Apples nye maskin er lett gjenkjennelig, spesielt for de av dere som har kjennskap til MacBook 12".
Apples nye maskin er lett gjenkjennelig, spesielt for de av dere som har kjennskap til MacBook 12".

Annonse


SNIKTITT: MacBook Pro 13″ med Touch Bar

Etter en lenger ventetid enn normalt, har vi endelig skaffet til veie en MacBook Pro 13″ med Touch Bar, basis-konfigurasjonsmaskinen med 8GB RAM og 256GB SSD-disk.

Den første stor-oppdageringen av Pro-maskinene på mange år
Om du husker anmeldelsen vår av MacBook 12″ i april i fjor (som det føles lenge siden), husker du hvor glade vi ble i den lette maskinen med det utrolig tynne og lekre designet.

Årets nye Pro-modell, den første skikkelige oppgraderingen av de dyreste bærbare maskinene til Apple, låner lillebrors design, men for å få plass til et langt kraftigere brikkesett, høyttalere og Touch Bar noe som også gjør den feitere og tyngre:

Vekt:

Annonse


  • 12″: 0,92 kg
  • 13″: 1,37 kg

Tykkelse:

  • 12″: 0,35 til 1,31 cm
  • 13″: 1,49 cm
Vi sa den var lett å kjenne igjen.
Vi sa den var lett å kjenne igjen. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Kvalitetsfølelsen man blir glad i – kontroversene man ikke unnslipper
Igjen har dog Apple utført kunststykket med å lage en maskin som føles ut som en del. Den føles virkelig utrolig robust – du finner ikke en eneste del eller materiale på denne maskinen som du føler ikke burde ha vært der (foruten de falske høyttaler-grillene).

Den store kontroversen med denne Apple-lanseringen, for det er jo noe hver gang, er den samme som iPhone 7:

Vi savner den/de gamle pluggene! Men siden denne maskinen er merket Pro, og er litt mindre masse-forbruker enn iPhone, er det lettere å skjønne at det er en plage med mangelen på tradisjonelle USB-porter – for ja, det er og vil være en plage til verden har fullført skiftet til USB C.

Igjen: Apple skal ha skryt for å tørre å dytte bransjen fremover så vi får den nye C-hverdagen litt tidligere, men det er uten tvil plagsomt med adaptere, som vi nå trenger to av (13″ med Touch Bar har 4 x USB C).

Vi trenger jo en for ITavisen TV, altså en for nettkamera, og en for den nye Yeti-mikrofonen som skal løfte lydkvaliteten på sendingene våre med flere hakk.

Adapteren Apple selger billigere denne jula - den måtte til for å overføre bildene fra Sony-kameraet. SD-kort-leseren savner vi med andre ord ikke.
Adapteren Apple selger billigere denne jula – den måtte til for å overføre bildene fra Sony-kameraet. SD-kort-leseren savner vi med andre ord ikke. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Vi vet ikke hvor viktig berøringsstripa er ennå
Også er det Touch Bar da, den lille OLED-skjerm-stripen over tastaturet som er klar over hva du driver med og presenterer relevante verktøy: Skift volum, endre lysstyrke, ny låt, bla frem og tilbake i bilder og video – sistnevnte er spesielt nyttig.

Men la oss for all del ikke glemme tastaturet som fremdeles er det viktigste du kommer i kontakt med på maskinen grunnet Apples flerberørings-nekt i skjermene sine (berøringsflaten under tastene er denne gang enda større, og kommer derfor som et svar på dette – selv om motsigelsen er klinkende klar fordi de også prøver å selge iPad Pro som en PC, og da er man jo helt avhengig av å trykke på skjermen i mangelen på et tastatur-sentrisk iOS).

Tastaturet er svært behagelig, men vi er usikre på hvor nyttig proff-brukerne synes Touch Bar er, brukere som allerede er mye kjappere med tastatur-snarveier.
Tastaturet er svært behagelig, men vi er usikre på hvor nyttig proff-brukerne synes Touch Bar er, brukere som allerede er mye kjappere med tastatur-snarveier. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

https://www.instagram.com/p/BNj0vHgDix2/

Større oppgradering av tastaturet
Uansett: Tastaturet er svært behagelig fordi det er strammere og med dypere trykklengde enn 12-tommeren. Det tok noen dager før vi ble vant til den nye tastaturtypen til lillebror, men denne gang krever det lite tilvenning foruten at tastene krever litt annen «action» for å registrere trykkene våre i korrekt rekkefølge.

Når følelsen sitter er dette et svært godt tastatur som gjør maskinene til en glede å skrive på, blant annet denne sniktitten.

Mer om Touch Bar, Touch ID og opplevelsen av å bruk denne daglig, skjermen, batterilevetid og alt annet relevant i den endelige testen når vi har brukt maskinen nok til å gjøre oss opp en mening.

Maskinen er kompakt, men langt fra like lett og tynn som lillebroren
Maskinen er kompakt, men langt fra like lett og tynn som lillebroren (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse