testappleairpodspro2
AirPods Pro 2 er en meget god oppgradering fra første generasjon om man lever i Apples univers. Alle bilder: Trond Bie/ITavisen

Annonse


TEST: En obligatorisk oppgradering – AirPods Pro 2

Jeg er storbruker av AirPods Pro.

Introduksjon

Etter testen i 2019 fortsatte jeg å bruke dem daglig, i hovedsak til podcasts og YouTube, og lot andre propper i hovedsak ta seg av musikken.

Jeg kjenner proppene godt, og det er lenge siden første generasjon ble lansert, men det ser jo ikke ut som Apple har gjort noen endringer – er ikke designet helt likt?

Ikke så fort.

Annonse


Spesifikasjoner (pris: 2990 kroner)

  • Spesialutviklet høyttalerdriver fra Apple med lang vandring
  • Spesialutviklet forsterker med stort frekvensområde
  • Bluetooth 5.3
  • Aktiv støyreduksjon
  • Tilpasset lydfremheving
  • Ventilsystem for trykkutlikning
  • Personlig romtilpasset lyd med dynamisk retningssporing1
  • Adaptiv EQ
  • Doble, stråleformende mikrofoner
  • Mikrofon som vender innover
  • Sensor som registrerer hudkontakt
  • Akselerometer med bevegelsesregistrering
  • Akselerometer med stemmeregistrering
  • Berøringskontroll
  • Apple H2-hodetelefonchip
  • U1-chip i MagSafe-ladeetuiet
  • Vann- og svettebestandige (IPX4): AirPods Pro og ladeetui

Om batterilevetid og lading:

  • Opptil 6 timer lyttetid på én lading (opptil 5,5 timer med romtilpasset lyd og retningssporing slått på)
  • Opptil 4,5 timer taletid på én lading

AirPods Pro med MagSafe-ladeetui

  • Opptil 30 timer lyttetid
  • Opptil 24 timer taletid

“5 minutter i etuiet tilsvarer rundt 1 time med lyttetid eller opptil 1 time med taletid.”

Design

For trenden nå er jo at propper nærmest skal forsvinne inn i øret: kontroll av volum gjøres fra programvare og stemme-assistenter. Dette har vært en tankegang man med en gang kan tenke er en god ting, men hva om man kan kombinere muligheten for volumkontroll uten å snakke med Siri eller berøre mobilen, og samtidig oppnå den aller beste tilkoblingskvaliteten? Da fjerner man ikke antennene.

Man vil ikke kunne se om en person bruker første- eller andre-generasjon AirPods Pro.

Og er det egentlig et poeng med et nytt design bare for synsskyld? Nei, det er det ikke, og når man allerede besitter det mest ikoniske designet i dette produkt-segmentet, kan man tape mer enn man vinner ved å gjøre noe bare for å gjøre det.

Jeg fant at passformen er perfekt for mine ører med medium-proppene de leveres med. I år har Apple lagt ved enda et par propper som er enda mindre.

Etuiet er også likt, og det er helt greit. Det er en grunn til at vi likte Sonys LinkBuds så godt: de har begge et optimalt størrelse på etuiet, og er lette å ta inn og ut.

Funksjoner

Jeg har i mange år etterspurt denne måten å styre volumet på, og nå som funksjonen er her er jeg like glad for denne praktiske funksjonen som jeg hadde håpet på.

Det krevde meg overraskende mye “øving” for å hver gang velykket øke og senke volumet: man må klemme litt inn, men ikke så hardt at man pauser. Når man får det til fungerer det som ønskelig.

Her må jeg komme med en pekefinger til konkurrentene, for det er en ting til som er best med Apples måte å gjøre det på: det kreves et fysisk klikk – det er ikke nok å komme borti. Ikke gjør opplevelsene så digitale at opplevelsen forringes.

På samtlige propper jeg har testet fra konkurrentene skal det ingenting til å feilaktig pause eller på annen måte krølle til avspillingen: det eneste som krever er bittelitt berøring.

Apple har også implementert hud-deteksjon. Hvorfor er det fint? Fordi man kan plassere proppene i lomma uten at de starter å spille av seg selv. Sennheiser Ture Wireless 3 trenger hardt denne funksjonen.

Hva med at omvigvelseslyd aktiveres når servitøren snakker til deg på en bråkete restaurant? Trolig er årsaken til at dette ikke er en greie enda at lyd-prossesserings algoritmene ikke er gode nok – dette vil også kreve kraftigere maskinvare noe som tyner på batteriet.

Jeg tror likevel apple hadde gjort det om de hadde kunnet. Forvent en strøm av mer avanserte funksjoner som dette neste år eller i 2024.

