TEST: Er det verdt å bruke 18 000 kroner på dette lydanlegget?
Det meste er ganske bra med Denons hjemmekinoanlegg.

Annonse


TEST: Er det verdt å bruke 18 000 kroner på dette lydanlegget?

For rundt ett år siden hadde vi Sonos Playbase inne på testbenken. En lydplanke, hvis vi kan kalle det, totalt sett var ganske så fornøyd med. HEOS by Denon er Sonos’ største konkurrent på dette markedet og tilbyr tilsvarende løsninger, så da var det jo helt naturlig å sjekke ut sistnevntes systemer.

Den siste tiden har vi hatt Denons imponerende hjemmekinoanlegg inne på testbenken. Oppsettet består av følgende høyttalere:

  • 1x HEOS by Denon Soundbar.
  • 1x HEOS by Denon Subwoofer.
  • 2x HEOS by Denon HEOS 1.

Prisen for denne pakken er rundt 18 000 kroner og tilsvarende fra Sonos med to One-høyttalere, Playbar og Sub koster omtrent det samme. Ikke akkurat småpenger, men både Denon og Sonos har vist at produktene deres forsvarer den høye prisen.

HEOS by Denon

Noe av det jeg liker best med disse systemene, er at de er så å si fullstendig trådløse. Ja, man kommer ikke utenom strømkabler og tilkobling til TV-en, men man slipper å trekke ledninger rundt om i stuen. Noen vil si at trådløse høyttalere ikke er like gode som kablede, men i 2018 er forskjellen minimal, mener jeg.

Annonse


Min erfaring er at oppsettet av Sonos’ systemer er lekende lett, var ikke opplevelsen like rett frem med Denon-anlegget. Man laster ned en app og følger instruksjonene der som innebærer at man kobler den medfølgende lydkabelen fra mobilen og til høyttaleren man skal sette opp, men det fungerte bare ikke. En annen løsning er å koble høyttaleren med kabel til ruteren, noe som gikk mye bedre, men i flere av tilfellene fikk jeg ingen bekreftelse i appen må at oppsettet var vellykket. Uansett, etter det var gjort var det enkelt å koble de fire høyttalerne sammen til et kringlydsystem.

I appen har man oversikt over hvilke høyttalere man har i sitt system og kan enkelt endre innstillingene. For eksempel ting som å justere lydbildet, statuslys på høyttalerne, gruppere i rom, øke bassnivået og liknende. Det er også her man kan sette opp musikkstrømming som Spotify, Deezer og Tidal. Et pluss er at høyttalerne støtter Spotify Connect slik at man kan strømme direkte fra Spotify-appen.

Man kan også strømme fra egen musikkserver, fra lokal musikk på mobilen og fra USB-disker. Og ja, høyttalerne støtter FLAC/FLAC HD. Kort oppsummert er tjenesten ganske avansert når det gjelder strømmemuligheter.

HEOS by Denon og Sonos.
HEOS by Denon og Sonos. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Nok med tilkoblingsmuligheter

La oss se litt nærmere på de ulike høyttalerne i systemet og vi kan begynne med selve lydplanken. Den har tre kanaler og består av seks basshøyttalere og tre diskant. For ikke å glemme DTS-støtte. Av tilkoblinger har den blant annet:

  • 4x HDMI inn via HDCP 2.2/ARC og 1x HDMI ut med støtte for 4K.
  • Analog lydinngang og USB.
  • Optisk fiberkontakt.
Soundbar har flust av tilkoblingsmuligheter.
Soundbar har flust av tilkoblingsmuligheter. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

“Passthrough”-støtten er formidabel. Jeg har TV med kun to HDMI-innganger, irriterende nok, og med Xbox One, Apple TV, PlayStation 4 og en TV-boks, er det et ork å bytte mellom kontaktene. Dette løser Denon-lydplanken ved at man kobler alle HDMI-boksene til den og så kobler høyttaleren videre til TV-en. Merk at TV-en din må støtte “Audio Return Channel” (ARC) for at du kan dra nytte av det.

HDMI-kilde endrer man enkelt med den følgende fjernkontrolleren. Et ekstra pluss til Denon med å inkludere fjernkontroller, forresten, i tillegg at man også kan koble for eksempel Apple TV-kontrolleren til hjemmekinoanlegget.

Neste ut er Subwoofer som består av to stykk 5,25-tommers long-throw-elementer.

Sist har vi HEOS 1 HS2-høyttalerne som er tilsvarende Sonos Play:1 og One. Disse kan man gjøre helt trådløse ved å kjøpe en batteripakke som festes på undersiden. Kult. Den har også analoglydinngang og LAN-kontakt.

Felles for samtlige høyttalere i dette systemet, er at alle har fysiske taster for volum og demp, slik at nødvendigvis ikke må bruke appen eller fjernkontrolleren for å justere lyden.

