Lenovo ThinkPad Z1 Carbon er en av de råeste bærbare PC-ene.
Lenovo ThinkPad Z1 Carbon er en av de råeste bærbare PC-ene.

Annonse


Lenovo ThinkPad X1 Carbon er en av markedets råeste PC-er

Lenovo er den desidert største PC-produsenten og de har vært det i lang tid nå. Mens Yoga har blitt en populær serie for vanlige forbrukerne, er det ThinkPad som gjelder for businessfolket.

Helt rå på spesifikasjoner
ThinkPad X1 Carbon er selskapets ubestridte (business)flaggskip og Lenovo er nå klare med den fjerde generasjonen.

Spesifikasjoner:

  • Operativsystem: Windows 10 Pro
  • Skjerm: 14-tommers matt, oppløsning 2560 x 1440 piksler.
  • Prosessor: Intel Core i7-6600U, 2,60 GHz.
  • Grafikkort: Intel Graphics 520.
  • Lagring: 512 GB SSD.
  • Minne: 16 GB.
  • Tilkoblinger: 3x USB 3.0, 1x HDMI, 1x miniDisplay, microSD, sim-kort, hodetelefonutgang, Lenovos OneLink+, fingersensor.
  • Nettverk: Trådløst 802.11 a/b/g/n/ac.
  • Pris: 31 932 (modell testet).
ThinkPad X1 Carbon er en lekker og lett PC.
ThinkPad X1 Carbon er en lekker og lett PC.

Design
ThinkPad-serien og spesielt X1 er kjent for hvor robuste de er og hvor god kvalitetsfølelse det er på produktene. X1 Carbon oser kvalitet. Her er det ingen tegn til slark eller knirking eller svikt på noen som helst måte. Kabinettet består i hovedsak av karbon noe som gjør maskinen slitesterk og samtidig forholdsvis lett. Interessant nok veier den kun drøyt 200 gram mer enn Yoga 900s (1,2 kg mot 998 gram). Det er ganske imponerende med tanke på størrelsen på ThinkPad X1.

Annonse


På venstre side av maskinen finner vi USB 3.0, miniDisplayPort, OneLink+ – som er Lenovos proprietære tilbehørskontakt og ladekontakt. På motsatt side sitter hodetelefonutgang, to USB-kontakter og en HDMI-utgang. Bak finner vi plass til sim- og microSD-kort.

Med OneLink+ kan man koble til spesielle tilbehør fra Lenovo. Det kan være ethernet eller for eksempel en dokkingstasjon. Sistnevnte er perfekt for folk som bruker jobb-PC-en både på arbeid og på hjemmebane.

Kort fortalt har man nok av tilkoblinger på PC-en og mange vil nok sette pris på at både HDMI og miniDisplayPort er på plass.

 

I bruk
Vi har brukt ThinkPad X1 Carbon nærmest daglig de siste ukene og opplevelsen har bare blitt bedre og bedre. Intel-prosessoren er kraftig nok til å kjøre det man ønsker av programmer – merk at med et integrert Intel-grafikkort vil den ikke takle grafikkhungrige spill og programmer – og 16 GB RAM gjør at PC-en flyter som en drøm.

Til forskjell fra Yoga 900s, er ikke ThinkPaden vifteløs. Det ville ikke vært mulig med en så kraftig prosessor. Det fører til at du bør forvente litt viftestøy som kan bli relativt høy når man kjører flere tyngre programmer samtidig. Stort sett er den stille som en mus.

Skjermen er et av høydepunktene med denne PC-en. Først og fremst er den matt, noe mange vil sette pris på. Spesielt er dette veldig kjekt utendørs – spesielt nå om sommeren da man ofte benytter sjansen til å jobbe utendørs. Samtidig er skjermen lyssterk – 300 nits – selv ved 30 prosent lysstyrke. Der 12 tommer ofte kan føles som lite, virker 14 tommer som den gylne middelvei. Joda, PC-en er litt mindre portabel enn MacBook og Yoga 900s, men for personer som ønsker stor skjerm på farten, er ThinkPad et perfekt kompromiss.

