WordPress nettside: Slik kommer du enkelt i gang

WordPress er et brukervennlig og fleksibelt verktøy for å lage nettsider, og det støtter en rekke ulike funksjoner og tilpasningsmuligheter. med WordPress kan brukere opprette alt fra enkle blogger til avanserte nettsteder. Dette CMSet er bygget for å være tilgjengelig for brukere med varierende teknisk kompetanse, noe som betyr at man ikke nødvendigvis trenger å kunne kode for å lage en funksjonell og fin nettside.

I tillegg tilbyr WordPress tilgang til tusenvis av plugins/utvidelser som kan utvide funksjonaliteten til en nettside. Disse utvidelsene kan inkludere alt fra søkemotoroptimalisering til sosiale medier-integrasjoner, e-handelsløsninger og sikkerhetsverktøy. Man har altså veldig store muligheter for å tilpasse en nettside akkurat sånn man vil ha den, med den funksjonaliteten man trenger.

Nå skal vi ta en titt på hvordan man kan komme i gang med WordPress-nettsiden sin:

Steg 1: Finn et domene og webhotell

Når man starter å lage en WordPress-nettside, er det første essensielle trinnet å velge et domenenavn og finne et passende webhotell.

Valg av domenenavn

Et domenenavn bør reflektere innholdet eller bedriften nettsiden representerer.

  • Kort og enkelt: Et kort og enkelt domenenavn er mer brukervennlig. Dette vil også gjøre det enklere å huske.
  • Relevans: Det bør være relevant for innholdet på nettsiden og ikke minst merkevaren din.
  • .no eller .com: Velg en domeneendelse som passer for målgruppen. For norske nettsider anbefaler vi så godt som alltid .no.

For å kjøpe et domene er Domeneshop.no en favoritt hos oss. Den tilbyr akkurat det man trenger og man har også muligheten til å bruke en hurtig-installasjon av WordPress.

Webhotell og server

Webhotell er tjenesten som gjør nettsiden tilgjengelig på internett ved å lagre den på en server.

  • WordPress-tilpasset: Noen webhoteller tilbyr spesialisert hosting optimalisert for WordPress.
  • Domeneshop og One.com: To populære leverandører som brukes mye for norske nettsider.

Tips:

  1. Sammenlign priser: Webhotellets prisplaner varierer, sammenlign for det beste tilbudet.
  2. Kundeservice og ytelse: Vurder kundeservice, oppetidsgarantier, ytelse og lagringskapasitet.

Steg 2: Installer WordPress

Når WordPress-pakken er lastet ned og filene er opplastet til webserveren, er det på tide å gå gjennom selve installasjonen av WordPress. Dette er en enkel prosess som kan fullføres på få minutter. Det er veldig viktig at du bruker WordPress.org og ikke WordPress.com for å følge denne guiden.

Før WordPress kan settes opp, må en database opprettes gjennom ditt webhotell. Som nevnt tidligere så tilbyr mange webhotell, som f.eks. Domeneshop muligheten for hurtig-installasjon, noe som gjør denne prosessen utrolig mye enklere. Men her er likevel en rask guide:

  1. Logg inn på kontrollpanelet (cPanel, Plesk, etc.) hos ditt webhotell.
  2. Finn database-seksjonen og opprett en ny database.
  3. Opprett en databasebruker og tilordne tilgangsrettigheter til databasen.

Webhotellet vil nå sette opp databasen som du vil legge inn i WordPress under installasjonen. Etterpå vil du bli bedt om å opprette en brukerprofil for WordPress. Det er viktig å velge et sikkert brukernavn og passord for å beskytte nettstedet ditt.

Etter at WordPress er installert, har du mulighet til å installere ulike tillegg for å utvide funksjonaliteten til nettstedet. Dette gjøres via WordPress-administrasjonspanelet.

Du kan også velge og installere et tema for å bestemme designet og layout på WordPress-nettsiden. Dette kan enkelt gjøres fra ‘Utseende’ seksjonen i administrasjonspanelet.

Ved å følge disse trinnene har man fullført installasjonen av WordPress på serveren. Det er nå klart for å begynne tilpasningen og innholdsproduksjonen på nettsiden.

Steg 3: Lag en konto hos Elementor

Merk: Dette steget gjelder kun hvis man skal ha Elementor Pro, noe vi som regel anbefaler de som skal bruke Elementor mye.

Når man skal bygge nettsider med WordPress, er Elementor et verktøy som gir brukerne økt kontroll og fleksibilitet. Det lar en tilpasse sine WordPress-temaer med drag-and-drop-funksjonalitet, som gjør det mulig å designe skreddersydde nettsider uten behov for å kode. For å begynne prosessen, må en opprette en konto hos Elementor.

