Det er iOS det skorter på, ikke iPad-ens maskinvare.
Det er iOS det skorter på, ikke iPad-ens maskinvare.

Annonse


TEST: iPad Pro med Logitech Create

Apple har lansert iPad Pro i et forsøk på å erstatte laptopen din – lykkes de på første forsøk?

Apple utfordrer seg selv, og andre
Selskapet er tidlig på ballen igjen, for hybrid-produkter som Pro og Surface vil vi se mer av fremover – problemet denne gang er at produktet ikke er helt klar for kontoret.

Fordelen til Apple er at det er programvaren det skorter på. Problemene kan de altså gjøre noe med.

Vi presenterer spesifikasjonslista før vi forklarer oss:

Annonse


* 12,9″ – 2732 x 2048 – 265 PPI
* Apple A9X – 2,26GHz
* iOS 9.1
* 4GB LPDDR4 RAM
* 8 og 1,2MP kameraer (1080p HD-video 30 FPS, slo-mo 120 FPS)
* ac WiFi
* Bluetooth 4.2
* Touch ID
* 10 307mAh-batteri
* 4 x høyttalere
* Vekt: 713 g WiFi – 723 g WiFi og LTE
* Størrelse: 305,7 x 220,6 x 6,9 mm

Priser:
* WiFi 32GB: 8990 kroner
* WiFi 128GB: 10 490 kroner
* LTE 128GB: 11 990 kroner

iPad Pro 128GB WiFi er testet med Logitech Create. Anmeldelse av Create leser du på slutten av denne artikkelen.

Veldig kjapp
Det første man gledes over, når sjokket over størrelsen har lagt seg, er ytelsen som er betraktelig oppgradert. Synes du iPhone 6s er kjapp vil du etter å ha testet Pro ikke være like glad i Apples nyeste mobiler lenger.

Vi har allerede skrevet om tallene dette brettet leverer i syntetiske tester, det er nå en ting, men den føles like kjapp i bruk også. Dette takket være lettdrevne iOS i kombinasjon med masse RAM og en effektiv ARM-arkitektur. Man kan snakke mye om at iOS er begrenset, men ytelseseffektivt er det virkelig.

Takket være 4GB RAM kan du ha en haug med apper og Safari-nettsider oppe uten at de må lastes inn på nytt. Det er deilig, og viderefører iOS som det glatteste OS-et på markedet.

Fra man oppretter backup, til man blar i ti Safari-faner; iPad Pro ler av stressforsøket ditt med et frekt glis. Hva med dekoding av tre 4K-videostrømmer samtidig? Ikke noe problem. Ikke at vi driver med tung videoredigering, men det sier endel om A9X-brikken at det er mulig i en så slank enhet.

Les også: iPad Pro har bedre grafikk-ytelse enn Surface Pro 4 og MacBook Pro.

Designet er prikk lik de andre iPad-modellene.
Designet er prikk lik de andre iPad-modellene.

Design
Vi vet ikke om det er grunnet dette Logitech-tastaturet spesielt, men «lapabilty-en» er svært god. Veldig god, faktisk. Tyngden ligger der iPaden-en er montert, altså helt bakpå – likevel er balansen god på fanget.

Selv om Create er altfor feit og tung (mer om dette i tastatur-testen under) får man litt igjen for tyngden fordi tastene føles like gode på fanget så vel som på kontorbordet.

Det er ingenting nytt å se eller si om designet, utover at det er like lekkert og design-likt som de andre modellene i serien. Kvalitetsfølelsen er det heller ingenting å utsette på. Dette kan Apple.

Skjerm
Ikke bare har skjermen den høyeste oppløsningen på noe iOS-produkt, men Apple har også gjort det store panelet mer berørings-nøyaktig. Dette merkes, som ytelsen, også under bruk. Vi bommer sjelden når vi må kladde på skjermen, selv ikke når vi sikter på mindre grensesnitt-elementer.

