

Nye MacBook Pro er større og tyngre MacBook 12″, med større styreflate og bedre taster.

Det er kjedelig å si det (fordi vi har sagt nok designet denne maskinen kopierer fra, MacBook 12″, som blåste oss av banen da vi testet den i april i fjor – denne Pro-maskinen ga oss ikke samme godfølelse), men vi har ikke så mye mer å si om designet enn at det er typisk Apple-konstruert i at det er svært solid og masse aluminium, men vi håper som nevnt at de kan finne nye materialer fremover som gjør maskinene like solide, men med lavere vekt.

Batterilevetid
Det har blitt snakket mye om Apple og batterier, ikke bare fordi Note 7 bokstavelig talt blåste opp i trynet til Samsung, men også fordi de nye Pro-maskinene har hatt egne problemer med batteriene, eller mer korrekt: Hvordan MacOS beregner batterilevetiden, noe Apple endret på ved å fjerne batteriberegnening fra oppgavelinjen – samtidig er det nå kjent at de har gjort endringer for bedre batterioptimalisering. Typisk Apple.

Vi sitter og skriver denne testen på maskinen, og surfer også regelmessig mens vi skriver med skjermen på 60 prosent lysstyrke. Batteriet er på 89 prosent og aktivitetsmonitoren sier vi har 6 timer og 47 minutter igjen (tallet ser ut til å stemme i forhold til hva vi har observert siden vi fikk den), dvs: om vi fortsetter å gjøre de samme tingene, og ikke skrur opp skjermlyset eller starter video-redigering eller andre tunge jobber.

Poenget: Batterilevetiden til nye MacBook Pro med Touch Bar er nesten like bra, eller like god, som på en MacBook Air, men man får en mye kraftigere maskin og et panel som selvsagt er milevis foran, Touch Bar og gode stereo-høyttalere. Det skal Apple ha for.

Tastatur og styreflate
Vi elsker tastene på denne maskinen, det er mer «hopp» i dem enn MacBook 12″. Som nevnt i sniktitten tar det kun et par timer å bli helt komfortabel med disse tastene, om man kommer fra Apples minste bærbare.

Mange produsenter begynner å bli gode på tastaturer som bygger lite i høyden, inkludert Razer, og Apple er intet unntak i så måte. Uten tvil et herlig tastatur.

Styreflaten er enda større enn noen gang på de nye Pro-maskinene, og det er en god ting. Vi bruker aldri mus på Apple-bærbare fordi styreflaten alltid har vært i sin egen klasse – dette året er intet unntak.

Fordi styreflaten er så stor er det lett å dra mapper og dokumenter på kryss og tvers av skrivebordet, også på 13-tommeren.

Vi skal ikke si så mye om høyttalerne bortsett fra at de låter overraskende godt for å være en bærbar, også spiller de rimelig høyt også. Det er ikke viktig for meg da jeg må høre musikken på skikkelige hodetelefoner, om ikke gråter vi, men for studenter eller andre med plass-nød og som ikke har TV er dette et godt valg for Netflix, YouTube og strømming.

Gode stereo-høyttalere på Mac-en er for oss nesten like lite viktig som på iPhone 7, men det er heller ikke noe å klage på.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Styreflaten og tastaturet er helt på topp i de nye modellene.
Styreflaten og tastaturet er helt på topp i de nye modellene. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Touch Bar og Touch ID
Vi begynner med det som er lettest å konkludere med: Endelig Touch ID på Mac! Det har tatt Apple alt for lang tid, men vi skjønner jo nå at de ventet på å få hele Touch Bar-stripen på plass før de tok steget med fingersensoren som også dobler som på-knapp.

Et vanskeligere spørsmål er selve OLED-stripen, altså Touch Bar, for bruken til folk er så forskjellig. Vi har nevnt det tidligere, og vi må nevne det igjen: Er du en avansert bruker av MacOS og programmer som Photoshop har du allerede alle tastatur-snarveiene innarbeidet, og det er lite trolig at Touch Bar kommer til å gjøre arbeidet ditt kjappere.

Er du dog ny til et program med støtte for berøringsstripen, kan den være til veldig god hjelp.

Til vanlige operasjoner i MacOS, ting som å stoppe og starte musikk, lysstyrke og slikt, er Touch Bar fantastisk. Det er jo merkelig at ingen har gjort dette før Apple, for F-tasteraden er det få som trenger å utnytte fullt ut.

Nå håper vi bare ikke Touch Bar blir glemt av utviklerne som Force Touch, og kanskje litt som 3D Touch også. Force Touch på MacBook bruker vi og si aldri, og 3D Touch er heller intet must. Når det er sagt er Touch Bar en større, og mer innbydende del av produktet, enn de to litt mer gjemte funksjonene vi må minne oss selv på å bruke, og da kan vi ikke sitte her og si at det er et must.