En må først besøke Elementor sin hjemmeside. Her finner du en ‘Logg Inn’-knapp, som tar deg til opprettelsen av en ny konto. Prosessen etter det er veldig rett fram:

  • Velg “Opprett Konto”: Fyll ut nødvendig informasjon som e-postadresse og passord.
  • Bekreft e-postadressen: Elementor sender en aktiveringslink til den oppgitte e-postadressen.
  • Last ned Elementor-plugin: Etter aktivering, logg inn og naviger til nedlastingsseksjonen.

Det er viktig å huske på at for å bruke Elementor, må WordPress.org brukes som plattform for nettsiden, ettersom Elementor ikke er kompatibelt med WordPress.com sine begrensende muligheter.

Kom i gang med Elementor

Steg 4: Installer Elementor og andre plugins

Når man bygger en WordPress nettside, er plugins avgjørende for å utvide funksjonaliteten. Elementor er en populær sidebygger som lar brukere designe nettsider med et dra-og-slipp grensesnitt. For å installere Elementor, følg disse trinnene:

  1. Logg inn på WordPress-instrumentbordet.
  2. Naviger til Plugins > Legg til ny.
  3. Søk etter Elementor i søkefeltet.
  4. Trykk ‘Installer nå’ og aktivér pluginet etter installasjon.

Etter man har installert Elementor, kan man også vurdere å legge til flere plugins for å optimalisere siden:

  • Rank Math SEO: Forbedre søkemotoroptimaliseringen.
  • WP Super Cache: Øk hastigheten ved hjelp av caching.
  • Akismet: Beskytt mot spam.
  • ShortPixel: Optimaliser bilder for raskere lasting.

Vær oppmerksom på at for mange plugins kan gjøre nettsiden treg og gjøre den mer sårbar for hacking, så det er viktig å kun installere nødvendige plugins og å holde dem oppdatert.

Steg 5: Lag de ulike sidene

Når grunnleggende innstillinger og tema er på plass, er det på tide å lage alle de ulike sidene man trenger. Dette trinnet er kritisk ettersom at det gir nettsiden din en ryddig struktur, noe som vil hjelpe med å øke salg og engasjement fra de besøkende.

For å lage en ny side går man til WordPress-dashboardet, velger ‘Sider’, og deretter ‘Legg til ny’. Herfra kan man gi siden en tittel og begynne å legge inn innhold. Her er noen av de ulike sidene man som regel trenger:

  • Forside: Dette er nettstedets ansikt utad og ofte det første besøkende ser. En hjemmeside bør være innbydende og klar over formålet med nettstedet.
  • Om oss: Fortell besøkende hvem du er og hva du gjør. Denne siden bør reflektere nettstedets personlighet.
  • Blogg: Hvis nettstedet skal inneholde en blogg, opprett en dedikert bloggside hvor innlegg vises kronologisk.
  • Kontakt: Tilbyr en måte for besøkende å kontakte deg. Inkluder et kontaktskjema for enkel kommunikasjon.
  • Galleri: For de som ønsker å vise frem arbeid eller produkter, kan en fotogalleriside være et tiltalende tillegg.

Det er også viktig å optimalisere sidene for mobilbrukere, ettersom trafikk fra mobile enheter fortsetter å vokse. Det gjøres også veldig enkelt inne i Elementor.

Steg 5: Sett opp de ulike navigasjonsmenyene

Navigasjonsmenyer er på samme måte som de ulike undersidene helt kritisk for en god nettside. Navigasjonsmenyer gjør det mulig for besøkende å navigere gjennom nettsiden på en strukturert og effektiv måte.

Først må man skape en ny meny ved å gå til Utseende > Menyer i WordPress-dashboardet. Her kan man gi menyen et navn og deretter velge hvilke sider, kategorier eller egendefinerte lenker som skal inkluderes.

Kom i gang med Elementor

Steg 6: Legg til widgets og innhold

Når man har kommet til Steg 6 i prosessen med å lage en WordPress nettside, er det på tide å fokusere på widgets og innholdet på nettsiden. Widgets er små blokker som utfører spesifikke funksjoner og bidrar til nettsidens funksjonalitet og utseende.

  • Widgets: De kan enkelt legges til via Utseende og Widgets i WordPress-dashboardet. Her kan brukere dra og slippe widgets til bestemte områder, som sidefelt (sidebar) eller bunntekst (footer).
  • Innhold: Bruk Innlegg og Sider til å legge til og redigere innholdet på nettsiden. Innlegg brukes for dynamisk innhold som blogginnlegg, mens sider er for statisk innhold som ‘Om oss’.

Viktige widgets og funksjoner:

  • Søk: For SEO-optimalisering og brukervennlighet kan man vurdere å legge til en søkefunksjon
  • Siste innlegg: Viser de nyeste innleggene på bloggen din.
  • Kontaktskjema: Viktig for brukerstøtte og tilbakemeldinger.