Det er en nydelig fargegjengivelse øynene spiser når man skuer på panelet. Oppløsningen på 2732 x 2048 (det høyeste noen gang på en iOS-enhet) leker A9X-brikken seg med før morgenkaffen. Oppløsningen er ikke tilfeldig: i landskapsmodus er det nok plass til å kjøre to 9,7″-apper (2 x iPad Air) ved siden av hverandre. På den måten blir det lettere for utviklerne.

Lysstyrken er også god, men det er iPad mini 4 som har det beste panelet av Apples iOS-enheter ifølge ekspertene hos DisplayMate.

Det er 78 prosent mer skjermareal på Pro jamført med iPad Air sine 9,7 ” – dette kommer godt med. Denne iPad-en er den første vi bruker Split View jevnlig på.

Skjermen er nydelig.
Skjermen er nydelig.

Det går jo greit, men…
I løpet av en arbeidsdag er jeg avhengig av å lese mange kilder og utføre enkel bilderedigering. Deler av denne anmeldelsen er skrevet i Simplenote med Safari på høyre side for å lese produktinformasjon. Vi orket ikke å skrive hele anmeldelsen på brettet grunnet tastatur-utfordringene.

Det er ingenting av dette som er umulig på iPad Pro, det er bare det at den ikke gjør noe bedre med berøringsskjerm og tastatur i stedet for tastatur med trackpad eller mus.

Men så er også iPad Pro et produkt mer for illustratører og designere, mer enn Office-eksperten (slik ting fungerer nå – dvs. ikke helt optimalt), takket være Pencil. Om det blir en stor greie er for tidlig å si, men Pencil har fått god kritikk. Ikke vår, men andres. Hvorfor?

Hverken Pencil eller Apples første smart-tastatur er å oppdrive i selskapets hjemstat California. Med dette skyter Apple seg i begge føttene, for uten et tastatur er ikke iPad Pro en fornøyelig opplevelse. Det er rett og slett et bomkjøp. Logistikk-geni og Apple-toppsjef Tim Cook er neppe fornøyd.

Vi kommer tilbake med en separat test av Pencil.

Tastatur uten muspeker
Det største problemet med iPad Pro er den manglende tastatur-støtten. Microsoft har en helt annen tilnærming: grensesnittet i Windows 10 er fortsatt mus- og tastatur-sentrisk. Når du kobler Surface fra tastaturet, da er det meningen du skal berøre skjermen.

Fordelen er at alle programmene er mer avanserte (og det finnes mange av dem), men ingenting er endret på ti-år, inkludert filsystem og arbeidsflyt. iPad Pro er langt mer «zen» med fokus på innhold og apper, ikke filsystem og innstillinger, men mye mindre effektiv med tastatur.

Man er nødt til å ha et maskinvare-tastatur til dette produktet om man vil gjøre annet enn glo på film – problemet er at tastaturet ikke kan helt grunnleggende funksjoner, så man blir sittende og skrive litt, for plutselig å tvinges til å kladde på skjermen igjen fordi tastaturet ikke kan enkle ting. Vi orker det ikke.

Det er ikke et problem i utgangspunktet at iOS er enkelt bygget opp utad, men at tastaturet ikke gir tilgang til de få funksjonene som finnes er håpløst.

Det er jo akkurat det Apple har vært i mot i alle år; altså at man må heve hendene opp mot berøringsskjermen. Det er svært lite ergonomisk. MacBook-ene har jo ikke berøringsskjerm, men reddes av den tradisjonelle laptop-berøringflaten. Det er ingen trackpad på Logitechs Create-tastatur. Ikke så rart: iOS har null muspekerstøtte.

Tips: hold inne CMD på tastaturet for å se hvilke tastatur-kommandoer appen eller iOS støtter.

Så stort er programvaretastaturet i landskapsmodus.
Så stort er programvaretastaturet i landskapsmodus.