Den ikoniske ThinkPad-logoen pryder både lokket og tastaturflaten.
Den ikoniske ThinkPad-logoen pryder både lokket og tastaturflaten.

Tastatur, mus og fingersensor
De seneste årene har kvaliteten på laptop-tastaturer tatt seg opp kraftig. Før kunne en oppleve at en dyr PC hadde det verste tastaturet, men nå virker det å være jevnere i toppen. ThinkPad-PC-ene er ikke bare kjent for å være solide, også tastaturet skrives det hjem om. Den nyeste modellen er intet unntak.

Knappene er høyere enn det vi er vant til fra MacBook, men til gjengjeld er det en drøm å skrive på. Tastene er litt konkave – det vil si at de buler innover – noe som gir en følelse av at det er lettere å treffe dem. Ifølge undertegnede er dette det beste bærbar PC-tastaturet per dags dato.

Styreflaten er likeså. Den er av typen «Precision Trackpad» for Windows 10 og støtter det som er av standardgester i operativsystemet. Mens styreflaten i Yoga 900s opplevdes som et mareritt, er ThinkPad X1s det helt motsatte. Den er glatt, rask og responsiv.

I tillegg må man jo nevne den ikoniske røde pekeren til Lenovo (tidligere IBM). Vi har ikke fått dreisen på den og det kan godt være den krever en litt tilvenning, men den er blitt såpass populær blant kundene til Lenovo at de simpelthen ikke kan fjerne den.

PC-en har også en fingersensor med støtte for Windows Hello. Som med andre enheter registrerer man fingeravtrykket sitt i operativsystemet og så kan man bruke fingeren sin for å logge på Windows og også identifisere seg i ulike programmer, som blant annet Windows Store. Fingersensoren er lite rask og responsiv slik man er blitt vant med fra nyere smarttelefoner.

Tastaturet er i særklasse.
Tastaturet er i særklasse.

Batteritid, eller ikke?
Igjen, dessverre, må vi si oss skuffet over batteritiden. Lenovo skriver inntil 11 timer «basert på MobileMark-metodologien og er estimert maksimum». Vi har ikke opplevd noe som er i nærheten av dette. Batteritestene våre i PC Mark8 viser henholdsvis 4 timer og 33 minutter (Work) og 4 timer og 5 minutter (Home). I praksis kan du kanskje presse ut 5–6 timer av maskinen, men neppe mer enn det.

Dette er den største skuffelsen med maskinen og vi ønsker så absolutt mye mer fra enn PC som koster oppimot 30 000 kroner.

Konklusjon
Lenovo ThinkPad X1 Carbon er, sammen med Microsoft Surface Book, kanskje den råeste bærbare PC-en på markedet. Sett bort ifra spill-laptopene, selvsagt. Skjermen er nydelig, dog hadde det ikke gjort noe med støtte for berøring, og kvalitetsfølelsen er utsøkt.

Ved første øyekast ser ikke PC-en ut som en lettvekter og flere vil nok bli overrasket når de tar den opp og merker at den veier «ingenting».

Ytelsen er det ingenting å si på, her vil den tilfredsstille de fleste sine behov, og skjermen er av såpass fin størrelse at man blir litt ekstra produktiv på farten. Vi må heller ikke glemme det gode tastaturet og den absolutt godkjente styreflaten – som gjør at du kan la PC-musen ligge hjemme når du er på reise.

Som tidligere nevnt er batteriet det største ankepunktet med denne maskinen, og trenden bare fortsetter med andre Windows-PC-er vi har testet. Dårlig batteritid gjelder også for Surface Pro 4, Dell XPS 13, Aspire S13 og Surface Book.

Konklusjon: 9/10

+ Fantastisk skjerm.
+ Topp kvalitet.
+ God ytelse.
+ Tastaturet er en drøm, styreflaten er god.

– Batteritiden.
– Litt høy pris.

[prisguide id=”263238″]