ANC-en i er år oppgradert. Apple hevder de har klart å doble den aktive støy-reduksjonen. Apple kaster også rundt tallet 48 000. Dette er antallet ganger per sekund proppene reduserer støy. Sagt på en annen måte: ja, støyreduksjonen er meget god, uten at jeg er klar over hva dette tallet er hos konkurrentene.

Det er også implementert en funksjon som øyeblikkelig aktiverer demping ved plutselig støy når omgivelses-lyd er aktivert. Omgivelseslyd-teknologien er spesielt god i AirPods Max, for det er viktig produktet serverer omgivelseslyder som at de ikke var på. Også det åpnet moduset takler AirPods Pro 2 på en god måte der målet har vært en så gjennomsiktig lyd som mulig.

Apple har ikke bare forbedret proppene med bedre ANC, batterilevetid, volumkontroll og lydkvalitet, men lade-etuiet er også oppgradert med to viktige forbedringer: høyttaler slik at man lettere finner dem igjen, og hull for bære-snor. Fra før av er også proppene lette å finne takket være U1-brikken som AirTags bruker.

Dette er alt du må vite om kontroll av proppene:

Lyd

Disse har H2-brikke som optimaliserer lyden for hver låt. Det er ganske imponerende teknologi proppene utfører.

Sørg for å kjøre “propp-testen” fra mobilen for å sikre at proppene sitter best mulig i. Som sagt er passformen perfekt for meg, og jeg kan derfor sammenligne med Sony LinkBuds S jeg mener de låter noe bedre enn, Sennheiser True Wireless 3 som de taper mot lydmessig og Samsung Galaxy Buds2 Pro som de omtrent er jevngode med.

Å si at Apples propper har signatur-lyd er å ta det for langt, da selskapet som nevnt bruker teknologi for å optimalisere hver låt. Jeg vil påstå Apple befinner seg midt-på-treet-skrudd lyd. Sagt på en annen måte skrur ikke Apple mest, men de gjør hva de mener er best for produktet for å maksimere den opplevde lydkvaliteten.

Et “Pro”-produkt uten USB C. Hvorfor? Trolig fordi de ofte brukes med iPhone.

Den største oppgraderingen i år, for all innmat er ny inkludert høyttalerne, er en mer presis og underholdende bass. Mellomtonen er også forbedret, men jeg er overrasket over at lydbildet ikke er større: det er mulig Apple mener det er Spatial Audio sin jobb, men det bør det jo ikke være.

Kvaliteten på propper i denne prisen har vært god lenge, og det er mange om beinet. Lyden er god altså, det er ikke det, det er bare det at AirPods Pro ikke konkurrer i klassen om pluggene som låter best – AirPods Pro 2 ønsker å være en allrounder. Ja, disse leverer god lyd, men er også perfekte for Apples økosystem (med blant annet sporing og 3D-lyd), har god nok batterilevetid og god komfort. Det er også stort fokus på ANC.

Konklusjon

Det er ikke slik at Apple i utgangspunktet alltid sitter på bedre teknologi, men når de venter tre år med å oppdatere et produkt vil det være langt lettere å overbevise: alle deler av ethvert teknologi-produkt vil være bedre etter tre år med stadige innovasjoner.

Om Apple siktet seg inn på Bluetooth 5.3-lanseringen er også mulig. Selv om støtten er der i proppene og iPhone 14, er det ikke støtte for Bluetooth LE Audio som øker lydkvaliteten og er mer energi-effektive. Hvorfor dette er ikke er på plass vet jeg ikke, det er jo mulig det kommer senere, men da er det litt rart Apple ikke har sagt at det kommer senere. Det pleier de å gjøre med viktige funksjoner som først mangler i 1.0-lanseringen.

Man skal ikke fnyse av ANC-kvaliteten og Spatial Audio til film.

Som sagt: det er tre år siden Apple introduserte sine Pro-propper, og i år har de gjort alle forbedringene vi kunne håpe på med en ANC som er minst like bra som AirPods Max. Lever man i Apples økosystem er disse nærmest obligatoriske.

AirPods Pro 2 skifter lynkjapt og sømløst mellom alle Apple-enheter, og volumkontrolen er den beste løsningen jeg har testet. Lyden er også god og prisen Apple tar er ikke skrekkelig høy for å være i dette segmentet. Utrolig, men sant.

TEST: En obligatorisk oppgradering – AirPods Pro 2
Vi konkluderer
Apple er konservative på mange måter, men samtidig ikke forsiktige: alt er bedre i andre generasjon AirPods Pro. Dette er et par obligatoriske propper for alle med en eller flere Apple-enheter.
Leservurdering391 Vurderinger
4
+
Smart volumkontroll
God lyd
Veldig god ANC og omgivelseslyd
Perfekt passform
Smart integrert i Apples produktunivers
-
Man mister mye med Android-mobil
Ikke klassens beste lyd
9.3

Annonse