WF-1000XM5 test
WF-1000XM5 er krympet, spiller morsomt nok, men har et design som ikke passer helt anmelders ører og byr ikke på noen ANC-revolusjon. Alle bilder: Trond Bie/ITavisen

Annonse


TEST: Er det nok denne gang? Sony WF-1000XM5

Sony fortsetter iterasjon-gamet av øreplugger som alle andre.

Oppdatert, 18:04:

Etuiet støtter trådløs lading, noe som ikke fungerte på undertegnedes ladematte (“Mophie Wireless Charging Stand+”), som merkverdig nok ikke har problemer med å lade andre produkter.

“Med opptil åtte timers batterilevetid kan du nyte flere timer med uavbrutt lytting, og en rask 3-minutters lading gir opptil 60 minutters spilletid. I tillegg tilbyr Qi-teknologi enkel trådløs lading,” melder Sony i den ferske pressemeldingen.

Annonse


Sony WF-1000XM5 lanseres i august til 3500 kroner.

Introduksjon

Jeg er ikke den i bransjen som tester flest lydprodukter, være det seg propper, hodetelefoner, lyd-planker eller høyttalere, men jeg har testet nok propper til å være usikker om jeg klarer å teste flere på kort tid. Hvorfor? Fordi lydkvaliteten til de fleste er svært gode, om det ikke er snakk om veldig billige propper.

Som med mobiler er ytelsen god, så hva skiller proppene? I hovedsak komfort, design, programvare-funksjoner og i mindre grad batterilevetiden (som har blitt så god at det omtrent ikke er en greie lenger.)

Sony har høstet masse knallgod kritikker for spesielt sine hodesett i XM-serien, og jeg ble fort glad i WH-1000XM5 som jeg i desember belønnet med 9 av 10. Er proppene med nesten samme navn like gode? La oss finne ut av det.

Tre generasjoner XM1000-plugger. Årets fokus var å krympe spesielt etuiet:

Design

Alt blir mindre i øreplugg-verden. Jeg tipper planen er at de skal forsvinne inn i øregangen samtidig som lydkvaliteten opprettholdes. Hvordan de skal klare sistnevnte vet ikke jeg, med fysikken lover og slikt, men disse er såpass små at det er litt kronglete å ta dem ut og putte dem i ørene uten å fomle og miste dem. Det er mulig det er meg, men jeg liker å ha mer å gripe rundt uten frykten for å feilaktig starte sist spilte lydfil.

Du har kanskje derfor, allerede, skjønt jeg foretrekker antennedesignet til JBL Tour Pro 2 og Apple AirPods Pro 2. Jeg er veldig glad i å kunne stryke antennen opp og ned for å styre volumet, og for å kunne plassere proppene perfekt inne i øret om det trengs justering. Dessverre har Sony gått for et inne-i-øret-design, men enda verre: de er ikke berøringsfølsomme opp og ned, så for å styre volumet må man trykke mange ganger på høyre eller venstre propp for å øke eller senke volumet. Det er så lite elegant at jeg ikke gidder, og ender opp med å bruke mobilen.

Et annet problem, og det kan være min fysikk, er at venstre propp fikk jeg aldri til å sitte skikkelig i øret. Det er ikke slik at proppene har den beste komforten fra før, men det er noe med at mitt venstre-øre i større grad er vanskeligere å ha med å gjøre. Av en eller annen grunn er ikke dette et problem med JBL eller Apples propper, så det kan være greit å teste dem i først, om det på noen måte er mulig for deg.

Sony har også krympet etuiet som i likhet med proppene er kontor-grå. Er det negativt? Nah, jeg har ingen formening den ene eller andre veien. Det er helt greit, men for større appell hadde nok ikke Sony tapt på å tilby disse i sprekere farger ala Beats.

Funksjoner

Sony LinkBuds S var de første proppene jeg testet fra selskapet med programvaren- og funksjonene de nå bruker, og jeg har siden sommeren 2022 ofte tenkt tilbake på hvor godt jeg likte “AirPods”-kopien. Heldigvis har disse de samme smarte funksjonene og bruker samme app. Her finner alle det de måtte ønske, inkludert lyttemodus basert på hva man gjør (appen vil faktisk fortelle deg om du sitter eller går, om du skulle være usikker), og den kan pause lyden når man snakker. Flott. En annen fordel er enkelt skifte mellom parede enheter og tvungen tilkobling ved problemer. Som vanlig kan man kun koble til to samtidig, og på den måten sømløs skifte mellom dem.

Heldigvis kan man også sette opp hva trykkene på hvor enkelt propp skal gjøre, men siden lydstyringen er så håpløs, bryr jeg meg ikke så mye om dette, men tar alltid en sjekk for å sjekke at omgivelses- og ANC-modusene aktiveres på en måte som gir mening for min hjerne.

Lyd

Sony har total-endret høyttaler-element-designet, og uten at jeg kan si at dette gir en voldsom forbedring (jeg har ikke testet XM4.) Men for all del: disse spiller jo bra. Det er ingenting å si på det. Du vil ikke bli skuffet over at lydkvaliteten er dårlig, akkurat som du ikke vil oppleve en ny virkelighet av musikk-nirvana.

Det du vil oppleve er et morsomt og engasjerende lydbilde, og da er man på mange måter i mål i dette produkt-segmentet.

Uansett finner jeg at lyden er skrudd på en måte slik at alle blir fornøyde. Det er mye av alt, får en si, og selv om man ikke får det samme vide lydbildet som et par hodetelefoner, gjør proppene sitt beste slik at du vil høre detaljer du kanskje ikke har lagt merke til om det er en stund siden du handlet dine nåværende propper.

Konklusjon

Sony oppfinner ingenting på nytt med XM5, men har i stedet fokusert på å krympe det som krympes kan. Dessverre er ikke komforten for mine ører den beste, og jeg ville ha foretrukket at pluggene hadde antenner, spesielt for volumystyring. Som alltid er appen flott, byr på mange funksjoner og er lett å navigere, og som alltid er batterilevetiden god, og etuiet kan ligge lenge alene uten å måtte lades.

TEST: Er det nok denne gang? Sony WF-1000XM5
Vi konkluderer
Sony sine XM-1000XM5 gjør ikke noe nytt, men tar mindre plass i lomma, kan alt og spiller morsomt. Pass på at ørene dine liker designet og husk at volum-styringen på selve proppene er svak.
Leservurdering119 Vurderinger
0.1
+
Morsom lyd
Kompakt etui
Mange funksjoner
Oversiktelig app
-
Volumkontrollen er håpløs
Ikke den beste komforten (for mine ører)
7.7

Annonse