Steg 8: Tilpass designet til merkevaren din

Når man bygger en nettside med WordPress, er det essensielt å velge et tema som representerer merkevaren på en profesjonell måte. Dette er ikke bare viktig for utseende, men også for merkevarebygging. En bedrift bør sørge for at nettsiden samsvarer med deres visuelle identitet, inkludert farger, fonter og logo.

WordPress tilbyr en rekke temaer som kan installeres direkte fra WordPress.com. Det er viktig å velge et tema som er både visuelt tiltrekkende og funksjonelt for virksomheten. Mange temaer gir mulighet for tilpasning og har støtte for ulike funksjoner som hjelper i tilpasningen. Sjekk også om temaet fungerer bra sammen med Elementor, ettersom at det vil være veldig viktig for å tilpasse nettsiden akkurat sånn man vil ha den.

Steg 10: Publiser nettsiden

Når man er klar til å publisere sin WordPress nettside, enten det er en blogg, nettbutikk eller bedriftsnettside, er det noen viktige steg å følge for å sikre en vellykket lansering.

For det første bør man kontrollere nettsidens SSL-sertifikat for å sikre at all dataoverføring er kryptert og brukerne føler seg trygge på nettsiden. Dette bidrar til økt sikkerhet og er gunstig for SEO da søkemotorer favoriserer sikre nettsteder.

Videre er det kritisk å optimalisere nettsiden for søkemotoroptimalisering (SEO) slik at den rangerer godt i søkemotorer. Dette inkluderer bruk av riktige nøkkelord, meta-beskrivelser og SEO-vennlige URL-er. Her vil som nevnt tidligere Rank Math SEO være til god hjelp.

Ytelsen til nettsiden er også veldig viktig. Hastigheten på en nettside påvirker brukeropplevelsen og SEO. Det finnes mange ulike WordPress-utvidelser som kan bidra til å forbedre ytelsen, så her er det bare å prøve seg litt frem. WP Rocket er en favoritt for mange, men vi anbefaler også Perfmatters.

Etter publisering, bør man kontinuerlig oppdatere innhold, vedlikeholde SEO, følge med på ytelsen og installere oppdateringer for sikkerhet og nye funksjoner for å holde tjenesten relevant og sikker.

Hvorfor du bør bruke Elementor til WordPress

Elementor skiller seg ut som en veldig god sidebygger for bedrifter som ønsker å dra nytte av WordPress-plattformens fleksibilitet. Med Elementor sin dra-og-slipp-funksjonalitet, kan brukere enkelt tilpasse sidene sine uten å behøve noe særlig teknisk kunnskap.

Elementor er også kjent for sitt intuitive grensesnitt, som gjør at selv nybegynnere kan lage profesjonelle nettsider. Denne enkelheten gjør det veldig lett å være selvstendig uten å måtte bruke utviklere.

Elementor er i tillegg kompatibel med en rekke ulike WordPress-temaer, noe som gir brukere friheten til å velge akkurat det temaet som best representerer deres merkevare uten å måtte ofre nødvendig funksjonalitet.

Kom i gang med Elementor

Oppsummering

WordPress er en funksjonsrik og brukervennlig plattform for å lage nettsider på egen hånd. Enten via WordPress.com for enklere tilgang eller WordPress.org for mer kontroll og tilpasning, tilbyr systemet løsninger for både nybegynnere og erfarne utviklere.

Tips for nybegynnere:

  • Start med en klar plan for nettstedets hensikt og målgruppe.
  • Velg et tema som er responsivt og passer med merkevaren din.
  • Installer nødvendige plugins forsiktig for å forbedre funksjonalitet uten å overbelaste nettstedet.

Utvidelser og temaer:

  • Det finnes tusenvis av gratis og betalte temaer tilgjengelige. Bruk også gjerne Elementor for å tilpasse enda mer.
  • Plugins legger til ekstra funksjoner; populære valg inkluderer SEO-verktøy, plugins for hastighet og sikkerhet.

Nyttige tips:

  • Hold WordPress, temaer, og plugins oppdaterte for sikkerhet og ytelse.
  • Ta backups regelmessig for å sikre deg mot tap av innhold.
  • Test nettsiden din på ulike enheter og nettlesere for å sikre kompatibilitet.

Ofte stilte spørsmål

Hva er fordelene med WordPress?

WordPress er kjent for sin brukervennlighet og tilpasningsmuligheter, med et bredt utvalg av temaer og utvidelser. Det er også optimalisert for gode SEO-resultater.

Hvordan er WordPress i forhold til PHP, MySQL og MariaDB?

WordPress er bygget med PHP og kan integreres med databaser som MySQL og MariaDB, som sikrer fleksibilitet og skalerbarhet for nettsteder.

Hva bør en vurdere når en velger mellom wordpress.com og wordpress.org?

wordpress.com er en hostet løsning som passer for de som ønsker et nettsted opp raskt, mens wordpress.org krever at man selv bruker et webhotell, men tilbyr fullstendig eierskap og kontroll. Vi anbefaler alle å bruke WordPress.org