Annonse


OBS: Denne anmeldelsen er skrevet med MacBook

San Francisco (ITavisen:) Det finnes verktøy man plukker opp fordi man må gjøre en jobb, men det finnes også en annen type produkt man ikke klarer å ligge i fred fordi det er så tiltrekkende.

Se vår video-anmeldelse av MacBook fra San Francisco.

Fremtidsprodukt
Det er i den sistnevnte kategorien Apples nye bærbare, og mange andre produkter fra selskapet, befinner seg i.

Nye MacBook er på mange måter mer nettbrett enn bærbar (to innganger, vifteløs, uten glødende Apple-logo og i iPad-farger), men også et produkt med et svært godt tastatur.

Annonse


Det finnes to innganger på denne maskinen: 3,5 mm. for lyd, og Type USB-C-porten som har blitt diskutert i det uendelige (og for et scoop for tilbehørsprodusentene Apples modige valg er) foran kaffemaskinen på kontorer over hele verden og nett-fora i hele den vestlige verden siden avdukingen 9. mars.

Hvor mye det plager akkurat deg at du må betale omlag 800 kroner for å få HDMI og USB kan ikke vi si noe om, vi vet bare at det ikke plager oss nevneverdig at vi mangler USB (vi bruker skyen, aldri harddisker, men det plager oss at vi ikke kan bruke USB-DAC-en vår.)

Se vår video-anmeldelse av nye MacBook.

 

Produksjonskoordinator: Thea Nærdal.

Video og klipp: Espen Gjertzen Øydvin og Roger Pettersen.

MacBook har kun en port for alt: USB Type-C. (Ill.: ITavisen)
MacBook Pro 13″ til venstre (Ill.: ITavisen)

Design
Designet er Apple, Apple er designet. Ingenting her har forandret seg siden Ive og Jobs sammen drømte opp produkter.

Heldigvis har ikke noe forandret seg på når det gjelder designspråk, minimalisme og kvalitet i håndverket maskinen representerer.

At den nye MacBook-en er totalt ribbet for plastikk, til forskjell fra de andre bærbare fra selskapet, gjør den enda penere og mer lik en iPad (noe som selvsagt også forsterkes av størrelsen).

Rammen på skjermen er veldig smal, og tastaturet fyller hele bredden på maskinen. Vi klarer ikke å finne svakheter i designet (og det er et pluss med høyttalerne plassert under skjermen, lyden er overraskende god), men det plager oss at MagSafe-løsningen er borte:

Type-C-tilkoblingen glir ikke akkurat lett inn og ut, men den passer i hvert fall uansett hvordan du holder i den.

MacBook er utrolig tynn. (Ill.: ITavisen)

I bruk
Tastene er senket betraktelig sammenlignet med andre bærbare. Er det et problem? Ja, i omtrent 30 minutter er det litt uvant (det tok oss litt lenger tid å bli vant med den klikkløse styreflaten, men den er enda bedre enn de gammeldagse når man er vant til den).

Etter den korte læringsperioden er det null problem, og det med amerikansk tastatur. Vi overrasket oss selv over hvor kort tid det tok. Dette fordi det føles som at det vil ta en god del lengre tid, eller bare være en plage, de første minuttene. Heldigvis er det ikke det.

Designet til maskinen understreker at det er tastaturet, styreflaten og ikke minst den lekre Retina-skjermen som er maskinen.

Innmaten kan ikke skiftes ut, selvsagt heller ikke batteriene, her fungerer bare alt som det skal til maskinen blir for treg og må skiftes ut. Dette er den harde realiteten for de aller fleste produktene i Apples Mac-univers.

 

Lys-logoen er borte. (Ill.: ITavisen)

Styreflaten er av den helt nye sorten, den som simulerer fysiske klikk. Det er en veldig merkverdig følelse, for det er nærmest umulig å skille mellom MacBook Air-klikkene, og denne som bare simulerer det med en liten motor i kombinasjon med OS X.

Det er skikkelig deilig å slippe å trykke ned noe som helst, for styreflaten reagerer som på en iPhone, altså uten at du behøver å trykke noe ned.

Vi gikk tilbake til en MacBook Pro, og prøvde det samme – det skjedde selvsagt ikke noe, til vår store skuffelse (de nyeste MacBook Pro-modellene har samme styreflate som nye MacBook).

Styreflaten på den nye modellen er veldig god i bruk. Man savner den med en gang på andre bærbare. (Ill.: ITavisen)

Batteri
Vi jobbet sporadisk på maskinen fra 09 til 15, og fant at den hadde 75 prosent batteri igjen. Det frister å ta den opp, for selv om den er god på stand-by, er den lynkjapt klar til dyst og koblet til WiFi-nettet vårt.

Apple oppgir 9 timer med denne, men alles bruksmønstre er jo forskjellige så det avhenger av deg, men Apples batteripåstander har vist seg å være sannferdige i mange år nå – vi har ingen grunn til å tro at dette ikke stemmer med MacBook.