Her har mange ikke mange valg ...
Her har mange ikke mange valg … (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Hva med lyden?

Jeg har testet HEOS by Denon-anlegget til film, spilling musikk og lydopplevelsen er helt enestående. Vi kan begynne med basskassen som på mange måter ser ut som en stasjonær PC. Den har, som de andre høyttalerne, en blått indikatorlys på fremsiden. På høyre sider sitter volumknappene mens alt av tilkoblinger er plassert på baksiden.

Den kan for øvrig plasseres både loddrett og vannrett. Alt etter hva man foretrekker og hva man har av plass.

Basskassen, som selges for 6000 kroner separat, leverer så det griner og det både til spilling og filmtitting. Nivået kan man enkelt styre via appen, men standardoppsettet er i de fleste tilfeller helt topp med en fyldig og ren bass. Enkelte ganger måtte jeg også senke bassnivået for å styre unna naboklager.

Videre har vi lydplanken som vi totalt sett føler fungerer bedre til spill/film enn til musikk. Man kan riktig nok justere lydbildet i appen, til nettopp musikkmodus, men jeg føler det er noe som mangler. Da er det heller å foretrekke å bruke HS1-høyttalerne kun sammen med Subwoofer.

Som med basskassen er det godt med trøkk i lydplanken til Denon. Ofte kan man føle at stemmer forsvinner litt i lydbildet, men det er ikke tilfellet når det gjelder HEOS Soundbar. En egen stemmemodus hjelper godt til her for eksempel hvis man ser på en nyhetssending eller en TV-serie med mye dialog.

Det er godt med trøkk i basskassen til Denon.
Det er godt med trøkk i basskassen til Denon. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Totalt sett føler vi at den er på høyde med, om ikke bedre enn, Sonos Playbase, men husk at Denons planke koster tusenlappen mer.

Sist ut har vi HEOS 1-høyttalerne som selges for 2000 kroner stykker separat. Som nevnt over, er disse glimrende til musikkavspilling og jeg tror neppe du vil merke noen lydmessig forskjell fra Sonos Play:1/One. Faktisk er de på mange måter identiske foruten design og produsent. Designmessig foretrekker jeg Sonos One, men dette er to høyttalere som i dette tilfellet for det meste er utenfor synsvidde og har uansett en diskré utforming,

I et kringlyd system er HEOS 1 helt ypperlig med en fin mellomtone, godt med bass og en klar og tydelig dialog. Det eneste jeg har å utsette på dem er at de noen ganger låter som Snipp og Snapp når ikke innholdet man ser ikke støtter kringlyd.

HEOS 1 fungerer bra til bakhøyttalere og til stereomusikk.
HEOS 1 fungerer bra til bakhøyttalere og til stereomusikk. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)
Her fester du batteripakken for å gjøre HEOS 1-høyttaleren helt trådløs.
Her fester du batteripakken for å gjøre HEOS 1-høyttaleren helt trådløs. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Konklusjon

Tiden med HEOS by Denons hjemmekinoanlegget har totalt sett vært helt strålende og det blir en real nedtur å sende det fra seg. Til film, serier og spilling løfter det opplevelsen ti hakk og blir mer altoppslukende. Xbox One-hodesettet mitt Astro A50 – som du kan lese mer om her – har fått seg en pause den siste tiden, for å si det slik.

Dog er ikke alt rosenrødt med systemet til Denon. For det første fant jeg selve oppsettet av høyttalerne litt knotete og tidkrevende. Men, når alt er satt opp, så fungerer det også. En annen ting er at lydplanken ikke er den beste til musikkspilling, da er opplevelsen bedre med for eksempel HS1-duoen alene eller med basskassen.

Den siste tingen er at anlegget er nokså kostbart. I underkant av 18 000 kroner koster systemet, og det er ingen rabatt for å kjøpe alle produktene sammen – man får akkurat samme pris hvis høyttalerne kjøpes separat. Vi mente at Sonos Playbase var et dyrt system til 7000 kroner og HEOS Soundbar koster tusenlappen mer uten at vi føler at den er mye bedre.

Uansett, skal du kjøpe et trådløst kringlydanlegg med gode strømmemuligheter, og prisen ikke er et spørsmål, kan du ikke ta feil med HEOS by Denon. Lyden er helt enestående.

+ Flust av tilkoblingsmuligheter.
+ En enestående lydopplevelse.
+ Lett å justere lyden.
+ Fjernkontroller medfølger.

– Litt knotete oppsett.
– Soundbar er ikke helt optimal til musikk.
– Høy pris/ingen rabatt for å kjøpe som sett.

Annonse:

 

Annonse:

 

Annonse:

Annonse