Igjen: Uten tvil er Touch Bar mye bedre enn F-tasteraden, men det er opptil utviklermiljøet å forbedre programmene sine med den i så stor grad at det vil føles feil å velge en maskin uten – da har Apple vunnet.

Stereo-høyttalerne er overraskende gode, men disse grillene er kun for pynt.
Stereo-høyttalerne er overraskende gode, men disse grillene er kun for pynt. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

En personlig digresjon
Apple har satt kunder som meg, som trenger en maskin kraftig nok til speed-surfing, skriving og enkel redigering mellom to produkter som opplevelse helt forskjellig på alle måter, ikke minst pris.

For når man kan plukke opp en iPad Pro 12,9 for 6000 kroner her i USA på bruktmarkedet, og mesteparten av tiden blir brukt på skriving og lesing, stiller man seg spørsmålet om det virkelig er nødvendig å punge ut 18 000 for en bærbar. Men siden iOS fremdeles er så begrenset med filsystemer og tastatur-støtte, har vi ikke klart å legge fra oss Windows og MacOS… enda. Vi håper dagen kommer, eller ARM kommer til bærbare fra Microsoft såvel som Apple.

Lanserer Apple iOS 11 som løser disse problemene og gjør iOS mer avansert (les: Så jeg slipper å bevege fingrene fra tastaturet), er det soleklart for meg at jeg ikke hadde brydd meg om MacBooks, spesielt ikke når den opplevde hastigheten på en iPad Pro på mange måter ikke holder tilbake for nye MacBook Pro.

Det er fremdeles mulig å innovere for å gjøre Mac-en like frydefull å bruke som iPad, hva med en ARM-CPU i dem i tillegg til Intel, så kan den dra rundt lette apper, og Core-CPU-ene kan trå til når det trengs, akkurat det 15-tommerne gjør allerede med skjermkortene.

Hva med å kunne skryte av 24 timer batterilevetid?

Vi har siden iPhone 1 håpet på Mac-er med utrolig batterilevetid takket være ARM – det er jo akkurat dette Microsoft prøver å oppnå nå som Windows 10 kjører på de kjappeste ARM Snapdragon-brikkesettet.

Det er noe med med iOS, og zen-fokuset det gir brukeren med i hovedsak en app av gangen, noen ganger en video ved siden av) som trolig får skribenter til å lyse opp mer enn mange andre brukergrupper.

Designet vil på godt og vondt ikke overraske noen.
Designet vil på godt og vondt ikke overraske noen. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Konklusjon
Opplevelsen av å bruke en Mac har vært uendret i mange år, og er i hovedsak det fremdeles takket være MacOS som er uendret i måten det fungerer på.

Problemet med MacBook Pro med Touch Bar er at det ikke føles som et produkt de har brukt fire år på. Som Jobs sin PR-mann Ken Segall påpekte i en kommentar nylig: Steve Jobs hadde blitt forbanna, for er dette alt dere klarte i løpet av alle disse årene?

Nye MacBook Pro er ikke et dårlig produkt, men for over 18 000 kroner bør man forvente en større wow-faktor enn man får her. I stedet får man en svært konservativ maskin som i og for seg er uendret siden de første moderne MacBook Pro-maskinene.

Som med iPhone betaler man premium ikke bare for materialer og design, med også for MacOS som fungerer bedre på bærbare takket være smartere batterihåndtering enn de fleste Windows-maskiner, men igjen: prisen på 18 990 kroner (!) er vanskelig å svelge. Mange vil ha mer glede av neste års MacBook Pro uten Touch ID, men med Intel Kaby Lake-CPU-er.

For første gang føler jeg at et Apple-produkt er priset bittelitt over gleden ved å bruke enheten. De mestrer som regel alltid balansen på knivseggen, men ikke helt denne gang – noe av problemet er nok at jeg personlig ikke er helt i målgruppen lenger.

Karakter: 8/10.

+ Nok kraft for de fleste, men Touch Bar basis-modellen må oppgraderes for proffer
+ Kompakt og pent design
+ Svært god skjerm
+ Veldig behagelig og effektivt tastatur
+ Touch Bar og Touch ID gjør hverdagen enklere
+ Takk Apple for å tvinge bransjen kjappere over til USB C
+ MacOS er pålitelig som alltid med jevn batterilevetid
+ Gode høyttalere for å være laptop

– Høy pris
– Snart kommer Intels nye CPU-er, det kan være smart å vente enda lenger
– Usikkert hvor viktig Touch Bar blir
– Maks 16GB RAM
– Ingen medfølgende USB-adaptere
– Hvorfor har den ikke True Tone-panel kjent fra iPad Pro 9,7″?
– Du må bruke adaptere til USB C er standard

Annonse


Annonse


Annonse