Våre egne erfaringer etter å ha brukt den mye i testperioden bekrefter dette.

Kjøper du et kompatibelt USB-batteri (og denne kabelen), kan du lade maskinen minst en gang til på farten. En herlig fordel ingen andre, bortsett fra Chromebook Pixel, kan skryte av.

Det anbefales på det sterkeste å bruke Apple Safari, for Google Chrome tapper batteriet på denne, og andre MacBooks, mye kjappere.

Vi snakker her over tre timer mindre brukstid med søkegigantens nettleser. Kilde: The Verge.

MacBook Pro 13 og MacBook. (Ill.: ITavisen)

Ytelse
Foruten det faktum at den mangler fullstørrelse-USB, er ytelsen det andre punktet som har blitt debattert mye, ofte av personer som ikke har testet den.

Nei, den har ikke god nok ytelse til avansert video-redigering eller spilling, men den har mer en god nok ytelse til surfing, epost, kommunikasjon og video-titting. Det er hva man forventer av en slik maskin.

Den har ingen problemer med å spille av 4K-video i YouTube, og samtlige MacBook-modeller har minst 256GB lagringsplass og 8GB RAM.

Det er CPU-en, en Intel Core M 1,1GHz (fåes også i 1,2 og 1,3GHz-konfigurasjoner) som er flaskehalsen, men vifteløs er den i hvert fall, og det er jo hyggelig nok i seg selv.

iPad Air, iPhone 6 og MacBook. (Ill.: ITavisen)

Ankepunkter
Du kan kjøpe den som en erstatter for en iPad og en bærbare i samme slengen, men det ergrer oss at den ikke kan brukes som et nettbrett ala Yoga 3 Pro.

Nye MacBook er en bærbar datamaskin laget for nettet som er så god at man håper alle maskiner blir som den, men samtidig for dyr til at den kan bli det med det første – når en maskin som dette koster godt under 10 000 kroner, kan vi snakke om at de kommer til å selge like mange som en iOS-enhet.

Sørg dog for å utstyre hjemmet med en ac-ruter – det har en maskin som dette godt av, den er laget for nettet og skyen, og støtter derfor den nyeste WiFi-standarden.

At kameraet på maskinen ikke har HD-oppløsning står ikke i stil til den lekre skjermen i det hele tatt, og er litt flaut for Apple.

Konklusjon
For en journalist (det er ingen vei utenom: Alle blir farget av sine bruksmønstre, også i tester som dette), eller for andre som skriver mye i løpet av døgnet, blir maskinen en god venn.

Det er den perfekte laptopen for oss, men for de som trenger en mer allsidig maskin bør uten tvil se seg etter andre produkter.

Vi klarer ikke å irritere oss over at den mangler USB-porter, men igjen: Vi lever i nettleseren og skyen, og når vi bruker en bærbar bruker vi den til å hente opp og laste opp mindre filer, skrive og kommunisere. 

Dette i kombinasjon med at den støtter opplading med et eksternt USB-batteri (vi har testet dette i denne artikkelen) gjør den til den perfekte journalist-maskinen, og for alle som er på farta.

Vi trenger hverken 6 x USB-innganger, HDMI eller ekstra god ytelse. Bare god nok til å surfe uten at maskinen føles treg. Det gjør den heller ikke.

Tastene er mye lavere enn på andre maskiner, men man blir vant til dem veldig fort. (Ill.: ITavisen)

Aluminum-konstruksjonen er ikke gratis
Man får mye Windows PC-ytelse for den prisen, men man får ikke pakken som tilbys av Apple: designet, styreflaten, tastaturet, batterilevetiden og OS X.

Det er vanskelig å klage på ytelsen, for den har ingen problemer med å takle de vi brukte den til, men man må vite hva man går til.

Det er den beste bærbare Apple har laget fordi den er et fyrtårn inn i den nære fremtiden, men samtidig den mest flest kompromisser siden den første MacBook Air-modellen – derfor er dette et typisk Apple-produkt på sitt mest kontroversielle og beste. Noen må dytte bransjen fremover.

Hvorfor får den fem? Fordi den er mer fornøyelig i bruk enn de aller fleste sammenlignbare bærbare, og dette selv om den er dyr. Man blir glad i den som man ofte blir i Apple-produkter.

Det er mye Steve Jobs i MacBook. Apples produkter lever i beste velgående.
 

(Ill.: ITavisen)

+ Et frydefullt tynt design man ikke kan legge fra seg
+ En mesterklasse i industri-design
+ Retina-panelet er lyssterkt og bra
+ Kan lades med eksternt batteri
+ Svært behagelig tastatur
+ Den beste styreflaten på markedet har blitt enda bedre
+ Overraskende gode stereo-høyttalere under skjermen

– Mangler USB, HDMI og SD-kortleser (krever dyr adapter)
– Mangler MagSafe
– Webcam har ikke HD-oppløsning
– Dyr for ytelsen man får
– Du må vente litt på bedre utnyttelse av styreflaten i tredjeparts-applikasjoner

Annonse