Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Apples nye maskin er lett gjenkjennelig, spesielt for de av dere som har kjennskap til MacBook 12". (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

SNIKTITT: MacBook Pro 13″ med Touch Bar

Her er våre første-inntrykk.

Etter en lenger ventetid enn normalt, har vi endelig skaffet til veie en MacBook Pro 13″ med Touch Bar, basis-konfigurasjonsmaskinen med 8GB RAM og 256GB SSD-disk.

Den første stor-oppdageringen av Pro-maskinene på mange år
Om du husker anmeldelsen vår av MacBook 12″ i april i fjor (som det føles lenge siden), husker du hvor glade vi ble i den lette maskinen med det utrolig tynne og lekre designet.

Årets nye Pro-modell, den første skikkelige oppgraderingen av de dyreste bærbare maskinene til Apple, låner lillebrors design, men for å få plass til et langt kraftigere brikkesett, høyttalere og Touch Bar noe som også gjør den feitere og tyngre:

Vekt:

  • 12″: 0,92 kg
  • 13″: 1,37 kg

Tykkelse:

  • 12″: 0,35 til 1,31 cm
  • 13″: 1,49 cm
Vi sa den var lett å kjenne igjen.
Vi sa den var lett å kjenne igjen. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Kvalitetsfølelsen man blir glad i – kontroversene man ikke unnslipper
Igjen har dog Apple utført kunststykket med å lage en maskin som føles ut som en del. Den føles virkelig utrolig robust – du finner ikke en eneste del eller materiale på denne maskinen som du føler ikke burde ha vært der (foruten de falske høyttaler-grillene).

Den store kontroversen med denne Apple-lanseringen, for det er jo noe hver gang, er den samme som iPhone 7:

Vi savner den/de gamle pluggene! Men siden denne maskinen er merket Pro, og er litt mindre masse-forbruker enn iPhone, er det lettere å skjønne at det er en plage med mangelen på tradisjonelle USB-porter – for ja, det er og vil være en plage til verden har fullført skiftet til USB C.

Igjen: Apple skal ha skryt for å tørre å dytte bransjen fremover så vi får den nye C-hverdagen litt tidligere, men det er uten tvil plagsomt med adaptere, som vi nå trenger to av (13″ med Touch Bar har 4 x USB C).

Vi trenger jo en for ITavisen TV, altså en for nettkamera, og en for den nye Yeti-mikrofonen som skal løfte lydkvaliteten på sendingene våre med flere hakk.

Adapteren Apple selger billigere denne jula - den måtte til for å overføre bildene fra Sony-kameraet. SD-kort-leseren savner vi med andre ord ikke.
Adapteren Apple selger billigere denne jula – den måtte til for å overføre bildene fra Sony-kameraet. SD-kort-leseren savner vi med andre ord ikke. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Vi vet ikke hvor viktig berøringsstripa er ennå
Også er det Touch Bar da, den lille OLED-skjerm-stripen over tastaturet som er klar over hva du driver med og presenterer relevante verktøy: Skift volum, endre lysstyrke, ny låt, bla frem og tilbake i bilder og video – sistnevnte er spesielt nyttig.

Men la oss for all del ikke glemme tastaturet som fremdeles er det viktigste du kommer i kontakt med på maskinen grunnet Apples flerberørings-nekt i skjermene sine (berøringsflaten under tastene er denne gang enda større, og kommer derfor som et svar på dette – selv om motsigelsen er klinkende klar fordi de også prøver å selge iPad Pro som en PC, og da er man jo helt avhengig av å trykke på skjermen i mangelen på et tastatur-sentrisk iOS).

Tastaturet er svært behagelig, men vi er usikre på hvor nyttig proff-brukerne synes Touch Bar er, brukere som allerede er mye kjappere med tastatur-snarveier.
Tastaturet er svært behagelig, men vi er usikre på hvor nyttig proff-brukerne synes Touch Bar er, brukere som allerede er mye kjappere med tastatur-snarveier. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Du ser kanskje hvilken maskin? Sniktitt om kort tid. #macbookpro #itavisen #touchbar

A photo posted by ITavisen (@itavisen.no) on

Større oppgradering av tastaturet
Uansett: Tastaturet er svært behagelig fordi det er strammere og med dypere trykklengde enn 12-tommeren. Det tok noen dager før vi ble vant til den nye tastaturtypen til lillebror, men denne gang krever det lite tilvenning foruten at tastene krever litt annen «action» for å registrere trykkene våre i korrekt rekkefølge.

Når følelsen sitter er dette et svært godt tastatur som gjør maskinene til en glede å skrive på, blant annet denne sniktitten.

Mer om Touch Bar, Touch ID og opplevelsen av å bruk denne daglig, skjermen, batterilevetid og alt annet relevant i den endelige testen når vi har brukt maskinen nok til å gjøre oss opp en mening.

Maskinen er kompakt, men langt fra like lett og tynn som lillebroren
Maskinen er kompakt, men langt fra like lett og tynn som lillebroren (Ill.: Trond Bie/ITavisen)
Stikkord: Apple, macbook, sniktitt