Tung arbeidsflyt
Logitech-tastaturet henter frem multitasking-menyen med to klikk på hjemtasten, men skal du hente opp en annen app, eller bla i åpne apper, må man berøre skjermen.

Logitech har en dedikert hjemknapp, men vel tilbake på hjemskjermen kan vi ikke gjøre noe som helst med tastaturet for å åpne apper. Igjen må vi heve hendene våre for å starte en ny app, for piltastene gjør ingenting. Vi kan bekrefte at Apple jobber med bedre tastatur-støtte, men hvordan dette kommer til å fungere vet vi ikke enda.

Windows 10 gjør enkelte grunnleggende grensesnitt-ting bedre enn iPad Pro. Vi elsker å sveipe fra venstre mot høyre på en Windows 10-enhet for å hente opp multitasking-menyen i full-størrelse (det samme er mulig på de nye iPhone-modellene med 3D Touch, men denne panel-teknologien har ingen av Apples iPad-er enda.).

Dessuten har jo Windows 10 komplett tastatur- og mus-støtte og fungerer derfor akkurat som en bærbar med brett som ekstra-tanke.

Det er likevel en forskjell mellom de to i en liten favør Apple:

Microsoft har ikke lisensiert andre til å lage tastaturer for dem, så liker du ikke Surface-tastaturet som pakker inn maskinen til Microsoft, bør du se etter en helt annen enhet. Et relativt kjipt problem når man har punget ut mange tusenlapper. Her vinner iPad, for er man ikke fornøyd med Apples Smart Keyboard, kan man velge et annet.

iPad Pro-tastaturer, som dette fra Logitech, før strøm fra iPad-en via den nye «Smart Connector»-tilkoblingen.
iPad Pro-tastaturer, som dette fra Logitech, før strøm fra iPad-en via den nye «Smart Connector»-tilkoblingen.

Batteri
Batteriet varer like lenge som alle moderne iPad-er er i stand til (rundt 10 timer, avhengig av bruk), men om Apple hadde kuttet ned størrelsen på høyttalerne vil jeg tro de ville klart noen timer til.

Problemet er at ladetiden hadde økt ytterligere, og det er ikke bra for et produkt som allerede tar tid å lade.

Vi skal ikke klage for mye om dette. Vi skjønner at Apple alltid prøver å gå den gyldne middelvei. For de som skal bruke denne som eneste maskin gir høyttalerne uten tvil en ny dimensjon til Netflix-tittingen.

iPad Pro er for stor til å brukes som en bok, men støtt den opp, og det er faktisk helt OK å lese på den.
iPad Pro er for stor til å brukes som en bok, men støtt den opp, og det er faktisk helt OK å lese på den.

De aller fleste apper tar seg bra ut
iPad Pro-ens potensiale er der i bøtter og spann takket være maskinvaren og formfaktor, og heldigvis oppskalerer de aller fleste apper fint til den store skjermen, men det er selvsagt optimaliserings-arbeid å gjøre med mange av dem.

Vi er uansett positivt overrasket over hvor pent selv ikke-optimaliserte apper tar seg ut når de brettes ut over 12,9 tommer.

Du får masse rå kraft i tynne iPad Pro.
Du får masse rå kraft i tynne iPad Pro.

Konklusjon
Apple A9X i kombinasjon med 4GB RAM har bedre ytelse enn MacBook, og når det kommer til grafikk slår den også MacBook Pro og Surface Pro 4.

Fordi brettet yter så godt det frustrerende å se at iOS fortsatt ikke har vokst opp, og neppe kommer til å gjøre det før tidligst neste år. Apples første 12,9″-brett er et testament til hvor gode Apple er til å lage rå og kraftig maskinvare, pent innpakket i en herlig kvalitetsfølelse, men også hvor stille iOS har stått i mange år.

iPad Pro kan for de aller fleste om de prøver hardt nok helt sikkert erstatte laptopen. Problemet er bare at fordelene ikke er mange nok kontra en tradisjonell bærbar. Vi tar oss stadig i å forsøke å kladde på MacBook-skjermen, så det står ikke så dårlig til, men vi har ikke sett lyset heller.

