Denon PerL Pro er så gode at jeg angrer p jeg ikke har testet produkter fra produsenten før nå. Alle bilder: Trond Bie/ITavisen

Annonse


Jeg trykket på knappen og ble blåst av banen – “Denon PerL Pro”

Jeg har ikke testet noe fra Denon før. Det var en tabbe. Redaksjonen har testet både høyttaler og lydplanke før, men for meg er produsenten ny.

Introduksjon

Så da de foreslo at jeg testet deres nyte “PerL Pro” var det enkelt å takke ja, ikke bare for å finne ut om de låter bra, men hvordan komforten og app-opplevelsen er. Med et hav av plugger på markedet må man vurdere total-opplevelsen.

Som vanlig i 2023 er fokuset på personliggjøring av lyd-miksen iblandet 3D-lyd, eller “Spatial Audio” elle “Immersion Mode.” Kjært barn har mange navn. Jo, også skryter Denon av “Immersive Bass.” Kan det være noe da, det høres veldig markedsføring ut? La oss finne ut.

Spesifikasjoner (pris: 4198 kroner)

 • “Sound Master Tuned”
 • Drivere med 3-lags titan-membran – ultralav forvrengning
 • Dedikert Denon-app til oppsett/måling og 3 individuelle lytteprofiler (iOS/Android)
 • Masimo AAT (Adaptive Acoustic Technology)
 • Dirac Virtuo Spatial Audio
 • Bluetooth 5.3 – aptX Lossless, AAC og aptX Voice
 • Samtidig paring med opptil 2 Bluetooth-enheter (Quick Switch/Multipoint)
 • Adaptive Active Noise Cancelling/ANC
 • Batteritid 8 timer + 3 x 8 timer fra etui
 • Ladetid: 1 time (både ørepropper og etui), 5 min hurtiglading gir 1 times ekstra spilletid
 • Vannavvisende design (IPX4)
 • Automatisk på/av
 • Åtte innebygde mikrofoner inkl. 2 x bone conducting
 • Touch-kontroll på ørepropper (volum/stopp/start/neste/anrop/Social Mode/stemmeassistent m.m.)
 • Automatisk demping av vindstøy
 • Medfølgende tilbehør: ladeetui, USB-A til USB-C ladekabel, silikon-ørepropper i 4 størrelser, skumpropper, 2 x wingtips (valgfri)
 • Trådløs Qi-lading
 • Mål ladeetui: 72,4 x 30,2 x 3,5 cm (BxHxD)
 • Avanserte aptX-formater støttes kun av et begrenset antall Bluetooth-enheter (foreløpig)
 • 10 mm – Dynamic driver
 • 20-40,000 Hz

Design

Med et hav av plugger er det vanskelig å skille seg ut. Nå mener jeg ikke det er smart å skille seg ut bare for å vekke oppmerksomhet: det kan lede til en dårlig brukeropplevelse, og tar man det for langt: potensielle kunder ser et annet sted. Det alle legger merke til er den stor sirkulære overflaten som naturligvis er berøringsfølsom. Med så mye plass skal det veldig mye til for å bomme, selv om man beveger på seg. Det er heller ikke slik at de er en plage på noen måte eller adderer til vesentlig med vekt. Faktisk er de lette.

Annonse


Proppene festes i øregangen som nesten alle propper på markedet har, men er formet på en måte for ekstra god passform og lyd-isolasjon.

Disse sitter utrolig godt og er lette å få på plass for maks isolasjon. Jeg tror jeg kan mene jeg aldri har opplevd et par propper sitte så støpt.

I bruk og app

Ingenting med disse vil overraske de som har brukt propper de siste fem årene, og det er en god ting. Det Denon tilsynelatende har gjort er å følge med på hva andre har gjort feil og gjort det bedre. Jeg finner ingen store feil eller mangler med proppene som er solide i alle kriker og kroker, men det er noe jeg savner: volum-justering på den måten Apple gjør med AirPods Pro 2, altså der man flir fingeren opp og ned på antennen. Med en så stor berøringsflate hadde det vært perfekt. Det er en, to og trippel-berøring som gjelder på begge sider.

Når det er sagt vil jeg også kaste glans i retning appen, som riktignok bruker noen sekunder på å koble seg til proppene, men som utover det har et fantastisk enkelt grensesnitt. Du vil ikke trenge å tenke eller lete etter innstillinger. Man finner også alt man ønsker av funksjoner på åpnings-skjermen, fra vanlig til øre-tilpasset lyd, 3D-lyd eller ikke og hvor mye “innlevelse” sistnevnte skal servere lytteren.