Jeg kunne sett fordelen med iPad Pro langt tydeligere om den ga langt bedre batterilevetid enn MacBook-laptopene, men slik er det jo heller ikke. I stedet for å få en fullverdig PC med alle mulige funksjoner, trackpad og bedre CPU-ytelse, får du med iPad Pro en silkemyk opplevelse som ikke kommer helt i mål, men som har et stort potensiale. Det er som sagt ikke maskinvaren det står på.

iPad Pro vil trolig løftes godt av kommende iOS-oppdateringer, men til vi finner ut hva Apple får til med iOS 10, er det best å ikke selge den bærbare enda.

Les Logitech Create-testen under.

7/10.

+ Veldig kjapp
+ Knall skjerm
+ Multitasking og Split View rocker med 4GB RAM
+ God byggkvalitet
+ Tynn og pen
+ Fire gode høyttalere som vet hvordan du holder brettet og justerer lyden deretter
+ En smart og flott underholdningsskjerm på tur

– Når skal iOS vokse opp?
– Tvinges til skjermberøring selv med tastaturet på
– Mangler 3D Touch
– Mangler kjappeste Touch ID
– Endel apper mangler fortsatt Split View-støtte
– Mangler alltid-på Siri
– Lader tregt selv med inkludert 12 watt-lader (pluss for lenger ladekabel enn normalt)

Logitech Create
Dette er robust tilbehør med et kevlar-lignende materiale på utsiden som utrolig nok veier 725 g – det er mer enn selve iPadens 713 g. Man ender opp med et produkt i sekken på størrelse med MacBook Pro og med en vekt på 1,4 kg: Apples glimrende MacBook veier 0,92 kg. Hva i all verden er det de tenkte på?

Produktet ender opp med å gjøre iPad Pro, som i utgangspunktet skal være slankt og lett, korpulent sammenlignet med selskapets andre produkter.

Hadde bare ikke Logitech Create vært så stor og tung...
Hadde bare ikke Logitech Create vært så stor og tung…

Tung
Det man taper på med vekta til denne, tjener man på ergonomi og gode taster som ikke krever tilvenning i motsetning til MacBook 2015-tastaturet. Vi er fra før av vant til MacBook Pro, MacBook 2015, HP-laptop-tastaturer og et gaming-tastatur til vår stasjonære. Dette tastaturet er mest likt MacBook Pro, og nesten like bra, men der stopper gleden også.

Det er mye de kan gjøre utover slanking, blant annet de merkelige glippene på kantene. Ikke er det mulig å posisjonere iPad-ens skjerm i en annen vinkel heller. Kun en posisjon er støttet for tastaturet, og du må kle på iPad-ens bakside.

Dessuten er operasjonen å kle på brettet en aldri så liten øvelse. Create har hardt plastmateriale på sidene, så man er dessuten redd for å ripe opp det lekre brettet til nærmere 10 000 kroner. Ikke bra Logitech, og ikke bra Apple, for dette produktet har de visstnok samarbeidet om å lage.

Konklusjon: et god tastatur å skrive på, noe som jo er veldig viktig, men det er alt for tungt og stort for et produkt som prøver å erstatte lettere og tynnere maskiner.

6/10.

Pris: 1599 kroner

+ Godt å skrive på
+ Komplett tastatur med ekstra-snarveier

+ Ligger stødig på fanget
+ Bakbelysning
+ Robust
+ Beskytter nesten hele brettet under transport
+ Tåler vannsprut (men dekker ikke til helt på sidene)

– Veier mer enn iPad-en
– Kun en tastatur-skrivevinkel
– Tar mye plass
– Dyr
– Kronglete å kle av og på
– Bryter med iPad-designet

Logitech Create er godt å skrive på, men veier for mye og tar for mye plass.Logitech Create har et godt tastatur.

Annonse


Annonse


Annonse