Jeg er samtidig takknemlig for at jeg slipper å omprogrammere hva høyre og venstre plugg skal gjøre, da det Denon har forhåndsvalgt gir mening for meg: trykk på venstre plugg for ANC på eller omgivelseslyd av eller på. Pause med ett trykk på høyre plugg. Du kan selvsagt gjøre din egen greie, men dette er stort sett hvordan jeg bruker knappene – resten styrer jeg fra mobilen. Ønsker du å styre volum opp og ned med tre tapp – vær så god: gjør din greie.

Lyd

Det er ikke lett å vurdere lydkvalitet. Ikke bare foretrekker folk ulik lyd, men vi hører og forskjellig. Det er også derfor jeg alltid er litt skeptisk før jeg takker ja til å teste plugger eller hodesett: enten må de være en viktig lansering for markedet på generelt grunnlag, eller ha en eller flere unike egenskaper. Det er i utgangspunktet ikke noe unik med personlig lyd, altså at proppene undersøker ørene med lydsignal for å prøve å gjøre lytte-opplevelsen enda bedre.

Denon fokuserer ekstra mye på dette med disse proppene med noe “Masimo Adaptive Acoustic Technology:”

“Masimo AAT er kulminasjonen av 30 år lang utforskning av signalbehandling og fokuserer på målingen av oto-akustiske emisjoner. Dette er soniske refleksjoner som kommer inn i øret ditt fra sneglehuset (red. anm.: det indre øret.) Lydstyrken til en OAE ved en gitt frekvens avhenger av følsomheten til hvert øre ved den frekvensen. Ved å måle OAE kan vi finne ut hvilke frekvenser ørene dine er mer eller mindre følsomme for. Når hørselsmålingene er fullført, behandles de for å lage din unike hørselsprofil.”

Det er her tittelen på testen spiller inn, for det er natt og dag med og uten. Ikke bare serverer disse proppene god 3D-lyd som ikke tar alt for mye av, men som forbedrer lytte-opplevelsen, men ved aktivering ble lydbildet mye fyldigere fra et ellers for “digitalt” og diskant-drevet lydbilde uten.

Du kan kjapt skifte mellom standard og personlig lyd, og endringen er nye mer enn PR-spinn: med funksjonen aktivert aktiveres en så rik bass at jeg nærmest fikk inntrykk av å bruke et par Sony hodetelefoner og ikke et par små propper.

Det beste er at selv om man aktiverer personliggjøring, så kan man likevel justere på EQ-en, noe som ble nødvendig da det ble i overkant med bass – ikke noe problem: kjør på med mer diskant. Først når analysen av ørene, som tar ett minutt, er fullført, skjønner man hvorfor disse koster litt mer enn konkurrentene.

Konklusjon

Dette markedet er knalltøft: det er mange plugger å velge mellom, og det er særlig mange i 3000 kroner-segmentet. Denon har selvtillit nok til å prise seg litt over mellomklasse-snittet med drøye 4000 kroner. Det er en god del mer enn Apple AirPods Pro 2 og mye mer enn Sennheiser sine Momentum Wireless 3 som riktignok serverer god lydkvalitet, men ikke byr på på den beste brukeropplevelsen.

AirPods Pro 2 har en fantastisk brukeropplevelse om man lever i Apples økosystem, men lydkvaliteten er ikke på nivå med Sennheiser eller disse fra Denon. Også har vi selvsagt Sonys 1000XM5 som ikke passet ørene mine, men som mange liker.

Denon skyver dem alle til side, spesielt om man ikke er avhengig av Apple, med utrolig god lyd og en flott app-opplevelse og komfort. Det eneste jeg har å utsette er at etuiet bygger litt mye ut slik at det kan være lite “komfy” i en trang jeans-lomme og mangel på smartere volum-justering. Utover det får man alt man forventer av drøye 4000 kroner, og vel så det.

Jeg trykket på knappen og ble blåst av banen – “Denon PerL Pro”
Vi konkluderer
Denon PerL Pro gjør det meste riktig, selv om det er et par ting som kunne vært enda bedre. Dog, dette er de beste proppene jeg har testet på lenge.
Leservurdering77 Vurderinger
0
+
Engasjerende lydlandskap
Den bassen!
God komfort og ANC
Funksjonene man ønsker
Personlig lyd
Oversiktlig app
-
Savner AirPods Pro-berøring for volum-styring
Litt stort etui for jeans-lomma
9.4

Annonse